Przypuśćmy że mam budżet 1000zł, to lepiej złożyć mocnego laptopa czy komputer. Co się lepiej opłaca, w którym ze sprzętu części są tańsze i gdzie taniej wyjdzie w całości i lepiej na tym wyjdzie ?
Złożenie komputera
Laptopa sobie nie złożysz, najlepszym wyjściem byłby stacjonarny.
Laptopa za tą cenę nie, lepiej komputer.
A żeby złożyć takiego dobrego, mocnego laptopa do gier. Nie mówię tu żeby chodził na największych opcjach. To ile bym musiał mieć budżetu ?
Laptopa nie można złożyć, to są tak jakby gotowce w stacjonarkach, ale jak już tak się bawić to najlepiej te z 2k+ mieć.
Są wakacje.. złap jakąś dorywczą robotę (: nie spiesz się.. odłóż więcej i miej wtedy lepszy sprzęt (:
Laptop do gier to wydatek ponad 3000 zł, a nie 2000 zł. Nie wiem, czemu tyle osób chce mieć laptopa. Bo jest na topie? Bo sobie ładnie wygląda? Zwykły PC będzie dużo bardziej wydajny.
Xardoks, ludzie chcą mieć laptopa ponieważ jest przenośny. jak jedziesz do babci lub ch** wie gdzie to bierzesz i grasz. A stacjonarke chyba na plecy nie zaczepisz, nie ? Dobra, myślę że temat można zamknąć. Nagrodziłem like'ami pomocne komentarze- dzięki. Spróbuje znaleźć jakąś robotę i uzbieram kase.
Wyjazd do babci oznacza spędzenie miło czasu z nią.. ale ok.. Jeśli laptop do gier to niestety 3k+ musi być (:
Ja mam za 2000 K, przyzwoity, aczkolwiek teraz jest jeden minus tego. Grzeje się jak piekarnik przez temperatury. Poniżej nie opłaca się, chociaż to zależy bo siora kupiła za 1600 zł, z nie integrowaną grafiką, tzn. druga grafika, ale nie wiem jaka karta. No i simsy 3 jej odpaliły na full detalach, ale to dziewczyna więc zagra raz na ruski rok. A co do tematu to już można uszczelić coś dobrego za 2000, tylko trzeba być cierpliwym. I żeby zakupić laptopa, to trzeba nalotać aby wybrać sprzęt na lata. Idziesz do sklepu A, sklepu B, Sklepu C i porównujesz ceny. Pamiętaj iż nootboka nie zmodernizujesz, i musisz być 100% pewnym iż to jest ten laptop.
Za 2 koła to sprzęt na rok i nie we wszystko się pogra w zadowalającej jakości, więc jak ktoś pisał 3K+ i może po roku nie będzie płaczu
Lapek to na 100% powyzej 3k. Np. y580.
a bzdury lapek to 2.5tyś i lajtowo gierki ci chodzą.
Ale również za 2.5 tyś to już złożysz małego potworka stacjonarnego
Minimum to jak koledzy mówili 1000-1500. Przecież za miesiąc pracy w wakacje zarobisz 2 tysie i masz kompa, który nawet na full pociągnie Bfa.
nie no kolego za 1500 tyś w 1600x900 BF3 to komp full nie pociągnie ale 1280 to już tak
Jako iż temat jest nadal aktualny i nie zamknięty zadam pytanie odnośnie komputera. Chciałbym pograć w te gry co są w temacie, nie na najwyższych opcjach- nie o to mi chodzi. Tylko żeby poszedł na low/ medium.
A więc zadaje to pytanko:
Co powinien mieć komputer żeby poszły te gry ?
1. Ile powinien mieć RAM.
2. Karta graficzna ile powinna mieć MB i ile magistrali ?
3. Procesor ile musi mieć rdzeni, i ile GHz ?
4. Coś jeszcze innego ? Nie znam sie troszkę na tym.
1. 4GB.
2. 512MB 128/256bit GDDR3/4/5.
3. 2 rdzenie, najlepiej by z 3GHz miał. Do tego cache dobry.
4. Resztę komputera.
Znalazłem takie ogłoszenia:
Sprzedam komputer Dell Optiplex 745Procesor Intel Pentium D dwa rdzenie po 3.0GHz każdy, 2 GB RAM, dysk SATA 80GB, LAN i dźwięk, nagrywarka DVD, karta graficzna jest zintegrowana, wolny port PCI EX x16 w razie potrzeby.Świeżo zainstalowany Windows 7.
-Procesor Intel Pentium 4 3Ghz-ram 2Gb-Dysk 80Gb-Zasilacz logic 600w co przyda się w rozbudowie komputera.Posiada złącze PCI-expres x16-nagrywarka DVD LG-system windows xpKarty graficznej nie znam
Który opłaca się kupić ? W 1 i w 2 zestawie mógłbym zmienić kartę graficzną na lepszą, taką do 200zł z używanych-> Czy się wogóle opłaca ? Jak tak, to jaką proponujecie ?
W 1 grafy na pewno nie wymienisz samo słowo "karta graficzna jest zintegrowana".
Pierwszego się nie opyla, drugi to 1-rdzeniak, czyli oba nie są opłacalne.