Adblock

Miło mi, że doszliśmy do jakiegoś porozumienia. Skoro ustaliliśmy już zatem co jest w tym wypadku największym problemem, to postaram się przepchnąć jakąś zmianę do góry jak najszybciej będzie to możliwe - tak, aby komunikaty przypominające były widoczne, jednak aby nie blokowały automatycznie całego portalu.

@PlainLazy
Z mądrym to i miło porozmawiać ;)

W niecałe 5h ponad 100 postów, to chyba rekord forum. To co, już do zamknięcia?

Wtf, ty żyjesz?
Polecam uBlock > prawy > zablokuj element > wybierz odpowiednie i kliknij "utwórz". Już nigdy ci nie wyskoczy ponownie.

Dokładnie to zrobiłem, tylko dodatkowo zgłosiłem do bazy wyjątków aby ten sam filtr był włączony automatycznie u każdego, kto wejdzie na stronę po aktualizacji filtrów. Większość adblocków czerpie dane z tej samej bazy, więc powinno to zadziałać na większości z nich. :)

Tym co zrobiliście złamaliście prawo i naruszyliście prywatność. Możecie to zrobić tylko jeśli grzecznie zapytacie i poprosicie użytkownika o zgodę, identycznie jest z plikami cookies.

Obowiązująca dyrektywa 2002/58/EC o ochronie prywatności w komunikacji elektronicznej oraz 95/46/EC w sprawie ochrony osób fizycznych w zakresie przetwarzania danych osobowych i swobodnego przepływu tych danych.
Zakazuje ona śledzenia działań i gromadzenia jakichkolwiek informacji na temat użytkownika lub jego urządzenia bez otrzymania na to wyraźnej zgody.
Sprawdzenie czy odwiedzający daną stronę blokuje reklamy jest sięgnięciem po informacje bez otrzymania wymaganej zgody i jest w świetle unijnych przepisów nielegalne. Niezgodne z prawem jest w tej interpretacji nie samo blokowanie dostępu do strony, ale umieszczanie, przechowywanie i zbieranie informacji ze skryptów mający za zadanie wykryć fakt zainstalowania lub użytkowania oprogramowania do blokowania reklam.

Tym co zrobiliście złamaliście prawo i naruszyliście prywatność. Możecie to zrobić tylko jeśli grzecznie zapytacie i poprosicie użytkownika o zgodę, identycznie jest z plikami cookies. 
Obowiązująca dyrektywa 2002/58/EC o ochronie prywatności w komunikacji elektronicznej oraz 95/46/EC w sprawie ochrony osób fizycznych w zakresie przetwarzania danych osobowych i swobodnego przepływu tych danych. 
Zakazuje ona śledzenia działań i gromadzenia jakichkolwiek informacji na temat użytkownika lub jego urządzenia bez otrzymania na to wyraźnej zgody.
Sprawdzenie czy odwiedzający daną stronę blokuje reklamy jest sięgnięciem po informacje bez otrzymania wymaganej zgody i jest w świetle unijnych przepisów nielegalne. Niezgodne z prawem jest w tej interpretacji nie samo blokowanie dostępu do strony, ale umieszczanie, przechowywanie i zbieranie informacji ze skryptów mający za zadanie wykryć fakt zainstalowania lub użytkowania oprogramowania do blokowania reklam.

Co Ty robisz na tym forum? :D

Wyłączyłem adblocka, bo najbardziej wkurzała reklama z głosem, ale jak już jej nie ma to spoko. Jednakże na waszym miejscu zastanowiłbym się nad zmianą komunikatu o wyłączenie adblocka. Jak już pisałem, na takim kwejku jest to fajnie zrobione. Tam wyłączyłem od razu.

"Mniej inwazyjne"

Jak to nie jest oczojebne to...

