ACTA i SOPA

Któs wcześniej pisal, że będą nam prali mózgi, że ACTA nagle jest dobre, jak widać mamy przykład. Słuchaj, mówimy CAŁY czas o tym samym dokumencie. Hah mylenie ACTA z SOPA?

Tak, ACTA jest dobre. Teraz tak mówie, bo pod wpływem demotów i innych "kłejków" myślałem, że ACTA to to samo co SOPA. Myliłem sie jednak, zaraz dam edita, i wymienie ci różnice.

notoacta.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Co mnie to do cholery obchodz jakieś "bo rząd się boi". To rząd pracuje dla nas, nie dla innych krajów.

Co mnie to do cholery obchodz jakieś "bo rząd się boi". To rząd pracuje dla nas, nie dla innych krajów.

No to wyjawił wam tajemnice. I widzisz co jest? Monstrualny flejm ludzi, którzy właściwie nie wiedzą o czym piszą i ataki "Anonimowych"

I bardzo dobrze. Nie zamierzam wierzyć w dobroć tajnych ustaw rządu.

I bardzo dobrze. Nie zamierzam wierzyć w dobroć tajnych ustaw rządu.

Jak sobie chcesz, twój wybór.

http://www.sadistic.pl/przeciwko-acta-to-jest-skandal-vt100456.htm

Internauci robią wojnę, protesty, bojkotują ,a nie zapytali się o zdanie tych poszkodowanych ... artystów. Jak Zbigniew Hołdys powiedział:

Jeżeli chroni się złodziei i atakuje prawo, które ma ich wytropić, to to jest hipokryzja!

Hołdys... Słuchaj, nie wszyscy artyści są za ACTA, niektórym też zależy na tym, by ich muzyka była dostępna dla wszystkich. Robienie afery... Masz rację, część ludzi protestuje nie ze względu na samą treść ACTA, ale samo działanie rządu. Nie dziwie im się. Nie poprę czegoś, co było tworzone za moimi plecami, tymbardziej taki dokument jak ACTA.

Hołdys... Słuchaj, nie wszyscy artyści są za ACTA, niektórym też zależy na tym, by ich muzyka była dostępna dla wszystkich. Robienie afery... Masz rację, część ludzi protestuje nie ze względu na samą treść ACTA, ale samo działanie rządu. Nie dziwie im się. Nie poprę czegoś, co było tworzone za moimi plecami, tymbardziej taki dokument jak ACTA.

Artysta, który nie ma podpisanego żadnego kontraktu z jakimkolwiek studiem muzycznym, może wstawiać swoje projekty gdzie chce, gdyż to on ma do nich prawa. Natomiast zespoły zobowiązane kontraktem ze studiem... No to już inna bajka, wszystko zależy od kontraktu jaki podpisali z (dajmy na to) roadrunner records. Możliwe, że prawa do utworu ma ta firma, i to ona może sobie wstawiać ten utwór, gdzie jej sie podoba, co akurat robi, mając własny kanał na YT, i chętnie je wstawiając.

Z drugiej strony - takie nagminne zgłaszanie łamania praw autorskich przez firmy, może przyczynić sie po prostu do zmniejszenia sprzedaży ich towarów, a jak wiadomo, najważniejszy jest zysk, więc po co niszczyć sobie darmową reklame, i narażać się na komplikacje finansowe, prawne, i skopaną opinię w oczach konsumentów?

Co do artystów to Ci dobrze wiedzą, że to jest darmowa i najlepsza reklama, ktoś komu muzyka się podoba, kupi płytę lub iosenkę. Wierzcie mi że jest to bardzo częste zjawisko. Co do pana hołdysa to wątpie, że słaba sprzedaż płyt jest wywołana piractwem. A ta ustawa wcale nie sprawi że ludzie nagle zaczną kupywać płyty, bo nie tu leży problem.

Czy ktoś tutaj czytał treść tego dokumentu? Ja właśnie zacząłem. Tutaj macie link:A.C.T.A.

