Zestaw PC

WItam!

Jako, że nigdy sama nie składałam komputera to ptrzebuje porady odnośnie zestawu, który sobie zrobiłam. A mianowicie, czy będzie wszystko kompatybilne, czy cos się będzie gryzło. No i oczywiście, czy na tym zestawie odpale wszystkie nowe gry, na wysokich detalach czy nie ma szans.

1. Płyta główna:

2. Procesor:

3. Karta graficzna:

Osobiście poleciłbym Ci, żebyś poszła w płytę główną z LGA1151, procesor Skylake i DDR4. GTX'y z serii 900 są okrojone z pewnych funkcji DX12, a tak poza tym 4GB pamięci to dość mało, więc moim zdaniem lepiej wziąć kartę AMD z tej samej półki cenowej (R9 390). SSD wpłynie tylko na szybkość ładowania i nie jest konieczny. Jeśli nie planujesz OC procesora to nie potrzebujesz dodatkowego chłodzenia.

Na dziś dzień wystarczy ale czy nVidia nie będzie robiła wszystkich w (....) tak jak do tychczas, tego nie wiem. Ale jeśli tak to może być za mało. (te nowe gry co wydają, czyli: black OPS, sindicate, albo fallout 4. Już zjadają pomału 970. A za rok będzie jeszcze gorzej)

Czyli znerfilam wszystko? Ok to może jakie zmiany w tym secie byłby najbardziej opłacalne?

Starałem się dobrać podzespoły tak, aby cena jak najmniej różniła się od tego, co wybrałaś. Moja propozycja:

Procesor i5-6600:

http://www.amazon.co.uk/Intel-Core-Cache-Processor-i5-6600/dp/B010T6D39O

Karta graficzna R9 390:

http://www.amazon.co.uk/XFX-Radeon-Graphics-Card-GDDR5/dp/B00ZCBDUXQ

lub

http://www.amazon.co.uk/MSI-R9-390-Gaming-Graphics/dp/B00ZPOAYG6

Pamięć RAM:

http://www.amazon.co.uk/Corsair-Vengeance-Performance-Desktop-Memory/dp/B00S51XM5Q

Płyta główna

http://www.amazon.co.uk/MSI-Z170A-M3-Gaming-Motherboard/dp/B013GOS6IO

Jak składa nowego kompa, i może pozwolić sobie na dołożenie do skylake, niech bierze skylake. Jak masz ograniczony budżet, leć na i5-4690k. Co do karty graficznej to ja osobiście czekam do maja, wtedy wyjdą nowe karty od zielonych.

Zestaw który sobie złożyłaś jest jak najbardziej okej, pomyśl tylko nad ramami, żeby Ci nie wadziły z chłodzeniem które dokupisz sobie za jakiś czas ( widzę, że go nie uwzględniłaś, więc zakładam że dokupisz w późniejszym czasie ).

Zwróć też uwagę, że Xardoks podał Ci procesor z ZABLOKOWANYM mnożnikiem ( wersja BEZ K ). Moim zdaniem OC jest po to, by nadrobić braki wydajności między generacjami, lub gdy potrzeba Ci dodatkowych GHz ( dlatego nawet jak nie będziesz podkręcać go od razu, i tak warto zainwestować w wersje z ODBLOKOWANYM mnożnikiem - wersja z K ).

Nie uwzgledniłam chłodzenia, bo własnie pytałam, czy jest konieczne. A co do karty to wlaśnie mam teraz większy dylemat, która i czy nie lepiej dołożyć 100 i kupic GTX 980? Nie znam się na tym, a skladając to kierowałam sie opisami w necie etc.

Co do procka, to wlasnie słyszałam, że obecnie ten co podałam starczy na razie na obecne gry. I właśnie nie wiem, czy warto dodać do tego co podał Xar czy pozostać przy tym co ja podalam.

Co do SSD: do gier potrzebny nie jest, ale komfort użytkowania samego systemu jest ogromny. Jeśli nigdy nie korzystałeś z SSD to na pewno zauważysz jego wyższość nad HDD :)

Jeśli chcesz kręcić ten procek, a skoro bierzesz "odblokowany" to pewnie chcesz. Wtedy chłodzenie inne niż boxowe to podstawa. W dodatku boxowe chłodzenie jest głośne. Jak dobrze wyszukałem to Twoja obudowa może posiadać CPU Cooler o wysokości aż do 180mm. Nie spotkałem się jeszcze z tak wysokim chłodzeniem :P Teraz wszystko zależy od tego ile chcesz na to wydać. I jeszcze mogę dodać, że warto kupić pastę termoprzewodzącą. Koszt to 20-30zł a widać różnicę ;)

I jeszcze mogę dodać, że warto kupić pastę termoprzewodzącą. Koszt do 20-30zł a widać różnicę

między boxową a "prawdziwą" może być nawet 15 stopni różnicy (zależy od procesora, chłodzenia, oc, i obudowy która wpływa na chłodzenie i od samej pasty)

Edit: testy past 2014 szkoda że stare ale się nada http://www.overclock.pl/articles/show/id/461,35,37,podsumowanie-zwiazki-bardzo-wydajne

Nie uwzgledniłam chłodzenia, bo własnie pytałam, czy jest konieczne. A co do karty to wlaśnie mam teraz większy dylemat, która i czy nie lepiej dołożyć 100 i kupic GTX 980? Nie znam się na tym, a skladając to kierowałam sie opisami w necie etc.Co do procka, to wlasnie słyszałam, że obecnie ten co podałam starczy na razie na obecne gry. I właśnie nie wiem, czy warto dodać do tego co podał Xar czy pozostać przy tym co ja podalam.

Pewnie część użytkowników tego forum najchętniej by mnie zlinczowała za te słowa, ale GTX980 jest totalnie przereklamowaną kartą. Za takie pieniądze masz tylko 4GB pamięci i wciąż brak pełnego wsparcia DX12. R9 390 Ci w zupełności wystarczy. Nie warto wydawać ogromnych pieniędzy na GPU, ponieważ nie są warte swojej ceny i dość szybko się starzeją. Lepiej wydać mniej i za 2-3 lata kupić nową w podobnej cenie. Wtedy też będziesz na czasie z nowymi technologiami, które się ukażą.

Radziłbym Ci dołożyć do procesora Skylake, ponieważ:

1. Obsługa pamięci RAM DDR4

2. Różnica w cenie nie jest jakaś kolosalna

3. W parze ze zmianą procesora idzie zmiana płyty głównej, czyli koszt wymiany w przyszłości będzie dość spory.

"Ten co podałam starczy na obecne gry", a ma starczyć na obecne i przyszłe, ponieważ prawdopodobnie nie będziesz go wymieniać przez dłuuuugi czas.

Czyli coś takiego by było dobre?

1. Płyta główna:

2. Procesor:

3. Karta Graficzna:

Pewnie część użytkowników tego forum najchętniej by mnie zlinczowała za te słowa, ale GTX980 jest totalnie przereklamowaną kartą. Za takie pieniądze masz tylko 4GB pamięci i wciąż brak pełnego wsparcia DX12. R9 390 Ci w zupełności wystarczy. Nie warto wydawać ogromnych pieniędzy na GPU, ponieważ nie są warte swojej ceny i dość szybko się starzeją. Lepiej wydać mniej i za 2-3 lata kupić nową w podobnej cenie. Wtedy też będziesz na czasie z nowymi technologiami, które się ukażą.Radziłbym Ci dołożyć do procesora Skylake, ponieważ:1. Obsługa pamięci RAM DDR42. Różnica w cenie nie jest jakaś kolosalna3. W parze ze zmianą procesora idzie zmiana płyty głównej, czyli koszt wymiany w przyszłości będzie dość spory."Ten co podałam starczy na obecne gry", a ma starczyć na obecne i przyszłe, ponieważ prawdopodobnie nie będziesz go wymieniać przez dłuuuugi czas.

raczej intel już całkiem przejdzie na LGA1151 więc będzie opłacalne bo potem tylko aktualizacja biosu.

R9 390 spoko. za rok wadą GTX980 może być szyna i ilość pamięci.

Dx12 nie wiadomo jak wpłynie na grafiki radeona.

ale jak nvidi już całkiem nie odwali, to może będą działały karty hybrydowe, czyli Radeon+ GTX ale wiadomo, bo to nvidia ona nie da tego tak łatwo. a jeśli będzie to działać to kupić potem do radka jakiegoś GTX'a i mieć obie, potem jak przyjdzie wymianiać grafike to Radeona. Potem GTX ,i tak na zmianę. Ale to tylko puste obietnice na 99% ;)

edit: Up@ a może taki SSD dobry, pojemny , bardzo szybki. http://www.morele.net/dysk-ssd-samsung-850-evo-250gb-sata3-mz-75e250b-eu-701416/

GeForce GeForce GeForce ludzie ogarnijcie się w końcu. Poczytajcie sobie o testach 970 i 390 na DirectX12 gdzie GeForce przegrywa tą batalię na każdym kroku. Pamiętajcie że Direct12 będzie obsługiwał wszystkie rdzenie karty graficznej czyli w przypadku 390 aż 8 a w 970 tylko 4. Dodatkowo GeForce są nadal robione na szynach 256 a Radeon 390 już na 512 która także w czasie grania dużo daje w wydajności. Kolejna rzecz to rok 2018 gdzie na rynek wchodzą nowe konsole które zostały zapowiedziane i w ich budowie będą pojawiać się tylko sprzęty od ATI. Dlaczego zapytanie ponieważ firmy Micresoft oraz Sony twierdzą że technologie ATI są dużo wydajniejsze i technologicznie są bardziej rozwinięte i patrzą w przyszłość czyli np na DirectX12 który za rok będzie normalnością na naszych komputerach. Składam prywatnie komputery dla różnych ludzi o różnych kwotach od 3000+ i wolę wrzucić coś bardziej wydajnościowego niż znaną markę.

