Adblock

Ten komunikat jest brzydki, temu nie da się zaprzeczyć. Jak coś robić to w koncepcji kolorystycznej portalu. Szarość do czerwieni ma się nijak i faktycznie denerwuje. Rozmawialiśmy o trochę innej formie tego okienka i mam nadzieję, że jest to wyłącznie forma przejściowa chociaż można było zaprojektować to inaczej od razu. Nie wiem ile trwało wprowadzenie tego komunikatu natomiast inna szata graficzna to 5 minut w PS i wszystko byłoby eleganckie.

Komunikat tak czy inaczej nie zniknie (mam nadzieje,że ulegnie modyfikacji) a zamiana na uiszczanie miesięcznej opłaty była przedyskutowana i nie ma ona racji bytu. Prawdopodobnie osoby chcące nas wesprzeć finansowo można policzyć na palcach. W zasadzie można otworzyć patronite i to sprawdzić. Nie sądzę żeby same reklamy były inwazyjne. Nic nie wyskakuje, nic nie biega, a stronę, którą odwiedza się codziennie można dodać do wyjątków. To nic nie kosztuje a może prowadzić do pozytywnych zmian. To nie nasza wina, że reklam jest tyle a nie mniej. Jak ktoś tu słusznie powiedział. Mniej adblocków, większy dochód, mniejsze zapotrzebowanie na obszary reklamowe. Idźmy zatem sobie na rękę. Jeśli wyłączenie adblocka poskutkuje to kto wie, może za jakiś czas obszar reklamowy będzie mniejszy. Ja przykładowo nigdy w życiu na żadnym swoim PC Adblocka nie miałem bo nie uważam aby on ratował mi ogromną ilość czasu. Zabawne jest też, że padają hasła jakoby przypadkowe klikanie powodowało odpalanie reklam. Moim zdaniem panowanie nad myszką to czynność, którą da się wyuczyć. Gryzoń nie jest żywy, to plastik, więc jeśli ktoś przypadkowo klika, lub lata myszką po całym ekranie od tak dla zabawy to badania na parkinsona są chyba wskazaną rzeczą w najbliższych dniach.

Przy okazji nie rozumiem kurwiania, chujania i wyzywania w tym temacie. Komunikat jaki by nie był to w żaden sposób nie wzbudza agresji. No chyba, że wśród nas są byki, na których czerwone pole zadziałało jak płachta. Po co ironia, po co wyzwiska? Ten temat mógł a w zasadzie powinien wyglądać inaczej.

Opowiem wam moją historię...

Dawno dawno temu, za górami i lasami żył sobie prosty użytkownik portalu mmorpg.org.pl który codziennie tu przychodził poczytać na szybko ciekawostki świata mmo.

Chociaż używał on AdBlocka to by okazać swoją wdzięczność wyłączał go od czasu do czasu i klikał w te magiczne linki co by portal na zawsze pozostał darmowym.

Niestety pewnego dnia Zły Król postanowił uprzykrzyć życie tego prostego człowieka mając za nic jego poświęcenie i rzucił mu prosto w twarz niezniszczalnym o wielkich rozmiarach czerwonym prostokątem po czym zaśmiał się złowieszczo "Ha Ha Ha!".

Krótko mówiąc dopóki nie ma możliwości zamknięcia tego "powitania" zainstalowałem Greasemonkey'a i dodałem nowe filtry do adblocka by absolutnie wszystko co jest reklamą na tym portalu zablokować. Takim zachowaniem administracja portalu sobie bardziej szkodzi niż pomaga. Jeśli naprawdę tak bardzo potrzeba wam pieniędzy zorganizujcie jakąś zrzutkę, a na pewno część osób was wspomoże...

hmm nie oplaca sie dwa adblock i ublock? bedzie zacina?

Co za mało złota w skarbcu? a może wasza popularność spada?

No i mamy gówno-burzę.. Bo chyba niczego innego się nie spodziewaliście? Nie mieszkamy w końcu w Niemczech żeby obywatelowi napluć na głowę a ten mówi, że pada.. Czerwony baner to najzwyklejsze chamstwo - jest to całkowicie normalne, że użytkownikom się to nie spodobało. Najśmieszniejsze jest to, że najgłośniej krzyczą i jednocześnie nie są zdolne do jakiejkolwiek wymiany argumentów, osoby które tego adblock'a rzekomo wyłączyły.

Swego czasu portal miał bardzo inwazyjne reklamy wiec zmuszony byłem adblock'a dodać. Nie nastąpiła od tego czasu jakaś znacząca poprawa więc nie mam zamiaru nic robić również z adblockiem. Co więcej, dodanie tej czerwonej grafiki świadczy tylko o tym, że moderzy tego portalu niczego się nie nauczyli. Mnie osobiście taki sposób "zmuszania" do czegoś nie odpowiada, dlatego tez rezygnuje z przeglądania mmorpg.

Pozdrawiam

Tym co zrobiliście złamaliście prawo i naruszyliście prywatność. Możecie to zrobić tylko jeśli grzecznie zapytacie i poprosicie użytkownika o zgodę, identycznie jest z plikami cookies. 
Obowiązująca dyrektywa 2002/58/EC o ochronie prywatności w komunikacji elektronicznej oraz 95/46/EC w sprawie ochrony osób fizycznych w zakresie przetwarzania danych osobowych i swobodnego przepływu tych danych. 
Zakazuje ona śledzenia działań i gromadzenia jakichkolwiek informacji na temat użytkownika lub jego urządzenia bez otrzymania na to wyraźnej zgody.
Sprawdzenie czy odwiedzający daną stronę blokuje reklamy jest sięgnięciem po informacje bez otrzymania wymaganej zgody i jest w świetle unijnych przepisów nielegalne. Niezgodne z prawem jest w tej interpretacji nie samo blokowanie dostępu do strony, ale umieszczanie, przechowywanie i zbieranie informacji ze skryptów mający za zadanie wykryć fakt zainstalowania lub użytkowania oprogramowania do blokowania reklam.

