WoW był hitem, WoW jest hitem, WoW będzie hitem. Proste, na runku nie ma teraz żadnej gry która by pobiła WoW.
Aion - Jak to wygląda?
@ Nie mów "hop", dopóki nie masz pewności, że kolejny skok nie urwie ci nogi.
WoW postawił wysoką poprzeczkę w gatunku mmorpg. Przez najbliższy czas nie będzie żadnej gry zdolnej lub mającej szansę pobić go i przyciągnąć podobną liczbę graczy.
@ Nie mów "hop", dopóki nie masz pewności, że kolejny skok nie urwie ci nogi.WoW postawił wysoką poprzeczkę w gatunku mmorpg. Przez najbliższy czas nie będzie żadnej gry zdolnej lub mającej szansę pobić go i przyciągnąć podobną liczbę graczy.
Nom, bo żeby być uber pro to trzeba grać w wowa... Wiecie co? teraz uważam wowa za 2 tibie.
Uważaj sobie wowa za co chcesz... Jedni się obrażą, drudzy strzelą focha z przytupem, a inni będą mieli to w nosie. WoW jak na razie ma do zaoferowania więcej niż L2, Aion i kij wie co jeszcze razem wzięte... Jedynie co go zmiata z powierzchni ziemi to Age of Conan w kategorii questów. Jeżeli ktoś nie wpadnie na pomysł lepszego MMO to Blizz będzie zbierał zielone przez jeszcze długi, długi czas...
A inną sprawą jest kwestia gustu. Whatever, daj mi wiarę, noob w wowie ma ciężke życie więc trudno przyrównać go do Tibia 2nd
Uważaj sobie wowa za co chcesz... Jedni się obrażą, drudzy strzelą focha z przytupem, a inni będą mieli to w nosie. WoW jak na razie ma do zaoferowania więcej niż L2, Aion i kij wie co jeszcze razem wzięte... Jedynie co go zmiata z powierzchni ziemi to Age of Conan w kategorii questów. Jeżeli ktoś nie wpadnie na pomysł lepszego MMO to Blizz będzie zbierał zielone przez jeszcze długi, długi czas... A inną sprawą jest kwestia gustu. Whatever, daj mi wiarę, noob w wowie ma ciężke życie więc trudno przyrównać go do Tibia 2nd
Gra tak, tylko nastawienie. Chodziło mi o to że większość co w to grają/zaczynają grać uważają że będą uber pro. Ja w tej grze nie widzę niczego nadzwyczajnego
Ma do zaoferowania latanie, oblężenie miast, mase questów, skakanie/pływanie, dużo ras i klas, dużo przedmiotów, ogromną mape, wojne frakcji, rozwinięty craft i dużo skilli. Czyli cechy których żadna gra nie ma naraz. Wciąż uważasz że nie ma niczego nadzwyczajnego? Porównanie do tibii jest conajmniej żałosne skoro nie ma ona nawet 1/3 z tego co ma wow.
Ma do zaoferowania latanie, oblężenie miast, mase questów, skakanie/pływanie, dużo ras i klas, dużo przedmiotów, ogromną mape, wojne frakcji, rozwinięty craft i dużo skilli. Czyli cechy których żadna gra nie ma naraz. Wciąż uważasz że nie ma niczego nadzwyczajnego? Porównanie do tibii jest conajmniej żałosne skoro nie ma ona nawet 1/3 z tego co ma wow.
No tak gra ma dużo do zaoferowania, ale chyba dlatego, że jest płatna.
Raczej bym w nią sobie zagrał, ale jedynie chyba że na trailu.
Ma do zaoferowania latanie, oblężenie miast, mase questów, skakanie/pływanie, dużo ras i klas, dużo przedmiotów, ogromną mape, wojne frakcji, rozwinięty craft i dużo skilli. Czyli cechy których żadna gra nie ma naraz.
Good joke.
WoW jest po prostu robiony pod amerykan. Jest banalny w obsłudze, ma strasznie mało możliwości i pójdzie na każdym amerykańskim kompie. Jako że większość amerykanów (nie obrażając żadnego konkretnego) to idioci, to gra tak banalna rozchodzi się jak ciepłe bułeczki. Dlatego na rynku amerykańskim mało które MMO ma szanse zaistnieć - bo oni nie przyjmują gier zbyt skomplikowanych. Do tego miał na starcie ogromną reklamę jaką była seria Warcrafta.
Bez podbicia rynku amerykańskiego nie ma MMO. Więc tak naprawdę gry z tego gatunku będą coraz bardziej banalne, banalne... aż w końcu będzie Diablo Online.
ma strasznie mało możliwości
Conajmniej żałosne... Wymień mi conajmniej 3 rzeczy które ma jakieś inne mmorpg a nie ma tego wow to przyznam Ci racje.
Conajmniej żałosne... Wymień mi conajmniej 3 rzeczy które ma jakieś inno mmorpg a nie ma tego wow to przyznam Ci racje.
Ma powalająco małą ilość klas.
Słabo rozbudowany system klanów.