Zmniejszcie ilość reklam i będzie ok.

trochę literówek Ci się wkradło, ale już naprawiłem 

mimo tego, że odkąd zarabiam, to nie piracę praktycznie niczego, ba, kupuję nawet gry, które kiedyś spiraciłem, a w które i tak już nigdy nie zagram, tak rozumiem adblockerów, bo i sam go używam. Z reguły na wszystkich stronach poza tymi, które odwiedzam bardzo regularnie. Od zawsze, nawet kiedy prowadziłem własne serwisy, wychodziłem z założenia, że content powinien się bronić sam i dużo chętniej zobaczyłbym na każdej stronie duży przycisk dotacyjny, aniżeli 20 mniejszych banerów porozrzucanych we wszystkich lukach jakie przezorny webdesigner postanowił pozostawić. Rozumiem, że reklamy są inwazyjne, niekiedy irytujące i tak dalej, ale spójrzmy prawdzie w oczy - dostajecie content za darmo. Możecie na niego narzekać, jednak decydujecie się do niego wracać. To tutaj czytacie najnowsze informacje o grach, które lubicie. Tutaj prowadzicie rozmowy podbite większą lub mniejszą dozą kultury, ale wszystko to, co was tu trzyma jest całkowicie za darmo i mimo tego wszystkiego nadal macie czelność płakać, że nie możecie z siebie dawać mniej niż nic. Bo spójrzmy prawdzie w oczy, niepatrzenie na reklamy, które decydujecie się zostawić włączone to nic. Narzekanie na to, że nie można na nie nawet nie patrzeć to już szczyt chytrości i zwykłego chamstwa. Nie walczycie dzięki temu z systemem, nie pokazujecie światu waszego sprzeciwu wobec kapitalizmu, tylko rzygacie na content, który z jakiegoś powodu uważacie, że należy wam się za mniej niż darmo. W ramach żartu dodałbym wszystkim krzykaczom rangę "chytra baba z radomia", ale całkiem szczerze - szkoda mi choćby sekundy więcej niż już poświęciłem na osoby tak bezczelnie roszczeniowe i pretensjonalne. Szkoda, że nie każdy w życiu ma jakiekolwiek ambicje, bo stworzenie czegokolwiek wartościowego zazwyczaj tę chorobę wieku dziecięcego, jakoby wszystko się odgórnie należało, leczy. 

Miałem się nie odzywać bo cały ten temat to tylko chwilowe zamieszanie, które w końcu rozejdzie się po kościach ale postów takich jak ten nie potrafię po prostu ominąć. Jak was tak boli udostępnianie contentu za darmo to sobie wydajcie czasopismo z miesięczną prenumeratą to raz, a dwa bez tych "darmozjadów" nie było by sensu istnienia tego portalu chyba, że dalej byście się smyrali po ch*jach w tym kółku wzajemnej adoracji, które nazywacie redakcją.

Miałem się nie odzywać bo cały ten temat to tylko chwilowe zamieszanie, które w końcu rozejdzie się po kościach ale postów takich jak ten nie potrafię po prostu ominąć. Jak was tak boli udostępnianie contentu za darmo to sobie wydajcie czasopismo z miesięczną prenumeratą to raz, a dwa bez tych "darmozjadów" nie było by sensu istnienia tego portalu chyba, że dalej byście się smyrali po ch*jach w tym kółku wzajemnej adoracji, które nazywacie redakcją.

Zaczniesz zarabiać, zrozumiesz, teraz tylko wylewasz swoje bóle, bo uważasz ŻĘ TOBIE to się należy wszystko i nawet te nieinwazyjne reklamy nie mają prawa być na portalu który codziennie przeglądasz. W końcu portal powinien działać za darmo, nie ma prawa nic zarabiać.

Edyt

Ja widziałem co wcześniej napisałeś "dzieciaczku", co chyba ładnie świadczy o Tobie. Kontent jest udostępniony "za darmo" w zamian za pojawiające się reklamy, które pozwalają utrzymać portal na takim poziomie na jakim jest. Jeżeli Ci się podobają newsy, czy siedzisz tu dla innego powodu, powinno Ci zależeć, żeby portal się jakoś trzymał, dlatego pozwolenie na te mało inwazyjne reklamy powinno być naturalne. Internet nie jest darmowy ku Twojemu zaskoczeniu i wszystko powstaje żeby właśnie zarobić, co jest dość normalne. I wspomniałeś o tym, że Tobie się należy. Wyraźnie widać, że przeszkadza Ci jak ktoś zarabia prowadząc portal, mimo że wchodzisz na niego i jakoś śledzisz jego losy.

