Zmiana karty graficznej

Nie posiadam obecnie pieniędzy na nowy komputer ,a chciałbym pograć sobie w skyrim'a,lol'a na średnio wysokich i tera na średnich detalach wszystko w rozdzielczości 1280-1024 ,albo mniejszej . Myślałem ,żeby zmienić kartę graficzną mam na to mniej więcej 250 zł .

Obecny Komputer:

Płyta główna: Gigabyte GA-965p-s3

Procesor:Intel® Core2 CPU 6400 @2.13ghz

Karta Graficzna : Geforce 7300 gt

Ram: 4gb

Zasilacz : Tracer/4life I/P a/c 230v-4a 50hz

Myślałem nad jakimś radeon'em .

Geforce 9600 GT by było już dobre, ale najlepiej geforce 9800 gt to mój typ. Co do ceny powinnieś się zmieścić :). Ja już powtarzam się, ale w skyrim'a grałem na geforce 9500 gt w full rozdziałce na medium ustawieniu. A w lola gram na medium aby mieć fps powyżej 75 :).

Zmiana zasiłki na Fortron, Chieftec bądź Silver Power 500W (kosztują około 100zł na allegro) i reszta na grafikę typu HD4850 GDDR5 lub HD5770 (obie mają podobną wydajność i można dostać w podobnych cenach, ale HD5770 ma mniejszy pobór prądu i obsługuje DX11)

@up bana mu.

Najlepsza zdecydowanie karta to 9600gt gf. Uciągnie skyrima na najwyższych. BF3 na low/med (wiem z własnego doświadczenia). Lola tak samo. Lub 8800gt czy jakoś tak. Bodajże podobną ma moc.

mi się udało wczoraj kupić za 250zeta xD ta karta roznosi Radka

SPARKLE GF GTX 460 768 MB DDR5

nie ma sensu wkładać gtx'a 460 do takiego procka. Za 180-200zł kup radeona HD4850 lub gf9800gtx, za resztę kup używanego fortrona.

nie ma sensu wkładać gtx'a 460 do takiego procka. Za 180-200zł kup radeona HD4850 lub gf9800gtx, za resztę kup używanego fortrona.

Nie ma sensu wkładac tam gtx460 na 192 bitowej szynie i ddr5. obsługujacą dx11. Lepiej włozyć karte na szynie 256 ale która nie obsługuje dx11. A może tak przyszłosciowo popatrz bardziej? Dobrą karte za tą cene kupił. lepsza niż jakiś 9800gtx który może był mega super w czasach świetnosci, ale obecnie jest słaby.

Właśnie obecną moją kartą jest EVGA GeForce 9800GTX+ 512MB DDR3/256bit ( spokojnie na medium działał mi na niej GW2, na full BO2, med/full nowy medal), jak dojdzie SPARKLE GF GTX 460 768 MB DDR5 to pewnie wystawie na allegro BCM

tak btw. sparkle to obecnie kres możliwości mojej płyty i procka mam Płyta : MSI P45 NEO3-FR INTEL P45

Procek : CORE 2 DUO E8400 3.0GHz, ponieważ ta karta bardzo obciąża procesory 2-rdzeniowe, będę go musiał kręcić, w planach wymiana płyty i procka na coś pokroju I3-I5 :> jak lepiej się w kraju zrobi :>

@down

Właśnie do tego 9800GTX+ zmieniałem zasilacz na markowy CHIEFTEC APS-650C - MODULARNY (80+) bo się podpina dodatkowe 6-pinowe złącze, tak samo w sparkle żłopią energię że chej

Tracer co zasilacz z czarnej listy więc jeśli chcesz gtx460 lub 9800gtx+ to radził bym mieć w pogotowiu gaśnicę bo to są prądożerne karty graficzne(+-160W). gf 9600 i hd4850 mają już tylko około 105W ale nie są zbyt wydajne jeśli jednak się na nie zdecydujesz to radze brać hd4850. hd 5770 to oszczędna karta ma około 108W a wydajnościowo jest o jakieś 25% słabsza od gtx460 więc nie jest źle. No może poza ceną która wynosi około 300zł. Podsumowując hd 4850 lub jeśli dołożysz trochę to 5770 były by dobrym rozwiązaniem. Część danych może się nie zgadzać więc radze jeszcze poszukać trochę w google przed zakupem.

@Peelen tak, tak niech kupuje GTX 460 masz rację. Niech bierze tylko pianki i smaży na palonym komputerze. Masz głowę? Niech kupi zasilacz też jakiś za resztę.

Do tego procka nie opłaca się kupować czegoś więcej niż HD4850. Chociaż jakby wymienił zasilacz to mógłby pokręcić trochę procka.

Niestety racja niech kupi jakąś kartę do 150-200 zeta trochę dołoży i zasiłkę wymieni 100 zeta... będzie mógł procka podkręcić, grafikę i będzie spokój, jak kiedys zachce mu się płytę i proca wymienić

@

Ikariam666

Core2Duo E 6600 2.4GHz

4 GB RAM

HD 4850 , jak podał

kubas246

Battlefield 3: Ultra , rodziałka 1280x1024 , FPS: ~35-40 , dziękuję , tyle w temacie :)

@Ikariam666

Bana to chyba Tobie...

Karty 8xxx czy 9xxx to syf. Dostać taką kartą w dobrym stanie (nie po piekarniku) to rzadkość. HD4850 rozwala je wydajnościowo bez problemu.

@takise

BF3 na mapkach 48 graczy wymaga bardzo dużo od procka, ponadto samo multi jest bardziej wymagające niż singleplayer a i DLC zwiększają wymagania gry (sam wiem jak to wygląda, bo mam DLC).

@Taksie

Chyba na singleplayer.

GF 9800GT (Skyrim Max Detale,Battlefield 3 Medium) od Zotaca Albo Gigabyte lub Radeon 4850 (Podobnie jak w przypadku 9800gt) ale uprzedzam że ciężko je zdobyć :)

Jaki sens płacic chociażby 200 zł za karte 4 czy 5 letnią? Ile ta karta razy była w piekarniku?

ja chce kupić monitor. Moge kupić używany, ale ja wiem co się z nim działo? Nie.

Wole dołożyć 200 zł i mieć nowego, wiem przynajmniej, że nie jest juz zajechany.

Z grafikami ma sie to inaczej bo do tych 2 moze 3 lat to one dają rade i są ok niektóre sztuki. Później to już mało która nie ma zimnych lutów które się poprawia własnie w piekarniku.

Nie sztuka wydać 200 zł na syf. Sztuka dodać kilkadziesiąt i miec dobrą karte. 100 zł to niewiele a naprawde nie kupujesz karty na miesiąc czy 2.

Takie stare karty to najczęsciej: ooo artefakty? to do piekarnika i na allegro puki działa.

@Peleen to że ty chcesz to mało ważne. Offtopicujesz i nie wnosisz nic do tematu nie jeden raz. Nie wszyscy są bogaci i rzucają kasą na prawą i lewą. Ludzie kupują używane rzeczy i jakoś nie narzekają. A właśnie, puki się piszę przez ó.

Jaki sens płacic chociażby 200 zł za karte 4 czy 5 letnią? Ile ta karta razy była w piekarniku?ja chce kupić monitor. Moge kupić używany, ale ja wiem co się z nim działo? Nie.Wole dołożyć 200 zł i mieć nowego, wiem przynajmniej, że nie jest juz zajechany.Z grafikami ma sie to inaczej bo do tych 2 moze 3 lat to one dają rade i są ok niektóre sztuki. Później to już mało która nie ma zimnych lutów które się poprawia własnie w piekarniku.Nie sztuka wydać 200 zł na syf. Sztuka dodać kilkadziesiąt i miec dobrą karte. 100 zł to niewiele a naprawde nie kupujesz karty na miesiąc czy 2.Takie stare karty to najczęsciej: ooo artefakty? to do piekarnika i na allegro puki działa.

Jeśli jest wadliwy produkt na allegro, to można go zareklamować w ciągu tam x dni. Czytaj regulamin ;). Można też sprawdzić, bo niekiedy używane części sprzedają serwisy komputerowe, które komponenty nie są potrzebne ;).

No to tak ,zakupie sobie nowy zasilacz wraz z radeonem hd 4850 ,później mam zamiar zmienić płyte i procek .Narazie nie mam na to kasy .

Jeśli jest wadliwy produkt na allegro, to można go zareklamować w ciągu tam x dni. Czytaj regulamin . Można też sprawdzić, bo niekiedy używane części sprzedają serwisy komputerowe, które komponenty nie są potrzebne .

Ale jestes naiwny.

Wadliwy produkt możesz reklamować. A ja ci odpowiem na twoją reklamacje: Kupujący zakupił sprawny produkt który mu wysłałem i był on sprawny kiedy go wysyłałem. Widocznie kupujący się rozmyślił, zepsuł i teraz chce zwrotu kasy.

I jak udowodnisz, że było zepsute przed wysyłką a nie ty zepsułeś? Nie masz jak. Powodzenia.

Serwisy komputerowe. A może firmy które zbierają złom elektroniczny i sprzedaja potem takie odpadki z polski albo z zagranicy gdzie nikt ich nie chce za darmo nawet. I nadal nie wiesz co sie z tym sprzętem działo.

Ja nie pisze żeby kupowac nowe. Ale wiekszosc tych starych kart to popiekarnikowe albo mega zajechane. Elektronika się starzeje panowie. Po 3 latach już mozna się spodziewać problemów.