Aion - dyskusja ogólna

Cóż obecnie jest event na AP + Shugo i dziennie ja na przykład robię po 100k AP, co do lvla to nie mam koncepcji, ale uważam, że najlepiej jest jak najszybciej wbić ten 60 lvl i wtedy farmić. Co nie znaczy, że farmienie na PVP od 20 lvla + dredy od 46 lvl jest złe, ale skup się na wbiciu 60 tego :) SM jak i każda klasa jest dobry, kwestia skilla.

SM jest op ...ale gunner go przebija w 4.0... i bedzie/ma miano op ;)

Nie wiem skąd te informacje xD Gunner jest dobry ale dupska nie urywa, taki templar go zjada.

podepne sie do dyskusji ogolnej

jak myslicie kiedy przyjdzie czas na aiona? gameforge tere prawie zajechal, ceny w nostale poszybowaly w gore to z lepszych gier zostal im tylko aion...

Na Aiona nie przyjdzie...maja gold packi i to im wystarcza chociaz mysle ze gameforge poprostu upada .

chociaz mysle ze gameforge poprostu upada .

Również odniosłem takie wrażenie.

Metin zaniedbany do granic możliwości, NoStale z ogromnymi podwyżkami w IS (tonący brzytwy się chwyta?), petycja w sprawie TERY... no sporo tego za jednym zamachem.

Albo Oni teraz upadną, albo nie wiem... ale dla graczy miłe to nie będzie.

Szkoda, że AION, taka dobra gra znajduje się pod ich skrzydłami...

NCSoft nie pozwoli dla gameforge zjechać aiona

Też mam nadzieje, że GF nie zjedzie Aiona, tak jak reszty produkcji na które ma licencje. Bo troche szkoda mi będzie mojej postaci, a od zera na NA jakoś mi się nie chce zaczynać. :(

Właśnie ostatnie wydarzenia pokazują, żę GF jest dziwny. Wszystkie gry zjechane, ale Aion dobrze zrobiony bez P2W.

Gfail aionem dobrze zarządza.

Na 60 da się farmić do 600-700k ap dziennie, tyle top player od nas farmi (polak, hardcore, nolajf), dobry doswiadczony gracz wyfarmi 300k/day a normalni 100+.

W 4.0 wprowadzaja casualizm, 3 mapy, daily Q na AP PvE&PvP, takze nic dobic tylko 60 teraz sfarmic pve sprzet zeby to moc farmic, jakis 40lv pvp gear +12 i starczy na razie.

NCSoft nie pozwoli dla gameforge zjechać aiona

Od kiedy ci pierwsi oddali Aiona w łapy polityki Free2Play, to ten mmo został "zatracony" na zawsze, więc GF będzie z nim robił co zechce niestety. NCSoft nie jest kiepską firmą, tak samo jak ich dzieło o którym mowa. Taki Aion i jego 'utrzymanie' wiele zapewne kosztuje, gdzie trzeba pamiętać, że na początku Aion był P2P.

Myślę, że to pirackie serwery (takie jak ten największy, Infinity Aion) dały do myślenia GFowi, że to może się udać, tylko dajmy graczom/fanom lepsze warunki, stabilność i pewność, że ktoś się będzie zajmował tak samą grą jak i serwerami. Po statystykach online nie widać aby było strasznie źle, np. na takim Barusie, gdzie pewnie polacy to dalej znaczna większość, czyli dalej chcemy rezać w Aiona pomimo 'sławy' GFa i ich ISa.

Myślę, że to pirackie serwery (takie jak ten największy, Infinity Aion) dały do myślenia GFowi, że to może się udać, tylko dajmy graczom/fanom lepsze warunki, stabilność i pewność, że ktoś się będzie zajmował tak samą grą jak i serwerami. Po statystykach online nie widać aby było strasznie źle, np. na takim Barusie, gdzie pewnie polacy to dalej znaczna większość, czyli dalej chcemy rezać w Aiona pomimo 'sławy' GFa i ich ISa.

Chciałbym zwrócić tylko uwagę na to, że Aion (a przynajmniej Barus Polski Serwer) jest aktualnie strasznie zabocony. Boty są wszędzie od spamerów po grinderów więc z tą "pewnością że ktoś się będzie zajmował tak samą grą jak i serwerami" bym nie przesadzał bo póki co to wygląda to tak, że firma otworzyła serwer i hujal dusza mamy to w du**e ważne, że kasa leci na konto. Ale Polski GSR pisał, że wezmie się za to przy pomocy graczy i ich reportów. Miejmy nadzieję że naprawdę tak będzie bo inaczej to za miesiąc na 1k ludzi online na Barusie 400 będzie botami:)

Gfail aionem dobrze zarządza.Na 60 da się farmić do 600-700k ap dziennie, tyle top player od nas farmi (polak, hardcore, nolajf), dobry doswiadczony gracz wyfarmi 300k/day a normalni 100+.W 4.0 wprowadzaja casualizm, 3 mapy, daily Q na AP PvE&PvP, takze nic dobic tylko 60 teraz sfarmic pve sprzet zeby to moc farmic, jakis 40lv pvp gear +12 i starczy na razie.