Zaczniesz zarabiać, zrozumiesz, teraz tylko wylewasz swoje bóle, bo uważasz ŻĘ TOBIE to się należy wszystko i nawet te nieinwazyjne reklamy nie mają prawa być na portalu który codziennie przeglądasz. W końcu portal powinien działać za darmo, nie ma prawa nic zarabiać.

Co ty za bzdury opowiadasz? Nawet słowem nie wspomniałem o reklamach i tym, że należy mi się to za darmo. Nie widzisz nonsensu jakim jest to, że ktoś nazywa innych chamami bo chcą czerpać za darmo z darmowego contentu ?

@desp, ale nie o to przecież nawet chodzi. Content ma być dostępny nieodpłatnie, to znaczy, że redakcja go przygotuje i opublikuje, a dowolny użytkownik będzie mógł wejść i dowolny tekst w dowolnym czasie przeczytać w taki sposób, że po jego ukończeniu z jego portfela czy konta nie znikną pieniądze. W zamian za to do oczekiwań redakcji należy przynajmniej niewyłączanie wyświetlanych domyślnie reklam. Nie wymagają datków, nie sprzedają dostępu do tekstów, a jedyne czego chcą to nawet nie patrzenie na te reklamy, co zwyczajne pozostawienie ich widocznymi, a nawet tego całkiem sporo ludzi nie jest w stanie zrobić.

Poza tym w jaki sposób te darmozjady, jak ich nazwałeś, przyczyniają się do rozwoju portalu? Tak zupełnie na logikę, gdyby administratorzy portalu zdecydowali się nie wyświetlać żadnych reklam, nie pobierać dodatkowych opłat i w ogólności nie zarabiać w ogóle, to co roku musieliby poświęcać całe setki (może więcej?) złotych na utrzymanie serwerów dla tysięcy czy nawet dziesiątek tysięcy czytelników. Mało tego, musieliby przekonać redaktorów, którzy zechcieliby poświęcać całe godziny swojego życia każdego dnia na redagowanie tekstów, które później w ramach tego portalu będzie można przeczytać. Tak to według ciebie powinno wyglądać?

Tak zupełnie na logikę to mimo to, że użytkownicy tego portalu/forum nie zawsze zachowują się fair tak jak i w tym przypadku to jaki sens miało by istnienie tego portalu bez nich? To nie działa tylko w jedną stronę, fakt rozumiem, że wymagania od osób które wchodzą tu tylko po to by czerpać i nie dawać nie od siebie nic potrafi zirytować, nie musisz mi tego tłumaczyć ale koniec końców bez nich to wszystko nie miało by sensu. Sprawa druga mniej istotna, ja nie przesiaduję na forum za często wchodzę tylko czasem więc nie wiem jak sprawy się mają z ekipą zarządzającą ale moim zdaniem administratorzy/moderatorzy itd. powinni zachować przynajmniej jakieś pozory profesjonalizmu i się w tej jałowej dyskusji nie udzielać bo po co? Zmiany tego typu zawsze odbijają się echem i nie wiadomo jak dobrze byś to uargumentował zawsze znajdzie się ktoś komu nie będzie to odpowiadać, a i tak po pewnym czasie wszyscy o tym zapomną. Nie chcę nikogo obrazić ale wydaje mi się śmieszne, że dajecie się sprowokować tak łatwo. Co by nie mówić o Guru i tych pojazdach po nim przy prawie każdym newse to tak naprawdę tylko on zachowuje się na tyle profesjonalnie by nie zawracać sobie d*py tymi idiotycznymi komentarzami.

