Zjednoczeni a nie skłóceni

Słuchając dzisiaj pieśni o naszym narodzie np

przyszła mi taka myśl. Wszędzie krytykujemy nasz rząd ,że walczą o władzę, pieniądze i nigdy nie będą zjednoczeni dla jednego celu dla dobra wszystkich Polaków i nasuwa się pytanie czy my Polscy gracze nie robimy tego samego co nasz rząd czyli rywalizacja "Kowalski" kontra "Nowak" jest wpisane w naszą mentalność?? Posiadając 15 letnie doświadczenie z grami MMO nie spotkałem w żadnej grze ani na serwerze sytuacji gdy dwie polskie gildie wspierają się i dążą do celu wspólnymi siłami aby pokazać ,że "tak to my Polacy zjednoczeni ,a nie skłóceni". Nasza polska mentalność istnieje już kilka wieków i możemy się nawet cofnąć do średniowiecza jak to nasi bracia walczyli ze sobą tylko po to aby zasiąść na tronie i władać naszą piękną ojczyzną ,a nasi wrogowie z zachodu i ze wschodu uzbrajali się by tylko nas zniszczyć ,co się udało w 1795r po trzecim rozbiorze Polski przez Rosję,Prusy(Niemcy) oraz Austrię. Czy my jako Polscy gracze ,osoby dorosłe,dojrzałe, doświadczone ,które znają historię Polski oraz nasze dziedzictwo ,możemy zmienić naszą mentalność tak abyśmy grali zawsze wspólnie i pokazać innym narodom szczególnie N.. i R... ,że jesteśmy zjednoczeni i walczymy po to by udowodnić ,że jesteśmy kimś więcej niż Polską podzieloną na małe obozy ,które mają zawsze ze sobą konflikty. Czy kiedykolwiek połączymy się jako naród ,w jednym wspólnym celu??

Coś Ci nie wyszło ^^

Szanuję historię i dziedzictwo, ale nie czuję się Polakiem. Dlaczego miałbym się nim czuć? Tylko dlatego, że mój dziadek czy tam pradziadek się tu urodził? Przecież to głupie. I jakby każdy powoływał się na przodków, to okazałoby się, że miał w rodzinie N i R.

A co do polskich gildii. W polskich byłem tylko dlatego, że chciałem porozmawiać w tym samym języku, rozumieć "o co chodzi" w żartach zawierających elementy charakterystyczne dla danej grupy osób. A rywalizacja jest dobra. Powoduje w nas chęć bycia lepszym, bogatszym, zdolniejszym. Rywalizacja może w pewnym stopniu połączyć naród, czego tak chyba chcesz.

Ten temat jest o zjednoczeniu gidii w graczy, czy o ogólnym zjednoczeniu w realizacji wspólnego celu? Bo nie rozumiem.

A, język częścią narodowości. Czemu więc, raz piszesz przecinek przed "a" w tym samym zdaniu, a raz nie?

Polski gracz to także Polak, więc nie spodziewajmy się że jako wirtualna postać będzie kimś innym w sensie ogólnym. Oczywiście gra pozwala na wcielanie się w inną charakterystykę, ale diametralna zmiana pasuje raczej do Vlogowania, gdzie chcemy pokazać inną twarz w jakimś konkretnym celu, ale nie w grze. Polak to Polak, ale czy na pewno mamy w grach w większości dorosłych rodaków ? I do tego znających i będących dumnymi z historii Polski ? Takich, którzy nie żyją zawistną, buraczaną mentalnością ? Podejrzewam, że daleko nam do bycia normalnym narodem w sieci (patrz społeczności LoLa albo CSa).

Tak jak napisałeś, że to już leży w naszej mentalności, a to ciężko jest zmienić gdy typowo polski światopogląd jest wbijany z każdej strony od najmłodszych lat. Jeżeli gracz to tzw. gimbus, to albo wyciąga "polaczkowatość" z śmiecia Youtubowego (tych durnych filmików) i tego podobnych, albo ich starzy to przysłowiowe "katole w kaloszach", których się nasłucha, a potem wylewa w internecie swoje niedojrzałe brudy. Starzy gracze są jeszcze gorsi bo takiego buraka już nie zmienisz.

