Życie klas melee w BDO

Witam wszystkich, właśnie pobieram grę i zastanawiam się kim zacząć swoją przygodę w BDO. Czytałem różne wypowiedzi, na polskich i zagranicznych forach dotyczące "najlepszej klasy na PvP". Podsumowując to wszystko wszędzie tylko widać Sorceress, Ranger, Wizard/Witch. Osobiście nie lubię postaci bijących z daleka, a spodobała mi się klasa "Musa", więc moje pytanie sprowadza się do tego czy klasy bijące z bliską, w ogóle istnieją w PvP etc. ? Nie mówię, że musi być ona jakaś OP czy coś w tym stylu, po prostu nie chcę się czuć aż tak z tyłu grając postacią melee ( jedyne co mnie tak naprawdę interesuje to ewentualne wykurzenie wkurzających typów ze spota ). Proszę o jakieś w miarę uzasadnione odpowiedzi, a nie tylko bezsensowne rzucanie hasła.

+ by nie zakładać nowego tematu. Widząc ogólny hejt tej gry bo jest B2P a w IS można zakupić jakże nie lubiany Value Pack, to po prostu płakać mi się chcę... Aktualnie gra kosztuje tyle co zestaw w Mc, nawet mniej. Więc można ją uznać praktycznie za F2P z IS, a IS istnieje w każdej grze, bo jak chcesz grać i dostawać nowy content do gry, to w końcu trzeba utrzymać ludzi którzy go tworzą. Czytając też wiele wypowiedzi ludzi, na tym forum w stylu "gra jest P2W bo można sobie dokupić miejsce w EQ za realny hajs,, a podstawowy Kowalski musiałby porobić parę questów żeby go dostać", to już w ogóle, leże i nie wstaję. Znajdź mi grę w której tak nie ma, to Ci pogratuluję. A ogólnie to chce to sprowadzić do tego czy w tej grze można jakoś wyglądać ( tak, chodzi mi o wygląd wizualny postaci ), nie wydając realnych pieniędzy, bo w pewnej recenzji słyszałem, że nie ważne czy masz 1lvl czy 58lvl i tak wyglądasz jak "gówno" dopóki nie wydasz realnych pieniędzy. Czyli czy istnieją kochani przeze mnie ludzie którzy wkładają realny Hajs do gry, żebym ja, typowy Kowalski mógł sobie kupić rzeczy z IS za pieniądze w grze ( głownie właśnie stroje ). Wychodzi na to, że to powinien być główny wątek, a to o klasie tym dodatkowym, jeśli komuś to nie pasuje, to składam moje kondolencje.

Witam wszystkich, właśnie pobieram grę i zastanawiam się kim zacząć swoją przygodę w BDO. Czytałem różne wypowiedzi, na polskich i zagranicznych forach dotyczące "najlepszej klasy na PvP". Podsumowując to wszystko wszędzie tylko widać Sorceress, Ranger, Wizard/Witch. Osobiście nie lubię postaci bijących z daleka, a spodobała mi się klasa "Musa", więc moje pytanie sprowadza się do tego czy klasy bijące z bliską, w ogóle istnieją w PvP etc. ? Nie mówię, że musi być ona jakaś OP czy coś w tym stylu, po prostu nie chcę się czuć aż tak z tyłu grając postacią melee ( jedyne co mnie tak naprawdę interesuje to ewentualne wykurzenie wkurzających typów ze spota ). Proszę o jakieś w miarę uzasadnione odpowiedzi, a nie tylko bezsensowne rzucanie hasła.

Istnieją i mają się dobrze, gra jest na tyle dynamiczna że po mojemu to nie ma tu takiego zróżnicowania tak naprawdę na ranged i melee klasy. Poza tym musa ma b.wysoką mobilność i ciężko przed nim uciec i go dogonić, natomiast mało pvpowałem więc mogę się mylić.
Jeżeli spodobała Ci się musa to pograj nim jako pierwszą postacią - później zrobić alta jest o wiele łatwiej z racji tego, że przedmioty nie mają lvli i wymagań więc nie ma kłopotu przerzucić swój jeden odpicowany set z 1 postaci na 2. Broń też nie jest kłopotem - tak naprawdę na marketplace za parę tysi kupisz broń która spokojnie możesz używać aż do 50 lvlu.

