#3 Poradnik Jak wygrywać

www.how2win.pl są bodajże tłumaczone niektóre poradniki jakichś gości. Znaleźć można kilka przydatnych artykułów. Chociażby jak grać daną linią.

75 golda to kwestia 3-4 creepów.

Streamy mogą faktycznie poduczyć ludzi.

Swoją drogą polecam Sp4ziego. Gość jest świetny, można znaleźć streamy, poradniki, opisy postaci, i epic momenty którymi można się pośmiać, tak konkretnie pośmiać.

w sumie można by dodać jeszcze że nie warto przy pickach kierować sie counterami, powinno sie mieć na każdą pozycje swoją ulubioną zmasterowaną postać, a w późniejszym czasie nawet kilka ;)

jednakowoż, na topie nie pójdziesz garenem na Jayce chociażby. Ale counter pick nie wystarczy żeby wygrać linie.

w sumie można by dodać jeszcze że nie warto przy pickach kierować sie counterami, powinno sie mieć na każdą pozycje swoją ulubioną zmasterowaną postać, a w późniejszym czasie nawet kilka

Counterpick jest bardzo ważny, nawet z wymasterowaną postacią ciężko wygrać linię gdy np. po przeciwnej stronie ktoś też wymasterował champa.

Ogólnie jak się masteruje samą rolę, to już można powiedzieć, że prawie każda postać nie jest dla nas tajemnicą (na daną linię). LoL ma to do siebie, że łatwo jest ogarnąć postacie/skille, a gdy jeszcze siedzimy w tym tytule parę lat, to robi się to jeszcze łatwiejsze. Wymasterowanie jakiegoś champa to kwestia czasu, nawet gdy nie graliśmy za dużo na danej linii, bo ważniejsze jest, np. umiejętne poruszanie się po mapie, ogarnianie chaosu w TFach i minimapy, znajomości przeciwnych i własnych champów; ich zalet i wad. Może też tak być, że nawet counter pick nie pomoże, ale to już kwestia dobory przeciwnika, a jak wiemy nie zawsze system RIOTa składa nam cały przeciwny team / nasz team, akurat na poziomie danej dywizji czy nawet ligi.

Tak czy siak, Counter pick jest bardzo ważny i tego trzeba się trzymać zawsze, gdy chcemy mieć pewność, że nie pójdzie nam źle. Zawsze zakładaj, że przeciwnik jest mistrzem Ying Yang champa, którego wziął i Ty musisz do niego tak podchodzić przez całą grę, a więc także lepiej mieć na niego counterpicka, a nie swojego pupila. Taka sytuacja.

wiesz garen jest akurat postacia która nawet przegrywając linie może carrować gry :D dałeś zły przykład ale wiadomo o co chodzi :D

@up mimo to wydaje mi sie że w sytuacji gdzie masz do wyboru albo iść swoim pupilkiem albo brać postać która jest uber mega imba counterem a nigdy tym nie grałeś to raczej lepiej iść tym pierwszym...

wiesz garen jest akurat postacia która nawet przegrywając linie może carrować gry dałeś zły przykład ale wiadomo o co chodzi @up mimo to wydaje mi sie że w sytuacji gdzie masz do wyboru albo iść swoim pupilkiem albo brać postać która jest uber mega imba counterem a nigdy tym nie grałeś to raczej lepiej iść tym pierwszym...

Tak to racja, ale tutaj masz odpowiedź na to "Jak wygrywać", czyli nie ograniczać się do jednej postaci. Lepiej mieć pogragne paroma postaciami na daną linię dobrze, niż jedną uber wymasterowaną. To także zależy jak kto chce grać, czy for fun czy jednak zależy komuś na wbiciu szybko ligi wyżej, a przekłada się to na poświęcenie czasu i mobilizacji w grę w LoLa- ogarnianie większości champów na daną linię.

nie zwróciłeś na coś uwagi :D napisałem na początek jedną, a potem wiele :) czyli tak jak każdy zaczyna i sie rozwija, musiałeś nie doczytać bo chodzi nam o to samo :D

nie zwróciłeś na coś uwagi napisałem na początek jedną, a potem wiele czyli tak jak każdy zaczyna i sie rozwija, musiałeś nie doczytać bo chodzi nam o to samo

Rozeumie, tylko chodzi o tą pierwszą część gdzie piszesz o tym, że Masterpick > Counterpick. Potem oczywiście, że nabierasz doświadczenia i rozwijasz linię na inne champy, ale podejście z masterowaniem najpierw jednego nie jest imo specjalnie skuteczne w szybkim wbijaniu ranków i wygrywaniu sprawnie meczy. Jak komuś zależy to powinien się orientować w każym możliwym picku, bo przecież może tak być, że będzie grał przeciwnko niemu. Szkoda czasu na masterowanie jednego champa i poświęcaniu mu "AŻ" tyle czasu.

