ACTA i SOPA

26 stycznia zostanie podpisane ACTA w Tokio. Boni powidzial, ze zatwierdzi sie gdy ratyfikacja przychyli sie do sprawy.Jednak zostane wprowadze pewnie zmiany w tym dokumencie, ktore jak mniewam beda ograniczaly wladze Acta. Jednak moim skromnym zdaniem to i tak nie wypali... Protestanci zmusza i tak premiera oraz ministrow do odwolania tej uchwaly. Jezeli jednak bedzie ona trwala dalej to hackerzy prawdopodobnie zaatakuja wszystkie strony zwiazane z sejmem i parlamentem, niszczac dokumenty:)P.S. Jak ogladalam wiadomosci dzisiaj to obilo mi sie o uszy, ze jezeli ataki nie ustana prezydent moze wprowadzic "Stan Wojenny". Jezeli mowie cos zle, to prosze was abyscie mnie poprawili:)

Stan wyjątkowy. To chyba jednak nie to samo. http://pl.wikipedia.org/wiki/Stan_wyjątkowy Ciekawi mnie tylko po jaką cholere Komorowski ma chcieć to wprowadzić. W czym mu to pomoże?

"Tomorrow were ready to start the attack you will never forget Poland. Trust me" - najnowszy wpis od Anonimowych. Bac sie / chowac do bunkrow?

Ło ku*wa, bójmy sie ich ataków na ddosa, chowam sie w piwnicy -.-

Btw. Zobaczymy jak będziecie "lofciali" annonów, jak zablokują demoty :D

Ktoś wcześniej coś pisał o 2013 roku - miał racje, co prawda ACTA zostanie podpisana w tokyo 26 stycznia, ale w życie ma wejść dopiero za rok, kiedy to zostanie ratyfikowana przez sejm i senat.

Aha, i cos bardzo ciekawego:

"Zwrócono też uwagę, że większość wątpliwości i kontrowersji bierze się z myleniem przez internautów porozumienia z amerykańską umową SOPA, która pozwala w trybie natychmiastowym usuwać strony internetowe, na którym zamieszczone są nielegalne treści (np. YouTube). Dlatego też od przyszłego tygodnia rząd będzie przeprowadzał konsultacje, która mają wyjaśnić opinii publicznej artykuł po artykule sens i znaczenie ACTA. Większość dyskusji prowadzona będzie oczywiście w sieci."

Kto za ACTA ten hipster. ;]

Kto za ACTA ten hipster. ;]

Own3d... :D

"Zwrócono też uwagę, że większość wątpliwości i kontrowersji bierze się z myleniem przez internautów porozumienia z amerykańską umową SOPA, która pozwala w trybie natychmiastowym usuwać strony internetowe, na którym zamieszczone są nielegalne treści (np. YouTube). Dlatego też od przyszłego tygodnia rząd będzie przeprowadzał konsultacje, która mają wyjaśnić opinii publicznej artykuł po artykule sens i znaczenie ACTA. Większość dyskusji prowadzona będzie oczywiście w sieci."

To powinna być puenta naszej dyskusji, a jej najważniejszym fragmentem ten podkreślony.

SOPA i PIPA już nie istnieją. Poległy w wojnie z anonami i internautami. To są zupełnie inne rzeczy niż ACTA. Zrozumcie, że to ostatnie to dobre zjawisko. Nikt nie będzie na mocy tej ustawy usuwał wam komentarzy, nie usuną Youtube za to, że ktoś wstawił skopiowany filmik, nie usuną demotywatorów, za to, że ktoś naruszył prawa autorskie. Polecam po prostu poczytac sobie o tych trzech ustawach i wyłapać błędy, różnice i nieścisłości. Dowidzenia.

Btw. Jak by co, cytat pochodzi z cdaction.pl

No zdziałali (Annnymous) już bardzo wiele, ale lepiej się nie wypowiadaj, bo widze że w temacie wogóle nie jesteś.

Jak to powiedział koleś WybuchająceBeczki(!): to, że pada strona sejmu, czy FBI, czy czegoś tam ma to bardzo duży wydźwięk symboliczny, ale tak na prawdę gówno daje (Coś w ten deseń). Także nie warto pokładać nadziei w hakerach bo nie są tego warci i może przynieść to złe skutki.