Co do drugiej części wypowiedzi - Ten moment gdy fala hejtu mineła a ktoś ją próbuje wzbudzić na nowo xD

Odpowiem tylko na ostatnie pytanie z tym czy ludzie kupują z item shop przedmioty i stroje i wystawiają na markecie. Według mnie jest to nie opłacalne pod każdym względem ale ludzie to robią i to dużo. Niestety zapotrzebowanie jest takie że nic na markecie z item shopu nie wisi i wszystko schodzi w 10 sekund od wystawienia. Plus mnóstwo osób na channel chacie pisze WTB... w kropki wpisz dowolny strój czy pet z item shopu :D. Niestety nie ma trade pomiędzy postaciami i wszystko wystawia się tylko na marketplace. Tak więc życzę powodzenie i będę trzymał za ciebie kciuki jak będziesz mieć silver żeby móc kupować pety i stroje :). I to nie sarkazm tylko szczerość :).

A co do mnie to mam valkyrie 56lv i wróciłem po 2 miechach przerwy. Przez ostatni tydzień nadrabiam zaległość w sprzęcie postaci ale powiem że każdą klasą nie ważne czy melee czy range ugrasz sporo na pvp o ile:

1. Ogarniasz swoją postać.

2. Masz sprzęt.

3. Masz zgraną ekipę (tu chodzi o node wary i gvg czyli pvp związane z gildią)

4. Praktyka, praktyka, praktyka...

5. Solo można spokojnie każdą klasą i nie daj sobie wmówić inaczej.

I to wszystko myślę. :)

Istnieją i mają się dobrze, gra jest na tyle dynamiczna że po mojemu to nie ma tu takiego zróżnicowania tak naprawdę na ranged i melee klasy. Poza tym musa ma b.wysoką mobilność i ciężko przed nim uciec i go dogonić, natomiast mało pvpowałem więc mogę się mylić. 
Jeżeli spodobała Ci się musa to pograj nim jako pierwszą postacią - później zrobić alta jest o wiele łatwiej z racji tego, że przedmioty nie mają lvli i wymagań więc nie ma kłopotu przerzucić swój jeden odpicowany set z 1 postaci na 2. Broń też nie jest kłopotem - tak naprawdę na marketplace za parę tysi kupisz broń która spokojnie możesz używać aż do 50 lvlu. 
Co do drugiej części wypowiedzi - Ten moment gdy fala hejtu mineła a ktoś ją próbuje wzbudzić na nowo xD

Dziękuję za odpowiedź, tak też uczynię. Nie próbuję jej wzbudzać na nowo, po prostu wtedy mnie nie było, a po przeczytaniu całej masy postów etc. dokładam swoją cegiełkę do tego, i w żadnym wypadku nie chcę wzbudzania kolejnej fali.

Odpowiem tylko na ostatnie pytanie z tym czy ludzie kupują z item shop przedmioty i stroje i wystawiają na markecie. Według mnie jest to nie opłacalne pod każdym względem ale ludzie to robią i to dużo. Niestety zapotrzebowanie jest takie że nic na markecie z item shopu nie wisi i wszystko schodzi w 10 sekund od wystawienia. Plus mnóstwo osób na channel chacie pisze WTB... w kropki wpisz dowolny strój czy pet z item shopu :D. Niestety nie ma trade pomiędzy postaciami i wszystko wystawia się tylko na marketplace. Tak więc życzę powodzenie i będę trzymał za ciebie kciuki jak będziesz mieć silver żeby móc kupować pety i stroje :). I to nie sarkazm tylko szczerość :).

A co do mnie to mam valkyrie 56lv i wróciłem po 2 miechach przerwy. Przez ostatni tydzień nadrabiam zaległość w sprzęcie postaci ale powiem że każdą klasą nie ważne czy melee czy range ugrasz sporo na pvp o ile:

1. Ogarniasz swoją postać.

2. Masz sprzęt.

3. Masz zgraną ekipę (tu chodzi o node wary i gvg czyli pvp związane z gildią)

4. Praktyka, praktyka, praktyka...

5. Solo można spokojnie każdą klasą i nie daj sobie wmówić inaczej.

I to wszystko myślę. 

Również dziękuje za odpowiedź. To, że wszystko tak szybko schodzi jest dla mnie oczywiste ( nie mówiłem, że chce all chcę zdobyć szybko i łatwo ), ale póki jest dużo tych ludzi zawsze mam jakąś szanse. A oprócz rzeczy estetycznych z IS, gra sama w sobie oferuje coś co poprawi mój wygląd ? + czy z różnych eventów można zgarnąć jakiś kostium, bądź peta ? Czekam również na jakiś ludzi którzy grali Musa, na ich opinie.

