60 FPS cały czas! wtf

Siema, mam taki problem nie wiem czy jest on spowodowany wymiana monitora. Zatem mam cały czas 60-61 fps w lolu gdzie niedawno miałem 280-310 a lol zachowuje sie jakby mial limit do 60 a nie mam ustawionego, mało tego zmienialem limit do 25 fps a mam dalej 60! Jak myliscie czym moze to byc spowodowane ?

Przeszkadza Ci to? 60 fps to wszystko jest płynne i na twoim miejscu cieszyłbym się, że masz stabilne a w teamfighcie nie spada do 15. BTW. Podnieca cię fakt, że masz dużo fpsów?

Mialem 280 i chce aby dalej tak bylo.

btw. nie zrozumialem twojego pytania

Miałem tak samo na starym PC. Ustawiałem każdy limit po kolei ale nadal stało na 60. Ale i tak każda gra na 60 fpsach chodzi przecież...Płynnie więc nie wiem po co ci 280. Jednakże nie mój sprzęt nie ja decyduje.

Sterowniki kontrolują vsync. Pewnie jak zmieniłeś monitor to zaszła jakaś aktualizacja w sterach grafiki i ustawiła optymalna liczbę fps na 60. Poszukaj w dokumentacji sterowników grafiki opcji vsync.

Albo w grze po prostu ma vsync wlaczony.

Duża część programów do pokazywania FPS wyświetla tylko od 0 do 60, tak samo jest z licznikami wbudowanymi w gry. Przecież nikt nie potrzebuje więcej, nie da się płynniej niż 60 FPS. Jak można marudzić, że ma się "tylko 60 FPS". Przecież to jest max co jest potrzebne.

W lolu akurat miałem dużo wiecej wiec nie problem z licznikiem

Aha wgl jak wchodze w ustawienia monitora to pisze " Rodzajowy monitor inny niz PnP" a lokalizacje mam na karcie graficznej. To jest w porządku?>

Mam synchronizacje poziomą

warn_ico.png
Warm za double post. - Might

Wyłącz synchronizacje pionową?

Mam poziomą

?????????????

warn_ico.png
Warn za spam. - Might

Masz włączoną synchronizację pionową... w grze lub w oprogramowaniu karty graficznej. Tak czy siak, nie ma sensu ustawiać więcej fps, niż wynosi odświeżanie monitora (w Twoim przypadku 60Hz) różnicy nie zauważysz, a jednocześnie Twój sprzęt będzie wydzielał mniej ciepła, co się przełoży na większą jego żywotność.

@up: Tylko że synchronizacja pionowa powoduje tzw. "input lag", więc radzę wyłączyć.

Wejdź w opcje w LoLu i odznacz ptaszek przy V-sync, miałem to samo. Pozdrawiam

Dzieki, wyłączyłem synchronizacje wróciło do dawnych fpsów :)

od 60 w górę nie widać różnicy w płynności gry więc nie wiem co to za różnica czy pisze 60 czy 280.

Po co ci tyle FPS??

Jak będziesz miał z 280fps to ludzkie oko nie wykrywa więcej

niż 120FPS..

A 120FPS to tak jak 60FPS.. (Ja różnicy nie widzę.)

Wniosek 60FPS - płynna gra.

Nie zawsze 60 fps = płynność. W ciągu 300ms możesz mieć 10 klatek, a w ciągu 700ms 50 klatek. Frametime. Nie wiem czy to zjawisko wciąż występuje(raczej nie), ale patrząc na niektóre gry jak mam 60 fps w 1 i w 2 grze to i tak widzę różnice w płynności. To czy jest płynnie czy nie to zależy od monitora. Przy sporej ilości hz widać różnicę pomiędzy 60fps a 200 fps.

Ludzkie oko nie widzi różnicy pomiędzy 80 a 200 fps.