A tak btw pisze się w ogóle. ;)

Jak to powiedział koleś WybuchająceBeczki(!): to, że pada strona sejmu, czy FBI, czy czegoś tam ma to bardzo duży wydźwięk symboliczny, ale tak na prawdę gówno daje (Coś w ten deseń). Także nie warto pokładać nadziei w hakerach bo nie są tego warci i może przynieść to złe skutki.A tak btw pisze się w ogóle.

Oglądałeś wiadomości ?? Może ci powiem jacy ci hakerzy "nie są pomocni".Otóż , jeżeli acta wejdzie do polski to anonymous wyjawi wszystkie dokumenty rządu , prezydenta itp w internecie , oraz także było coś o osobistych sprawach ludzi z rządu.Także teraz już polska ma się nad czym zastanawiać.

Oglądałeś wiadomości ?? Może ci powiem jacy ci hakerzy "nie są pomocni".Otóż , jeżeli acta wejdzie do polski to anonymous wyjawi wszystkie dokumenty rządu , prezydenta itp w internecie , oraz także było coś o osobistych sprawach ludzi z rządu.Także teraz już polska ma się nad czym zastanawiać.

No cóż pożyjemy zobaczymy. Nie bardzo w to wierzę, ale nawet jeśli coś mają to będzie i tak po ptokach.

Zero dowodów, równie dobrze to może być czysty blef. Odnośnie powyższej puenty, pytam jeszcze raz, dlaczego opinia publiczna będzie dokładnie informowana w przyszłym tygodniu o ACTA, czyli już po podpisaniu dokumentu przez Polskę ?

Chyba troche przesadziłeś co do tych dokumentow, prawda anonymous pisali ze maja dokumenty rzadu ale, mowili tylko że maja wiele to nie znaczy ze wysztkie. A co do tego ze Polska ma sie czego obawiac to nie jestem pewien bo gdyby tak było to skutek dzisiejszej rozmowy premiera z ministrami bylaby inna.

@edit jesli sie myle to poprawcie

Co za tępaki. Gdy tylko zacząłem słyszeć, i rozumieć co mówią inni usłyszałem że "Polska to kraj demokracji". Ciekawe co za debil to wymyślił? W części się z tym zgadzam, ale szczerze mówiąc to wole piratów i trollów internetowych, bo z nimi da się coś zrobić, trolla możesz zbanować a pirata aresztować. Ale żeby zablokować internet, NA ŁEB IM WALI!! Nie chcę przesądzać ale przypuszczam że jeśli by wprowadzili ACTA to poznaliby prawdziwą moc internautów. A co do sprawy z MegaUpload to dlaczego wcześniej ich nie zamknęli co, może dlatego że jakby zrobili to z zaskoczenia to nikt nie próbował by się przednimi ukryć. Demokracja to demokracja, i nikt nie ma prawa nam jej odebrać bo mógłbym się założyć że nie daliby rady tego opanować, bo z internetu korzysta cały świat. No bo w końcu to skąd mają tyle głosów, oczywiście większość ludzi patrzy na to wszystko np. na Onecie, wiem że go nie zablokują ale przyznajcie się chyba każdy internauta ma na swoim PC'cie z 10(według ACTA) nielegalnych plików.

edit: Dzz tak byłeś za ACTĄ? Zobacz ten filmik: http://wiadomosci.onet.pl/wideo/uklad-acta-kazdy-moze-sie-go-bac,43119,w.html z tego wynika że serwis który Moderujesz zostanie zamknięty czyż nie?

Powiem co ja o tym myślę . "TO JEST JEDEN WIELKI ŻART" ; ) .Internet w Polsce istnieje 15 lat . Od jego powstania zaczeło się piractwo i nikt tym się za bardzo nie przejmował . Owszem jest to przestępstwo , ale ktoś musiałby być idiotą aby zostać złapanym za to . Przez ten czas żadnych głębszych dochodzeń nie było . Teraz ACTA przypomniały sobie , że piractwo jest na świecie? Proszę was . Musi coś być poważnego na rzeczy , ponieważ od tak tego wprowadzić nie chcą . Coś się dzieje na tym po***** świecie , ale my o tym nie wiemy ; ) . Takie moje zdanie .

