Zużycie cpu

Witam

Mam nowy komputer i jak do tej pory było wszystko w porządku, ale od dzisiaj mam z nim problem. Nie wiem jak to się miało stać, ale zauważyłem nagły wzrost zużycia cpu oraz ramu. Cpu skacze od 50-100 a ram sam z siebie ma na pulpicie ponad 3gb. Odziwo wcześniej miałem lekko ponad 1 gb. Zeskanowałem komputer antywirem od microsoftu oraz non stop aktualizuje go łatkami z windows update. Nie mam pojęcia o co chodzi zwłaszcza, że wszystko jest nowe - dysk również. Zauważyłem znaczny spadek fps podczas grania czy to w lola czy to w wiedźmina 3. Teraz na ustawieniach wysokich w 1 i 2 schodzą mi fpsy aż do 15 klatek. Gdzie w lolu miałem stałe 60 a wiesiek działał dobrze. Również zeskanowałem ADWCleaner'em/ CCcleaner'em oraz odkurzaczem. I nic się nie zmieniło. Oprócz spadku fps zauważyłem nagle zwiększony ping jak wcześniej miałem 60 to teraz 100+ . Zauważyłem w ostatnich dniach dziwne problemy typu "nie można połączyć z serwerem proxy" i co jakiś czas tak mam i muszę ręcznie przestawiać w ustawieniach chrome'a. Dodatkowo aktualizacje windows ściągają się tak wolno, że to jakaś porażka, gdzie normalny download mam na 1,2 mb/sek instalowanie tych aktualizacji tak samo. Macie jakieś pomysły o co chodzi ?

Win x64 home premium

G3420

R9270

Antec VP500 PC

8 gb ram

Może jakiś poważniejszy wirus?

Najbardziej sprawdziłby się tu format... ew. możesz zacząć od wyłączenia aktualizacji Windowsa, sprawdzeniu co tak naprawdę zżera tyle RAM-u i CPU (najprościej w menedżerze zadań), skanowania systemu wieloma antywirusowymi programami itd. Mogą być to jakieś śmieciowe wirusy czy inny syf, ale może być to i problem głębszy temu też moim zdaniem format byłby najbardziej optymalny bo wykluczyłbyś wtedy problem z oprogramowaniem i zawartością dysku.

Siemaneczko,

początkowo przeskanuj komputer jakimś antywirusem (jeśli darmowy - przeskanuj dwa razy),

następnie w menedżerze zadań włącz zakładkę Wydajność -> Monitor zasobów -> Pamięć -> I teraz spójrz co Ci najwięcej pożera pamięci. Stawiam, iż jest to svchost.exe to ustaw mu niski priorytet.

Jeśli to nie podziała to po prostu użyj w Windowsie przywracania systemu do któregoś dnia bo po co ma być format i kasować sobie dane? :)

WitamMam nowy komputer i jak do tej pory było wszystko w porządku, ale od dzisiaj mam z nim problem. Nie wiem jak to się miało stać, ale zauważyłem nagły wzrost zużycia cpu oraz ramu. Cpu skacze od 50-100 a ram sam z siebie ma na pulpicie ponad 3gb. Odziwo wcześniej miałem lekko ponad 1 gb. Zeskanowałem komputer antywirem od microsoftu oraz non stop aktualizuje go łatkami z windows update. Nie mam pojęcia o co chodzi zwłaszcza, że wszystko jest nowe - dysk również. Zauważyłem znaczny spadek fps podczas grania czy to w lola czy to w wiedźmina 3. Teraz na ustawieniach wysokich w 1 i 2 schodzą mi fpsy aż do 15 klatek. Gdzie w lolu miałem stałe 60 a wiesiek działał dobrze. Również zeskanowałem ADWCleaner'em/ CCcleaner'em oraz odkurzaczem. I nic się nie zmieniło. Oprócz spadku fps zauważyłem nagle zwiększony ping jak wcześniej miałem 60 to teraz 100+ . Zauważyłem w ostatnich dniach dziwne problemy typu "nie można połączyć z serwerem proxy" i co jakiś czas tak mam i muszę ręcznie przestawiać w ustawieniach chrome'a. Dodatkowo aktualizacje windows ściągają się tak wolno, że to jakaś porażka, gdzie normalny download mam na 1,2 mb/sek instalowanie tych aktualizacji tak samo. Macie jakieś pomysły o co chodzi ?Win x64 home premiumG3420R9270Antec VP500 PC8 gb ram

Ja mam wrazenie ze jestes nadwrazliwy ;p i szukasz wszedzie problemow jak masz problemy systemowe to format i tyle ;p skanowanie i szukanie nic nie da bo zakorzenil sie dran ...

