Zielony ekran

Witam wszystkich serdecznie. Posiadam netbooka "Acer aspire switch 10" z zainstalowanym Windowsem 8.1 który od jakiegoś czasu w pewien sposób zawiesza się. Netbook wykorzystywany jest głównie do pisania prac na uczelnie więc jest to dość uciążliwe. Generalnie problem wynika z tego, że podczas zwykłej pracy (np korzystanie z worda) w losowych momentach pojawia się zielony ekran i nie mogę nic zrobić prócz wejścia w menedżer zadań i wyłączenia netbooka. Uruchamia się jakby ten "pulpit" z kafelkami tylko bez tych kafelek - sam zielony kolor. Ciężko mi jest to opisać gdyż zapewne nie znam fachowej nazwy na to. Obstawiam, że gdybym zmienił kolor tego systemu na np niebieski to pojawiałby się niebieski ekran. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi.
Chciałbym się dowiedzieć czym może to być spowodowane i czy można coś na to poradzić. Mi osobiście wpadła do głowy myśl, że może to być jakiś błąd systemu ale nie wiem nawet jak to sprawdzić. Czy może ktoś się z czymś takim spotkał? Wie ktoś jak to naprawić?
Pozdrawiam serdecznie