Zużycie GPU podczas grania

Witam, dziś dostałem paczkę z nową kartą graficzną jest to HD 3850 od sapphire. Karta działa bardzo dobrze zużycie pamięci podczas grania jest poprawne lecz martwi mnie fakt, iż użycie procesora graficznego sięga maksymalnie 25-30%. Diagnozy podczas grania dokonałem MSI afterburner. Zastanawiam się co może być tego przyczyną czyżby za wolny procesor?

A po co ma zużywać 100% skoro nie jest mu to potrzebne. Procesor używa tylko tyle, ile potrzebne jest na utrzymanie procesów.

Gry są różne, niektóre zżerają bardziej CPU, niektóre GPU. Może po prostu gra na której sprawdzasz nie potrzebuje więcej?

No i oczywiście CPU może bottleneckować kartę graficzną, ale pomógłoby, gdybyś podał jego model. Tak na oko przeciętny procesor 2*2GhZ powinien spokojnie obsłużyć 100% HD3850, ale jak mówię - zależy to od aplikacji.

Athlon x2 4000+ czekam na chłodzenie i zamierzam go wykręcić na 2.7 Ghz.

To mieści się w normie, jeśli by ci karta chodziła na 100% mocy, to uwierz na pewno by się zapaliła i spaliła ;).

Mam jeszcze jedno pytanie jest to referent i nie ma termopadów pomiędzy chłodzeniem a pamięciami(chłodzenie nie ma kontaktu z kośćmi ) tak powinno być?

@up Dziwne jest to, że procesor chodzi na 100% a karta na 20% zobaczymy co będzie jak go trochę podgonie.

Witam, dziś dostałem paczkę z nową kartą graficzną jest to HD 3850 od sapphire. Karta działa bardzo dobrze zużycie pamięci podczas grania jest poprawne lecz martwi mnie fakt, iż użycie procesora graficznego sięga maksymalnie 25-30%. Diagnozy podczas grania dokonałem MSI afterburner. Zastanawiam się co może być tego przyczyną czyżby za wolny procesor?