Na nowym systemie darowalbym sobie avast i inne anty wirusy one spelniaja i tak inna role niz sa do tego przeznaczone ...

Stawiałem nowy system około tydzień temu a nie wyobrażam sobie po raz 3ci instalować i ściągać wiedźmina. A nie wiem czemu nie mam punktów przywracania. Dziwna sprawa bo wczoraj było wszystko ok nic nie ściągałem. Nie będe robił formata co tydzień

Stawiałem nowy system około tydzień temu a nie wyobrażam sobie po raz 3ci instalować i ściągać wiedźmina. A nie wiem czemu nie mam punktów przywracania. Dziwna sprawa bo wczoraj było wszystko ok nic nie ściągałem. Nie będe robił formata co tydzień

skutki twoich problemow sa przez anty wirusy ktore pracuja jak ###%%#2 poprostu blokuja co chca i podaja to kwarantanie ... a zwlacza ze nie ktore to tylko z nazwy maja antywirus a tak naprawde to jedna wielka chodzaca spamujaca reklama ... .

Ja nigdy nie zainstalowwalem tego gowna na kompie.. i nie mam problemow... jak cos zalapie powaznego to niestety reinstaluje , ale reinstalacje srednio raz na rok robie.

Ostatnio zalapalem zlosliwego trola ktory schowal sie w tempie i instalowal 5 gownianych programow po wlaczeniu kompa , odinstalowanie nic nie dawalo bo po wlaczeniu instalowal je na nowo do tego mulilo sie w procesach, bo sciagalo dalej programy i to nowe programy ale udalo mi sie fuksem usnac podkreslamy ze fuksem ;p a ty raczej tego nie zrobisz , ale no coz zycze powodzenia.

Ale trudno okreslic co ty zalapales i czy wogole cos tam masz i czy to nie jest przypadkiem nadwrazliwosc

Jaka nadwrażliwość...spadek o 40 fps i skok pingu o ponad 50 nazywasz nadwrażliwością ? No proszę cie. Zrobiłem skan nod32 i microsoft esential i nic. Nie instalowałem żadnego syfu po za programami obowiązkowymi jak adobe reader do pdf itp.

Jaka nadwrażliwość...spadek o 40 fps i skok pingu o ponad 50 nazywasz nadwrażliwością ? No proszę cie. Zrobiłem skan nod32 i microsoft esential i nic. Nie instalowałem żadnego syfu po za programami obowiązkowymi jak adobe reader do pdf itp.

ale zainstalowales antywirus ktory blokuje inne programy

Odinstalowałem antywirusa. Nic się nie polepszyło.

Odinstalowałem antywirusa. Nic się nie polepszyło.

odinstalowanie nic juz ci nie da bo one juz po usuwaly inne rzeczy ktore byly wedlug nich szkodliwe a tak naprawde byly wazne dla komputera przerabialem to juz kilka razy ;p

@edit

Przeinstaluj sterownik wszystkie a jak trzeba sciagnij najnowsze ze strony producenta.

moze problem jest wlasnie w tych latkach ? Jak z temperatura? ja zbytnio nie sugeruje sie menadzerem zadan. Mam windows 7 x64 i na pulpicie ram 1.8~. Defragmentacja dysku? A moze masz jakies sterowniki podwojnie poinstalowane ? mozna gdybac ^^

pozdro dla tych bez antywirusow, chociazby dla blokowania zawirusowanych stron hehe

Odinstalowałem wszystkie stery i na nowo o dziwo procek się uspokoił, ale co z tego skoro ping jest zwiększony a fps są drastycznie niskie. Mam nowy system postawiony tydzień i już antywirus miałby mi coś usuwać ? Jak nawet mi nic nie wykrywał.

