Mogłem zrobić tą listę dłuższą, ale poza tymi 5 ciężko mi wyróżnić którąkolwiek z gier, więc pięć gier. Z tytułów poza listą wyróżniam Warpfire, ale to głównie z sentymentu (moja pierwsza gra MMO).
Zaczynając od ostatniego miejsca:
5. AirRivals

Wyróżniona za oryginalność, dziś bym w tą grę już raczej nie zagrał. Dla mnie to jest MMORPG, ta gra ma cechy charakterystyczne dla tego gatunku i przeważają one nad cechami gier z innych gatunków.
Plusy:
-oryginalność
-klimat Sci-fi
-walka
Minusy:
-reszta
Ocena: 7-/10
4. Lord of the Rings Online

Gra nawet lepsza od Runes of Magic, ale znalazła się miejsce niżej ze względu na jeszcze bardziej absurdalny moim zdaniem IS niż w ROM-ie. Nie jest to raczej klon WOW-a, widać, że twórcy postarali się, aby ich gra nie była za niego udawana i myślę, że im się to udało.
Plusy:
-wiele ciekawych, niespotykanych nigdzie indziej rozwiązań
-klimat
-grywalność
-dla fanów Tolkiena: świat
Minusy:
-dający ekstremalnie dużą przewagę item shop
Ocena: 8/10
3. Runes of Magic

Bardzo znana gra, więc chyba nikogo nie dziwi, że znalazła się na tej liście. Może nie jest doskonała, ale bardzo dobra - z pewnością. Chyba największą jej wadą jest dający bardzo dużą przewagę item shop, poza tym nie ma się do czego przyczepić. Oczywiście ą też inne wady, ale jakiś wyjątkowo widocznych nie ma.
Plusy:
-praktycznie wszystko, poza rzeczami podanymi w wadach
Minusy:
-polskie community
-dający dużą przewagę item shop
-jednak jest to klon WOW-a...
Ocena: 8+/10
2. Haven and hearth

Gra niemal idealna. Tworzona przez bardzo mały team, w 100% darmowa, nawet nie posiada item shopu. Jest tylko odrobinę gorsza niż gra z pierwszego miejsca i tak samo jak w tamtą, w tą grę również po prostu muszą zagrać fani sandboxów. Tak naprawdę daje nawet większe możliwości niż dostępne w grze z miejsca pierwszego, ale potencjał gry w 2d jest niestety mniejszy niż gier 3d i niestety czasem widać, że twórcy muszą stosować rozmaite uproszczenia lub ograniczenia z tego powodu.
Plusy:
-grafika 2d ma w przypadku tej gry swój urok
-KLIMAT!!!
-rozbudowanie
-bardzo szybki rozwój
Minusy:
-od groma bugów (w większości związane z łodziami, wózkami i dorożkami)
-częste crashe serwera
Ocena: 9+/10
1. Wurm online

Moim zdaniem gra - ideał - i to nie tylko w kategorii gier MMO, ta gra zajmuje również pierwsze miejsce na mojej liście prywatnych gier w ogóle. Doskonała pod niemal każdym względem, jej jedynymi wadami są praktycznie mało irytujące bugi i takie sobie animacje. Dla fanów sandboxów pozycja absolutnie obowiązkowa. Początkowo odbiłem się od niej dwa razy, ale za trzecim powrotem postawiłem na ryzyko, kupiłem premium i... gram w tą grę nieprzerwanie już od czterech miesięcy. W tej grze można praktycznie wszystko - począwszy na rozpalaniu ognisk i ścinaniu drzew, a na budowaniu budynków i zakładaniu wiosek skończywszy.
Plusy:
-najbardziej rozbudowana gra świata
-gigantyczny świat na serwerach premium
-świetny system umiejętności
-KLIMAT!!!
-bardzo wierna i szczegółowa symulacja życia
-błyskawiczny rozwój (twórcy potrafią wprowadzać update'y w odstępach 2-3 dni)
-niezwykle przyjazne community
-ogólnie mówiąc całokształt, poza wadami podanymi poniżej
Minusy:
-nie najlepsze animacje
-kilka bugów, dostrzegalnych przez uważnych graczy
-bez płacenia nie ma sensu grać
Ocena: 10/10
PS: Dla tych, którzy się dziwią, że nie ma tu Battlefield heroes- to nie jest MMORPG, a MMOFPS, ale oczywiście jakbym robił listę najlepszych moim zdaniem gier MMOFPS, to ta gra by się tam znalazła.