Powiem co ja o tym myślę . "TO JEST JEDEN WIELKI ŻART" ; ) .Internet w Polsce istnieje 15 lat . Od jego powstania zaczeło się piractwo i nikt tym się za bardzo nie przejmował . Owszem jest to przestępstwo , ale ktoś musiałby być idiotą aby zostać złapanym za to . Przez ten czas żadnych głębszych dochodzeń nie było . Teraz ACTA przypomniały sobie , że piractwo jest na świecie? Proszę was . Musi coś być poważnego na rzeczy , ponieważ od tak tego wprowadzić nie chcą . Coś się dzieje na tym po***** świecie , ale my o tym nie wiemy ; ) . Takie moje zdanie .

Jezu... A jak by za rok wprowadzili ACTA to samo bys napisał. Jak by wprowadzili 5 lat temu, 2 lata temu, za 3 lata, to tez napisał byś to samo. Kiedyś trzeba zacząć co nie? Żadne od tak, o tym projekcie rząd już ponad rok rozmawiał, tyle że za zamkniętymi drzwiami (pewnie dlatego, by uniknąć takiego cyrku jak jest teraz).

W po***rdolonym świecie? Rzeczywiście, chcemy ograniczyć złodziejstwo i piractwo, więc świat jest popier*olony. Gratuluje ci logicznego myślenia.

Jezu... A jak by za rok wprowadzili ACTA to samo bys napisał. Jak by wprowadzili 5 lat temu, 2 lata temu, za 3 lata, to tez napisał byś to samo. Kiedyś trzeba zacząć co nie? Żadne od tak, o tym projekcie rząd już ponad rok rozmawiał, tyle że za zamkniętymi drzwiami (pewnie dlatego, by uniknąć takiego cyrku jak jest teraz).W po***rdolonym świecie? Rzeczywiście, chcemy ograniczyć złodziejstwo i piractwo, więc świat jest popier*olony. Gratuluje ci logicznego myślenia.

Słuchaj myślisz , że to planowane było ,gdyż w faktach to usłyszałeś . Proszę Cię . Narażali by się tak światu ,a wgl. ty żadnych nielegalnych plików nie ściągałeś? Zresztą pomijając to . Film taki jak American Pie myślisz , że dzięki internetowi nie zyskał x2 większej sławy ? Po co mieli by to robić ? Jak to dzięki internetowi reżyserowie , aktorzy , filmy , anime i przeróżne rzeczy stają się sławne . I kto tu nie myśli pff... Co Ci przez neta ukradli ? Postać w tibii ? Ograniczając piractwo tracą na tym sporo ; ) Uwierz mi . Nie mając internetu poznałbyś piosenki Elvisa Presleya czy Anny Jantar ? Założe się , że nie ; ) .

@Warcraft947 masz rację , ale jest już zbyt późno na zwalczanie piractwa , piractwo było i jest i będzie na całym świecie.Sam korzystam z tego , ale w większości jest to anime czy muzyka.Ale to już nawet nie chodzi o to.Wkurza mnie ta cenzura.Gdy będę sobie pisał to wszystko będą wiedzieć :X.Ale czuje , że to jest coś więcej niż te 2 rzeczy....

@crracked Uważasz, że żyjąc w "systemie" jesteś całkowicie wolny ? Większość z nas jest zbyt mała żeby to wszystko zrozumieć. Skoro dokument o którym ostatnio tak głośno jest w porządku, dlaczego pojawiło się tak dużo kontrowersji ? Praca nad ustawą od 2007 roku za zamkniętymi drzwiami. Ustawa, która wzbudza kontrowersję od kilku lat została nagłośniona dopiero teraz, tuż przed podpisaniem dokumentu, dlaczego ? Mamy zgodzić się na zmianach w prawie, które zostały stworzone przez ludzi nigdy nie będących prawodawcami ? Temat, który wpłynie niemalże na wszystkich internautów przemilczany ? Dlaczego już teraz kilka bardzo dużych polskich stron decyduje się na strajk 24 stycznia ? Po za tym Twój argument, aby przeczytać dokładnie treść porozumienia i samodzielnie go zinterpretować jest co najmniej śmieszny, uważasz że większość ludzi jest w stanie przeczytać dokument, który liczy kilkadziesiąt stron a do tego nie dość, że jest napisany ogólnikowo, to jeszcze w języku prawniczym? A teraz kontrowersji ciąg dalszy. Parlament Europejski do tej pory nie wypowiedział się na temat porozumienia, czy aby nie jest dziwne ? Po atakach DoS rząd twierdzi, że to czysty przypadek, bo przecież strony których nikt nie odwiedza nagle zaczęły cieszyć się ogromna popularnością, kłamstwo w żywe oczy. Wiecie, ze premier w maju i czerwcu obiecywał otwartą i merytoryczną dyskusję na temat ACTA ? Dziwne, tak owej nie było. Mimo tak dużego buntu przeciw ACTA nie można było przełożyć podpisania umowy, by uspokoić opinie publiczną ? Dodam, że kolejne kraje dołączają się do protestów. Najbardziej podoba mi się to: "zamiar podpisania dokumentu ogłoszono na 40 stronie komunikatu prasowego, dotyczącego rolnictwa i rybołówstwa" Rybołówstwa ? Chyba komuś się sieci pomyliły. W dodatku kompletna kpina z wyborców. To dopiero początek, ale nie będę wypisywał wszystkich nieprawidłowości bo bym do pracy nie zdążył.Rozumiem, że zbyt dużo ludzi fanatycznie bierze udział w proteście, bo ludzie młodzi to przecież wiek buntowniczy, rozumiem również, że cała sprawa jest zbytnio demonizowana, ale na litość boską, czy coś tutaj nie śmierdzi ?