Jedyną rzeczą, którą trzeba zmienić w AKTA jest ustalenie podmiotu. Ludzie którzy tworzyli ten dokument widocznie nie mieli na celu walkę z piractwem tylko ściąganie pieniędzy od ludzi. Owy dokument miał być złota reguła w walce z piractwem, bynajmniej jego konstrukcja tego nie wykazuje. Ogranicza naszą wolność słowa, za która będą nakładane grzywny. Co więcej nie zostały one ustalone idzie za tym to iż każdy producent czy inny właściciel praw autorskich będzie mógł sam ustalać jej wysokość. Podobna sytuacja miała miejsce w Wielkiej Brytanii. Ludzie za pobranie jednego pliku z internetu dostawali kary w wielkości parunastu tysięcy funtów. Przeciętny polak nie jest w stanie ponosić dodatkowych kosztów o tak dużej sumie.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, skoro AKTA działa w taki sposób to jak będzie wyglądało nauczanie w szkole. Przecież kiedy nauczyciel będzie nam coś tłumaczył na podstawie przykładu wziętego z podręcznika to już łamie prawo. Bo to nielegalne jest.

Przecież kiedy nauczyciel będzie nam coś tłumaczył na podstawie przykładu wziętego z podręcznika to już łamie prawo. Bo to nielegalne jest.

Całkowicie błędna interpretacja. Idąc tym tokiem myślenia można obalić wszystkie prace licencjackie, magisterskie, referaty etc. bo przecież były pisane na podstawie książek. Można zamknąć biblioteki, bo przecież nie kupujemy tak książek, a nielegalnie i za darmo poznajemy treść za, którą powinniśmy zapłacić. Nie popadajmy w panikę, tak na pewno nie będzie.

Dalsza część Waszych komentarzy mnie załamuje, przecież w tym proteście nie chodzi o to, by bronić piractwo ( bardzo mnie urzekł cytat moderatora -> "Jeżeli chroni się złodziei i atakuje prawo, które ma ich wytropić, to to jest hipokryzja!" na forum, które wcale nie neguje sprzedaży wirtualnych przedmiotów, czy sparwy prywatnych serwerów, co tez jest złodziejstwem. Crracked wychodzi na to, że Ty również jesteś hipokrytą ), ale o to by bronić się przed największymi korporacjami, które teraz same będą mogły nakładać wielkość grzywny w przypadku "kradzieży własności intelektualnej". Na którymś z blogów popierających dokument przeczytałem, że to znacznie ograniczy ilość chińskich podróbek lekarstw, szkoda tylko że niektórych nie stać na oryginalny produkt. Jesteśmy najgłupszym narodem w Europie, pracujemy prawie za darmo, a ceny towarów nie odbiegają od EU, w dodatku spłacamy długi krajów, w których mimo kryzysu poziom życia jest zdecydowanie lepszy niż u nas.

No i tutaj ciekawy artykuł: http://pclab.pl/news48509.html

Całkowicie błędna interpretacja. Idąc tym tokiem myślenia można obalić wszystkie prace licencjackie, magisterskie, referaty etc. bo przecież były pisane na podstawie książek. Można zamknąć biblioteki, bo przecież nie kupujemy tak książek, a nielegalnie i za darmo poznajemy treść za, którą powinniśmy zapłacić. Nie popadajmy w panikę, tak na pewno nie będzie.Dalsza część Waszych komentarzy mnie załamuje, przecież w tym proteście nie chodzi o to, by bronić piractwo ( bardzo mnie urzekł cytat moderatora -> "Jeżeli chroni się złodziei i atakuje prawo, które ma ich wytropić, to to jest hipokryzja!" na forum, które wcale nie neguje sprzedaży wirtualnych przedmiotów, czy sparwy prywatnych serwerów, co tez jest złodziejstwem. Crracked wychodzi na to, że Ty również jesteś hipokrytą ), ale o to by bronić się przed największymi korporacjami, które teraz same będą mogły nakładać wielkość grzywny w przypadku "kradzieży własności intelektualnej". Na którymś z blogów popierających dokument przeczytałem, że to znacznie ograniczy ilość chińskich podróbek lekarstw, szkoda tylko że niektórych nie stać. Jesteśmy najgłupszym narodem w Europie, pracujemy prawie za darmo, a ceny towarów nie odbiegają od EU, w dodatku spłacamy długi krajów, w których mimo kryzysu poziom życia jest zdecydowanie lepszy niż u nas.No i tutaj ciekawy artykuł: http://pclab.pl/news48509.html

I i tak zostaniesz zjechany, od "agentów rządu" i że pracujesz w gaziecie, jak ja wcześniej przez pewnego użytkownika. Ludzi dopadła PARANOJA. Pod wpływem obrazków na kwejku / gniotach i demotach, ludzią po prostu odwaliło na mózgownice. Według nich ACTA to ustawa,na mocy której rząd będzie mógł kontrolować to, co robimy na internecie, czyli usuwać każdy nasz wpis, i zamykać wszystkie strony, jakie żywnie im się podoba. Już coraz więcej jest teorii o Iluminatach, czy ogólnoświatowym spisku. I dziw się teraz, że rząd trzymał w tajemnicy tą ustawę.