Ja się na tym potknąłem wiele razy (masterpick) ale moja zabawa raczej odnosi się do tych ról, gdzie counter pick nie jest ważniejszy niż mid top czy bot adc, więc mogę sobię pozwolić na mastepicka, ale i to nie zawsze.

no coz, mowie jak jest przynajmniej w moim przypadku i wiekszosci graczy, ktorzy nie sa jacyś światowy :D

Nie zapominajmy o wyjątkach wkomponowania się w team. Czasem można wziąć jakąś postać totalnie słabą na przeciwnika jeśli np nasz team ma za mało tanków, czy w innych sytuacjach gdzie trzeba wkomponować się w team

Moim zdaniem picki nie są takie ważne, oby tylko było zgranie w teamie i żeby każdy sobie pomagał:) Oczywiście counterpickiem możesz sobie ułatwić sprawę, ale jeżeli masz dobrego junglera do pomocy i trochę oleju w głowie to dasz radę wszystkim:)

Nie zapominajmy o wyjątkach wkomponowania się w team. Czasem można wziąć jakąś postać totalnie słabą na przeciwnika jeśli np nasz team ma za mało tanków, czy w innych sytuacjach gdzie trzeba wkomponować się w team

True. Zazwyczaj jak przeciwny team wybiera w wiekszości świnie z defem i hp (Darius/Ire top, Swain/Galio mid, Seju/Malph jungle, Leo i np. Graves bot) to zawsze ciężko było cokolwiek z nimi zrobić na mid game. Nie pamiętam czy kiedyś wygrałem z drużyną bunkrów gdzie walka była wyrównana (względnie)... Ale to o czym piszesz to słuszna rzecz.

Moim zdaniem picki nie są takie ważne, oby tylko było zgranie w teamie i żeby każdy sobie pomagał Oczywiście counterpickiem możesz sobie ułatwić sprawę, ale jeżeli masz dobrego junglera do pomocy i trochę oleju w głowie to dasz radę wszystkim:)

Powiedziała dobroduszna, pure good supporterka :) Też racja co do zgrania, bo tym da się łatwo zyskać przewagę poprzez zwiększenie morali z teamie, a picki przeciwnika mogą się wtedy schować. Lepiej się gra w drużynie gdzie czujesz, że każdy ze sobą współpracuje na najwyższych obrotach, bez żadnych spin czy hamskich zagrań. Trzymajmy się kupy, kupy nikt nie ruszy.

Raz zdarzyło mi się grać soraką na top vs darius przez własną głupotę bo nie zauważyłam że support już był wzięty:P oczywiście wciskałam kit, że to przemyślany pick, a w głębi ducha modliłam się żeby na koniec nie pisali zbyt soczystych raportów na mnie:> okazało się, że dzięki junglerowi jakoś przetrwałam early i mid game a w late mój heal nie raz ratował sytuacje i wygraliśmy:D Morał z tego taki żeby zawsze starać się i grać do końca bo różnie może ułożyć się gra :D

Powiem tak. Przeczytałem sobie wszystkie 3 poradniki przed tym jak spojrzałem na Twitch'a i Lolking. Podczas czytania zastanawiałem się taką ty masz ligę żeby pisać tyle bzdur, nawet za bardzo Cie doceniłem bo stawiałem na GOLD V który myśli że osiągnął już wszystko, ale później widząc Silver III... Naprawdę najpierw powinieneś wyjść z betonu i pograć z ludźmi Platinium III+, a dopiero później pisać takie rzeczy. I nie wmówisz mi że masz beton bo nie grasz rankedów, bo po tym jak widziałem marki pod AS na Vayne, albo tekst że adc to najcięższa pozycja to się zastanawiałem czy my gramy w tą samą grę...

2/10 nie polecam...

Poradnik ma prawo napisać każdy i wcale nie musi to być za***isty gracz. Często można spotkać ogarnięte osoby w bronze tak samo jak noobów w platinum więc dywizja wcale nie świadczy o wszystkim:) Ja widzę to jako poradnik napisany na luzie, jako mała pomoc dla początkujących i nie widzę w tym nic złego;0

nie, wlasnie w tym problem, poradnik nie jest od tego żeby pisał Ci go noobek, instrukcje wymiany jakichś części do samochodu tez weźmiesz od jakiegoś randoma z internetu który twierdzi że wszystkie wie najlepiej? no nie.

nie mowie ze jestem jakis pro, ale chcialem zauwazyc ze rzeczy które wypisałem na pewno liczą sie bardziej niż "pozytywne nastawienie", bo to po prostu mydlenie oczu

@Velario, mów mi więcej, ta, jestem w s3, nie ma co ukrywac tak trafiło i męcze sie już z tą ligą dosyć długo, rzadko teraz gram a jak juz to nie rankedy bo staciłem cierpliwość na solo, a do duo nie mam nikogo.

może w takim razie oświeć mnie co takiego napisałem źle? bo z tego co widze wbiłeś, porobiłeś sobie jaja i wybiłeś jakby wszystko co napisałem było kłamstwem, a powinienes zauważyć że jest różnica pomiędzy teorią a praktyką.

