ACTA i SOPA

No właśnie jeśli chodzi o PIPA i SOPA to podobno jak zrobisz coś z elementami LoLa, np. w swojej grafice wykorzystasz grafikę Talona, i ją opublikujesz, to możesz dostać 5 lat (informacja z oficjalnej strony LoLa). Ale niektórzy są też po naszej stronie - Anonymous zaatakowali witryny instytucji, które są za wprowadzeniem SOPA i ACTA. Kto wie, może uda im się coś wywalczyć :)

Jakby w ACTA chodziło tylko o powstrzymanie piratów nie interweniowaliby w ISP, gospodarkę, czy medycynę. To jest kontrola społeczeństwa !

Anonymous już zaczęli działać w tej sprawie, mam nadzieję, że chociaż trochę to pomoże.

Anonymous napewno coś zrobi, przynajmniej mam taką nadzieję

Cała sprawa trochę mi śmierdzi i imho to robienie z igieł wideł, bo nic naprawdę złego i gorszącego się prawdopodobnie nie stanie. Zamknęli megaupload? Nie wiem jaki ma to związek z samym SOPA, ale podstawy do zamknięcia witryny FBI miało. Jakie? No chociażby takie, że na ich serwerach przechowywane były grube terabajty różnego rodzaju mięcha osłoniętego zewsząd prawem autorskim, czyli krótko mówiąc - mp3'ek, dvdripów i pirackich gier, więc ja się pytam - skąd to oburzenie? Rozumiem, że każdy, w tym ja, tak zaklimatyzował się z możliwością dostania wszystkiego za darmo, że twierdzenie, iż piractwo to kradzież, jest co najmniej abstrakcyjne, ale jakby spojrzeć prawdzie w oczy i starać się być choć odrobinę rozsądnym, to to jak najbardziej kradzieżą jest. Ściągacie tylko pirackie wersje piosenek raperów z wypchanymi pieniędzmy gaciami? Co z tego? Czy kradzież kajzerki z biedronki, która jest swoistą potęgą finansową na rynku supermarketów, usprawiedliwia mnie jako złodzieja, bo prezes biedry nie będzie przez to głodował? Nie wydaję mi się.

Jasne, że wolałbym po ACTA spotkać ten sam internet, który poprzedniego dnia zostawiłem, z ogólnodostępną muzyką ulubionych wykonawców, filmami, teledyskami i grami i czymkolwiek dostępnym dosłownie na wyciągnięcie ręki, ale z drugiej strony nie mogę ŻĄDAĆ od zwolenników tej ustawy, by przestali się upominać o swoją własność.

Tak nawiasem, zerknijcie na ten artykuł - http://www.wykop.pl/ramka/1013077/zdjecia-nowozelandzka-policja-konfiskuje-samochody-wlascicieli-megavideo-com/

Co do ograniczenia prywatności, możliwości zaglądania administratora sieci w wasze prywatne dane, itp. - wąąąąątpię w to bardzo, no bo kto przy zdrowych zmysłach będzie ścigał was chociażby za użycie obrazka objętego prawem autorskim (bo takie karykaturalne gify już widywałem) czy siedział na jakimś podglądzie i patrzył wam, szarym ludziom na ręce?

Przepowiednia jednak się spełnia koniec świata nasąpi w 2012 roku

@PlainLazy

Właściciele Megavideo dorobili się wszystkiego legalnie, dopiero po zmianie ustawy ich działalność stała się 'nielegalna'.

@UP

Podobno śledztwo prowadzone było 2 lata. ;)

