Witam posiadam router Netia Spot na komputerze stacjonarnym. Chciałbym zasięg sygnału ponieważ nie łapie wql sygnału w telefonie ani w laptopie w dalszych częściach domu
. Czy istnieje jakiś szybki i tani sposób na zwiększenie zasięgu?
Zwiększenie zasięgu WI-FI
Możesz próbować z puszkami, lub kup większą antenę.
Był gdzies poradnik jak dorobic antenki do NetiaSpota, ale to juz kwestja rozkrecenia modemu (trzeba miec pierw czesci - nie polecam), a tu juz jest problem.
Jaka kolwiek modyfikacja NetiaSpota jest zabroniona przez Netie, wiec robisz to na wlasna odpowiedzialnosc, bo modem nie jest twoja wlasnoscia jesli nabyles go razem z internetem od Netii.
Kup sobie nowy modem lub jakis inny zalatw, bo tez mam NetiaSpota i zasieg + gubienie polaczenia jest po prostu lipne (czesciowo to opanowalem i przestal gubic polaczenie).
Ewentualnie sa poradniki tutaj, ktore dotycza konfiguracji: http://www.pomagam.net/art.php?39 w ktorych pisze co mozna zmienic by lepiej wifi chodzilo.
Oczywiscie ja zbedne opcje w NetiaSpocie wylaczylem.
Do pana wyzej: NetiaSpot nie ma mozliwosci zmiany anteny.
Może repeater?
Nie zamierzam rozkręcać routera za dużo zabawy i wql się na tym nie znam :/. Mam jeszcze router asmax ar 1004g tylko nie wiem jak go podłączyć tak, żeby chodził mi net ale bez podłączania do gniazdka telefonicznego
przetnij puszke w pół pionowo, zrób dziurke na antene i wykieruj sygnał w strone odbiornika. było to w 5sposobów na youtube
@Maksio
Asmaxa AR 1004G tez mialem ale cos zle zrobilem i spalilem kondensatory (zwarcie na kablu), byl on o wiele lepszy od NetiaSpota.
Do Netii posiadasz specialny adres email i haslo ktore wpisuje sie w ustawieniach routera i musisz ustawic w modemie.
Ewentualnie jesli masz plyte do tego modemu to uruchomi ci sie autokonfigurator http://www.netia.pl/files/pomoc/pomoc_pliki/asmax.ar1004g.pdf
Jesli nie masz plyty to musisz recznie wejsc do ustawien modemu i tam wpisac dane i skonfigurowac modem.
Netia dala ci tez specialny kod i pin (jest na umowie) do uslugi netiaonline.pl i tam masz zapisane dane do logowania do internetu, sa one tez zapisane w ustawieniach NetiaSpota ktory je automatycznie pobiera z Netii.
W Asmaxie tez nie dalo sie zmienic anteny, ehh ta Netia.
Chociaz u mnie na mieszkaniu 60m2 w NetiaSpocie dziala wifi na cale mieszkanie.
Witam posiadam router Netia Spot na komputerze stacjonarnym. Chciałbym zasięg sygnału ponieważ nie łapie wql sygnału w telefonie ani w laptopie w dalszych częściach domu
. Czy istnieje jakiś szybki i tani sposób na zwiększenie zasięgu?