Abdykacja Papieża - Benedykta XVI

legalna mafia upada :DDDDDDD

@xNieMaLipyxx Popracuj trochę nad pisownią.

Lipa, nowego kontynentu nie odkryłeś. Każdy logicznie myślący człek na to sam wpadnie, niestety są ludzie, co "swoją" religię będą bronić "ręcyma i nogyma". Lepiej mieć własne poglądy, a nie przywłaszczone od duchowych guru.

Dwarfar, ale jeśli ktoś ma już swoje poglądy, to proszę, uszanuj je, nawet jeśli nie zgadzają się z twoimi.

Gdybyście się urodzili gdzieś w afrykańskiej wiosce, to wierzylibyście w boga Ukabunga. Kwestia wiary, to kwestia indoktrynacji i kultury jaka panuje w danym regionie etc.

Ja jestem raczej agnostykiem.

A co do tej całej hecy z abdykacją...w czym problem? Wielu królów w przeszłości opuszczało tron z wielu powodów, jeżeli papież uznał, że jego zdrowie nie pozwala mu na pełnienie tak ważnej funkcji, to najlepszą decyzją jaką mógł podjąć to rezygnacja. Nie każdy jest tak hardy jak Jan Paweł II (z jego świętością też bym polemizował, niemniej jeden z jego atutów to wytrwałość). Robi się teraz ogromny szum medialny, jednak w mojej ocenie jest on niepotrzebny. Znowu sprawy polskiej gospodarki zostały zepchnięte na dalszy plan, bo media spuszczają się nad rezygnacją papieża i wyborem nowego.

edit...a tak swoją drogą, z autopsji wiem, że poruszanie tematów wiary i polityki na forum, nie ważne o jakiej tematyce, jest niebezpieczne, z reguły kończą się flejmem ateiści vs wierzący. Z tego też powodu powstrzymał bym się od zakładania takich tematów, no chyba, że ktoś miał zamiar stworzyć flejm topic ;)

@xNieMaLipyxx Popracuj trochę nad pisownią.

Popracuj trochę nad regulaminem...

A co do tematu to tak, jakby nic ciekawszego na świecie nie było. Ja wiem, że to biznes bo o tym teraz każdy gada, no ale to tylko coraz bardziej pokazuje jaka ta telewizja cz w ogóle cały system działa.

Masyer proszę ogarnij się trochę z tymi bezsensownymi tematami. A papież będzie czarny.

Czy tylko ja twierdzę, że ten nowy user robi z forum o grach mmo typowe forum TVNu?

PO ! PO ! PO ! ... z resztą polska scena polityczna jest niewarta komentarza :P

Masyer proszę ogarnij się trochę z tymi bezsensownymi tematami. A papież będzie czarny.

Bezsensowne, to czemu tyle osób dyskutuje ? Skoro to HydePark, mogę tu pisać wszystko, co nie łamie regulaminu.

Dyskutowanie o papieżu a jechanie jakimis memami czy innymi debilnymi hasłami to róznica.

Proponuje myslec co sie tu wkleja, bo mozna czasami dostać wezwanie do SĄDU za obraze uczuć religijnych innych osób pisaniem chamskich tekstów.

Anonimowi dzieci w internecie nie jesteście.

Jak dla mnie to sprawka Illuminati.

PS: Nie planuję popełnić samobójstwa.

Masyer kościół to cholernie nudny i bezwartościowy temat. Po co więc rozprawiać o największych mediach?

Słyszałem już dwie teorie na ten temat.

Jeśli papieżem zostanie afroamerykanin- koniec świata. To już widzę było mówione nie raz w tym temacie.

A druga sprawa, to jest jeszcze teoria, że jeśli papieżem zostanie Rzymianin to będzie jeszcze większy ubaw, bo na początku będzie wszystko pięknie ładnie "pokój na świecie" a potem się ma okazać, że to antychryst. Więc jak wspomniałem "większy ubaw"

Co do samej abdykacji, nie sądzę, że to w 100% była jego decyzja. Cały świat jest skorumpowany.... albo komuś podpadł i ucieka. Nikt od tak nagle nie rzuca takich "posad". Wiec coś za tym na pewno jest, ale tego się już nie dowiemy.

Na razie wciskają bajkę o "pogorszonym stanie zdrowia".

Oj dzieci. Poczytajcie, pozyjcie troche tym co sie dzieje.

Papież odchodzi, bo jego 8 lat pontyfikatu było max jałowe. Tak jak pontyfikat naszego papieża był jałowy jesli chodzi o walke z odpływem ludzi od kościoła.

Ratzinger miał być tylko papieżem pare lat. Liczyli że 78 letni wtedy kardynał umrze w ciągu kilku lat.

Nie umarł i trzymał się dobrze, a ludzie od koscioła odpływają, w europie(głownie zachodniej) maja w d*pie kościół, w afryce już islam rozprzestrzenia się wiec potrzebują papieża który popatrzy nowoczesniejszym okiem na kosciół, nada mu nowy tor i przywróci kosciołowi światłość. Więc nie mogąc dłużej czekać zmienią go na kogoś młodszego. Oni niby nic nie pokazują po sobie, ale widzą, że kościół upada.

Pora go ratować.

A wy nie jeździjcie tak po tym kosciele, bo widzicie co sie dzieje na zachodzie. Islam w najlepsze sobie rosnie bo kosciół słaby. Od zawsze islam walczył z kosciołem katolickim. Europejczycy wypierajac sie swojej wiary jakikolwiek byłby kosciół sami na siebie kręcą bat.

Przecież to oczywiste, że abdykuje, bo będą kręcić nową część gwiezdnych wojen, skąd mają nowego Imperatora wziąć? A te zdjęcie z piorunem w Watykanie to oczywiście trening mocy Sith'a.

I dlatego własnie nie ma sensu na takim forum toczyć poważnych dyskusji. Bo tacy kretyni jak UP wszystko rozwalą.

Brak słow. Ciemnota.

Koniec dyskusji z mojej strony.

Walnie kolejny poriun i nie bedzie bazylikii , na świecie zapanuje haos (trollik mały) .

A tak serio ciekawa zbieżność wydarzeń mam na myśli ten piorun.

Ludzie wymyślają różne wiary czy to w Chrystusa, czy w Allaha czy jakiego ugabuga tylko po to żeby tłumaczyć sobie śmierć bliskiego, żeby nie bać się śmierci i innych pierdół których nie rozumieją tylko po to żeby sobie ułatwić życie i przy okazji zarobić troche oraz odpuścić próby wyjaśnienia różnych zjawisk na rzecz "bo bóg tak chciał" albo "to cud!".

Czy jak widzimy patrząc w przeszłość (dzięki @Currick) "zlegalizować" pozbycie się jakiegoś niewygodnego wspólnika albo wroga "w imie wiary".

No i jeszcze trzeba dodać, że większość wojen w średniowiecznych czasach to były wojny o religie. Myślałem, że wiara to coś co powinno wszystkich łączyć a tymczasem to był jeden z powodów dla których wszystko to się działo w średniowieczu. Także niby religia taka dobra a jednak. A wracając do tematu to ja jestem wierzącym i sądze, że jeśli Benedykt XVI nie dał rady z powodów zdrowotnych albo innych swoich powodów być papieżem to trzeba to uszanować i wybrać kolejnego papieża a nie siać panike. Nie ważne czy czarny czy jaki inny :P

A czy ma to jakikolwiek wpływ na nas? Odczujemy to, że zmienił się papież? Mamy coś do powiedzenia w sprawie wyboru nowego?

Nie.

A po co nam w ogóle papież ?. Był papież i co ?. Pokouj na świecie nie ma, głód smród i .... . To pic na wodę istnieje po to aby sprawować władzę jedynie nad kościołem. Sam na pewno decyzji nie podejmuje, nawet nie wpływa na decyzję pojedynczego człowieka a co dopiero na losy świata. A tak po za tym wiara zależy w jakim czasie jesteś. Jakbyśmy żyli w starożytności faraon, starożytność rzym i bogowie, średniowiecze czarownice, demony i diabły, nowożytność wojna światowa brak czasu na wiarę, czasy współczesne wierzymy w to co chcemy, przyszłość ufo.