Zła godzina w systemie Win 10

Witam mam problem z godziną w laptopie MSI GE62 6GF. Specyfikacja: http://tnijurl.com/1f4ba8258c30/

Za każdym razem, gdy wyłączę/uśpię PC ten zatrzymuje czas. Gdy go włączę godzina jest taka sama jak w momencie wyłączenia. Mam system windows 10 bez wpisanego keya (Nie jest nielegalnie aktywowany). Laptop jest nowy więc (2 tygodnie). Liczę na dobre rady. Próbowałem: Formatownia, Synchronizacji godziny, Zmiany systemu na win 8.1.

na 99% masz uskzodzoną bateryjkę na płycie głównej

Eh, miałem nadzieje, że to akurat nie bateria. Nie uśmiecha mi się rozkręcać nowy sprzęt.

może przysługuje ci prawo do zwrotu/ reklamacji?

Jak kupiony to masz 14 dni na zwrot, a jak masz gwarancję to oddajesz na gwarancję i tyle.

jak rozkręcisz to stracisz gwarancje

Jak bateryjka nie trzyma to przywraca czas do daty wyprodukowania lapka lub innej ustalonej przy programowaniu BIOSu. Tak więc to na 99% nie bateryjka.

1% tylko dlatego, że producenci kombinują jak mogą i może jest jeszcze jedno źródło podtrzymywania daty i godziny.

Tak czy inaczej bardziej skłaniałbym się ku konfiguracji BIOSu/systemu. Generalnie BIOS MSI jest najbardziej problemowy ze wszystkich z jakimi się spotkałem. W innych brakuje wielu opcji, ale rzadko kiedy powodują jakieś problemy same z siebie. Jak ktoś do mnie przychodził z MSI to albo miał problem z przełączaniem grafiki co powodował BIOS, albo chciał żeby mu czyszczenie systemu/chłodzenia zrobić.

Jeśli dzieje się tak od nowości to skontaktuj się z gwarantem. Być może wcześniej już się ktoś zgłosił do sprzedawcy z takim problemem. Jak za dużo sam będziesz grzebał, a gość nie będzie wiedział co z tym fantem zrobić to zarzuci Ci, że ingerowałeś w sprzęt i odrzuci reklamację. Jakbyś grzebał coś w BIOSie to rób zdjęcia ustawień aparatem i potem przywróć je do takich jakie były.

Tak z ciekawości mógłbyś podać źródło skąd kupiłeś lapka? Może on nie jest nowy a "lekko" używany i ktoś się bawił?

Zadzwoniłem, do sklepu i powiedzieli, że nie stracę gwarancji przy wymianie tej bateryjki. Sklep to xtreem.pl . Lepek ma gwarancje, ale jeżeli go odeślę to zajmie min tydzień zanim go odzyskam, a teraz jest mi potrzebny.

Znakomicie. Nie jestem pewien czy widziałem zdjęcie Twojego lapka, ale jeżeli jest tak samo to wymiana bateryjki powinna być prosta(choć nadal wydaje mi się, że to bardzo nie typowy objaw dla takiej usterki). Tył obudowy to jedna duża klapka odsłaniająca wszystko po odkręceniu parunastu śrubek.

Zanim kupisz baterię to najpierw sprawdź jakie jest jej podłączenie. Występują co najmniej 2 typy. Na kabelku lub w gnieździe.

PS. Tak czytam sobie opinie o tym sklepie i wychodzi na to, że chyba nie wszystkie ich laptopy mają gwarancję producenta a chłopaczki próbują je naprawić sami. Oni chyba sprzedają też albo poleasingowe jako nowe, albo leżaki magazynowe. Możliwe też, że ktoś stara się im po prostu popsuć dobrą opinię, ale jak bateryjka faktycznie będzie zużyta to nie będzie dobrze świadczyło o ich rzetelności i szczerości co do stanu sprzedawanego przez nich sprzętu :) .

Zużyta bateria powodowała by też reset ustawień BIOSU. Ciekawe, że nie masz z tym problemu...

Druga sprawa, ze godzina Ci się zapisuje na taką jaka była przed wyłączeniem, a nie resetuje do daty ustawionej przy produkcji epromu.

No ale wymiana baterii to żaden koszt, więc spróbuj.

Witam mam problem z godziną w laptopie MSI GE62 6GF. Specyfikacja: http://tnijurl.com/1f4ba8258c30/

Za każdym razem, gdy wyłączę/uśpię PC ten zatrzymuje czas. Gdy go włączę godzina jest taka sama jak w momencie wyłączenia. Mam system windows 10 bez wpisanego keya (Nie jest nielegalnie aktywowany). Laptop jest nowy więc (2 tygodnie). Liczę na dobre rady. Próbowałem: Formatownia, Synchronizacji godziny, Zmiany systemu na win 8.1.