Polski gracz nie będzie potrafił się zachować jak należy, współpracować z każdym "biało-czerwonym" na serwerze bo internet/sieć dla Polaków nie ma jeszcze wieku czy narodowości. Wywodzimy się jeszcze od tzw. "dzieci neostrady", czyli z w sumie bardzo niedawnych czasów, kiedy to zaczęło nas być więcej w internecie i nie wiedzieliśmy wtedy (w sumie dzisiaj może trochę mniej) jak się zachować. A że ten szok przyszłości w postaci dostępu do internetu, że tak to ujmę, uderzył głównie w dość młode i z racji wieku, dość nierozsądne/niemądre pokolenie, to i takie mamy skutki, które i dzisiaj widzimy w internecie.

Jednak jakby porównać świat gamingowy/sieciowych gier do tego co się dzieje za granicą, to internet i tak jest jeszcze w porządku :) W grach w sumie chodzi oto żeby rywalizować, oto żeby stworzyć większą i silniejszą gildię (bo mamy więcej niż jednego polskiego, zdolnego przywódcę na serwer), oto żeby pokazać, że nawet w tych grupkach jesteśmy mocniejsi niż te ruskie zergownie/masówki. Jak przyjdzie co do czego, gdy na jakimś globalu ktoś obrazi nasze godło czy cokolwiek związanego z naszą historią, to podejrzewam, że odzew "biało-czerwonych" gildii, np. w mmorpgach, nie czekałby długo aby zjednoczyć się i pokazać, że pomimo, że na co dzień rywalizujemy między sobą aż drży ziemia, praktykujemy pokaz sił gdy tylko najdzie okazja, to za wspólną sprawą potrafimy się złączyć i uciąć dziadowi ręce przy samej d*pie za to, że splamił naszą dumę jaką jest Polska.

Musimy się i tak wiele jeszcze nauczyć, np. tolerancji czy ogólnego poszanowania dla drugiego użytkownika w internecie/na serwerze. Nie jest źle, a wierzę, że będzie lepiej.

imo

Dis is soł dip, men. Pic joł.

(patrz społeczności LoLa albo CSa)

Co do LoLa się zgodzę, ale w CS'a to polscy gracze grają zazwyczaj na polskich serwerach, więc "nie robią siary" (jeśli można to tak ująć) za granicą. ;)

Ponadto nasi polscy gracze zdobywają (albo raczej: zdobywali) sukcesy na całym świecie, więc jednak jakąś tam reputację mamy ;p

Ogólnie to każdy naród ma jakieś swoje wady, nie tylko Polaków uważają za jakichś "nienormalnych" w sieci (co nie zmienia faktu, że jednak przez niektórych graczy taka opinia na temat naszego narodu się wyrobiła).

No i co do reszty, to zgadzam się z @up, nic dodać, nic ująć.

Kto mówi, iż wstydzi Polski, tej jest totalnym ch*j... Polska jednoczy wtedy kiedy ma na karku najazd innego kraju, albo w obliczu niebezpieczeństwa. Kiedy w II wojnie światowej Niemcy próbowali nam zabrać ojczyznę, udało się zorganizować podziemie, nie utraciliśmy naszej narodowości. Kiedy było trzeba przekazywać ustnie nasz język przetrwał. Ja uważam, iż Polacy mają przetrwanie w krwi, nawet nie kiedy kosztem swojego rodaka. Drogi autorze wniosek, zjednoczymy wtedy kiedy na nas najadą ruscy, albo usa. Wcześniej będziemy podzieleni.

