980ti, czy czekać na nową generacje?

Jak w temacie. Myślicie że warto teraz inwestować w 980ti? Koszt to około 3k, a według plotek (to tylko plotki, żadne potwierdzone info) najmocniejsza karta z AMD (R9 490X) ma kosztować około 700$ i być zdecydowanie lepsza, podobnie Nvidia i jej Pascal mają mieć znacznie lepsze osiągi, cena myślę że będzie podobna do AMD. Większość źródeł podaje że czerwiec to najprawdopodobniejsza data premiery nowej generacji. Co wy byście zrobili, inwestować teraz, czy lepiej poczekać?

W sprzęt nigdy nie warto inwestować, zawsze za rogiem jest nowa generacja, zawsze pozostaje jakiś niedosyt. Najlepiej ustalić górny budżet, zmieścić się w nim i kupić co możemy kupić, bo takie czekanie nic nie daje. Poczekasz na nową generacje, masz stu procentową pewność że za jakiś czas pojawią się informacje że kolejna to będzie jakiś olbrzymi krok i znów zaczniesz się zastanawiać czy może nie poczekać.

Aktualnie wydawcy już nie gonią tak bardzo wydajności. Między generacjami jest mały przeskok, bo ludzie i tak kupują. Nie potrzebny jest super wyścig gdzie nagle nowa generacja da x100 szybkości bo cały stary sprzęt odejdzie do lamusa, a przecież nie o to chodzi.

Kupujemy tyle na ile nas stać i nie patrzymy na nowe generacje bo to pic na wodę

Już serio poczekaj. będziesz miał w odpowiednikach amd i nVidia napewno 8GB pamięci HBM2. i napewno ci starczy na długo. Bo teraz kupisz sprzedasz potem za kilka setek mniej. I kupisz nową generację. nie daleko już spokojnie ;) dosbierasz więcej kupisz lepszą wersję. Albo wodne se do tej grafiki kupisz ;)

Jak w temacie. Myślicie że warto teraz inwestować w 980ti? Koszt to około 3k, a według plotek (to tylko plotki, żadne potwierdzone info) najmocniejsza karta z AMD (R9 490X) ma kosztować około 700$ i być zdecydowanie lepsza, podobnie Nvidia i jej Pascal mają mieć znacznie lepsze osiągi, cena myślę że będzie podobna do AMD. Większość źródeł podaje że czerwiec to najprawdopodobniejsza data premiery nowej generacji. Co wy byście zrobili, inwestować teraz, czy lepiej poczekać?

a co gry ci nie chodza na obecnej karcie czy jaki diabel ??

nawet na gtx 660 chodzą nieźle gry.....

A czy ja gdzieś pisałem, że szukam karty tylko pod gry? Ponadto chce kupić coś co mi starczy na dłużej i będę mógł cieszyć się wysoką wydajnością

przed długi czas :) A po drugie chyba nie zrozumiałeś pytania... Przeczytaj jeszcze raz i się skup tym razem.

Czekaj, czekaj. Ja sam w tym roku kupuje kartę :) Nowa generacja, niższy proces technologiczny do tego pamięci GDDR5X/HBM2.

Ogólnie ja czekam na kartę która będzie 2x wydajniejsza niż mój GTX 780 - a czy to będzie karta Nvidii czy AMD, to już ma mniejsze znaczenie :)

Plotki mówią, że GTX 1080 ma pojawić się w czerwcu, więc amd pewnie też wyda kartę w tym samym okresie co nvidia.

http://pclab.pl/news68833.html

//

@Nvminer

Moim zdaniem różnica wydajności między GTX 780TI, a GTX 980TI była całkiem ok :P

Jeśli chcesz kartę na dłużej to odpuść sobie serię 900 Nvidii, bo to kompletny niewypał. Te karty nie obsługują najważniejszych funkcji DX12 i w ogóle nie są warte swojej ceny, dlatego lepiej poczekaj na nowe GPU zielonych i czerwonych. Również na nie czekam.

