3.0 Waiting room

Mogliby bardziej popracować nad optymalizacją, bo chyba jest to problem, który ciągnie się od samej premiery gry, a nadal nie został rozwiązany. Tak czy inaczej, informacje o zmianach sprawiają, że mam ochotę wrócić do PoE ;D

Może niech optymalizację klienta zostawią w spokoju, niech ogarną przeciążenia serwerowe, bo pod Animate Weapon z trzema aurami to się grać nie da.

Nie wydaje mi się, żeby zmieniali za dużo - prócz wspomnianych wyżej schodów w akcie pierwszym.

Jest tylko jedna rzecz, która mnie niepokoi.. Jakiś czas temu do sieci wyciekł screenshot Lioneye's Watch za dnia z nowym NPC. Czyżby szykował się system dnia i nocy? A może wspomniani przeze mnie Sin oraz Innocence będą bossami aktu 5 w odpowiedniej kolejności, tj. Sin na Normalu, (gdzie po zabiciu go zmieni się sceneria wszystkich aktów) a potem Innocence na Merciless?

@edit: A, no i jeszcze nie zapominać o słowach Chrisa, glownego dewelopera: "Arachnid Tomb [albo Dread Thicket] will find its use in the next expansion"

Ten screen to jest akurat majstrowanie przy grafikach gry, które jest samo w sobie nielegalne ale da sie uzyskać bardzo ciekawe efekty. Wydaje mi się że mogą zmniejszyć minimalnie akty, tak samo jak to zrobili podczas wprowadzania aktu IV, ale tutaj mamy do czynienia z usunięciem jednego poziomu trudności.

Jednak skoro ten dodatek ma być taki duży to w zasadzie wszystko jest możliwe, mam na myśli tylko że ten screen to jest dzieło jakiegoś gracza.

A co do patha to mam nadzieje że jednak sprawi że będzie jeszcze więcej do roboty po aktach GGG ma genialne pomysły oby tylko starczyło im chęci i czasu by je zrealizować, i nie ukrywam że wbudowany AH był by bardzo dobrym rozwiązaniem bo Chat to nie dla mnie, a PoEt jest słabe w wykonaniu jak na moje gusta.

Akurat system handlu nie zostanie zmieniony w 3.0, a zapowiedzi handlowej rewolucji pojawiają sie co jakiś czas od devów a potem cisza. Jednak polecam się przyjżeć jaki system handlu jest w chińskiej wersji poe, tam handel działa na zasadzie wysyłania wiadomości-ofert, następnie gracz który dostał ofertę ją akceptuje albo nie, jest to o wiele wygodniejsze niz trade chat albo żmudna interakcja z graczami.

A co do AH to nigdy go nie będzie w poe, jeżeli Chris podtrzymana swoje słowa.

A co do AH to nigdy go nie będzie w poe, jeżeli Chris podtrzymana swoje słowa. 

Podtrzyma, bo AH jest nie na rękę ani graczom, ani GGG.

W tej grze MA BYĆ ciężko o dobry sprzęt. Teraz na poetrade możesz złapać dobry item za 5c, ale wiszą też słabe za wyższą cenę. Przeglądnięcie ofert zajmuje graczom dużo czasu i w większości przypadków przy kupowaniu żółtego itemu po prostu godzimy się na pierwszą rzecz, która nam przypasuje - zarówno statystykami, jak i ceną. ( Autoreply: This player is AFK. ) :D

Jeśli wrzucić AH to wtedy najgorsze itemy będą najtańsze, najlepsze będą odpowiednio najdroższe, sortowane dokładnie w ten sposób. Przez to gracze będą mogli kupić znacznie lepsze itemy za znacznie niższą cenę niż obecnie, gra stanie się dużo łatwiejsza, przez co nudniejsza i gracze zaczną odchodzić.

We wcześniejszym poscie zasiałem ferment i pragnę go teraz sprostować - screen z Lioneye's Watch za dnia nie "wyciekł", tylko jest stopklatką z traileru POE na XBone w dokładnie 2:25.