To w końcu temat wypłynął w ostatnich tygodniach, czy w maju i czerwcu? Przez takie właśnie wypowiedzi wciąż nie znam szczegółów tej całej ACTY i trudno mi podjąć jakiekolwiek porządne stanowisko. Jutro, o ile się uda, spróbuję poczytać artykuł od Krzyśka Gonciarza, bo choć to wciąż średni autorytet, to lepszy taki, niż jakiś no-name zwiastujący WW3 na jutubie. Jutro dopowiem coś do tych quote'ów poprzednich, x

@ten koleś od anime, jesteś tak nieracjonalny przez twoje zapatrzenie w swoje "hobby", że dalsza dyskusja nie ma chyba większego sensu. Dontyathink?

ACTA jest niegroźne, baaa nawet dobre? Tiaaaaa... 3 lata tworzyli tą ustawę w SEKRECIE i naprawdę wierzycie że nie ma tam niczego złego? Gdyby to było dobre jak mówicie, nie byłoby takie tajne.

Słuchaj myślisz , że to planowane było ,gdyż w faktach to usłyszałeś . Proszę Cię . Narażali by się tak światu ,a wgl. ty żadnych nielegalnych plików nie ściągałeś? Zresztą pomijając to . Film taki jak American Pie myślisz , że dzięki internetowi nie zyskał x2 większej sławy ? Po co mieli by to robić ? Jak to dzięki internetowi reżyserowie , aktorzy , filmy , anime i przeróżne rzeczy stają się sławne . I kto tu nie myśli pff... Co Ci przez neta ukradli ? Postać w tibii ? Ograniczając piractwo tracą na tym sporo ; ) Uwierz mi . Nie mając internetu poznałbyś piosenki Elvisa Presleya czy Anny Jantar ? Założe się , że nie ; ) .

Zonk, nie oglądam telewizji od dobrych 2 lat. Jak już napisałem, ACTA była za zamkniętymi drzwiami, by uniknąc takiego "flejmu" jak jest teraz. Rozumiem, że jestes osobnikiem dla którego piractwo nie jest niczym złym, więc w ogóle nie mamy o czym w tym momencie rozmawiac. Myślisz, że jak ludzie piracą gry/filmy/muzyke, to ich twórcy mają z tego więcej pieniędzy?

I sory, jakie nie mając internetu? A co ma ACTA to braku internetu? Znowu kolejna osoba myli ACTA z SOPA i PIPA.

ACTA jest niegroźne, baaa nawet dobre? Tiaaaaa... 3 lata tworzyli tą ustawę w SEKRECIE i naprawdę wierzycie że nie ma tam niczego złego? Gdyby to było dobre jak mówicie, nie byłoby takie tajne.

To samo, co do pana wcześniej, ukrywali to, bo chyba sie spodziewali, jak odjebie internautą.

Któs wcześniej pisal, że będą nam prali mózgi, że ACTA nagle jest dobre, jak widać mamy przykład. Słuchaj, mówimy CAŁY czas o tym samym dokumencie. Hah mylenie ACTA z SOPA?