Zmieniłem format

Witam, i proszę o pomoc.

Zmieniłem format Dysku Lokalnego E: (tak sie nazywa) z formatu NTFS na FORMAT RAW. Jest to dysk zewnętrzny, bo chciałem zapisać kopię zapasową systemu Windows 7 na jakiś dysk :x a miałem użyć normalnej płyty DVD.

Gdy podłączam dysk przez USB z adaptera SATA to wyskakuje informacje, że mam zformatować, a gdy formatuje pisze, że nie można sformatować.

Prubowałem programów typu: TestDisk, ERASER, Cobian Backup, Partition Magic, EASEUS Data Recovery Wizard itd..... nawet przez narzędzie dyskowe nie można sformatować.

Tego formatu ''RAW'' się nieda chyba sformatować na NTFS ...

Proszę pomocy, nie zależy mi na tych plikach co tam są.

Wiesz, że jak sformatujesz, to wszystkie dane przepadną, nie?

Wiem... No ale jak sformatować xD

Zawsze możesz sprawdzić, czy instalator np. Mandrivy do wychwyci i w nim zmienić, nie wiem czyt np. bootowany knopix nie ma softu do tego, niestety nie pamiętam, nie wiem też czy ww mandriva zobaczy go w ogóle w instalatorze, bo nigdy podczas instalacji takowych dysków podłączonych nie miałem, więc możliwe, że piszę herezje ale spróbować nie zaszkodzi.

Cześć. Szukałem trochę w necie i znalazłem to. Mam nadzieję, że pomoże.

sciagamy z neta programik TESTDISKodpalamu gomenu wyswietli dyski jakie mamy w komputerzewybieramy dysk na ktorym jest zepsuta partycja i klikamy ANALIZEnastepnie wybieramy Q czyli QUITpowinien wyswietlic liste partycji, jezeli nie ma wszytkiego klikamy SEARCH!u mnie w tym momencie znalazl wszystkie partycje lacznie z ta zaginietanastepnie wybieramy WRITE potwierdzamy i wybieramy BACKUP BS i potwierdzamyrestartujemy komputer i partycja jest ze wszystkimi danymi!!Napisalem to bo wiem jak mozna bladzic po necie w poszukiwaniu jakiec cennej porady, na kadzym forum ludzie proponuja tysiac mozliwosci (z czego malo ktora jest w stanie rozwiazac problem), ale ta jest najlepsza!Mam nadzieje, ze komus przyda sie moja porada i szybko rozwiaze problem ze zniknieta partycja.

albo TO.

Cześć. Szukałem trochę w necie i znalazłem to. Mam nadzieję, że pomoże.albo TO.

Próbowałem obydwu sposobów.

Nic z tego.

Mówisz, że nie potrzebujesz już tych danych?

Jak wstawiałem nowego Windowsa, to dla pewności formatowałem dyski za pomocą Ubuntu. Wersja bodajże Malinowa Mandarynka. Jest to oczywiście Linux, ale fajne jest to, że jest darmowy i działa bez płyty. Zrób tak:

1. Ściągnij sobie go z oficjalnej strony.

2. Nagraj na płytkę.

3. Podczas włączania kompa w czasie BIOS'u kliknij bodajże F12, czy jakoś tak, w każdym razie Boot Menu chyba.

4. Klikasz, żeby odpaliło płytkę.

5. Tu masz instalatora Linuxa. Klikasz Testuj (czy jakoś tak) i wchodzisz do Mojego Komputera (na Linuxie inaczej się to trochę nazywa).

6. Klikasz na swój dysk i klikasz Formatuj. Na byle jaki format, bo potem jeszcze raz sformatujesz już na Windowsie.

Mam nadzieję, że pomoże. Sorka za nieścisłości, ale dawno z tego nie korzystałem. Liczę, że Ci się uda :D

Powodzenia i pozdrawiam

Też miałem taki problem, zrobiłem tak jak kolega wyżej radzi i u mnie wszystko się OK zrobiło.

Też miałem taki problem, zrobiłem tak jak kolega wyżej radzi i u mnie wszystko się OK zrobiło.

Bardzo się cieszę :D

Witam, i proszę o pomoc.

Zmieniłem format Dysku Lokalnego E: (tak sie nazywa) z formatu NTFS na FORMAT RAW. Jest to dysk zewnętrzny, bo chciałem zapisać kopię zapasową systemu Windows 7 na jakiś dysk :x a miałem użyć normalnej płyty DVD.

Gdy podłączam dysk przez USB z adaptera SATA to wyskakuje informacje, że mam zformatować, a gdy formatuje pisze, że nie można sformatować.

Prubowałem programów typu: TestDisk, ERASER, Cobian Backup, Partition Magic, EASEUS Data Recovery Wizard itd..... nawet przez narzędzie dyskowe nie można sformatować.

Tego formatu ''RAW'' się nieda chyba sformatować na NTFS ...

Proszę pomocy, nie zależy mi na tych plikach co tam są.