Jeszcze co do Nvidii...

https://www.youtube.com/watch?v=BdwUsalwBJ8

między serią 700 a 900 i 200 a 300 nie było warto czekać bo prawie to samo jest tylko więcej pamięci. ale w tym roku dochodzi DX12 i jego niewiadome. zmiana procesu technologicznego. zmiana pamięci. itd. jest na co czekać ;)

między serią 700 a 900 i 200 a 300 nie było warto czekać bo prawie to samo jest tylko więcej pamięci. ale w tym roku dochodzi DX12 i jego niewiadome. zmiana procesu technologicznego. zmiana pamięci. itd. jest na co czekać 

Między serią 2xx, a 3xx to się zgodzę.

Ale między GTX 780TI, a GTX 980TI w niektórych grach różnica jest spora - praktycznie o połowę GTX 980TI jest wydajniejszy.
Zresztą nawet można napisać, że GTX 780TI = GTX 970.

Między serią 2xx, a 3xx to się zgodzę.

Ale między GTX 780TI, a GTX 980TI w niektórych grach różnica jest spora - prawie 70% na korzyć 980TI.

raczej mniej tylko 780Ti jest niszczona. tak to dobre słowo. niszczona przez sterownik :) przy 980TI vs 1080TI też będzie tyle bo sterowniki górą :)

Za szybko cytujesz moje posty, nawet nie zdążyłem edytować :D

A co do niszczenia Keplerów przez sterowniki. W wieśku raz była akcja, że GTX 780 przegrywał z 960, ale później wydali stery pod Keplery i w sumie wszystko wróciło do normy :D
Dlatego moją następną kartą prawdopodobnie będzie Radeon, ale zobaczymy jeszcze ;>

Zresztą jak nvidia nadal będzie sztucznie obniżać wydajność starszych generacji gpu, to użytkownicy szybko to zauważą i znów będzie hejt na nvidie.

Za szybko cytujesz moje posty, nawet nie zdążyłem edytować 
A co do niszczenia Keplerów przez sterowniki. W wieśku raz była akcja, że GTX 780 przegrywał z 960, ale później wydali  stery pod Keplery i w sumie wszystko wróciło do normy  

po prostu przesadzili z niszczeniem :D choć nvidia to chętnie by skasowała całą 700 oraz wcześniejsze by ludzie kupili 900. ale wtedy był by foch i pójście do AMD dlatego tego nie robią ;)

edit:

"Dlatego moją następną kartą prawdopodobnie będzie Radeon, ale zobaczymy jeszcze ;> "

moją napewno. ;) zawsze miałem na przemian Nvidia AMD Nvidia AMD. teraz mam GTX770. i co dziwne.... zawsze jak mam nvidie to są problemy ze sterownikami.... (ach jeszcze pamiętam jak automatyczna aktualizacja spaliła mi grafike nvidi :D) a jak mam karty AMD to nigdy.. zero problemów z kompem :D

"Zresztą jak nvidia nadal będzie sztucznie obniżać wydajność starszych generacji gpu, to użytkownicy szybko to zauważą i znów będzie hejt na nvidie. "

nie zauważą. żeby to zrobić trzeba mieć mózg ;)

A czy ja gdzieś pisałem, że szukam karty tylko pod gry? Ponadto chce kupić coś co mi starczy na dłużej i będę mógł cieszyć się wysoką wydajnością

przed długi czas  A po drugie chyba nie zrozumiałeś pytania... Przeczytaj jeszcze raz i się skup tym razem.

obecnie masz 3 rodzaje kart...

karty komercyjne gamingowe

karty profesjonalne do obrobek graficznych

karty ponizej 200 zl too 3 grupa do ogladania filmow sam raz..

odpowiedz 980ti to nividia ... czy taaa firma po wydaniu nowych kart bedzie wspierac dalej ta technologie , najlepiej patrzec na serie 780 .

Firma nie dzialaja zeby zadowalac tylko zeby zarabiac ...

Marketingowcy mowia porzucamy stara technologie i skupiamy sie na nowej i tyle ...

Czy majac 3000 zl wydalbys na karte ktora za rok prawdobodobnie bedzie miala problemy z grami ???

Jezeli spisz na pieniadzach mozesz podjac ryzyko i kupic puszke pandory... innym wypadku jezeli twoja karta nie pozwala ci cieszyc sie nowymi grami wybralbym cos tanszego ...

eWENTUALNIE fURY-X amd rownie mocna karta i producent nie raz pokazal ze nie daje umierac swoim kartom , pod tym wzgledem amd bije nividie .

Fury X to nie brał bym.... Mało vramu spowoduje spadki za rok albo dwa.

nie wiem za ile ma być nowa generacja, ale w tym przypadku lepiej poczekać, potem będzie co będzie, z jednym małym ale: trzeba pamiętać , że karty nowej generacji pierwsza wersja mogą mieć jakieś błędy, czasem spore, czasem tak bywało. Powiem ci tak ja bym zaryzykował ale kupił bym najlepszej firmy jaka robi karty graficzne według kogoś kto się zna, żeby nie być rozczarowanym

Żeby nie było tak jak z pierwszymi i7-5820k?? (po chwili obciążenia na 80% stawały w ogniu :) to nie metafora)

dobra już nie przesadzajmy, tak samo miałem na przemian choć większa ilość kart miałem nvidii lecz nie miałem problemów z żadną kartą (od czasu do czasu zdarzały się problemy lecz to była wina sterownika i zaraz fix wychodził). dlaczego nie ma problemów z amd? bo tam macie praktycznie odgrzewane kotlety. ta sama technologia ten sam core więc nie problem pisać stery poprawiające wydajność pod nowe gry. Teraz jak wyjdzie coś nowego będzie to samo co z nvidia. Też amd będzie sztucznie zaniżał wydajność starych kart. marketingowcy może maczają w tym palce żeby ludzie kupowali nowe karty. Ale jak dla mnie przy supporcie (nvidia) tylu architektur zawsze na początku leci support do najnowszych a że to wychodzi tak szybko sterownik dlatego boosta dostaje tylko seria 9xx.

Amd ma tę sama architekturę od długiego czasu dlatego jest jak jest . Oto takie moje przemyślenia. :) zgodne z prawdą lub nie, nie narzekam na żadną kartę puki co :)

co do tematu to chyba tez sądzę że lepiej będzie poczekać (lub jak nie lubisz czekać kupić słabszą przejściową kartę) potem ją sprzedać i kupić nową. zwłaszcza że 980ti chyba nie dam sobie ręki uciąć są dosyć "ciepłe" u amd i ich kartach to jest standard więc tego nie poruszam tematu ;)

co do tematu to chyba tez sądzę że lepiej będzie poczekać (lub jak nie lubisz czekać kupić słabszą przejściową kartę) potem ją sprzedać i kupić nową. zwłaszcza że 980ti chyba nie dam sobie ręki uciąć są dosyć "ciepłe" u amd i ich kartach to jest standard więc tego nie poruszam tematu 

ale furyX jest dużo chłodniejsze.... i mniej prądu je :D i jest cichsze. :D

i bez przesady z tą temperaturą..... mam MSI GTX 770 OC... testowałem R9 390x nitro bo kupel chciał coś zobaczyć..... temperatura 390x była sporo niższa.

ja też ją mam i mam 29 stopni w "pseudo idlu" czyli podczas oglądania czegokolwiek, a przy graniu jest 75 stopni ale mniejsza co do fury nie wiem nie widziałem testów z nią bo cena nie jest dla mnie :) cicha jest bo jest zwodowana chyba to ta? :D przy nitro jest taka sytuacja 3x wentyle i mocarne chłodzenie którym można wybić dziurę w ścianie : )))) i nie zapominaj, że 770 które mamy są już dosyć wysłużone i myśl technologiczna poszła naprzód dlatego szafir wygląda jak wygląda i jest zimniejszy :) nie zmienia to faktu że każdy bierze to co lubi lub na co ma kasę :) ja np. kupuje używki na gwarze i zbieram kasę na nową serię po testach wybiorę czy amd czy nvidię :P

kończąc są karty co mają wady fabryczne czy pupowate stery(obydwie str barykady) (lub są dobre od początku) każda karta ma + i - nie zmienia to faktu, że z tego co widzę problemy mają ludzie z małym pojęciem o kompach. Przy tylu kartach co przeleciałem (tylko jedna się spaliła z mojej winy :P 7600gt) i nigdy nie miałem dłużej niż 1 dzień problemów lub 2dni (chociaż były to w 90% karty z drugiej/trzeciej ręki)

więc kupić przejściową kartę lub czekać na nowa generację 980ti dalej jest to bardzo dobra karta lecz nie wiem czy wytrzyma te 2-3 lata