Zmiany

Jako że mamy nowy rok i znowu będę miał urodzinki, może powiem mojej żonce, żeby mi nic nie kupowała tylko powiem dawaj hajs :) i tak by wpadło kolo 4 setki i teraz moje pytanie, co by się dało zmienić uwzględniając hajs + ewentualnie sprzedaż starych części

Sprzęt w sygnaturce, a może nie opłaca się nic zmieniać bo i tak za mało będzie, tylko kupić jakiegoś Q6600, a resztę przepić :)

Obecnie mój pc pamięta kawalerskie czasy :>, a ja niby jestem to old na gry XD

Edit:

oj tam :) za 400 setek pewnie też bym coś zmienił..... btw jak bym sprzedał proca, to bym napisał nie kręcony XD

Sorry ze nic nie wnoszę do tematu ale 400 setek to trochę dużo :D (popraw)

Zawsze możesz dokupic SSDka 128GB, postawić na tym system i jakieś wymagające dużego doczytu mmo (L2, Aion). Jeśli za jakiś czas zmienisz maszynę (do wymiany płyta, procek, ramy, grafa) to SSD będzie już jak znalazł :)

W przypadku tej maszyny to jedyna modyfikacja jaka mi przychodzi na myśl, która da Ci odczuwalny efekt. Już sam system na SSD to niebo a ziemia przy HDD.

PS:Nie pitol mi tu, jesteś młodszy ode mnie, a ja mimo pracy, domu, żony i dziecka gram niemal co wieczór ;)

XD no nie wiem chciałbym jeszcze w black dezerta pyknąć na minimalnych , na aktualnym pc powątpiewam, że się uda XD.

Tak to nie mam czasu na granie, bo jeszcze HoTs-a odpalam i życie jednym słowem :), więc każda zmian mile widziana, póki co mamy 1 opinię dysk ssd, zobaczę, może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł.

może takie coś lepsze będzie ?

http://allegro.pl/okazja-asus-p7h55-m-lx-i3-540-intel-box-gw-fv-i4934805501.html

Sprzęt masz niezgorszy, boisz się że Black Desert nie pójdzie? Zresztą, wejdź sobie na stronę "canyourunit"(chyba tak się to badziewie nazywa) i posprawdzaj tytuły. Mi na tej stronie pokazywało, że nie ruszy gta4, battlefield 3/4 a jakoś chodziły... Oczywiście nie 60fps FHD na ultra, ale rozsądnie 30 klatek na średnich w rozdzielczości 1280/1024 :P Jestem mało wymagającym graczem jeśli chodzi o wizualne wrażenia. "Minimalne" w wymaganiach nakręcają tylko rynek części komputerowych, moim zdaniem nie ma co się martwić na zapas - ArcheAge Ci chodzi? Vindictus? Tera Online? Dragon Prophet? Wydaje mi się, że black desert nie będzie aż tak kompo żerny. :)

A kolega który zaproponował dysk SSD napisał bardzo mądrą rzecz. Wydajność dysków SSD jest zdumiewająca i mocno ją odczujesz, cisza i spokój przy pracy i kilkukrotnie szybsze czasy dostępu, tak... To jest coś co powinien mieć każdy gracz. Sam swego czasu myślałem nad zmianą tego i owego w kompie, skusił mnie dysk SSD(Jak jeszcze grałem w Aiona), nie dość że gra chodziła płynnie to nie doczytywało mi tekstur, wszystko pojawiało się na już i skończyły się "lagi sprzętowe" więc i PvP było lepsze. Naprawde gorąco polecam zaopatrzyć się w dysk SSD!

