Zestawy na listopad (2013)

Zestawy na ten miesiąc powstały dzięki wspólnej pracy.

W woli przypomnienia zestawy są składane z myśla o grach mmo.

Prezentują się następująco:

Zestaw komputerowy: 1300zł

Platforma: Intel/Radeon

Płyta: ASRock H81M-DGS

Procesor: Intel Pentium G3220

Pamięć: Crucial 4GB (1333MHz, CL9)

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD 7770

Dysk: Western Digital Caviar Blue 500GB

Zasilacz: Fortron HEXA 400W

Obudowa: Zalman ZM-T2

Koszyk: ~1272zł

Zestaw komputerowy: 1600zł

Platforma: Intel/Nvidia

Procesor: Intel Core i3-4130

Pamięć: Crucial 4GB (1333MHz, CL9)

Karta graficzna: Gainward GeForce GTX 650 Ti Boost

Dysk: Western Digital Caviar Blue 500GB

Zasilacz: XFX Core 450W

Koszyk: ~1630zł

Zestaw komputerowy: 2000zł

Procesor: Intel Core i5-4440

Pamięć: Crucial Ballistix 2x4GB (1333MHz, CL9)

Karta graficzna: Gainward GeForce GTX 650 Ti Boost

Dysk: Western Digital Caviar Blue 1TB

Zasilacz: XFX Core 450W

Koszyk: ~2036zł

Zestaw komputerowy: 2500zł

Płyta: MSI B85-G43

Procesor: Intel Core i5-4570

Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX660

Zasilacz: XFX Core 550W

Obudowa: Brutus M23

Koszyk: ~2539zł

Zestaw komputerowy: 3000zł

Platforma: Intel/Radeon

Płyta: MSI Z87-G43

Procesor: Intel Core i5-4670K

Chłodzenie: Raijintek EreBoss

Karta graficzna: XFX HD7870 XT

Koszyk: ~2950zł

Zestaw komputerowy: 3300zł

Płyta: MSI Z87-G43

Procesor: Intel Core i7-4770K

Karta graficzna: XFX HD7870 XT

Koszyk: ~3375zł

Zestaw komputerowy: 3700zł

Płyta:: MSI Z87-G43

Procesor: Intel Core i7-4770K

Karta graficzna: Gigabyte R9 280X

Koszyk: ~3738zł

Gdyby ktoś miał inne wymagania jak gry MMO, albo posiadał budżet inny od niżej przedstawionych, śmiało pisać w tym temacie bądź na priv.

Ja jeszcze raz dziękuję za wsparcie z Twojej strony. Było ono nieocenione szczególnie podczas gdy ja mam nawał roboty w materiałach ;)

Xardunek, a jakiego laptopa mógłbyś polecić do gier typu bf 3, crysis 3 ?

Przypierzam się do kupna zestawu do gier za ok 2,5k - znalazłem temat na pc z podobnymi zestawami tylko tamte różnia się tylko tym, że posiadają czytnik SSD - czy może mi ktoś wytłumaczyć korzyści płynące z dodania tego podzespołu do mojego zestawu?

SSD przy takim budżecie? Hm.. Ogólnie dysk SSD służy tylko jako dysk systemowy. Dzięki temu windows szybciej się odpala (nie ma aż takiego znaczenia przy w8) i ogólnie szybciej wczytuje te najważniejsze rzeczy. Tyle że za taką cenę lepiej nie rezygnować z lepszej grafiki/procka, jak nie ma się wysokiego budżetu (czyt. i tak kupujesz to co najlepsze)

Jedyna korzyść to szybsze odpalenie systemu i jego ogólne wczytywanie w przypadku danych zapisanych na SSD - w przypadku gier nie ma praktycznie żadnej różnicy.. Może poza ewentualnie szybszym wczytywaniem się lokacji, ale pytanie czy jest sens dokładać 300/500zł za SSD które nie zmieni tak dużo jak lepsza grafika, czy procesor~

Co do laptopa - budżet.. Bez tego nic się nie da zrobić, bo mogę Ci polecić najdroższego MSI, czy innego.. Podaj ile możesz przeznaczyć, to Ci powiemy, czy da się coś znaleźć i co będzie najlepsze w danym przedziale cenowym. ; )

@edit

Mój błąd. Ja mówię o dysku SSD tymczasem ty wspomniałeś o czytniku(?) i nie mam bladego pojęcia czym taki czytnik może być

Teoretycznie laptop jaki można polecić to: http://allegro.pl/le...3649627463.html ale mimo wszystko trzeba określić nam potrzebną kasę ;) Co do czytnika SSD rozumiem że działa to na zasadzie złącza do którego można bezpośrednio podpiąć dysk. W takim rozumowaniu jest to bajer bez sensu bo przecież można taki dysk podpiąć na SATA3.

Własnie jaki czynik SSD?

Chyba że chodziło o dysk... ja uznaje go jako bajer.

Z prostej przyczyny on sam w sobie wydajności nie poprawi.

A ja przede wszystkim stawiam na wydajność, cała reszta później.