Fajna gównoburza się zrobiła ;) Wyłącze tylko tego AdBlocka , i lece po popcorn ^_^

Nie, w kontekście dalszego funkcjonowania portalu liczba wyświetleń bez reklam nie miałaby znaczenia. No może tylko jeżeli chodzi o satysfakcję autora. Dlatego też portale takie jak ten nie mogłyby po prostu funkcjonować, gdyby to co teraz jest wygodną modą stało się kiedyś jedyną i niepodważalną regułą. Nawet niezależnie od tego czy dany portal jest dla jego twórców biznesem czy też hobby - po jakimś czasie musiałby upaść, więc nie, ludzie niepotrafiący dać od siebie dokładnie niczego w zamian nie przyczyniają się w żaden pozytywny sposób do rozwoju czy nawet faktu istnienia tej czy innej strony.

Nie chodzi zatem o irytację, bo nikt nie siedziałby stale i nie dokładałby do biznesu tylko po to, żeby denerwować się na niewdzięcznych użytkowników. Taki serwis po prostu by upadł i tak, wiele osób pewnie by dla tego konkretnego takiego losu chciało, ale nie oszukujmy się - również osoby, które tak myślą nadal tu są. Prawdopodobnie całkiem regularnie po to, żeby chłonąć content niezależnie od swojej jego oceny. Nawet w przypadku upadku tego portalu musiałby powstać kolejny, którego również nikt nie chciałby zapewne prowadzić charytatywnie. I nie mowa tu nawet o zarobku, choć ten dla osoby dorosłej jest zapewne ważnym aspektem życia, a o przynajmniej utrzymaniu serwerów, czyli dolnej granicy opłacalności całego przedsięwzięcia.

No i ostatnia sprawa - to się nazywa dyskusją. Niepodjęcie dowolnego tematu nie jest oznaką silnej woli i przeciwstawiania się prowokacjom. Jeżeli coś wywołuje takie poruszenie jak choćby ta sprawa, to zapewne również warto o tym czymś rozmawiać.

Właśnie nadszedł ten moment, w którym nie wiem czy rozmawiam z trollem czy serio nie jesteś w stanie tego pojąć. Tak czy inaczej, nadal istnieje przecież obejście twojego problemu, więc dodawaj kolejne popupy do wyjątków, głowa do góry i dalej, pokaż wszystkim, że świat należy do ciebie  

Wziąłbyś się za normalną pracę a nie prosisz się o Dźięngi XD

Widzę wiele osób ma tutaj przepalony mózg... Mówicie, że chcecie tylko mniej inwazyjną prośbę, a zaczynacie od takiego łajna ten temat, że szkoda gadać. Nie można napisać propozycji o zmianę? Nie można napisać prosto, ładnie i kulturalnie? Typowe polaczki, od razu z ryjem, że źle niedobrze, najlepiej odstrzelić i wywalić na śmietnik. Tak jak ktoś wyżej napisał o chociażby CD-Action, kiedyś info o grach szukało się właśnie w takich pismach które nie były darmowe, a reklam też zawsze było nawalone. Tu dostajecie najnowsze info praktycznie codziennie, za darmo. Ale mało, lepiej narzekać i pluć kwasem...

Ty internetowy napinaczku nie szczekaj tak bo już mam pełną pieluchę XD Ciekaw jestem czy w realu też taki agresor jesteś i odstrzelasz na co dzień parę osób hahhhaa Wciągam cię mały i tyle ;)

I jak zawsze cebula pokazała klasę. Wielkie oburzenie bo ktoś śmie na nich zarobić parę groszy w uczciwy sposób.
Brak linków pod frazami, brak wyskakujących czy wysuwających się okienek ,brak reklam  przed odtwarzeniem video

ale Januszowi wciąż źle on by jeszcze chciał daily reward za codzienne logowanie i procent zysku z reklam.

I jak zawsze dołączy do tematu Nieskazitelny Rycerz Ortalionu, który próbuje obronić forum swoim jakże prawym i boskim postem XDDD

Tak na serio to, to nigdy nie wyłączę na tej stronie Ad-blocka przez niechlujną pracę tych na górze. Pisałem i zgłaszałem wiele osób które robiły ze strony chlew, kurnik i oborę w jednym. Czy zostałem wysłuchany ? Czy moja prośba w jakimś stopniu została spełniona ? Nie !

Witam, widzę wiele manipulacji w postach kilku osób, na które warto zwrócić uwagę.