GeForce GeForce GeForce ludzie ogarnijcie się w końcu. Poczytajcie sobie o testach 970 i 390 na DirectX12 gdzie GeForce przegrywa tą batalię na każdym kroku. Pamiętajcie że Direct12 będzie obsługiwał wszystkie rdzenie karty graficznej czyli w przypadku 390 aż 8 a w 970 tylko 4. Dodatkowo GeForce są nadal robione na szynach 256 a Radeon 390 już na 512 która także w czasie grania dużo daje w wydajności. Kolejna rzecz to rok 2018 gdzie na rynek wchodzą nowe konsole które zostały zapowiedziane i w ich budowie będą pojawiać się tylko sprzęty od ATI. Dlaczego zapytanie ponieważ firmy Micresoft oraz Sony twierdzą że technologie ATI są dużo wydajniejsze i technologicznie są bardziej rozwinięte i patrzą w przyszłość czyli np na DirectX12 który za rok będzie normalnością na naszych komputerach. Składam prywatnie komputery dla różnych ludzi o różnych kwotach od 3000+ i wolę wrzucić coś bardziej wydajnościowego niż znaną markę.

Obiektywne , szczere , i mądre posumowanie. Wiemy że Radeony dostaną kopa. To wie każdy kto ma mózg. Tylko innym którzy mózgu nie mają, by to udowodnić trzeba czekać aż będą już te gry na Dx12. A szyna tak 2 razy większa. Jedynymi wadami Radona są obecnie Sterowniki które od bardzo dawna mają zbyt duży narzut na procesor. Podobno AMD zatrudniło nowe osoby i przydzieliło ich do tego problemu. Więc czekamy i patrzymy.

R9 390 jest bardziej przyszlosciowa grafika. Chociaż obecnie osiągi obu grafik są podobne.

Obiektywne , szczere , i mądre posumowanie. Wiemy że Radeony dostaną kopa. To wie każdy kto ma mózg. Tylko innym którzy mózgu nie mają, by to udowodnić trzeba czekać aż będą już te gry na Dx12. A szyna tak 2 razy większa. Jedynymi wadami Radona są obecnie Sterowniki które od bardzo dawna mają zbyt duży narzut na procesor. Podobno AMD zatrudniło nowe osoby i przydzieliło ich do tego problemu. Więc czekamy i patrzymy.

Polios z całym szacunkiem, ale jak się nie znasz to się nie wypowiadaj. AMD radzi sobie nieźle to fakt, ale ciągle nie jest na szczycie.

Gdybyś poświecił kilka chwil na DX12 to API zostało bardziej przybliżone sterownikom tzn. grę można zrobić zarówno lepiej jak i gorzej, a to zależy tylko od twórców - no, ale lepiej wrzucić wszystko do jednego wora czyli mieć czarno-białe spojrzenie niż te szarawe, tak jest po prostu łatwiej.

Wiesz jaka jest jedyna wada AMD? Copy-paste.

Polios z całym szacunkiem, ale jak się nie znasz to się nie wypowiadaj. AMD radzi sobie nieźle to fakt, ale ciągle nie jest na szczycie.Gdybyś poświecił kilka chwil na DX12 to API zostało bardziej przybliżone sterownikom tzn. grę można zrobić zarówno lepiej jak i gorzej, a to zależy tylko od twórców - no, ale lepiej wrzucić wszystko do jednego wora czyli mieć czarno-białe spojrzenie niż te szarawe, tak jest po prostu łatwiej.Wiesz jaka jest jedyna wada AMD? Copy-paste.

prawda :) do tego nawet dostanie boosta karta amd to i tak stery zabiją każdy przyrost "mocy" karty bo amd nie od dziś wiadomo jak gra wyjdzie pod "cpu throttle" to przy amd będzie masakra i nie pomoże nawet syt z tym śmiesznym przyrostem mocy czy szyny bo to nic nie da jak są tak "wspaniale napisane stery" + za dużo kotletów za mało nowości

co do tematu 970 na teraz bym doradził lecz widzę że przy FHD na ultra / v high zaczyna brakować ramu :P 980ti jest lepszym wyborem przyszłościowym (6gb ramu) XD

WItam!

Jako, że nigdy sama nie składałam komputera to ptrzebuje porady odnośnie zestawu, który sobie zrobiłam. A mianowicie, czy będzie wszystko kompatybilne, czy cos się będzie gryzło. No i oczywiście, czy na tym zestawie odpale wszystkie nowe gry, na wysokich detalach czy nie ma szans.

1. Płyta główna:

2. Procesor:

3. Karta graficzna: