Ja zawsze uważałem, że jak coś jest robione dobrze, to warto to wspierać, jeśli wsparciem jest wyłączenie głupiego adblocka, to nie ma problemu, bo reklamy nie są na tej stronie inwazyjne.
Nie za bardzo też rozumiem, oburzenia tym czerwonym prostokątem, jeśli ktoś zna się na tyle, żeby instalować adblock'a, to naturalnie potrafi też obejść takie łatwe zabezpieczenia.
Zobaczcie sobie na stronę np. Yafud, która tworzona jest przez użytkowników, i jakie ma metody walki z adblock'iem, teraz wróćcie na stronę mmorpg która jest tworzona przez redaktorów i jej metodą walki z adblockiem jest jeden gówniany prostokąt. To nie był dobry ruch, ale zdecydowanie przesadzacie, portal istnieje od wielu wielu lat, i to jest pierwsza taka akcja, ja jako osoba która wchodzi na stronę sporadycznie jestem w stanie to zrozumieć, a starzy wyjadacze z kilkuletnim stażem, sami piszą poradniki jak przechytrzyć administracje.
Dla mnie to wygląda tak, że póki wy czerpiecie korzyści z tej strony za darmo, to jest wszystko ok, ale jeśli założyciel po kilku latach upomni się o pieniądze, które możecie mu dać wyłączając jeden programik, to jest zamach na waszą wolność, komunizm i złodziejstwo. I przestańcie używać argumentu, że można było to rozwiązać w inny sposób, bo jeśli przez kilka lat nie przyszło wam do głowy, żeby dać zarobić tej stronie, to wątpię, żeby małe okienko na dole strony was do tego przekonało, zbyt wielkie z was chytrusy, żeby się do tego przyznać.
Takie jest moje zdanie na ten temat, prośba o wyłączenie adblock'a trochę źle zrobiona, ale czy to był powód do, aż takiej afery? Z tym pytaniem was zostawiam.