A jak poczujesz, że braknie CI mocy do czegoś w co będziesz chciał grać to powoli doskładasz i wymienisz komponenty bez grymasu na twarzy, że wszystko nowe i kosztowało kilka dobrych "setek" a buczy, chuczy i chodzi powoli bo na pokładzie nie masz tego cudu techniki i bardzo przyszłościowego dysku :)

2 opcje SSD dla Ciebie, do jednej trzeba dołożyc kilka pln (256GB), z drugiej zostanie ci stówka (120GB):

http://www.morele.net/dysk-ssd-intel-530-series-120gb-sata3-540-480mb-s-7mm-single-pack-ssdsc2bw120a401-612426/

http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx100-256gb-sata3-2-5-550-330-mb-s-7mm-ct256mx100ssd1-645069/

Co mi jeszcze przyszło do głowy, to nie fant do samego pieca, ale coś równie ważnego dla gracza - kup sobie dobry, wygodny profilowany fotel, jeśli takowego jeszcze nie posiadasz (nie mam tu na myśli plastików z Reala za 99 zł). Za te pieniądze można dostać już coś naprawde wygodnego, dzięki czemu siedzenia przy monitorze nie przypłacisz zbyt szybkim lumbago.

Pozdro dla trzydziestaków ;)

Przyznam szczerze, że nie myślałem nigdy o takim fotelu i nie siedziałem na takim... Jedynie dobre biurowe krzesło obracane(Wysokie oparcie, szerokie podłokietniki). Jest jakaś nie mała różnica między tymi "kubełkowymi" a zwykłymi biurówkami ze średniej półki?

Rozwaliło mi się krzesło w pracy niedawno i zgłosiłem zapotrzebowanie na nowe. Dostałem jako pierwszy w robocie model testowy http://allegro.pl/fotel-biurowy-obrotowy-krzeslo-biurowe-racer-2014-i4922898158.html , fakt że podłokietniki nie są idealne, ale moge w nim pracować 8-10 a tyłek i plecy nie dokuczają nic a nic :)

Wcześniej miałem szrota http://allegro.pl/fotel-materialowy-krzeslo-obrotowy-biuro-promocja-i4954767288.html i różnica jest niebo a ziemia. Już pomija fakt, że po pół roku szrot skrzypiał przy każdym ruchu, a po niecałym roku się rozleciał (żeby nie było, ważę 80kg, więc nie z mojej winy ;) ).

Powiem Ci że sam również obrałem taką taktykę jak Ty odnośnie prezentów od żony i teściowej i po 2 latach mam:

- chłodzenie Noctua U12P SE2

- dysk zewnętrzny Verbatim 500GB

- myszka Razer DeathAdder Chroma

- głośniczki Logitech 2.1 z subwooferem

- klawiatura Natec Genesis rx55

- pierdutki, typu podkładkę Thermaltake, słuchawki

Wszystkie itemy mieszczą się w twoim budżecie ;) Może coś z tego Ci się przyda.

a na następne urodzinki zaplanowałem sobie już na prezent superwygodny fotel, niekoniecznie ten z linka, ale co a`la w podobie.

Dzięki na pomoc, pewnie kupie jakiegoś ssd, może q6600 i z 4 gb ramku

Spoko. Twoja kasa Twoja sprawa, ale...

zmiany na q6600 prawie nie odczujesz. Może będzie gdzieś skok o 5fps, wydajności o 10%, ale nawet tego nie zauważysz. Natomiast obecność ssd na pokładzie będziesz odczuwać w każdym momencie pracy ;)

Przemyślałem sprawę dołożę trochę kasy i kupie używki i3/i5 + płyta i na początek 4GB ramu cl9 1600 wyjdzie mi 200 setki więcej :>, ale co poradzić lepsze wyjście niż pakować się w stary sprzęt.

Później opyle co miałem i kupie lepszą grafe

Jako że mamy nowy rok i znowu będę miał urodzinki, może powiem mojej żonce, żeby mi nic nie kupowała tylko powiem dawaj hajs :) i tak by wpadło kolo 4 setki i teraz moje pytanie, co by się dało zmienić uwzględniając hajs + ewentualnie sprzedaż starych części

Sprzęt w sygnaturce, a może nie opłaca się nic zmieniać bo i tak za mało będzie, tylko kupić jakiegoś Q6600, a resztę przepić :)

Obecnie mój pc pamięta kawalerskie czasy :>, a ja niby jestem to old na gry XD

Edit:

oj tam :) za 400 setek pewnie też bym coś zmienił..... btw jak bym sprzedał proca, to bym napisał nie kręcony XD