Zestawik z AMD FX-8350 pomocy :)

Witajcie, otóż wpadnie mi niedługo pare złoty i mam zamiar zaopatrzyć się w wyżej wymieniony procesor (AMD FX-8350) niestety okazało się że moja wcześniej zakupiona płyta główna nie obsłuży 125W prockó a jedynie 95W co mnie załamało :(

Napisze tak AMD FX-8350:

-AM3+

-TDP [W] 125

Sprzęt ten ma być jak najbardziej ekonomiczny, jak najtańszy, ale nie chce chińskiego badziewia no-name.

Nie będę podkręcał proca.

Nie będę bawił się w CrossFire.

Obsługa pamięci ram DDR3 musi być przynajmniej 1600MHz (mam 2 kostki po 4Gb więcej nie chce)

Na sprzęcie mam zamiar jak najbardziej pograć w jakieś nowsze tytuły.

Z góry dzięki za pomoc i proszę w tym temacie ani słowa o intelu.

UWAGA NOWE INFO

OK, sorki za to zamieszanie więc jest tak przed chwilą dowiedziałem się jaki mam zasilacz bo na śmierć zapomniałem a okazało się że zaopatrzyłem się w troche lepszy niż miałem ostatnio, tak wiem mam sklerozę.

Mianowicie mój aktualny zasilacz to i wydaje mi się że będzie dobry dla nowego procka (chyba że się mylę)

Więc teraz potrzebna mi tylko dobra płyta główna do tego procka.

Najważniejsze to budżet mam 1000zł do wydania ogólnie, 600zł zejdzie mi na procka i 400 zł może pójść na płyte główną chociaż wolałbym znów ekonomicznie do 200zł aby zostało mi jeszcze w przyszłóści na kartę graficzną.

I jeszcze jedno pytanko czy CrossFire z 2x AMD HD 6670 GDDR5 1Gb Shapphire będzie wydajniejsze(pfu wiadomo że nie będzie ale czy opłaci mi się to w jakiś sposób przy nowszych produkcjach ?) od nowszej pożądniejszej karty pokroju amd r9 270 ?

Więc mówisz markowy zasilacz 500w + płyta główna za mniej niż 400 zł ?

Co masz za procesor teraz ?

DivumHerold amd athlone II x4 640

Myślałem nad tym zasilaczem

i nad płytą główną.

Na pewno chodzi ci o FX - 3850 ? nie kojarzę takiego modelu ;o

no i jeszcze podaj model płyty głównej

DivumHerold po co mam ci podawać nazwy obecnego procka i płyty głównej jak piszę że musze je zmienić pod nowy procesor ?

a i sory tak kurde wiedzialem ze gdzies sie pomylislem chodzi mi oczywiście o fx-8350 Proszę moderatora albo jakąś inną siłę wyższą o przestawienie tych dwóch cyfr w tytule tematu z 3850 na 8350

Ja mam na początek dwa pytaia.

1. Czy musi być ten procesor? W podobnej cenie nowego egzemplarza (600-650 zł) masz dużo lepsze procesory.

2. Jaką masz kartę graficzną i czy będziesz ją w najbliższym czasie zmieniał na mocniejszą? 500W zasilacz to strata pieniędzy dla większości kart graficznych (nawet tych mocnych) i aby będzie się marnować jego moc. A w podobnej cenie co średni zasilacz 500W można już mieć klasowy 350-400W który spokojnie wystarczy do nawet mocnych komputerów.

1. Imo też lepiej za tą kase nawet kupić i3 jeśli komputer ma służyć do gier

2. Herezje takie, że nawet tego nie skomentuje

ode mnie:

MOBO: http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-m5a97-r2-0-amd-970-2xpcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-514734/

zasilacz:

460 W: http://www.morele.net/zasilacz-fortron-460w-460-60-hcn-efektywnosc-do-84-atx-2-3-active-pfc-12cm-fsp460-60hcn-627105/

500 W: http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gps-500a8-80-500w-gps-500a8-536571/

Jakie herezje? Chłopcze opanuj się. Widziałeś kiedykolwiek ile prądu pobiera dobra karta graficzna? I co, podałeś jakieś tandetne zasilacze z 460 i 500W a w tej samej cenie dostaniesz świetny zasilacz 350-400W. Jaki to ma sens?

@Do autora. Najlepiej odpowiedź na moje powyższe pytania. I nie bierz pod uwagi tych zasilaczy wh0. Tandeta i nic więcej. W tej cenie są o 2 lub 3 klasy lepsze zasilacze.

edit. W tej cenie co ten FX można mieć dobrą i5 która w grach zrobi dużą różnicę.

Chłopcze kto kupuje zasilacz na styk?

pod obciążeniem karta pokroju GTX 660 czy Radeon R9 270 wcina po jakieś 100W (średnio licząc), więc cały zestaw w 300 W(chociaż z AMD różnie bywa) się zmieści. zawsze imo lepiej jest mieć zapas

Do tego co mu da jakiś uber OCZ z boskiej listy, skoro ma być ekonomicznie i tanio?

Skąd Ty bierzesz takie informację? Chyba źle to liczysz.... GTX 760 w zestawie z dużo bardziej prądożernym procesorem nie zbliża się nawet do 350-400W. Proszę: http://pclab.pl/art53817-13.html

Jeżeli patrzysz na testy to tam pobór prądu jest całego komputera a nie tylko karty graficznej. A w takich testach prawie zawsze są bardzo prądożerne procesory. Taki GTX 760 z normalnym procesor za pewne oscyluje do max 300W.

