Zmiana Grafiki - Laptop

Witam serdecznie!

Na wstępie chciałbym życzyć wszystkim zdrowych i wesołych świąt :) A teraz koniec offtopu i przejdę do sedna sprawy. Mam laptopa Samsung rf711 (tutaj link : http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/pc-archives/NP-RF711-S02PL ) z kartą graficzną nvidia geforce 540M, która niestety się grzeje, więc logicznym jest, że chcę ją wymienić. Teraz pytanie czy ogarnia ktoś ten temat na tyle dobrze, żeby pomóc mi dobrać kartę i nie chodzi mi o tą samą, gdyż nie jest ona pierwszej świeżości i mamy już dużo nowsze. Wiadomo nie chce tutaj karty sprzed 2 dni, która kosztuje 800 zł. Więc podsumowując chce wymienić grafikę w lapku, na nowszą, doradzcie proszę jaką. Dodam jeszcze, że laptop używany jest do grania. Tylko proszę oszczęźcie sobie tekstów typu, że do grania to PC.

Pozdrawiam!

PS.
Sory za zawiłość tekstu i zaistniałe błędy ortograficzne!

Laptopy, szczególnie gotowce, firm takich jak Samsung, Asus, Lenovo etc. są to układy złożone w ten sposób, aby wymiana podzespołów w takich jednostkach ograniczała się tylko do wymiany ramu i dysku. Jeśli kupowałeś laptopa z myślą o rozbudowie, to strzeliłeś sobie w kolano, bo takich rzeczy po prostu się nie robi (z wielu powodów).

Wymiana karty graficznej w laptopie to syzyfowa robota, nie mówiąc już o cenie. Poza tym, wątpię aby sklepy w ogóle oferowały możliwość kupna karty do laptopa - zazwyczaj są to grafiki dedykowane dla danego modelu. Kupujesz laptopa mając na uwadze wybraną kartę.

W skrócie - odpuść sobie ten pomysł. Chcesz coś lepszego, kup nowy laptop z lepszą grafiką, albo desktop, który pozwoli Ci na rozbudowę jednostki w przyszłości.

Czy twój laptop wspiera ultrabay? SLI? Jeśli nie, to nie ma takiej możliwości jak @up wspomniał. Niektóre Lenovo np. y510p wspierają podłączenie drugiej takiej samej karty w miejsce ultrabay'u. Niestety nie jest to 'tania' zabawa i koszt startowy to ok. 249$ karta + 45$ ultrabay. Jakbyś kupił coś od Alienware to byłaby możliwość podłączenia zewnętrznej karty graficznej (nie wiem czy ktoś poza alienwarem to oferuje) ale to też tanie nie jest i koszt to również 200$+.

W tym Samsungu obawiam się, że karta graficzna jest po prostu wlutowana i nie da się nic zrobić.

Wymiana grafiki jest możliwa tylko w laptopach, które mają karty na złączach MXM, a są to głównie drogie laptopy dla graczy (jak niektóre modele Clevo, Alienware, MSI) za 5k+ złotych. A i w tych bywa, że się trzeba nagimnastykować z wgrywaniem modowanego BIOSu (= ryzyko ostatecznego uwalenia lapka gdy coś nie pójdzie) by nowsze karty chodziły.

Czyli co? nic nie da się zrobić? Karta się grzeje i koniec? czekam aż się spali?

Jak się grzeje to pewnie trzeba chłodzenie na niej wyczyścić. Kurz się mógł nazbierać.

Podkładka chłodząca, dokładne czyszczenie, wymiana past termoprzewodzących. Tyle mogę doradzić.

Podkładka chłodząca nic nie da jeżeli lapek jest zalepiony w środku kurzem.

Trzeba rozebrać laptop i zdjąć chłodzenie z procka i grafiki, odkręcić od radiatora wentylator i przeczyścić wtedy żebra radiatora. Przy okazji wymienić pastę i termopady.

Przegrzewa się to znaczy jaką ma temperaturę w stresie? Zacina się obraz? Pojawiają się artefakty?

Do samsungów przydają się dobrze dopasowane do śrubek wkrętaki, a przy odkręcaniu dobrze jest dociskać wkrętak do śrubki, bo gniazda na śrubki lubią się ukręcać.

PS. Wymiana grafiki odpada jeśli masz gf 540M, bo to jest wlutowane w płytę główną na BGA.

Witam serdecznie!

Na wstępie chciałbym życzyć wszystkim zdrowych i wesołych świąt :) A teraz koniec offtopu i przejdę do sedna sprawy. Mam laptopa Samsung rf711 (tutaj link : http://www.samsung.com/pl/consumer/pc-peripherals-prtinters/ultra-mobile-pc/pc-archives/NP-RF711-S02PL ) z kartą graficzną nvidia geforce 540M, która niestety się grzeje, więc logicznym jest, że chcę ją wymienić. Teraz pytanie czy ogarnia ktoś ten temat na tyle dobrze, żeby pomóc mi dobrać kartę i nie chodzi mi o tą samą, gdyż nie jest ona pierwszej świeżości i mamy już dużo nowsze. Wiadomo nie chce tutaj karty sprzed 2 dni, która kosztuje 800 zł. Więc podsumowując chce wymienić grafikę w lapku, na nowszą, doradzcie proszę jaką. Dodam jeszcze, że laptop używany jest do grania. Tylko proszę oszczęźcie sobie tekstów typu, że do grania to PC.

Pozdrawiam!

PS.
Sory za zawiłość tekstu i zaistniałe błędy ortograficzne!