Odinstalowałem wszystkie stery i na nowo o dziwo procek się uspokoił, ale co z tego skoro ping jest zwiększony a fps są drastycznie niskie. Mam nowy system postawiony tydzień i już antywirus miałby mi coś usuwać ? Jak nawet mi nic nie wykrywał.

ping nie jest zalezny od wydajnosc podzespolow czy problemow zwiazanych nimi tylko od uslugodawcy twojego internetu lub sama gra ma przeciazone serwery moga miec gdzies awarie i tyle lub ktos cos sciaga u ciebie .

Lub ktos namieszal ci jeszcze w protokolach i innych duperelach zwiazanych laczem ;p

Grając w wieśka 3jke fpsy też spadły drastycznie aż nie można grać - zdemontowałem nowy a zamontowałem stary dysk i odziwo tam włączając LoL'a fps są stałe i ping też stały 60. Czyli coś z dyskiem ...wydaje mi się, że to wina aktualizacji windowsowych, ale nie jestem pewny. Zrobię chyba formata systemowego dysku zobaczymy czy to coś da.

Nikt nie słucha teleinformatyka... Mogłeś w sumie jeszcze walnąć skan HDD Healthem/Hard Disk Sentinelem, a jakby coś wykrył to i pobawić się HDD Regeneratorem czy czymś innym (nie są to w 100% idealne, dokładne, ani nawet zbyt godne polecenia programy, ale zawsze to coś). Niemniej jednak nadal podtrzymuje moje zdanie co to tego, że format jest najbardziej optymalną opcją.

Ehh trzeba było wcześniej, ale w sumie zrobiłem format systemowego dysku i pomogło. Wszystko już działa. Dzięki za pomoc można zamknąć.

Ehh trzeba było wcześniej, ale w sumie zrobiłem format systemowego dysku i pomogło. Wszystko już działa. Dzięki za pomoc można zamknąć.

Tak jeszcze napiszę, być może mogło być to samo co u Ciebie. Jeśli się już spiraciło to trzeba się przyznać.

Ściągnąłem GTA V 3DM i muliło mi system, ogólnie wszystko jak u Ciebie. Czy Wiedźmin 3 także spiracony? :D Jśli nie chcesz to nie odpisuj, być może to był Twój problem, u mnie te moje GTA V tak narobiło, że odinstalowałem i zamierzam kupić (być może o to właśnie chodziło twórcy tego prata hahahah).

Witam

Mam nowy komputer i jak do tej pory było wszystko w porządku, ale od dzisiaj mam z nim problem. Nie wiem jak to się miało stać, ale zauważyłem nagły wzrost zużycia cpu oraz ramu. Cpu skacze od 50-100 a ram sam z siebie ma na pulpicie ponad 3gb. Odziwo wcześniej miałem lekko ponad 1 gb. Zeskanowałem komputer antywirem od microsoftu oraz non stop aktualizuje go łatkami z windows update. Nie mam pojęcia o co chodzi zwłaszcza, że wszystko jest nowe - dysk również. Zauważyłem znaczny spadek fps podczas grania czy to w lola czy to w wiedźmina 3. Teraz na ustawieniach wysokich w 1 i 2 schodzą mi fpsy aż do 15 klatek. Gdzie w lolu miałem stałe 60 a wiesiek działał dobrze. Również zeskanowałem ADWCleaner'em/ CCcleaner'em oraz odkurzaczem. I nic się nie zmieniło. Oprócz spadku fps zauważyłem nagle zwiększony ping jak wcześniej miałem 60 to teraz 100+ . Zauważyłem w ostatnich dniach dziwne problemy typu "nie można połączyć z serwerem proxy" i co jakiś czas tak mam i muszę ręcznie przestawiać w ustawieniach chrome'a. Dodatkowo aktualizacje windows ściągają się tak wolno, że to jakaś porażka, gdzie normalny download mam na 1,2 mb/sek instalowanie tych aktualizacji tak samo. Macie jakieś pomysły o co chodzi ?

Win x64 home premium

G3420

R9270

Antec VP500 PC

8 gb ram