ACTA i SOPA

To nie PO , to USA a polaczki potulnie to przyjmują bo nie chcą się teraz wycofywać. Co możecie zrobić? Pełno o jakichś petycjach , pełnoletni niech podpisują , ja niestety jeszcze nie mogę.

PlainLAzy - o to właśnie chodzi , usługodawca będzie musiał co jakiś czas dawać coś jak raport do policji z zawartością takiej jakby historii całego łącza z tego co mi wiadomo , tam już się tym zajmą i zrobią co trzeba. :)

@broda81 tylko nie wszyscy z PO są za -,-.Poza tym nawet niektórzy nie mogą głosować (nie mają pełnoletności).

No okej niech bedzie że USA, ale kto to podpisał a nie musiał? PO. Dla nie wiedzących nie głosuje na PiS, ba nawet bym nie zafłosował gdyby to była ostatnia partia na ziemii.

TYLKO ŻE PODPIS PREMIERA WIDNIEJE NA DOKUMENCIE. To jest PO. Pan Kaczor byłby lepszy, przynajmniej ma obsesję na punkcie Polski, i wolałbym śledztwa o ataku Rosjan na Polskę niż ustawy do kontroli społeczeństwa.

No to panowie wkopaliśmy się , teraz trzeba wyjść z tego gówna , oj PO straci na tym i to ostro...(mam na myśli wybory , i nie tylko)

Nie masz kasy - nie kupuj to taki sredni argument, nie przemawia do mnie.

Do jednych trafia to do innych "Nie masz kasy - kradnij".

Czy pożyczanie to w takim razie też przestępstwo? Bo ktos ci daje na pewien czas za jego zgodą, ale czy przypadkiem wg. tego autor produktu nie powinien wyrazic zgody?Bo wg. twojej defnicji to jest już kradzież. Ale czekaj, czy to nie moja własność? Przeciez zapłaciłem za nią? Wybacz ale ja tu sensu nie widze.Jak już tak mówisz, to w ogóle sprzedaz inna niż wydawca/producent -> kupiec wygląda na łamiącą prawo.Bo przeciez wtedy producent nie ma żadnego procentu z tego.

Nie widzisz różnicy pomiędzy pożyczeniem koledze oryginalnej płyty dvd na weekend ,a wrzuceniem płyty do internetu, gdzie pobierze go 500 milionów ludzi?

Zgadzam się że piractwo to przestępstwo, wiec próbuje to jakoś obiektywnie rozpatrzyć. A wg. mnie jesteście za pełną wolnoscią w ogóle, no tak czemu okradać firmy, to ma sens.Hmm tylko ciekawe to dlaczego akurat skoro ceny produktów są takie wysokie, a jakość produktów raczej przeciętna to akurat oni mają monopol? Hmm?? Może nieczyste zagrania,moze elminowanie małych przedsiębiorstw, konkurencji cos wam mowi?Czemu ich wolnosc ma w takim razie ograniczać moją wolnosc? To przeciez wypacza definicje wolnosci.

Już Ci to tłumaczę, to się nazywa wolny rynek - coś jest warte tyle ile Klienci są w stanie za to zapłacić. Jeżeli uważasz, że coś jest słabe jakościowo i TO tego nie kupujesz, jeżeli Twoja ocena była w miarę obiektywna/może raczej popularna/ to inni Konsumenci też się tak zachowają i producent będzie zmuszony podwyższyć jakość produktów bądź obniżyć cenę produktu.

@WujekKijaszek wypożyczalnie to co innego. Trza mieć zgodę jakąś tam, a nie, że w piwnicy nielegalnie wypożyczasz gry za kasę. Tylko sęk w tym, że skutkiem ACTA byłoby właśnie zamknięcie wypożyczalni, jeśli mielibyśmy być zgodni z twoim myśleniem.

Hmm żeby prowadzić wypozyczalnie trzeba miec chyba jakieś papiery, ja nie wiem, nie znam się wiec trudno mi powiedzieć ALE

w umowach licencyjnych jest to ze kilkając "Tak,zgadza się" jest ustęp który mowi ze zgadzajac sie, jestes jedynym właścicielem kopii i nie wolno jej własnie pozyczać.

I tu się pojawia kolejny placek... W takim razie jezeli sprzedam koledze za 1 grosz ten produkt, jak mu sie znudzi to mi odsprzeda za ta samą kwote, to już nie łamie prawa?

Widzisz, tu się robi ciekawie...

Co do głownego tematu

To ACTA nic nie zrobi piratom, oni dalej bedą, po prostu utrudnią dostęp użytkownikom, krzywdząc także tych niewinnych. Do tego ACTA da prawnie, możliwość legalnego nadużywania władzy.

Przykład dla was żeby łatwiej zrozumiec.