A co do mmo, nie dziwię iż Polacy kochają gildie, uwielbiają jednoczyć wspólnie aby coś osiągnąć. Więc jak już wspomniałem mocny sojusz niszczy słaby. Żyjemy po to aby przetrwać nawet kosztem drugiej osoby. Poświęcenie dla nas nic nowego, bo ile już poświęcaliśmy dla dobra ojczyzny ?. Więc dla nas nawet zniszczenie słabego sojuszu w mmo, to nawet radocha. Bo kiedyś nas bali, a teraz udowodnimy iż polak potrafi.

p.s : chwała żołnierzom którzy walczyli za nas, poświęcili swoje życie w imieniu czego ?. Naszej ojczyzny jakby nie patrzeć jaka jest.

Co do LoLa się zgodzę, ale w CS'a to polscy gracze grają zazwyczaj na polskich serwerach, więc "nie robią siary" (jeśli można to tak ująć) za granicą. Ponadto nasi polscy gracze zdobywają (albo raczej: zdobywali) sukcesy na całym świecie, więc jednak jakąś tam reputację mamy ;pOgólnie to każdy naród ma jakieś swoje wady, nie tylko Polaków uważają za jakichś "nienormalnych" w sieci (co nie zmienia faktu, że jednak przez niektórych graczy taka opinia na temat naszego narodu się wyrobiła).No i co do reszty, to zgadzam się z @up, nic dodać, nic ująć.

Nie mówię, że jesteśmy słabi w CSa na światowej scenie. Wręcz przeciwnie, bo przecież jest nasza "złota piątka", która wymiata/wymiatała w 1.6 a teraz w CS:GO (Pasha ftw!). Chodzi o tą społeczność graczy CSa. Nie ważne od jak dawna gram (cs 1.6 to była kompletna nowość jak zaczynałem ^^) ale to co się dzieje na czacie (pisanym czy to głosowym) w samej grze przez te lata grania- trolling/flame na najwyższym poziomie. A jeszcze jak wjedziesz na chat na twitchu, gdy rozgrywany jest mecz polskiego teamu (czy to ligowy czy nawet WCG), to aż szczena opada jakim mięsem tam gówniarze potrafią rzucać. Po prostu wyłączyłem cały stream i płakałem przez resztę dnia, aż się odwodniłem :\ Slumsy i tyle.

Słuchając dzisiaj pieśni o naszym narodzie np

przyszła mi taka myśl. Wszędzie krytykujemy nasz rząd ,że walczą o władzę, pieniądze i nigdy nie będą zjednoczeni dla jednego celu dla dobra wszystkich Polaków i nasuwa się pytanie czy my Polscy gracze nie robimy tego samego co nasz rząd czyli rywalizacja "Kowalski" kontra "Nowak" jest wpisane w naszą mentalność?? Posiadając 15 letnie doświadczenie z grami MMO nie spotkałem w żadnej grze ani na serwerze sytuacji gdy dwie polskie gildie wspierają się i dążą do celu wspólnymi siłami aby pokazać ,że "tak to my Polacy zjednoczeni ,a nie skłóceni". Nasza polska mentalność istnieje już kilka wieków i możemy się nawet cofnąć do średniowiecza jak to nasi bracia walczyli ze sobą tylko po to aby zasiąść na tronie i władać naszą piękną ojczyzną ,a nasi wrogowie z zachodu i ze wschodu uzbrajali się by tylko nas zniszczyć ,co się udało w 1795r po trzecim rozbiorze Polski przez Rosję,Prusy(Niemcy) oraz Austrię. Czy my jako Polscy gracze ,osoby dorosłe,dojrzałe, doświadczone ,które znają historię Polski oraz nasze dziedzictwo ,możemy zmienić naszą mentalność tak abyśmy grali zawsze wspólnie i pokazać innym narodom szczególnie N.. i R... ,że jesteśmy zjednoczeni i walczymy po to by udowodnić ,że jesteśmy kimś więcej niż Polską podzieloną na małe obozy ,które mają zawsze ze sobą konflikty. Czy kiedykolwiek połączymy się jako naród ,w jednym wspólnym celu??