@WujekKijaszek wypożyczalnie to co innego. Trza mieć zgodę jakąś tam, a nie, że w piwnicy nielegalnie wypożyczasz gry za kasę. Tylko sęk w tym, że skutkiem ACTA byłoby właśnie zamknięcie wypożyczalni, jeśli mielibyśmy być zgodni z twoim myśleniem.
Hmm żeby prowadzić wypozyczalnie trzeba miec chyba jakieś papiery, ja nie wiem, nie znam się wiec trudno mi powiedzieć ALE
w umowach licencyjnych jest to ze kilkając "Tak,zgadza się" jest ustęp który mowi ze zgadzajac sie, jestes jedynym właścicielem kopii i nie wolno jej własnie pozyczać.
I tu się pojawia kolejny placek... W takim razie jezeli sprzedam koledze za 1 grosz ten produkt, jak mu sie znudzi to mi odsprzeda za ta samą kwote, to już nie łamie prawa?
Widzisz, tu się robi ciekawie...
Co do głownego tematu
To ACTA nic nie zrobi piratom, oni dalej bedą, po prostu utrudnią dostęp użytkownikom, krzywdząc także tych niewinnych. Do tego ACTA da prawnie, możliwość legalnego nadużywania władzy.
Przykład dla was żeby łatwiej zrozumiec.
Jest porozumienie handlowe między kilkoma firmami. Nagle jakaś nowe, dobrze prosperująca firma z duża sprzedaża staje sie widoczna na rynku. Oni sprzedaja drogo, bo mogą z racji podzielonego monopolu. Nowa firma psuje im szyki, bo produkuje duzo i tanio. Co zrobią członkowie ugody? "Halo, Zdzisio(znajomy prezesa pracujący w policji)? A wiesz mam taką sprawę, w takiej a takiej firmie mamy podejrzenie że mają jakieś "cos"(sami sobie wstawcie co) ktore sie przeczy z ACTA, może byś tak skonfiskował komputery, co , zdzisiu?"
Zgadnijcie co sie stanie, nawet jesli nic nie było na kompach... Łatwo chyba przewidzieć co się zacznie dziać na rynku, i jakie bedą społeczne skutki ACTA.
Właśnie to będzie skutkiem, a nie powstrzymanie piratów.
@Edit
@YangLegend
Nie, pozyczanie, a wrzucanie płyty do internetu to prawnie to samo.
Wolny rynek? W czym piractwo niszczy wolny rynek jakiejś kategori. Robi to, ale konsekwencje są dla wszystkich. ACTA zmieni to na to co napisałem wyżej.
Ehem, monopol i nadużycia w relacji rządzący-gigantyczne koroporacje. To bedzie twój wolny rynek.
Btw. fajnie tak sobie podyskutować