Ten screen to jest akurat majstrowanie przy grafikach gry, które jest samo w sobie nielegalne ale da sie uzyskać bardzo ciekawe efekty.

Ty żartujesz prawda? Wiesz, że screenshot pochodzi z filmiku o zapowiedzi PoE na Xbox One? Weź ich jeszcze do sądu pozwij, że nielegalnie bawią się przy swoich grafikach gry.

Dziś czekam tak naprawdę tylko na jedną rzecz i jest nią efekt prac nad systemem handlu. To bodajże najbardziej kulawy element gry, z jakim mamy do czynienia już zdecydowanie za długo i mam nadzieję, że wreszcie coś z tym zrobią. Niekoniecznie widziałbym tu AH jako rozwiązanie, ale jakaś zintegrowana z grą wyszukiwarka i sposób bardziej efektywnej wymiany powinien się w tym dodatku znaleźć. O resztę się w zasadzie nie boję, bo ufam, że contentowo i fabularnie dodatek, tak jak poprzednie, da radę.

Ty żartujesz prawda? Wiesz, że screenshot pochodzi z filmiku o zapowiedzi PoE na Xbox One? Weź ich jeszcze do sądu pozwij, że nielegalnie bawią się przy swoich grafikach gry.

Myślałem że chodzi o inny screen, jestem na telefonie i zaszła pomyłka :)

Ja nie wiem czy można zarzucić coś systemowi handlu. Jest jaki jest, można na niego narzekać ale AH rozwiązuje tylko problem "Autoreply: This player is AFK", a flipperzy dalej będą mogli się bawić, nawet efektywniej. Imo AH jedynie wyjdzie na złe tej rze.

Dla mnie niech jedynie zbuffują cold/lightning spelle, bo procz vortexa i sparka/vsparka reszta to trash. No i buff niektórych skilli melee by się przydał. Niby jest wiele kombinacji skilli etc. ale każdy wie, że tylko kilkanaście buildów jest w stanie z łatwością robić end game content i większość z nich polega na double dippingu poisona/ignite. A, no i buff life'a po prawej stronie skill tree by się przydał.

BUFF ELEMENTAL HIT OR RIOT

Obrazek z reddita, czyżby nazwa dodatku i logo, albo po prostu trolling?

Wyjaśni się za kilka godzin

Kto wie, wygląda na dość profesjonalną robotę... Nie zdziwiłbym się, jeśli to jest wyciek. Przekonamy się za 4,5h. :)

Ja nie wiem czy można zarzucić coś systemowi handlu.

no nie wiem, może fakt, że cały opiera się na fanowskim narzędziu, a nie samej grze?

Poza tym kilkanaście buildów radzących sobie z endgamem to i tak chyba raczej dużo, co nie? Istnieje jakakolwiek inna gra z gatunku, która umożliwiałaby stworzenie tylu buildów i w tylu kombinacjach umożliwiających robienie najtrudniejszego, dostępnego contentu? Nie mówiąc już o tym, że część dobrych archetypów przy tak dużej puli możliwości na pewno nie zostało jeszcze odkrytych.

Problem handlu to głównie:
- znajdujesz przedmiot na poe.trade, piszesz do kolesia i otrzymujesz w odpowiedzi: "This character is not online", "This player is AFK" albo zostajesz zignorowany, bo chcesz kupić tani item, a ktoś robi np. mapę i nie chce mu się specjalnie wychodzić.
- podobnie z labiryntem - osoby, które farmią uber laba są tam praktycznie cały czas, ktoś do nich pisze, a ta osoba nie ma nawet jak sprzedać przedmiotu. Kończysz laba - koleś już nie potrzebuje twojego itemka, bo kupił go od kogoś innego.
- wykupywanie przedmiotów, aby wystawić je bardzo tanio bez chęci sprzedaży (w celu obniżenia jego wartości); najczęściej w przypadku kart i popularnych unikatów.
- wystawianie przedmiotu wartego kilka exaltów za parę chaosów z notatką, że w rzeczywistości chcesz te kilka exaltów (w ten sposób Twój przedmiot wyświetla się na górze listy). Wydaje mi się, że poe.trade ignoruje teraz notatki, ale wciąż trafiają się osoby, które informują cię o realnej cenie dopiero kiedy do nich napiszesz.
- niektórym przeszkadzają flipperzy; mi akurat nie
- lowballerzy (próbują kupić od ciebie przedmiot dużo poniżej jego wartości pomimo ustalonej przez ciebie ceny - niby można ich ignorować, ale mimo wszystko irytują)
- opóźnienia między grą, a poe.trade - sprzedasz przedmiot, a przez kilka(naście) minut wciąż dostajesz PMy
- ja osobiście często nie ustawiam ceny przedmiotom, bo nie chce mi się specjalnie tego filtrować na poe.trade; sprawdzać rollów itp. Tutaj opcja licytacji z AH bardzo by pomogła...