Jest dużo fajnych eventów na fajne itemki. Nawet teraz jak będziesz odbierać codzienną nagrodę to na 14 dniu dostaniesz peta(pingwina) ale to ważne jest do 11 stycznia. Jakbyś zaczął od dziś codziennie odbierać nagrodę na spokojnie zdążysz jeszcze :). A co do kostiumów to nie wiem albo z tego co widziałem to nad głównymi miastami lata na saniach mikołaj który zrzuca prezenty. Jak podbiegniesz i zrobisz interakcje "r" to masz szanse na dropa. Nie wiem co dokładnie tam dropi ale na pewno 7 dniowy gwizdek do konia i czapka mikołaja do zakładania na głowę jako strój. Nie wiem czy dropi cały set czy nie. A co do wyglądu no to na pewno możesz zmieniać kolory setów jak w gw2. Każdy element ma kilka segmentów do pomalowania. Niestety farmy są jednorazowe. Pomalujesz jeden element to znika. Nie wiem czy już udostępnili że możesz produkować farmy czy jeszcze tylko is bo się tym nie interesowałem. Co do wyglądu ogólnego to na każdy set (grunil, agerian, taritas...) ma nieco inny wygląd ale większość podobne są. Tam naprawdę na razie poza strojami w is i farbami to nie ma za bardzo czym zmieniać wyglądu chyba że czegoś nie wiem bo wróciłem po długiej przerwie. Tak naprawdę przed mediah zrobiłem sobie przerwę i teraz nadrabiam mediah i valencie.

Po pierwsze po prostu graj i doskonal swoje umiejętności, każda klasa jest dobra tylko trzeba ogarniać i jak w każdej grze każda klasa ma swoje plusy i minusy. Tutaj korzysta się z tak zwanych combo a nie leci 1, 2, 3, 4 po pasku skili, co jest bardzo wygodne jeśli się ogarnie wszystkie potrzebne kombinacje do skili, rzecz która podoba mi się w tej grze najbardziej to to że nie ma w niej limitów, tzn są ale bardzo odległe.

Po drugie chodź na areny i przyglądaj się jak walczą inne klasy np w Heidel czasami ludzie siedzą i się bawią. Dużo idzie zobaczyć.

Po ostatnie inwestuj w gear bo jest on ważny.

nie wybieraj klasy bo jest op poniewaz w nastepnym patchu dostanie nerfa i co rerollujesz? :)

ogolnie kazda klasa ma swoje plusy i minusy i zastosowania w wojnach, po prostu graj ta klasa ktora sprawia ci najwieksza przyjemnosc

co do musy to aktualnie jest w top tier w rekach skillowego gracza (chodzi glownie o super armory i frontal blocki na skillach) ale to juz musi byc dobre opanowanie postaci (zeby nie bylo.. tak ta gra ma bardzo skillowe pvp i jak ja walcze odrozniam w 10 sek typowych gowniakow ktorzy wciskaja randomowe skille od naprawde skillowych graczy ktorzy swietnie znaja swoja klase i wiedza co robia)

gl i hf

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Wczoraj po pobraniu gry stworzyłem postać, poklepałem troche w kukły i stwierdzam, że klasa jest taka jak ją sobie wyobrażałem, genialna. Nad kupnem gry nie ma w ogóle co się zastanawiać ( testowałem na świątecznym trialu ), kupuje od razu. Dziękuje jeszcze raz wszystkim za rady i odpowiedzi.

+ by nie zakładać nowego tematu. Widząc ogólny hejt tej gry bo jest B2P a w IS można zakupić jakże nie lubiany Value Pack, to po prostu płakać mi się chcę... Aktualnie gra kosztuje tyle co zestaw w Mc, nawet mniej. Więc można ją uznać praktycznie za F2P z IS, a IS istnieje w każdej grze, bo jak chcesz grać i dostawać nowy content do gry, to w końcu trzeba utrzymać ludzi którzy go tworzą. Czytając też wiele wypowiedzi ludzi, na tym forum w stylu "gra jest P2W bo można sobie dokupić miejsce w EQ za realny hajs,, a podstawowy Kowalski musiałby porobić parę questów żeby go dostać", to już w ogóle, leże i nie wstaję. Znajdź mi grę w której tak nie ma, to Ci pogratuluję. A ogólnie to chce to sprowadzić do tego czy w tej grze można jakoś wyglądać ( tak, chodzi mi o wygląd wizualny postaci ), nie wydając realnych pieniędzy, bo w pewnej recenzji słyszałem, że nie ważne czy masz 1lvl czy 58lvl i tak wyglądasz jak "gówno" dopóki nie wydasz realnych pieniędzy. Czyli czy istnieją kochani przeze mnie ludzie którzy wkładają realny Hajs do gry, żebym ja, typowy Kowalski mógł sobie kupić rzeczy z IS za pieniądze w grze ( głownie właśnie stroje ). Wychodzi na to, że to powinien być główny wątek, a to o klasie tym dodatkowym, jeśli komuś to nie pasuje, to składam moje kondolencje.