Złożony zestaw komputerowy - nie działa

potrzebna pomoc

Panowie złożyłem kompa znajomemu z części które ktoś polecił... problem w tym ze po włączeniu kręcą się wentylatory karty świecą się lampki sieciowki i nic więcej.. tutaj link do listy sprzętu na jaki składa się komp oprócz dodatkowego wentylatora : http://allegro.pl/favourites/offers-wishlists/aovyQd

wszystkie części są sprawne w moim komputerze działają.... czyżby płyta główna była walnięta? Po podłączeniu zasilania świeci się zielona lampka na plycie... resetowałem też cmos

wyciagnałem również płyte i zasilacz z obudowy żeby sprawdzić czy nie ma jakichś przepięć... pisze do typa od płyty mówi że bios najnowszy zawsze dają - a jak chce oddać na gwarancję to na siłę wciska że jest sprawna w 100% i to ja coś zle robie

Zauważyłam, że używane płyty główne prawie nigdy nie działają prawidłowo i są wieczne z nimi problemy - przykład chociażby mojego znajomego sprzed tygodnia, podobna sytuacja co u ciebie - kupił używaną, sprzedawca niby zapewnia, że musi działać w 100%, a guzik - miała rąbnięte dwa wejścia na RAM. Nie wiem czy to sprzedawcy tak oszukują czy płyty ulegają uszkodzeniu w trakcie transportu (co jest całkiem prawdopodobne bo paczek to zarówno poczta jak i kurierzy nikt nie traktuje delikatnie, a płyty są delikatne ;) ).

Niemniej jak sprawdzałeś czy u ciebie wszystko działa, a tam nie to raczej innej opcji nie ma, drugim winowajcą mógłby być zasilacz, bo widzę, że też używany, ale sprawdzałeś go chyba i wydawał się ok?

zasilacz również sprawdziłem podłączałem nawet swój sprawny w 100% i też nie ruszyło....dzięki za odpowiedz

komp powinien próbować ruszyć nawet bez dysku z samym ramem procesorem i zintegrowana grafika ... a tymczasem tutaj nawet wentylatory od procesora nie kręcą się ja kby problem z zasilaniem był... no ale jak już pisałem zasilacz sprawny jest bo go sprawdziłem... no nic odsyłam na gwarancję

Mogę ci polecić to kolega informatyk mi to polecał ostrzegam że dla zaawansowanych użytkowników osobiście nie testowałem jeszcze ;) - Link

chyba mi sie nie przyda skoro nawet nie moge uruchomic komputera :)

ja bym sprawdził piny z obudową czy dobrze podpięte. zawsze można na stole podłączyć "na pająka" i wtedy sprawdzić czy działa.

podłącz ewentualnie beeper (głośniczek) i odczytaj kody błędu POST o ile rusza do tego momentu.

w ostateczności karta diagnostyczna na PCI i mozesz zerknać kod na którym się zatrzymuje uruchomienie komputera.

a jak ci się nudzi to nagraj filmik (lub zdjęcia) telefonem z tego jak jest w środku i jak go uruchamiasz. może ktoś na coś wpadnie.

chyba mi sie nie przyda skoro nawet nie moge uruchomic komputera 

Zawsze możesz przetestować na swoim kompie komponenty np wszystkie albo 1 czy są jakieś felery

na plycie głównej powinny być diody led z napisem debuge czy jakoś tak. Zazwyczaj sa 3 vram, dram, cpu. Zobacz może któraś swieci. Ja miałem problem z ramam, musiałem się pobawić slotami :)

widze tylko jedna zielona diode sb_pwr

Płyta ma 2 gniazda od zasilania, oba podpięte ? Wentylator od procesora podpięty do odpowiedniego złącza ? Włóż swój ram jak możesz i sprawdź czy płyta ruszy.

U mojego kolegi tak się działo. winowajcą okazał się pin wygięty w procesorze. prostowanie kombinerkami i działa ;)

Pierwsze co to sprawdź ram. Przetrzyj piny pozmieniaj sloty. Może być też uwalona sekcja zasilania, posprawdzaj kondensatory czy nie są popuchnięte. Z tym biosem najnowszym też mi coś śmierdzi. Mogli uwalić sami przy flashowaniu. A gwarancji muszą udzielić, zresztą sam typ daje 3 miesięczna gwarancję :x

ok....okazało się że jest wiatraczek spalony od procesora zmieniłem i działa ale to nic nie zmieniło bo dalej się nie włącza ...

wygląda na to że piny są wygięte na płycie... przynajmniej tak to wygląda... ciężko ocenić bo malutkie są ale nie są idealnie równe

potrzebna pomoc

Panowie złożyłem kompa znajomemu z części które ktoś polecił... problem w tym ze po włączeniu kręcą się wentylatory karty świecą się lampki sieciowki i nic więcej.. tutaj link do listy sprzętu na jaki składa się komp oprócz dodatkowego wentylatora : http://allegro.pl/favourites/offers-wishlists/aovyQd

wszystkie części są sprawne w moim komputerze działają.... czyżby płyta główna była walnięta? Po podłączeniu zasilania świeci się zielona lampka na plycie... resetowałem też cmos

wyciagnałem również płyte i zasilacz z obudowy żeby sprawdzić czy nie ma jakichś przepięć... pisze do typa od płyty mówi że bios najnowszy zawsze dają - a jak chce oddać na gwarancję to na siłę wciska że jest sprawna w 100% i to ja coś zle robie