Jest porozumienie handlowe między kilkoma firmami. Nagle jakaś nowe, dobrze prosperująca firma z duża sprzedaża staje sie widoczna na rynku. Oni sprzedaja drogo, bo mogą z racji podzielonego monopolu. Nowa firma psuje im szyki, bo produkuje duzo i tanio. Co zrobią członkowie ugody? "Halo, Zdzisio(znajomy prezesa pracujący w policji)? A wiesz mam taką sprawę, w takiej a takiej firmie mamy podejrzenie że mają jakieś "cos"(sami sobie wstawcie co) ktore sie przeczy z ACTA, może byś tak skonfiskował komputery, co , zdzisiu?"

Zgadnijcie co sie stanie, nawet jesli nic nie było na kompach... Łatwo chyba przewidzieć co się zacznie dziać na rynku, i jakie bedą społeczne skutki ACTA.

Właśnie to będzie skutkiem, a nie powstrzymanie piratów.

@Edit

@YangLegend

Nie, pozyczanie, a wrzucanie płyty do internetu to prawnie to samo.

Wolny rynek? W czym piractwo niszczy wolny rynek jakiejś kategori. Robi to, ale konsekwencje są dla wszystkich. ACTA zmieni to na to co napisałem wyżej.

Ehem, monopol i nadużycia w relacji rządzący-gigantyczne koroporacje. To bedzie twój wolny rynek.

Btw. fajnie tak sobie podyskutować

Bo żyjemu w kraju gddzie patriota = faszyta, wolno być pedałem ale nie wolno tego negować, w kraju gdzie emerytury będą rewaloryzowane w sposób komunistyczny ( każdemu po równo). Dla Donka czy "Bul" Komorowskiego( ze wstydem przyznaje że na niego głosowałem) cenzura internetu to podstawa przecież media z wybiórczą na czele są pro PO a w internecie można dowiedzieć się o rzeczach o których z mainstreamowych medió dowiedzieć się nie można.

A i w gwoli wyjaśnienia, nie jestem piratem.

Uważam że państwo stara sie zbyt kontrolować ludzi, dlatego jestem na nie. Teraz mamy wolny wybór między zniewoleniem, wygodą i prostym życiem, a dzikim, trudniejszym.

Niedługo tak nie bedzie.

Teraz pieniądze dają stanowisko i znajmosci czyli ułatwienia.

Niestety ale w wyniku takich ustaw, pieniądze będą dawać także dodatkowe prawa i biedniejsi ludzie będą wykorzystywani.

Nie sama ustawa mnie przeraża, a przyszłość w której jeśli ta przejdzie, będzie więcej jej podobnych.

http://kwejk.pl/obrazek/854923/a.c.t.a.html

To nie jest reklama , nie jestem twórcą anie nie czerpie z tego żadnych korzyści , link a w sumie obrazek ma na celu uświadomić wam jak poważne jest to całe ACTA :D

Nie, pozyczanie, a wrzucanie płyty do internetu to prawnie to samo.

To można skomentować tylko tak

funny-dog-pictures-not-sure-if-trolling-or-just-stupid.jpg

Wolny rynek? W czym piractwo niszczy wolny rynek jakiejś kategori. Robi to, ale konsekwencje są dla wszystkich. ACTA zmieni to na to co napisałem wyżej.

To o czym pisałem nie miało nic wspólnego z ACTA, poprostu tłumaczę Ci jak koniowi dlaczego producenci są "chciwi" - bo mogą.

Ceny filmów i gier są też z tego powodu wysokie, bo trzeba rekompensować straty z piractwa. ;]

Jest porozumienie handlowe między kilkoma firmami. Nagle jakaś nowe, dobrze prosperująca firma z duża sprzedaża staje sie widoczna na rynku. Oni sprzedaja drogo, bo mogą z racji podzielonego monopolu. Nowa firma psuje im szyki, bo produkuje duzo i tanio. Co zrobią członkowie ugody? "Halo, Zdzisio(znajomy prezesa pracujący w policji)? A wiesz mam taką sprawę, w takiej a takiej firmie mamy podejrzenie że mają jakieś "cos"(sami sobie wstawcie co) ktore sie przeczy z ACTA, może byś tak skonfiskował komputery, co , zdzisiu?"

No, a nastepnego dnia bede mial sprawdzian z infy, wiec zadzwonie na policje, ze na kompach w szkole sa pliki sprzeczne z ACTA. Potem znowu zadzwonie na policje, ale tym razem doniose na kolege z domku obok, bo laska, ktora mi sie podoba, leci na niego, a nie na mnie. Potem Zadzwonie jeszce raz, chyba juz ostatni tego dnia (choc kto wie), i nagadam na siostre, bo chce grac na multi, a ona przeglada allegro i robi mi lagi, a mamy tego samego neta :/. Zla siostra.

Prosze was o jedno: nie przesadzajcie!

Czy wy myslicie, ze wsadzicie do kompa pendrive, na ktorym jest jakis film, to nstepnego dnia wpadnie do was policja i zgarnie wam PeCeta, a wy skonczycie w wiezieniu na kilka lat?

