Aion - dyskusja ogólna

Gram na serverze Spatalos, templariusz 25 lvl i mam troche pytań jako nowy

Chciałem zrobić drugą instacje obóz szkoleniowy n...(coś tam) przez "znajdz grupe" nic nie wyszło, czekałem 2h i nic, nikt nie chodzi na instacje na low lvl czy jak? może coś źle zrobie?

Rozwijam póki co zbieractwo, mam a dokładnie miałem pełno matsów, skóry, rośliny, owoce, minerały itp z map 10-20 i teraz z 20-30, Co z nimi robić? Wywalać sprzedawać?

Chciałem rozwinać sobie alchemie, wiem ze crafty expy się poprzez questy i nie wiem czy będe potrzbował jakieś matsy które sprzedałem

Gold pack świeża 65 (taki jest max lvl jeżeli się nie myle) bez problemu nazbiera na gp? czy trzeba mieć średnio-dobrze ubraną postać aby być wstanie na luzie kupować co miesiąc gp?

CO do Alchemii. Robiac craft przez Work Order, wszystkie matsy kupisz u sklepikarza przy maszynie do alchemii

Wczesniejsze lvl tez uzbieraja na gp tylko troche wolniej

Przeczytałem trochę o craftach i podobno crafty można wbić do 400 na tych questach a dokładnie zleceniach od trenera, aby wbić alchemie +400 będę potrzebował matsy z high-levelowych map? Jeżeli tak to matsy z low-lvl map mogę wyrzucać/sprzedawać i spać spokojnie w nocy bez obaw że będę musiał farmić farmić i jeszcze raz farmić?

Ponawiam pytanie z instancją jeżeli ktoś nie zauważył

Chciałbym się przejść na obóz szkoleniowy nochsana, pogadałem z npc który dawał mi questy na tą instancje i otworzyło mi się okno "Znajdź grupę" (te samo okno można otworzyć za pomocą shift+v), Zapisałem się i czekałem 2 godziny i nic... Później przeniosłem się na server dla początkujących i kiedy tam pogadałem z npc miałem 2 opcje wyboru, Aby stworzyć nową grupę albo dołączyć już istniejącą , wybrałem opcje drugą i pograłem 20 minut i jako że nic się nie działo wróciłem na server główny. Nie mam GP aby pisać na chatach globalnych i nie wiem jak znaleźć party na tą instancje a zależy mi aby się tam wybrać, czy ten system szukania party działa? czy ludzie się zapisują przez to? A może ja coś źle robię i polecicie mi co zrobić aby jak najszybciej znaleźć grupę.

Matsy wrzuć sobie do storge, albo wrzucaj jedynie te, które są potrzebne do questów - potem można sobie wystawić i zawsze trochę kasy wpadnie, bo ludzie kupują mimo wszystko te questowe matsy.

Alechemia - na 400+ będziesz juz potrzebował matsy, ale z map na wyższym lvlu, więc tymi co masz nie przejmuj się za bardzo.

Instacje - nie opłaca się wchodzić przez ten system, bo się po prostu nie doczekasz na grupę. Najlepiej omiń tą instancje, a jeżeli bardzo Ci zależy to niestety normal chat jedyna opcja i może znajdziesz kogoś z GP i będzie spamował na /LFG.

Jest trochę grup na NTC (jeśli grasz na serwerze EN radzę używać nazw i wersji gry EN). Po prostu obserwuj LFG chat i grupy w tym oknie podczas robienia questów. Na Spatalos/Elyos chyba ze 2-3 grupy widziałem. Jeśli się jakaś grupa pojawi, wtedy "apply" i jazda.

Jak chcesz zarobić mnóstwo kasy i to bardzo szybko to polecam robić coin questy - najlepiej na golden coins i silver coins - a i polecam też robić je w grupie :) o wiele szybciej ci to pójdzie możesz się dorobić naprawdę ogromnej sumki nawet w ciągu 1-2 godzin :>

Wybieram sie na NA i 2 pytania:

1. Na ktorym serwie jest w miare dobra ilosc ludnosci + zadna ze stron nie ma chamsko widocznej przewagi ? Jezeli wszedzie by bylo tak samo, to pewnie na Siel pojde, ale nie orientuje sie w sytuacji (ani w ogole w grze ;) ).

2. Czy do mass pvp potrzebny jest prawdziwy kombajn komputerowy ? Wiem, ze Aion mi pojdzie bez problemu, ale obawiam sie co do naprawde wiekszych potyczek :)

No i pytanie niezwiazane z sama gra - strona NA aiona jest jakos uszkodzona ? Klikam, zeby wejsc na forum to mi wyswietla, ze nieudana proba zalogowania, pomimo, ze jestem zalogowany...

1. Posłużę się zdaniem kolegów, którzy grają na NA: idź na Siel. B. duża liczba graczy i raczej balans stron okej.

2. Na siege trzeba mieć konkret maszynę. Ogarnąć tak duża liczbę graczy to sajgon dla kompa, nawet opcja fixed fps nie pomaga w moim przypadku :) E8400, gt8800, 4gb ram / lap: i5/ radeon 5730hd/8gb .

Dzięki niebiosom niedługo zmieniam maszynę :P

Co do forum. Raczej nie bug, bo mam to samo odkąd pamiętam i to losowo :P Raz wejdzie, raz nie.

Siedze niestety na lapku Acer V3-571G - i3-3120m/4GB/GT730m, pewnie gdybym wsadzil kolejne 4 gb ramu nie byloby problemu, ale poki co nie stac mnie na to ;f.

Troche slabo z pingami, nawet jak uzywam WTFast to mam najnizej 190ms (o 2 w nocy). Sprawdze jeszcze w okolicach godziny 14-16, jak bede w stanie zejsc ponizej 120ms to ok, jak nie to bede zmuszony szukac innej gry, bo nie zamierzam zaufac failforge-owi :).

z pingiem 100+ juz o pvp mozna zapomniec takze granie na NA to glupota:) chyba , ze ktos cieszy sie tym , ze zabije przecietniaka grajacego 1 raz w Aiona:)

Na którym serverze w wersji EU jest najwięcej graczy?

Edit: Oczywiście sprawdziłbym na aioninfo, ale GameForge musiał i to zepsuć. :c

Najwięcej graczy zawsze było i grało na niemieckim Thorze (chyba tak się to pisze). Tak wynikało z moim obserwacji do czasu kiedy nie zamknęli aioninfo. Wiem tez, że nasz polski serwer Barus był w ścisłej czołówce jeśli chodzi o populację EU śmiem stwierdzić że względem danych z aioninfo w pierwszej 3-4 zawsze był. To takie moje spostrzeżenia. Piona

Zauważyliście, że ostatnio (od 4.0) w tej grze nie ma o robić?

Ten nowy dredgion jest tylko 3 razy w tygodniu (totalna głupota twórców gry, żeby nie powiedzieć ostrzej), a nowych dungeonów nikt nie robi, bo zajmują parę godzin i się ludziom nie chce. PvP w grze niby skupionej na PvP tyle co kot napłakał.

Niestety sam to zauważyłem.

Teraz jeszcze ten durny event, gdzie nie ma ludzi, bo farmią FT. PvP znikło do zera praktycznie dla mnie. :X

Wcześniej ? Robienie w kółko TF, też nic nowego :P

Ten event to w ogóle jakaś nie poważna sprawa, cholernie zniszczył gospodarkę, poza tym przez niego ciężko o jakieś pvp bo ludzie siedzą pod FT, mi znudziło się to po 3 dniach. Poza tym naprawdę sam zaczynam się logować na chwile do aiona pogadać bo naprawdę nie ma nic ciekawego do roboty...

Mam zamiar rozpocząć grę ale jak to jest z światem w Aion, jest zamknięty czy otwarty? Tzn. można dojść wszędzie, żadnych zamkniętych instancji ? I jakiego typu jest to MMO, dużo nabiegam się za questami ?

Aion ma świat otwarty.

Najdłuższe questy to kampanie, które należy robić. Opłaca się za tym biegać, ponieważ dają bardzo dobre nagrody i spore ilości expa. Reszta jest umiarkowana, jak w każdym MMO. :)

Jaka klasa dobrze działa z templarem ? Chodzi o to że z kolegą chcemy pograć we dwóch a on z góry wie że chce grać templarem. Myślałem nad assasinem jednak wole sięgnąć po radę "ekspertów".

Cler/Chanter/Bard

Czy warto majac konto z perm statusem Veteran grac w Aiona aktualnie na serverach gameforge?

Jaki server wybrac... PL Barus czy moze jakis inny EU?

Po jakiej stronie zaczac gre? Elyos czy Asmo (w przypadku danego servera).

Jaka klasa jest najlatwiejsza/najlepsza Sorc? SM? A moze cos innego?