Przypominam żę w 4.0 wychodzą nowe medale, ceramium medals. Ponoć są dość żmudne zdobycia i niektórzy mówią, że nawet znacznie wolniejsze niż Mithril teraz.

Ponadto abyss gear będzie dla 1* officer, a nie R1 Soldier - limit 1k graczy na serwerze mogących go nosić. Czyli tak naprawdę ludzie mają grindować AP i się ścigać, by móc go nosić.trzeba utrzymać rangę.

Może być z tego nawet większy grind niż teraz.

Te 600k dziennie dzięki zakupowi scrolli resetujących instancje jak Esoterrace, czy przy okazji eventu, Shugo Emperor's Tomb. Trzeba je wtedy zasuwać cały dzień aż się zrzyga. Na Spatalosie jest jeden gość (Yaina), co spamuje to niemal 24/7 i ma 64M AP teraz.

Czy w Aiona ( celuje w 4.0) da się grać casualowo ? Nie mogę znalexć sobie ostatnio żadnej gry bo wszystkie wymagają cholrnej regularności w graniu a mi się tydzień chce a potem tydzień grać nie chce. Jak to będzie na 4.0 ktoś coś wie ? Oczywiście nie mam zamiaru wymiatać bo nie jestem z tych graczy ale mam na myśli spokojnie granie. Aion raczej farmolubny czy casualowy ?

Jak lubisz to tak możesz grać, tylko musisz wiedzieć, że np. tracisz 30dniowego goldpacka ... a to kilka kk jest

Jeśli chodzi o casualowe granie, to dobrze podzielić grę na PvE i PvP, choć jeśli chodzi o AIona nie są te dwa aspekty aż tak wyraźnie rozdzielone (wręz zależą od siebie).

PvE nie sprawia problemów i spokojnie można na luzie bez presji grać. Ekwipunek przyjdzie prędzej czy później, a przecież nawet podczas kompletowania nie będzie problemu z robieniem większości dungeonów. Drop jest na instancjach parszywy i trzeba zrobić naprawdę wiele razy, by skompletować gear, ale jeśli jest się cierpliwym to nie jest taką wielką przeszkodą.

Schody zaczynają się, gdy chcemy sobie porobić PvP. Wymaga to oddzielnego ekwipunku bez którego można sobie co najwyżej pójść na AFK arenę. Niektórzy kompletują Abyss gear w około miesiąc, ale to już no-life. Gra po prostu traci resztki bycia casual-friendly wtedy, bo ilość rzeczy które trzeba zrobić dziennie jest naprawdę spora i po pewnym czasie irytująca. W końcu ile razy można robić Satrę czy Esoterrace (instancja PvE, ale to one są głównym źródłem Abyss Points)?

Ponoć AP zdobywa się w 4.0 znacznie łatwiej. W dodatku będzie gear PvP, który może nie jest tak wypasiony, ale za to do zdobycia robiąc dzienne questy i nie wymagający takiego wysiłku. Możliwe że w pełni wystarczy, choć nawet wtedy Aion nie będzie należał do gier najbardziej przyjaznych casualom.

PVE nie sprawia problemow?Tu sie myslisz,bo np. na nexusie wiekszosc nigdy w zyciu nie zrobila TH...

A jak stoi populacja?

Mam takie pytanie, nie wiem czy to ważne, ale podkreśle, iż mam status weterana. Aktualnie mam 30 poziom templarem i chce farmić silver coiny na eq "pomarańczowe" które wyjdzie około 300 silver coinów, aktualnie mam ich bodajże 108, więc proszę o porade, gdzie farmiliście te coiny. ^^ Moge spamić questem co można go robić #/150 razy. :)

PS. Dodam, że gram na Asmo.

Najlepsze są powtarzalne Q. Sam tak farmiłem, a w zasadzie to ekspiłem, bo to mi odpowiadało najbardziej ;) Wpadał nie tylko exp, ale i coiny/itemki.

EDIT: Od razu zadam pytanie, bo brat mnie prosił. Jak dokładnie ustawiacie WTFast dla Aiona ? Bo z tego co widziałem to normalnie ping na naszym necie jest około 300, a po włączeniu WTFasta było około 260... Więc nie wiem czy coś skopał, czy po prostu mamy neta do kitu. Pozdrawiam