Dlatego pytam się jaką kartę graficzną ma autor. Skoro ma obecnie starego athlona to liczę, że jego karta graficzna też za bardzo wydajna nie jest. A wtedy wystarczy nawet zasilacz 300W... To nawet blisko styku nie będzie.

Edit.

Przecież nie kazałem mu kupować 300W tylko 350-400W... Będzie spooooro zapasu. W czym problem? A dostaniemy o kilka klas lepszy zasilacz.

Jeżeli kupujesz amd i nie będziesz podkręcał proca to lepiej kup sobie intela i3/i5.

Na tdp lepiej nie zwracać uwagi u amd bo to liczby z kosmosu i po 2 tdp to nie tylko prąd. ACP jest lepszym wskaźnikiem. Zobacz w info o płycie czy obsługuje procesory fx.

@2up dobrze licze XD no ale co mu da kilka klas lepszy zasilacz? jak i tak nie będzie robił oc -.- rzeczywiście 20 FPSów więcej mu to da

Ale ma być FX8350 to już jest 125W w plecy, do tego autor wyraźnie pisze o tym, że NIE WSPOMINAMY O INTELU, do tego zasilacz minimum 500W... no i powtarzam się: ma być ekonomicznie i tanio(tak jest napisane w pierwszym poście)

Ten Chieftec 500W to dobra opcja

O tym intelu to nie widziałem ale kupowanie tego FX jest kompletnie nieopłacalne. Ale ludzie zapatrzeni w AMD niestety nie dadzą sobie nawet tego wmówić... A szkoda bo tracą aby pieniądze. Ale jeżeli ma nie być intela to już nie będzie.

W tym teście masz dużo bardziej prądożerne procesory niż ten FX8350 i jakoś do 300W ledwo podchodzą :P

Ten Chieftec będzie dobry ale tylko wtedy gdy autor na prawdę potrzebuje te 500W w co bardzo wątpię.

Najlepiej autor niech poda model karty graficznej to będziemy wiedzieć co kupić. Bo szkoda kupować 500W skoro będzie używane tylko 300W...

Edit.

Nie będzie ekonomicznie i tanio jak ktoś będzie kupować zasilacz o mocy 2x większej niż potrzebuje...

Autor wyraźnie zaznaczył, że nie chce słyszeć o intelu. Ogarnijcie się, bo będą leciały warny.

Witam jeszcze raz i dziękuję wszystkim za odpowiedzi, powiem tak troszeczke z tym zamieszania miałem musze zaktualizować dane tematu więc główny post na samej górze zaraz się zmieni przeczytajcie go jeszcze raz jak można :)

Z góry dzięki za pomoc i proszę w tym temacie ani słowa o intelu.

Plus dla Ciebie, stawiasz na alternatywne źródła ogrzewania w zimie.

warn_ico.png
Spam ~ NS

mobo (313zł): http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-m5a97-r2-0-amd-970-2xpcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-514734/

nie znam się, aż tyle na amd, ale w internecie piszą, że to jest okej( purepc.pl)

cóż te dwa amd hd 6670 w crossfire na pewno dadzą miłego kopa w graniu w nowe produkcje( w porównaniu do jednej takiej karty), ale wątpie(nie,jestem tego pewien) by były zbliżone wydajnościowo do R9 270

lepiej zbierać do tej 270

Powiem tak. Zacznę od karty graficznej. Według mnie nie opłaca się kombinować z CrossFire bo będzie to nieopłacalne. Lepiej zakupić R9 270. Sam mam w wersji MSI i sobie chwalę :D Rozumiem, że masz jeden model HD6670, tak? W takim razie możesz ją sprzedać i dać pieniądze na nowa. Zawsze to trochę oszczędniej.

Co do zasilacza to ten Tracer co podałeś jest często na "czarnych listach" i jest on bardzo niepolecany. W rzeczywistości moc tego zasilacza wynosi "tylko około 180W-200W"!!! i nie da on rady uciągnąc tego procesora i ewentualnie R9 270. Najlepiej od razu wymienić na coś innego. Najlepiej sprzedać ten i dołożyć trochę do lepszego.

Płytę za chwilę Ci podam. Muszę coś poszukać :D

Edit.

Płyta główna: albo ta co polecił powyżej wh0 albo trochę droższa: http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-970-extreme4-407089/

No i ten zasilacz wypadało by jednak zmienić.

aha czyli ten zasilacz jest do bani no to będę jednak potrzebował lepszego Feere poleć mi jakiegoś fajnego no jak by był jeszcze modularny to by było pięknie ale w cenie 200 zł wątpie :) co do płyty głównej to rzuć okiem na TUTAJ

edit: wydaje mi się że ta płyta co tutaj dałem będzie ekonomiczniejsza i wystarczająca potrzebuje zasilacza:

-Płyta główna GA-78LMT-USB3

-Procesor AMD FX-8350

-Pamięć Kingstone HyperX RED 2x4GB ddr3 1600mhz CL9

-3 dyski po 200gb

-karta graficzna SAPPHIRE HD 6670 1GB GDDR5 ale tu elastycznie tak jak mówie w końcu wymienie ale na jakąś nowszą typu r9 270 do 290 na więcej mnie nie stać.

Jeżeli nie będziesz podkręcał procesora i nie potrzebujesz żadnych fajerwerków to płyta wygląda OK.

Co do zasilacza to na modularny to za bardzo nie licz. Jedynie Corsair CX430M. Z innych mogę polecić: Be Quiet Pure Power L8 400W, Corsair VS 450W, Evga 500B, XFX Core 450W. Wszystkie powinny mieć spokojny zapas mocy.

Jak chcesz to poczekaj na kogoś innego to może jeszcze inne poleci :D

Wszystko zależy też na jaką kartę graficzną się zdecydujesz :)