Nie uwzgledniłam chłodzenia, bo własnie pytałam, czy jest konieczne. A co do karty to wlaśnie mam teraz większy dylemat, która i czy nie lepiej dołożyć 100 i kupic GTX 980? Nie znam się na tym, a skladając to kierowałam sie opisami w necie etc.Co do procka, to wlasnie słyszałam, że obecnie ten co podałam starczy na razie na obecne gry. I właśnie nie wiem, czy warto dodać do tego co podał Xar czy pozostać przy tym co ja podalam.
Pewnie część użytkowników tego forum najchętniej by mnie zlinczowała za te słowa, ale GTX980 jest totalnie przereklamowaną kartą. Za takie pieniądze masz tylko 4GB pamięci i wciąż brak pełnego wsparcia DX12. R9 390 Ci w zupełności wystarczy. Nie warto wydawać ogromnych pieniędzy na GPU, ponieważ nie są warte swojej ceny i dość szybko się starzeją. Lepiej wydać mniej i za 2-3 lata kupić nową w podobnej cenie. Wtedy też będziesz na czasie z nowymi technologiami, które się ukażą.
Radziłbym Ci dołożyć do procesora Skylake, ponieważ:
1. Obsługa pamięci RAM DDR4
2. Różnica w cenie nie jest jakaś kolosalna
3. W parze ze zmianą procesora idzie zmiana płyty głównej, czyli koszt wymiany w przyszłości będzie dość spory.
"Ten co podałam starczy na obecne gry", a ma starczyć na obecne i przyszłe, ponieważ prawdopodobnie nie będziesz go wymieniać przez dłuuuugi czas.