Ach jak kocham specjalistów internetowych. To jest niedozwolone, jeśli użytkownik nie był o tym informowany. Tak samo jak cookies - można tylko trzeba poinformować. Zresztą regulują ją te same dyrektywy.

Wystarczy komunikat "Blokada bla bla, jeśli się nie zgadasz opuść stronę" i jedyna rzecz do kliknięcia to "ok/rozumiem" - analogicznie do cookies.

Moim zdaniem zaszkodzili sobie jeszcze bardziej tym czymś. Ludzie jeszcze bardziej na tej stronie będą używać ad blocka no bo jak co to troche wiara sie wkurw... widząc po postach.

Moim zdaniem zaszkodzili sobie jeszcze bardziej tym czymś. Ludzie jeszcze bardziej na tej stronie będą używać ad blocka no bo jak co to troche wiara sie wkurw... widząc po postach.

Widzę tu 40 osób piszących. Podejrzewam, że portal może mieć 30-100 tysięcy wyświetleń dziennie. Wiec trochę fail teoria. Na moim portalu to przyniosło oczekiwany pozytywny skutek, tutaj będzie tak samo.

Ludzie, którzy sieją gówno-burzę w tym temacie są idiotami (poproszę warna).
Komunikat sam w zamyśle nie jest zły. Ale dlaczego do jasnej anielki, nie mógł być on np. umieszczony na dole strony, w kolorze jakimś szarym, gdzie wyjaśniona byłaby sytuacja z utrzymywaniem się portalu z reklam i prośbą o zaprzestanie blokowania reklam? Tylko o to chodziło, o to, że ten komunikat, który jest teraz jest bardzo natarczywy i inwazyjny.

Przypominam jak to wygląda, bo chyba niektórzy zapomnieli:

Dlatego nie ma się co burzyć, bo trwają pracę nad lepszym zagospodarowaniem przestrzeni na ten komunikat. Jak mówię sam wczoraj byłem zaskoczony tym jaką formę przybrał. To dopiero pierwszy dzień. Dajcie czas na chwilkę zmianę koncepcji bez naruszenia pierwotnego zamysłu.

Zamiast robić takie coś - można było myśleć przed wprowadzeniem.

Zamiast robić takie coś - można było myśleć przed wprowadzeniem.

Otóż to, święte słowa. Jakby temat nie powstał, to ta informacja w takiej postaci wisiałaby parę lat.

Czy ktoś czytał mój wcześniejszy post? Myśleliśmy i pierwotna forma była inaczej planowana. Również jestem zaskoczony tym jak prezentuje się alert i nawet teraz prowadzimy dyskusje nad jego wyglądem. Poczekajcie zamiast bezsensownie strzępić języki. Aktualnie płacz i bełkot jest bardziej irytujący niż prowadzący do czegokolwiek.

Jak już chcecie te reklamy to nie można zrobić tak jak jest w grach przeglądarkowych? Coś ala kącik reklam "Chcesz wesprzeć nasz portal? Mamy dla Ciebie reklamy, które wystarczy, że obejrzysz raz dziennie" I dowalić tam pięć reklam, 30 sekundowych. I po problemie.

Jak już chcecie te reklamy to nie można zrobić tak jak jest w grach przeglądarkowych? Coś ala kącik reklam "Chcesz wesprzeć nasz portal? Mamy dla Ciebie reklamy, które wystarczy, że obejrzysz raz dziennie" I dowalić tam pięć reklam, 30 sekundowych. I po problemie.

Polityka większości wydawców tego zabrania i kończy się banem. Ma to zastosowanie jedynie w w/w aplikacjach mobilnych i tam jest dozwolone dla produktów z danego store.

JAk zablokowac to na mozili?

Tylko na chwilę wyłączyłem AD Blocka no ale to był błąd. Niektórzy mają transfery na internet a odpalają się filmiki...

Na pierwszych dwóch stronach domagacie się całkowitego zniesienia tego zakazu, do 5 strony spuściliście z tonu i zaczeliście narzekać na brzydki obrazek anty adblockowy. Teraz jest zwykły shit storm ale idąc tym tokiem myślenia, to zakładam iż do 10 strony ci wszyscy hejterzy zaczną postować o globalnym usunięciu adblocka i tego typu podobnych apek.

Ludzie, którzy sieją gówno-burzę w tym temacie są idiotami (poproszę warna).
Komunikat sam w zamyśle nie jest zły. Ale dlaczego do jasnej anielki, nie mógł być on np. umieszczony na dole strony, w kolorze jakimś szarym, gdzie wyjaśniona byłaby sytuacja z utrzymywaniem się portalu z reklam i prośbą o zaprzestanie blokowania reklam? Tylko o to chodziło, o to, że ten komunikat, który jest teraz jest bardzo natarczywy i inwazyjny. 
Przypominam jak to wygląda, bo chyba niektórzy zapomnieli:

Jesteś tutaj już kilka lat, i blokujesz reklamy, mając świadomość, że jest to jedyne źródło dochodów tego portalu.

Małe okienko z prośbą o wyłączenie Adblocka, cokolwiek by zmieniło? Śmiem wątpić, miałeś na to kilka lat, chytrusku.

Pisałeś coś o abonamencie, jako pomysłodawca możesz zacząć od jakieś małej dotacji na rzecz portalu, w ramach podziękowań, za lata pracy, podczas których nic od siebie nie dałeś.

Ja zaczelem blokowac od niedawno gdy za duzo tego syfu zaczelo splywac