Portal MUSI z czegoś żyć. Bardzo ładna fraza. Określa to, ile warta ekonomicznie jest strona. Otóż drogie koleżanki i drodzy koledzy popatrzmy ile przeciętny użytkownik w tym ja chce zapłacić za dostęp do treści na stronie? Rzekłbym, że niewystarczająca ilość guldenów, by strona istniała.

Jeżeli już odpowiedzieliśmy sobie na to pytanie zadajmy sobie drugie. Co jest wartością dodaną dla portalu i wartością dla reklamodawców? Za przeproszeniem ilość dusz, które tutaj przychodzą. Zamiast zainteresować i przyciągnąć więcej dusz i uświadamiać co jest dobre dla portalu, na który przychodzimy dostajemy w twarz informacją, że jesteśmy cebule, bo blokujemy tak potrzebne portalowi reklamy. Bez których portal istnieć NIE MOŻE. Zamknie się już teraz, kaput.

Ładnie użyta manipulacja wzbudzająca u nas dyskomfort. Czujemy się źle, bo uważa się nas za cebule, za użytkowników gorszych od tych co nie blokują. Otóż to jest tylko i wyłącznie skok na kasę. Na każdym portalu, który widzi, że ludzie na patreonach i innych shitach dostają grube k guldenów łaknie więcej dla siebie. Punkt widzenia rozumiem, ale się z nim nie zgadzam. Portal to jest biznes i biznes rządzi się swoimi prawami.

Otóż drodzy użytkownicy największą wartością dla portalu jesteście WY. Om nom nom żaden Mr. Ważny, który wzbudza w was potrzebę czegoś, czego sami nie chcecie nie jest godzien waszej uwagi. Spójrzcie w portfel i sprawdźcie ile macie tam guldenów dla mmorpg.org.pl i czy chcecie portalowi je dać. Jeżeli tak? To jak możecie to zrobić. Reklamodawca nie da złamanego grosza portalowi, jeżeli was tu nie będzie. Jakoś nikt na to uwagi nie zwraca hmm? Sama wasza obecność jest wartością, więc nie dajcie się zrobić w balona, że jesteście gorsi, głupsi, czy jesteście cebulami ;3

Wziąłbyś się za normalną pracę a nie prosisz się o Dźięngi XD

Ty internetowy napinaczku nie szczekaj tak bo już mam pełną pieluchę XD Ciekaw jestem czy w realu też taki agresor jesteś i odstrzelasz na co dzień parę osób hahhhaa Wciągam cię mały i tyle 

I jak zawsze dołączy do tematu Nieskazitelny Rycerz Ortalionu, który próbuje obronić forum swoim jakże prawym i boskim postem XDDD

Tak na serio to, to nigdy nie wyłączę na tej stronie Ad-blocka przez niechlujną pracę tych na górze. Pisałem i zgłaszałem wiele osób które robiły ze strony chlew, kurnik i oborę w jednym. Czy zostałem wysłuchany ? Czy moja prośba w jakimś stopniu została spełniona ? Nie !

Nie chce mi się tłumaczyc tego co napisałem, przeczytaj jeszcze raz może zrozumiesz...

Stop Hejtowi i Mowie Nienawiści! rek4_zpskpb7gccs.png Reklamy wzbogacą Nas kulturowo! rekt1_zpsmgpha19s.png Precz z AdBlockiem! rekt2_zpstinfkfxh.png Koniec z reklamofobią! Bądź cywilizowanym człowiekiem - wpuść reklamy do swojej przeglądarki! W czym Ci reklama zawiniła? rekt3_zpsavl1ibb9.png Co za nietolerancyjny naród... rekt5_zpsgef4a4ak.png

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Żartowałem.

na-grani-fantastiki-trezvaya-rossiyskaya

A może by tak dobrowolne dotacje na portal i jedynego słusznego redaktora? I wilk syty i przeglądarka cała. Ew. zmniejszyć ten piękny czerwony prostokąt, dodać na nim "X" i wracamy do normalności bo inaczej ilość wyświetleń spadnie przez co pewnemu redaktorowi będzie smutno :pepe: