Zmiana operatora sieci GSM

Może ktoś się orientuje czy można przenieść numer telefonu i zmienić operatora przed końcem abonamentu w dotychczasowej sieci? Szukałem w sieci, ale znalazłem tylko wątki o przenoszeniu numeru "na kartę" :\

Zgodnie z prawem teraz możesz zgłosić przeniesienie numeru na pól roku przed końcem umowy. Zgłaszasz się do nowego operatora i on w twoi imieniu daje papiery do starego. On wyraża zgodę i potem numer przenosi się do nowego. Podczas podpisywania papierów u nowego opratora wybierasz kiedy chcesz przeniesienia numeru od starego operatora: natychmiast, wraz z końcem umowy lub zachowując okres wypowiedzenia (wszędzie to teraz jeden pełny okres rozliczeniowy). Jeśli do końca umowy zostało parę miesięcy i wybierzesz opcję pierwszą lub trzecią to dostaniesz od starego operatora karę za przedwczesne wypowiedzenie umowy, więc dobrze też to przemyśleć kiedy przeniesieść. Jeśli wybierzesz opcję drugą, czyli wraz z końcem umowy, to na ten czas u nowego opratora dostaniesz kartę z numerem tymczasowym, gdzie możesz już korzystać z usług nowego operatora. Wraz z końcem umowy u starego twój numer wyprze na nowej karcie SIM numer tymczasowy.

@up

Osoby indywidualne 3 miesiące [chyba że jakaś promocja], a firmy 6 przed końcem umowy. Jeśli kończysz przed datą z umowy operator wystawia Ci karę umowną.

Może ktoś się orientuje czy można przenieść numer telefonu i zmienić operatora przed końcem abonamentu w dotychczasowej sieci? Szukałem w sieci, ale znalazłem tylko wątki o przenoszeniu numeru "na kartę" :\