EDIT:

Xardunek, a jakiego laptopa mógłbyś polecić do gier typu bf 3, crysis 3 ?

Czemu właśnie laptop (znowu 3000zł?)

Dobre laptopy do gier zaczynają się od 4000zł (mowa o tych z dobrą wentylacja), a odstają znacząco od komputera stacjonarnego (nawet tańszego).

Jak już mówiłem znalazłem taki oto artykuł http://pclab.pl/art52777.html - tutaj jest odnośnik do opisu zalet wynikających z posiadania SSD http://pclab.pl/art52777-28.html .

A tutaj już zestaw o którym mówie: http://pclab.pl/art52777-13.html

Czy dobrze rozumiem, że to jakby drugi dysk w komputerze tylko, że szybszy?

No i co dalej? Taki nośnik ma 60GB czyli wyastarczy na system, przeglądarke itnernetową i zostanie na jedną, GÓRA dwie gry - rozumiem, że trzeba wtedy instalować system i gry które chcemy aby chodziły szybciej właśnie na tym dysku, tak?

Mój SAM (bez przeglądarki, bez niczego) w7 zajmuje aktualnie +/- 50GB więc 60 SSD starczy na styk na dysk i przeglądarkę, ale o grach czy innych programach raczej już mowy być nie będzie - Tzn dysk systemowy zawsze powinien mieć troche miejsca w zapasie. Przy zakupie takiego dysku trzeba się zastanowić, czy przeszkadza Ci system odpalający się 40sec i wolisz taki, który załączy się po tych 20~ W zamian za 220zł, co jak dla mnie małą ceną nie jest.

I tak, gra musi być na dysku SSD żeby się szybciej wczytywała, to samo z różnymi programami.

Przypierzam się do kupna zestawu do gier za ok 2,5k - znalazłem temat na pc z podobnymi zestawami tylko tamte różnia się tylko tym, że posiadają czytnik SSD - czy może mi ktoś wytłumaczyć korzyści płynące z dodania tego podzespołu do mojego zestawu?

ja mam ten zestaw może trochę inny kostki nie te xd ale wszystko inne takie same :D polecam warto wydać te 2,5 tys

Hejo ,heja,hej .Niedługo zamierzam zakupić nowy komputer z myślą o nowszych grach takich jak bf3, crysis 3, borderlands 2 , ac 3 . Najlepiej żeby wszystko chodziło na high/ultra . Mój budżet to ~2500 .

zrob nowy temat to Ci wykukam fajny sprzecik do OC :)

OC robić nie będę i nie chcę zakładać nowego tematu żeby nie zaśmiecać forum :)

Fajny poradnik, właśnie coś takiego szukałem, ale mam też pytanie. Czy z zestawu za 2,5k karte graficzną i procesor mogę włożyć do zestawu za 2k? nie wiem czy to zda egzamin, kompletnie sie nie znam na sprzęcie.

P.S moze glupie pytanie, ale co z karta dzwiekową, nie trzeba dokupic czy jest zintegrowana?

kaduceusz zaloz nowy temat w dziale Sprzęt komputerowy. Podaj swoje wymagania oraz to do czego komp bedzie Ci słuzył.

Przepraszam bardzo, ale kto coś takiego pozwolił umieścić? Kto takie coś zatwierdza?!

Komputer za 3300zł z i7, ale za to HD7870 XT? Bez znaczenia tu jest, że i7 v i5 w grach to średnio 0-3fps różnicy? Natomiast różnica HD7870 XT v GTX770 (którego można bez problemu wsadzić w kompa za taką samą cenę jeśli weźmie się i5 4670k) w przykładowym BF3 sięga 20fps. Genialny zestaw pod gaming...

Domniemam ze to sa zestawy przykładowe. Po to jest dział Sprzet komputerowy zeby rozwiac pewnie watpliwosci, oraz usłyszec rade innych :)

Widzę sporo osób wie "lepiej", ale jak przyjdzie do składania zestawów na dany miesiąc to pustki.. gdzie tu logika?

Te różnice między i5 a i7 są większe w typowych grach MMO.

Ale co ja tam wiem^^

Gram tylko w MMORPGi i RPGi, żadne FPSy czy inne...

Dlatego mowie, ze jeśli ktos ma objekcje co do podanych przez Ciebie zestawów to poprostu nalezy założyc nowy temat w dziale Sprzet komputerowy, podac budzet i wymagania co do PC :)

@XarduneK

Widzę sporo osób wie "lepiej", ale jak przyjdzie do składania zestawów na dany miesiąc to pustki.. gdzie tu logika?

Logika jest taka, że nie siedzę tu na forum cały czas?

Te różnice między i5 a i7 są większe w typowych grach MMO.

Testy, testy proszę. Inaczej możesz sobie twierdzić, że różnice są. Testy we wszystkich innych grach temu przeczą. Nie wspomnę o tym, że jak jakieś MMO obsługuje dobrze 4 rdzenie to jest święto, a co dopiero HT z i7.

Zapewne tak samo do gier MMO potrzebne jest 8GB ramu, choć gry nie potrafią obsłużyć nawet 4gb...