Według mnie tłumaczenie GGG jeśli chodzi o wprowadzenie AH albo dodatkowych ułatwień w handlu jest tak samo idiotyczne jak w przypadku kwestii edycji ustawień graficznych gry (nie można wyłączyć efektów pogodowych, bo gierka straci klimat; nie można zmienić jakości tekstur na słabsze niż medium bez edycji plików gry, bo gierka straci klimat; dodali DX11, ale nie da się wyłączyć cieni, bo gra na streamach brzydko bez nich wygląda)...

Prawda jest taka że AH przyspieszy handel i unormuje ceny tylko GGG nie chcę się go zrobić bo po co Jak poe.trade działa .

Prawda jest taka że AH przyspieszy handel i unormuje ceny tylko GGG nie chcę  się go zrobić bo po co Jak poe.trade działa .

Przyspieszy handel TAK - ale nie unormuje cen. Ogólna manipulacja rynku będzie jeszcze łatwiejsza niż jest teraz. Ja sam jestem za auction housem, ale jak GGG powiedziało że nie, to możemy tylko gdybać o innych rozwiązaniach.

Zresztą nie oczekujcie dużych zmian w handlu w 3.0 bo to nie jest dodatek nastawiony na handel, chociaż potwierdzone już że taki update będzie po 3.0

Kto wie, wygląda na dość profesjonalną robotę... Nie zdziwiłbym się, jeśli to jest wyciek. Przekonamy się za 4,5h. 

Już potwierdzone że fake :P

Obrazek z reddita, czyżby nazwa dodatku i logo, albo po prostu trolling?

Wyjaśni się za kilka godzin

Ukryj zawartość

za kolorowe na PoE:)

co wy macie do tego handlu, dla mnie jest okej

ale nie zdziwilbym sie, gdyby skorzystali z chinskiego rozwiazania

https://poe.game.qq.com/forum/view-thread/5494

Co do handlu: w grze w której wszyscy mają warpy "realistyczny" handel nic nie wnosi, jest tylko niewygodny.

W grach z otwartym światem i ograniczoną możliwością podróży potrzeba szukania handlarza z dobrą ofertą coś tam wprowadza. Można się kłócić czy to bardziej immersyjne czy irytujące. W innych przypadkach to praktycznie nic nie daje. W wyjątku PoE nawet wyjątkowo mało. Jeszcze taki warframe rozumiem: platyna która stanowi walutę graczy jest kupowana od wydawcy. Irytujący handel oparty o niewygodny czat zawyża ceny, bo kupujący nie są świadomi co ile jest warte jeżeli nie poświęcą sporej ilości czasu na sprawdzanie rynku. W grze w której tylko wymieniamy drop i nikt nic z tego nie ma? Marnujemy czas gracza który ten mógłby spędzić na graniu.

Gdzie te zmiany będą ogłoszone? Na jakimś streamie czy jak?

Prawdopodobnie zaktualizują oficjalną stronę

Gdzie te zmiany będą ogłoszone? Na jakimś streamie czy jak?

Na amerykańskich stronach poświęconym grom, w siedzibach których osobiście był Chris Wilson

6 NOWYCH AKTÓW COOOOOOO XD