Witam wszystkich bardzo serdecznie, mianowicie chce zmienić swojego 7 letniego złoma na coś lepszego. Głównie chodzi o komputer do gier, nie będę ukrywał, że jestem zielony jeśli chodzi o składanie komputera. Byłby ktoś tak miły i podesłał jakiś zestaw za około ~4k. Poczytałem trochę i chyba i6600 i 1060 cenowo się zmieści wraz z całą resztą. W grę wchodzi jeszcze obudowa (nie interesuje mnie specjalnie wygląd, (po kosztach może być). Różnica może się w cenie wahać o te kilka stów. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś mógłby pomóc oraz przy okazji powiedzieć dlaczego taki zestaw a nie inny
Pozdrawiam serdecznie.
EDIT: https://www.morele.net/inventory/info/XzPJUx/ - będzie coś z tego, czy przeceniłem swoje umiejętności i wiedzę laika w tworzeniu stacjonarki ?
Zielony potrzebuje pomocy
Nie ma sensu wydawać więcej niż 3 tysiące na komputer tylko do gier, drożej do już specjalistyczne maszynki do obróbki grafiki zawodowo.
https://www.morele.net/morele-sky-g3000-707109/
Masz 199 komentarzy na temat tego zestawu.
Sam zastanawiałem się niedawno nad takim zestawem :
grafika - gtx 1060 (1300-1500zł w zależności od producenta)
procesor - i5 6600k (ok. 1100)
płyta główna - z170 (500-700 w zależności ile wejsc potrzebujemy i jaki ram wsadzimy itp)
ram - 16gb ripjaws ddr4 (ok. 400 w zależności od wyboru płyty głównej - najlepiej obsługującej 3000-3200 mhz)
zasilacz myśle ze 500-600w starczy (300-400zl na tym sie nie oszczędza)
obudowe za około 200 fajna znajdziesz
czyli za około 3800-4400zł złożysz bardzo fajny komp.
Nie ma sensu wydawać więcej niż 3 tysiące na komputer tylko do gier, drożej do już specjalistyczne maszynki do obróbki grafiki zawodowo. https://www.morele.net/morele-sky-g3000-707109/ Masz 199 komentarzy na temat tego zestawu.
Po prostu szukam teraz wydania tego ~tysiąca, pół tysiąca więcej i mieć z głowy na kolejne kilka lat, dlatego nie wiem czy chce brać grafikę z "poprzedniej" generacji.
Tutaj masz dużo lepszy zestaw za 4200 zł z 1070. https://www.morele.net/inventory/info/2LVuUJ/
Jako laik pytanie kieruje, jest jakaś duża różnica (prócz ceny) między gtx1060, a 1070? Czy na dłuższą metę pieniądze w błoto ?
Coś poszperałem, pozbierałem trochę informacji i jestem ciekaw co powiecie na taki zestaw. https://www.morele.net/inventory/info/XzPJUx/
B150 plyta taa nie daje mozliwosc podkrecania procesora z odblokowanym mnoznikiem
Jak juz too Z170 musisz kupic jak sie juz uwziales na I5 6600k ...
Karta graficzna 1060 niby jest szybsza od konkurenta ale okazuje sie ze too tylko zwykla podpucha poniewaz karty graficzne faktycznie dlawia sie w grach wykorzystujace wpleni mozliwosc DX 12... coo obniza potencjal zeby taa karta nazwac zakupem przyszlosciowym ... poprostu nvidia chce spijac smietanke ze starych gier przy ktorych majstrowali ... latwo im dostosowac karte ktora jest podkrecona doo granic mozliwosc te swietne osiagi uzyskuje w grach ktore sa juz na rynku , ale coo bedzie z grami ktore wyjda czy karta utrzyma poziom pewnie rok czy dwa nikt nie powinien narzekac duzo tytulow nie wyjdzie ktore powinny wpleni oblusgiwac DX 12 ...
Czy oby napewno ... ja tu bym we wrozke sie nie bawil .
B150 plyta taa nie daje mozliwosc podkrecania procesora z odblokowanym mnoznikiem Jak juz too Z170 musisz kupic jak sie juz uwziales na I5 6600k ... Karta graficzna 1060 niby jest szybsza od konkurenta ale okazuje sie ze too tylko zwykla podpucha poniewaz karty graficzne faktycznie dlawia sie w grach wykorzystujace wpleni mozliwosc DX 12... coo obniza potencjal zeby taa karta nazwac zakupem przyszlosciowym ... poprostu nvidia chce spijac smietanke ze starych gier przy ktorych majstrowali ... latwo im dostosowac karte ktora jest podkrecona doo granic mozliwosc te swietne osiagi uzyskuje w grach ktore sa juz na rynku , ale coo bedzie z grami ktore wyjda czy karta utrzyma poziom pewnie rok czy dwa nikt nie powinien narzekac duzo tytulow nie wyjdzie ktore powinny wpleni oblusgiwac DX 12 ... Czy oby napewno ... ja tu bym we wrozke sie nie bawil .
Nie daje, ale on będąc "laikiem" nic nie podkręci, więc po co marnować pieniądze na z170 jak nic mu to nie da. Lepiej dołożyć do 1070.. Ten procesor się mu tylko "podoba" a nie będzie wykorzystany. IMO kasa w błoto.
Bierz to co zaproponował Imrahiell, fajny zestaw, starczy na długo, ewentualnie zastanów się na lepszym zasilaczem, jakbyś w razie czego chciał w przyszłości trochę go dopompować.
To tak płyta główna do wymiany gdyż to micro atx -,- płyta będzie wielkość karty graficznej + nie jest przyszłościowa . Kartę graficzną zamieniłbym na rx 480 mniej kosztuje i czerwoni są lepsi niż zieloni gdyż wspomagają swoje starsze produkty . Chłodzenie box do wyje**** jeśli ma to być komputer do gier , ale chłodzenie cieczą zezwalające na duże kręcenie procka lub porządny wiatrak na niego . To takie ogólne rady z mojej strony
Po 1 nie idz w stara technologie od Nvidia, no chyba ze to bedzie jakis gtx 980ti.
Po 2 skoro mowisz ze jestes zielony nie wydaje mi sie dobrym pomyslem brania procesora z K. Oczywiście dobre plyty glowne na Z170 maja możliwości ustawiania taktowania procesora pod OC ale szczerze nie polecam używania gotowych narzędzi. Np: bierzesz i5 6600(bez K a i tak w trybie turbo podkreca sie do 3,9Ghz) wtedy sam procesor tanszy, dodatkowo plyta glowna nie pod OC tez sporo tansza, mozesz zostac przy boxowym chlodzeniu, przyciac na obudowie i kto wie, moze nawet wsadzisz gtx 1070
GTX 1070 ... czy too napewno taka dobra inwestycja ??
Bezsennsu pchac sie 1070 ... jak juz too 1060 bedzie sam raz wyborem doo grania ...
Po 1 karta 1070 i tak juz jest wycisnieta ze i5 nie da rady obsluzyc wpelni tej karty tutaj wymagana bedzie i7 ...
GTX 1070 ... czy too napewno taka dobra inwestycja ?? Bezsennsu pchac sie 1070 ... jak juz too 1060 bedzie sam raz wyborem doo grania ... Po 1 karta 1070 i tak juz jest wycisnieta ze i5 nie da rady obsluzyc wpelni tej karty tutaj wymagana bedzie i7 ...
co za różnica skoro może mieć 1070 w tej cenie, lepiej mieć lepszą jak gorszą, i nie traci przy tym nic.. A w cenie się zmieści..
Witam wszystkich bardzo serdecznie, mianowicie chce zmienić swojego 7 letniego złoma na coś lepszego. Głównie chodzi o komputer do gier, nie będę ukrywał, że jestem zielony jeśli chodzi o składanie komputera. Byłby ktoś tak miły i podesłał jakiś zestaw za około ~4k. Poczytałem trochę i chyba i6600 i 1060 cenowo się zmieści wraz z całą resztą. W grę wchodzi jeszcze obudowa (nie interesuje mnie specjalnie wygląd, (po kosztach może być). Różnica może się w cenie wahać o te kilka stów. Byłbym wdzięczny jeśli ktoś mógłby pomóc oraz przy okazji powiedzieć dlaczego taki zestaw a nie inny
Pozdrawiam serdecznie.
EDIT: https://www.morele.net/inventory/info/XzPJUx/ - będzie coś z tego, czy przeceniłem swoje umiejętności i wiedzę laika w tworzeniu stacjonarki ?