Jeszcze coś - na innych forach zauważyłem, że takie teorie są snute przez osoby w wieku do 18+ (no cóż, przynajmniej taki wiek maja zapisany w profilach), za to osoby starsze (prawdopodobnie agenci rządu -.-) trzeźwo patrzą na tą sytuacje, i wyśmiewają coś takiego. Po prostu młodziaki mają zbyt wybujałą wyobraźnie, naoglądali się filmów amerykańskich, i masz tego efekty. I jeszcze taki gnoje mi śmie powiedzieć, że mną zmanipulowała telewizja. Cytując klasyka "i dont want to live on this planet anymore"

Mogą mnie wyśmiewać od kogo im się żywnie podoba. Kwestia kontrolowania wszystkich stron, wpisów czy komentarzy jest totalnie śmieszna. Wyobrażacie sobie ile ludzi potrzeba by kontrolować wpisy na popularnym facebooku, który ma zarejestrowanych kilkaset milionów ludzi ? Bądź co, bądź sam podpisałem się w petycji przeciwko ACTA, za dużo w tym wszystkim kontrowersji, żeby było tak różowo jak wciska nam rząd.

Ludzie bez przesady, wy myślicie że jak rząd wam coś powie to to jest prawda, a nawet jeśli to po co to ma być wprowadzone w Polsce? Ja wolę żeby zostało tak jak jest, nic mi nie przeszkadza w necie, a sprawą piratów... zamiast każdemu obywatelowi odbierać wolność słowa i niszczyć Internet od środka, to powinni sami się za to zabrać, wiecie ile stron pirackich, lub hackerskich reklamują mniejsze serwisy, zamiast wyszukiwać, lub zniszczyć piractwo to oni niszczą Internet. Moje zdanie jest takie że podpisując ten dokument to będzie gorzej niż lepiej.

W końcu internetowy protest przynosi korzyści, media zaczynają przybliżać nam ustawę i podejmują dyskusje na ten temat.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3UOy-Ee5CWE

Mam wrażenie, że nic ich nie powstrzyma i podpiszą ustawę o ACTA. Znowu Amerykanie wpi* jak ich nikt nie chce. Na siłę chcą wejść do kółka przyjaciół.

Ludzie bez przesady, wy myślicie że jak rząd wam coś powie to to jest prawda, a nawet jeśli to po co to ma być wprowadzone w Polsce? Ja wolę żeby zostało tak jak jest, nic mi nie przeszkadza w necie, a sprawą piratów... zamiast każdemu obywatelowi odbierać wolność słowa i niszczyć Internet od środka, to powinni sami się za to zabrać, wiecie ile stron pirackich, lub hackerskich reklamują mniejsze serwisy, zamiast wyszukiwać, lub zniszczyć piractwo to oni niszczą Internet. Moje zdanie jest takie że podpisując ten dokument to będzie gorzej niż lepiej.

Przeczytaj ta ustawe. Nie piep**one brednie z demotów, tylko to http://d.polskatimes.pl/k/r/6/3b/51/4f1c25d4797b2_z.pdf

Nikt nikomu nie odbiera wolności słowa, wierzysz w brednie nie poparte żadnymi dowodami, tylko domysłami dzieciarni z gimnazjum. Taka jest prawda, kto ci niby wolnośc słowa kradnie? No cóż, jeżeli twoim zdaniem niszczenie internetu od środka, to powstrzymywanie złodziejstwa i piractwa, to masz nieco wypaczony pogląd na świat.

Dokument był tworzone przez producentów, lobbystów [...]

Podpiszmy coś co tworzyli amerykańscy producenci. Jak można zwalić kryzys na piractwo, skoro z ich badań jest ono najlepszą reklamą?