A co do marków pod aspd na vayne i to że adc to najcieższa pozycja to chyba przeczytałes nie moje posty... :P no chyba ze chcesz mi wmawiać ze marki pod predkosc ataku sa dobre na vayne XDDD hahahahahahahahahah, beka :P @edit, ANO TAK, zapomniałbym, są dobre oczywiście! ale jak zbierzesz już na nią cały build ;)

Poradnik ma prawo napisać każdy i wcale nie musi to być za***isty gracz. Często można spotkać ogarnięte osoby w bronze tak samo jak noobów w platinum więc dywizja wcale nie świadczy o wszystkim:) Ja widzę to jako poradnik napisany na luzie, jako mała pomoc dla początkujących i nie widzę w tym nic złego;0

Może powiem coś kontrowersyjnego, ale w bronzie nie ma naprawdę dobrych osób. Żeby była jasność - za dobrą osobę uznaję kogoś, kto ma dość skilla by grać w platynie/diamencie, bo przy tylu dywizjach gold jest co najwyżej dla średniaków. Jeśli ktoś ma dość skilla żeby grać z ludźmi z platyny, to z bronze prędzej czy później wyjdzie na pewno, bo wycarruje tą wymaganą liczbę meczów. Nie próbujcie nawet wmawiać że jest inaczej.

[Nie oznacza to że działa to w drugą stronę - zdarzają się osoby które do wyższych lig zostały wycarrowane albo kupiły gotowe konta, kompletnie nie zasługując na swoją dywizję i tier.]

Oczywiście że poradnik może napisać dowolna osoba. Na dobrą sprawę na każdy temat. Mimo to czułbym się nieco głupio pisząc poradnik o gotowaniu, jeśli moim najlepszym daniem byłyby omlety czy inna jajecznica, prawda? Dlatego też jeśli - jak ktoś wspomniał - ktoś znalazł u kogoś na streamie że dana osoba rejdżuje/wyzywa, to czytanie jak mówi ona o pozytywnym i dobrym zachowaniu...

nie, wlasnie w tym problem, poradnik nie jest od tego żeby pisał Ci go noobek, instrukcje wymiany jakichś części do samochodu tez weźmiesz od jakiegoś randoma z internetu który twierdzi że wszystkie wie najlepiej? no nie.nie mowie ze jestem jakis pro, ale chcialem zauwazyc ze rzeczy które wypisałem na pewno liczą sie bardziej niż "pozytywne nastawienie", bo to po prostu mydlenie oczu@Velario, mów mi więcej, ta, jestem w s3, nie ma co ukrywac tak trafiło i męcze sie już z tą ligą dosyć długo, rzadko teraz gram a jak juz to nie rankedy bo staciłem cierpliwość na solo, a do duo nie mam nikogo.może w takim razie oświeć mnie co takiego napisałem źle? bo z tego co widze wbiłeś, porobiłeś sobie jaja i wybiłeś jakby wszystko co napisałem było kłamstwem, a powinienes zauważyć że jest różnica pomiędzy teorią a praktyką.A co do marków pod aspd na vayne i to że adc to najcieższa pozycja to chyba przeczytałes nie moje posty... no chyba ze chcesz mi wmawiać ze marki pod predkosc ataku sa dobre na vayne XDDD hahahahahahahahahah, beka @edit, ANO TAK, zapomniałbym, są dobre oczywiście! ale jak zbierzesz już na nią cały build

Chyba widać że piszę do autora poradnika. Chyba że ktoś lubi double acc na forach.

Nie ważne kto pisze poradnik o ile wygląda on jakoś sensownie i przekazuje jakieś, mniej lub bardziej ważne treści (tutaj jest dobrze i sam się zgadzałem z częścią poradnika), ale chodzi bardziej oto żeby otworzyć temat do dyskusji w dość ważnej kwestii- jak grać aby wygrać. Oczywiste jest, że potrzebujesz czysto pojmowanego skilla, ale to nie wszystko jak wynika z pierwszego postu.

Każdy kto czyta temat może odnieść się do swoich doświadczeń i np. napisać, że aktycznie tak jest i to się sprawdza albo niektóre rzeczy są wątpliwe z teamtu. Pierwszy post nie musi być najważniejszy, a bardziej cała dyskusja i osoby, które wnoszą tutaj (także w innych wątkach) pożyteczny stuff (albo i nie... bo jak to mi wmawiano, że nie ma głupich pytań, a każda odpowiedź coś wnosi, bo np. w przypadku złej odp., wiemy już co jest m.in. nieprawidłowe). Inaczej dalej spamowalibyśmy w temacie "Jakiego bohatera kupić".

lol, double acc XDD wyraziłes sie że silver 3 to myslalem ze o mnie ;P bo nie zauwazylem gdzie mozna sprawdzic autora tematu, a ja mam podane wszystko jak na tacy to myslalem ze chodzi o mnie, pomyłka sorry :)