Cała sprawa trochę mi śmierdzi i imho to robienie z igieł wideł, bo nic naprawdę złego i gorszącego się prawdopodobnie nie stanie. Zamknęli megaupload? Nie wiem jaki ma to związek z samym SOPA, ale podstawy do zamknięcia witryny FBI miało. Jakie? No chociażby takie, że na ich serwerach przechowywane były grube terabajty różnego rodzaju mięcha osłoniętego zewsząd prawem autorskim, czyli krótko mówiąc - mp3'ek, dvdripów i pirackich gier, więc ja się pytam - skąd to oburzenie? Rozumiem, że każdy, w tym ja, tak zaklimatyzował się z możliwością dostania wszystkiego za darmo, że twierdzenie, iż piractwo to kradzież, jest co najmniej abstrakcyjne, ale jakby spojrzeć prawdzie w oczy i starać się być choć odrobinę rozsądnym, to to jak najbardziej kradzieżą jest. Ściągacie tylko pirackie wersje piosenek raperów z wypchanymi pieniędzmy gaciami? Co z tego? Czy kradzież kajzerki z biedronki, która jest swoistą potęgą finansową na rynku supermarketów, usprawiedliwia mnie jako złodzieja, bo prezes biedry nie będzie przez to głodował? Nie wydaję mi się.Jasne, że wolałbym po ACTA spotkać ten sam internet, który poprzedniego dnia zostawiłem, z ogólnodostępną muzyką ulubionych wykonawców, filmami, teledyskami i grami i czymkolwiek dostępnym dosłownie na wyciągnięcie ręki, ale z drugiej strony nie mogę ŻĄDAĆ od zwolenników tej ustawy, by przestali się upominać o swoją własność.Tak nawiasem, zerknijcie na ten artykuł - http://www.wykop.pl/ramka/1013077/zdjecia-nowozelandzka-policja-konfiskuje-samochody-wlascicieli-megavideo-com/ Co do ograniczenia prywatności, możliwości zaglądania administratora sieci w wasze prywatne dane, itp. - wąąąąątpię w to bardzo, no bo kto przy zdrowych zmysłach będzie ścigał was chociażby za użycie obrazka objętego prawem autorskim (bo takie karykaturalne gify już widywałem) czy siedział na jakimś podglądzie i patrzył wam, szarym ludziom na ręce?

Popieram tego pana w 100%. Myślę, że ludzie trochę przesadzają i Wy także. Tak jak napisał to PlainLazy jest to

upominanie się o swoją własność.
( Polecam przeczytać ten artykuł: klik.) I myślę, że kontrolowanie tego na jakie strony wchodzimy, co ściągamy czy oglądamy w sieci będzie tak samo możliwe jak teraz i raczej nikt nie będzie śledził każdego naszego ruchu w internecie.

PS: A wiecie, że to samo czeka Wikipedie? To będzie dopiero jazda jak ją zamkną. :P

- filmik, ktory pokazuje dla niewiedzacych o co chodzi w calej akcji. ja juz rozsylam na fejsie itp.
@UPPodobno śledztwo prowadzone było 2 lata. Popieram tego pana w 100%. Myślę, że ludzie trochę przesadzają i Wy także. Tak jak napisał to PlainLazy jest to ( Polecam przeczytać ten artykuł: klik.) I myślę, że kontrolowanie tego na jakie strony wchodzimy, co ściągamy czy oglądamy w sieci będzie tak samo możliwe jak teraz i raczej nikt nie będzie śledził każdego naszego ruchu w internecie.PS: A wiecie, że to samo czeka Wikipedie? To będzie dopiero jazda jak ją zamkną.

Geniuszu, Wikipedia popiera działalność SOPA. Więc niby czemu mieliby ją zamknąć? Tak samo Google - też popiera SOPę.

//Aż mi się scyzoryk w kieszeni otworzył - R3m4ke

Geniuszu, Wikipedia popiera działalność SOPA. Więc niby czemu mieliby ją zamknąć? Tak samo Google - też popiera SOPę.

Skąd ty sie takich bzdur dowiadujesz?

Cały internety huczy informacjami "Wiki, , Facebook, Google and Yahoo against SOPA". Mam nadzieje, że po prostu ktoś się pomylił przy pisaniu posta. :)

@PlainLazyWłaściciele Megavideo dorobili się wszystkiego legalnie, dopiero po zmianie ustawy ich działalność stała się 'nielegalna'.

Abstrahując od ewentualnej winy megavideo/megaupload na poziomie prawnym - witryna była niesamowitym ułatwieniem dla zwykłego piractwa zarówno w hostingu plików jak i udostępnianiu ich online, więc niezależnie od rzeczywistych powódek FBI - sprawa był "słuszna".

A później się dziwić, że w dyskusji o ustawie przeciwko piractwu młodzi piszą o powrocie komuny(z którą nigdy nie mieli styczności), kontroli całego społeczeństwa przez rządowych USA i nawet końcu świata. GG, przestańcie histeryzować.

O co chodzi? Szcerze mowiac, to dopiero przed chwila dowiedzialem sie, co to wlasciwie sa te ACTA i SOPA. Wszedlem na wikipedia, odpalilem te dwie nazwy i tak czytam i czytam i z tego co sie dowiedzialem, to chodzi o ochrone praw autorskich, czyli skonczenie z piractwem. Nie wiem, mi sie to podoba, ale moze pisze tak tylko dlatego, ze nie wiem jakie moga byc tego konsekwencje? Jesli ma to doprowadzic do jakiegos tam zamkniecia thepiratebay i tak dalej, to jestem za ;p.

