@Slevin
Okay, mój błąd, myślałam, że chodzi o Kamienie Zaklinające.
Jeśli chodzi o Manastony to faktycznie jest coś takiego, mało osób, naprawdę mało posiada jakikolwiek kamień +10 włożony w eq (przynajmniej na Barusie).
Tłumaczę dlaczego... Naturalne i logiczne jest to, że serwery niemieckie, francuskie i jakiekolwiek inne zarabiają w oczach GF'a o wiele więcej niż nasze, gdyż za rzeczy w IS nie płaci się w złotówkach tylko w Euro, co za tym idzie rzeczy w IS są dla nich 4x tańsze niż u nas. Dla niemca wydanie 50 euro na grę to nie jest problem. U nas 200zł jednak coś znaczy w codziennym życiu i wiele osób by się ze mną zgodziło.
Natomiast kamienie +6. +7, +8 nie są jeszcze takie drogie i można się w nie spokojnie wyposażyć wykorzystując kinahy w grze.
Ponadto Luna to nie jest jedyny sposób na zdobycie kamieni pomijając fakt, że każdy ogarnięty gracz wie, że żeby mieć zyski trzeba mieć PRZYNAJMNIEJ te 8 postaci, które wykorzystuje na eventy i przede wszystkim na Lune tygodniową. Ja osobiście mam 2 konta na takowy rarytas i radzę sobie z tym dobrze.
Gra oferuje praktycznie cały czas jakieś eventy i atrakcje, na których można zarobić także za darmo, więc naprawdę pieniędzy nie brakuje.
Fajnych, drogich rzeczy również. Wiadomo, że osoba pakująca realną walutę w Aiona zarobi na tym więcej, ale nie można powiedzieć, że gracz free to play nie zarabia na takowych eventach wcale bo tak nie jest. Jeśli się wie o co chodzi i co robić żeby zarobić to nie ma z tym nawet najmniejszego problemu.
Co do moich Estim.
Obecnie posiadam 3 estimy i tylko jedną na +3, reszta na +2.
Myślę natomiast, że to nie daje tak dużej przewagi w czymkolwiek, gdyż dodaje to jedynie nasze CP, a tego wraz z lvl;em dostajemy coraz więcej.
Także to o co pytasz to taki EG totalny, do którego jeszcze nie doszłam ze względu na to, że dobić 75 nie jest łatwo. Szczególnie jak się ma jeszcze inne gry i inne rzeczy do roboty.
Przepraszam za to, że jest to napisane bezpośrednio i wręcz prosto z mostu.
Wiem, że niektórzy mogą to źle odebrać, nie tak jak mam na myśli.
W każdym razie nie miałam złych intencji i staram się jedynie wytłumaczyć swoje stanowisko i pomóc.
Pozdrawiam cieplutko, Niyome.