No, a nastepnego dnia bede mial sprawdzian z infy, wiec zadzwonie na policje, ze na kompach w szkole sa pliki sprzeczne z ACTA. Potem znowu zadzwonie na policje, ale tym razem doniose na kolege z domku obok, bo laska, ktora mi sie podoba, leci na niego, a nie na mnie. Potem Zadzwonie jeszce raz, chyba juz ostatni tego dnia (choc kto wie), i nagadam na siostre, bo chce grac na multi, a ona przeglada allegro i robi mi lagi, a mamy tego samego neta :/. Zla siostra.Prosze was o jedno: nie przesadzajcie! Czy wy myslicie, ze wsadzicie do kompa pendrive, na ktorym jest jakis film, to nstepnego dnia wpadnie do was policja i zgarnie wam PeCeta, a wy skonczycie w wiezieniu na kilka lat?

Nie bo ciągle działa prawo że możemy korzystać z pirató, ale nie możemy ich udostępniać.

Jeżeli mogę się wypowiedzieć w temacie, chcę abyście wszyscy wzieli to do siebie.

Sprawa wygląda następująco, Technologia tak poszła w górę że INTERNET jest uważany jako ZIEMIA ( Taka wirtualna ), chodzi o to że internet jest odwzorowaniem Planety.

Pomyślcie tak, na ziemi kiedyś nie było czegoś takiego jak Władca, kiedy byliśmy jeszcze w epoce kamienia łupanego były plemiona które pomagały sobie nawzajem, dzieliły się wszystkim, dopiero potem gdy człowiek odkrył zazdrość i chęć osiągnięcia tego co mają inni, zaczeło się źle.

Tak samo jest z internetem, w internecie nie ma kogoś kto by wszystkim zarządzał, każdy jest sobie równy, nie ma nikogo kto by nakazywał, zabraniał. Ale natrafiły nam się złe czasy, ponieważ internet nie jest dobrze strzeżony. Ktoś znalazł lukę w prawie i chce aby internet był mu podporządkowany. Po to zrobił firmę aby mieć dostęp do innech krajów w celach podpisania umowy mającej na celu "Pociąganiem za sznurki Internetowe" (Dostęp do całego internetu oraz możliwość robienia tego co się chce).

Pamiętajcie że to wszystko co się będzie działo teraz (Po podpisaniu umowy przez ACTA w Polsce) będzie miało bardzo zły wpływ na Polaków oraz inne Kraje.

Dlaczego ? Bo kto mówił że później ACTA nie będzie do woli zmieniało swoich Zakazów, Nakazów ? Tylko po to żeby zarobić ?

Może być tak że ACTA będzie dawało Stronom takie jak ta Licencje...

Wszystko się jednak okaże mam nadzieje że weźmiecie sobie to do serca, skopiujecie tą wiadomość dalej i może dotrze jak najdalej i jakiś Mądry człowiek to przeczyta i stwierdzi że źle jest zabierać ludziom prawa (Nawet w wirtualnym świecie)

Dla mnie jesteśmy wszyscy tacy sami, Ja, Ty, Przezydent, Bóg. (W Realnym świecie jak i w Wirtualnym)

Dokładnie tak, bo tak mówi ACTA. Zresztą Pan wyżej przedstawił bardzo fajny obrazek, a raczej wyjaśnienie czym jest w rzczywistości ACTA. To doskonały czas na panikę, wole wyjść na idiotę i histeryzować i podpisywać jakieś petycje niż siedzieć i udawać że jest wszystko OK.

To można skomentować tylko takTo o czym pisałem nie miało nic wspólnego z ACTA, poprostu tłumaczę Ci jak koniowi dlaczego producenci są "chciwi" - bo mogą.Ceny filmów i gier są też z tego powodu wysokie, bo trzeba rekompensować straty z piractwa. ;]

No właśnie kolego posypały ci się argumenty i godność.

Korzystaj z zasady, nie mam juz nic do powiedzenia - nie dodaje komenatarza.

Zamiast

Nie masz argumentu/kontrargumentu - wrzuc mema, wyzywając kogos

Tłumaczysz jak kon pod górke bo nie rozumiesz tego co ja napisałem,

tłumacze ci, że prawnie to oni mogą chciwi, tylko takim działaniem sami tworzą sobie problemy i dlatego piractwo wygląda jak wygląda.

Wyglądasz na fanboya, bo argumenty które ci nie pasują, odrzucasz. Mało tego, sam sobie zaprzeczasz panie Hipokryto.

No okej niech bedzie że USA, ale kto to podpisał a nie musiał? PO. Dla nie wiedzących nie głosuje na PiS, ba nawet bym nie zafłosował gdyby to była ostatnia partia na ziemii.

Juz sobie wyobrazam jak Ruchy Palikota rzadza krajem.

Piractwo nie jest przyczyną, a skutkiem/ ( lub efektem ) zagrywek producentów.

Piractwo nie jest przyczyną, a skutkiem/ ( lub efektem ) zagrywek producentów.

Nie do końca, piractwo i tak by było. Skutkiem jest terażniejszy stan rzeczy. Tak nie stanowiłby takiego problemu

Piractwo jest fajne i sam pirace, ale internet to zuo i trzeba go niszczyc!