Zamknięcie takich stron to tylko przykrywka do cenzury i ograniczenia wolności w internecie. Sam korzystam z thepiratebay i oglądam anime online.

Jakiej wolnosci? Wolnosci do kradziezy wartosci intelektualnej? O jakiej wolnosci w internecie mowicie? Czy wolnoscia jest dla was to, ze mozecie wejsc na torrenta i sciagnac z niego jakis film? Jesli o takiej wolnosci mowa, to wasze pretensje sa komiczne.

A jesli chodzi o co innego, cos ,czego nie rozumiem, bo jestem w tym temacie ciemny, to zwracam honor.

O co chodzi? Szcerze mowiac, to dopiero przed chwila dowiedzialem sie, co to wlasciwie sa te ACTA i SOPA. Wszedlem na wikipedia, odpalilem te dwie nazwy i tak czytam i czytam i z tego co sie dowiedzialem, to chodzi o ochrone praw autorskich, czyli skonczenie z piractwem. Nie wiem, mi sie to podoba, ale moze pisze tak tylko dlatego, ze nie wiem jakie moga byc tego konsekwencje? Jesli ma to doprowadzic do jakiegos tam zamkniecia thepiratebay i tak dalej, to jestem za ;p.

Wynika też z tego, że mogą zamknąć stronę na, której jest link do portalu typu piratebay -> czyli takie portale jak youtube,facebook i wikipedia musiałyby cenzurować swoich użytkowników lub też w dużym stopniu ograniczyć im możliwości - nazwijmy to ekspresji. ;]

Ale trzeba patrzeć w szerszej perspektywie, jeżeli powstało by już prawo i system, które umożliwia rządowi blokowanie portali lub nakazywanie dostawcom internetu blokowanie danych stron dotyczących piractwa (jeżeli są po za granicami kraju) - to mamy już tylko jeden krok do wprowadzenia internetowej cenzury.

W jednym zdaniu sprowadza się to do tego, że w rządzie był by mądry człowiek, który decydowałby jakie strony mają racje bytu w internecie. ;]

Mozecie mnie powiesic, ale w takim wypadku jestem za. Oczywiscie jestem za wtedy, jesli chodzi w tym wszystkim o ten szczytny cel, jakim jest ochrona wartosci intelektualnej.

I nie popadajmy w skrajnosc, nikt nie zamknie YT dlatego, ze ktos napisze na portalu link do jakiejs pirackiej stronki (juz predzej zostanie zamknieta reklamowana przez usera witryna ; p). Pewnie chodzi o to, ze jesli sam facebook, jako portal, bedzie reklamowal takie stronki, to wtedy moze zostac zamkniety... Choc pewnie pisze glupoty ; p. Ekspresja w wyrazaniu siebie? Gdzie? W tym, ze bede na cenzurowanym? Ale w jakim stopniu? chyba tylko w stopniu odnoszacym sie do... Piaractwa. W sklepie tez jestem ograniczony, nie moge wyniesc z empiku jakiegos syfu, bo zaraz zacznie pikac bramka przy wyjsciu i dopadnie mnie kark-ochroniarz. A tutaj... Dopandie mnie auto-cenzura i wykasuje moja wiadomosc reklamujaca piracka stronke (ale takie maja byc zmakniete?)

Nie no, nie podoba mi sie, jak ludzie na prawo i lewo kradna. Sam czasem to robie, ale jestem gotow zrezygnowac z tych kilku uprzyjemniaczy czasu. Jesli wiec walka z piractwem ma wejsc na taki grunt, jesli tylko przy pomocy podobnych dzialan da sie cos z tym zrobic, to jestem na tak.

Czytałem jeden artykuł i było napisane, że Wikipedia popiera ACTA i SOPA. I właśnie ten artykuł ktoś podał w linku w tym temacie.

Edit: zwracam wszystkim honor, źle przeczytałem, było dość dziwnie sformułowane zdanie i nie do końca załapałem kto jest za czym :) google i wikipedia przyłączyły się do protestu, a nie do SOPy :)

http://www.tvn24.pl/-1,1732134,0,1,internetowy-protest-przyniosl-efekty-glosowanie-przelozone,wiadomosc.html

SOPA i PIPA zostały zawieszone, teraz tylko ACTA.

@Dzz według Ciebie inwigilacja internautów jest dobra?