Siege Player v. Player (nie, atakowanie miast to NIE siege)
Cała gra polega na Weź Quest->Zabij kilka potworków->Weź next quest i tak do max lvl.
Monotonia świata - wiele terenów pokrywają identycznie wyglądające farmy, wieże itd.
Chcesz 3, ja daję 5. Want moar?
1Ma powalająco małą ilość klas.2Słabo rozbudowany system klanów.3Siege Player v. Player (nie, atakowanie miast to NIE siege)4Cała gra polega na Weź Quest->Zabij kilka potworków->Weź next quest i tak do max lvl.5Monotonia świata - wiele terenów pokrywają identycznie wyglądające farmy, wieże itd.Chcesz 3, ja daję 5. Want moar?
1Co za dużo klas to nie zdrowo
2Po co ci wiecej?
3Wintergrasp odbywa sie na zasadzie oblezenia oraz nowe bg 40vs40 w paczu 3.2.0
4Skoro robiłes tylko q zabij mobka to jestes pro
5Duzej ilosci ludzi taki swiat odpowiada
Mów dalej
Nie wdaje się w tą wojno Kozak vs reszta forum, ale powiem tylko jedno, każdy gra w co chce, a Kozak ma rację co do rynku amerykańskiego. Ciężko żeby taki kolos jak Blizzard nie wypuścił gry + reklamy, która nabije mu kapsę... Zresztą, nie tylko amerykanie lubią proste gry. Jednym odpowiada banalna mechanika, a innym coś bardziej skomplikowanego like L2... Peace
Musze przyznać, że Kozak ma trochę racji co do Amerykan i ich rynku. Tez jestem przeciwko szalonemu amerykanizmowi i mówieniu, że wszystko co amerykańskie jest dobre. Co do robienia pod Amerykan, to z tym się nie zgodzę, bo playerów WoW'a można znaleźć na całym świecie. A wracając do temat Aion już mogę powiedzieć, że lepszą grą (albo jak ktoś woli popularniejszą) od WoW'a nie będzie.
Miałem przyjemność grac na CBT i naprawdę oprócz dość pięknych miejsc jak i tego wspaniałego latania, nie ma co robić
PvP 4/10 ponieważ za długo trwa i jest wkurzające
Ja tam gre oceniam hmm max 7/10
1Co za dużo klas to nie zdrowo2Po co ci wiecej? 3Wintergrasp odbywa sie na zasadzie oblezenia oraz nowe bg 40vs40 w paczu 3.2.04Skoro robiłes tylko q zabij mobka to jestes pro5Duzej ilosci ludzi taki swiat odpowiada
I o to właśnie chodzi - nie o liczbę "ficzursów", tylko o ich rozbudowanie. W WoWie łowienie jest Zarzuć wędkę-Patrz co wyjdzie. W L2 masz walkę z rybą, różne rodzaje wędek i przynęt, Fishing Shoty, skille łowieckie (i ich downgrade, choć do końca tego nie kumam), łowienie nocne (zupełnie inne niż te dzienne) itd. I o tym mówię, WoW jest w wielu takich aspektach prostacki i amerykanom to odpowiada.
Co do robienia pod Amerykan, to z tym się nie zgodzę, bo playerów WoW'a można znaleźć na całym świecie.
Najpierw WoW opanował Amerykę, to oczywiście natychmiastowo skoczyło na Europę. Na wschodzie... masa chińczyków którzy botują, cheatują i zarabiają realną gotówkę dzięki swojemu WoWowi. A jak któryś z nich (jak i Koreaniec lub Japończyk) chce ZAGRAĆ w MMO, to bierze okolicznego Grindera.
Co do craftingu... uwierz mi ze Lineage2 powala wowa w tym przypadku... Grajac na globie i robiac 1 bron sredniego typu trzeba nie raz poswiecic pare tygodni.
Z tego co mowi RMK ze AOC ma lepsze questy.... MIAL!! Teraz nowy dodatek troche zmienil sytuacje na strone WoWa. Ale za to Pod wzgledem PvP i samej taktyki WoW jest slabszy od Age Of Conan. W obu grach nie jst ono jakos super dynamiczne... Ale za to w AoC jest znacznie bardziej przemyslane. No i teraz jeszcze C9.... tutaj Napierdzielanka bedzie na pieknym poziomie.
ALe to nic nie zmienia.... WoW ma poprostu niesamowitych ludzi ktorzy nad nim pracuja
Poza tym to byl temat o Aion(Runes Of Magic) a nie WoWie
//Mądry człowiek - R3m4ke
Grajac na globie i robiac 1 bron sredniego typu trzeba nie raz poswiecic pare tygodni.
Jesteś pewny że jest sie z czego cieszyć?
Szczerze mówiąc to ten tytuł może i jest dobry ale niczym szczególnym nie odróżniający sie od pozostałych. Zwyczajny zlepek gier. Nawet mnie nie interesuje czy on wyjdzie w tym miesiącu czy przeniosą premiere o kilka lat...
@Edit
Jak sie tak nad tym zastanawiam to nie do końca rozumiem czego akurat mi spawn wypomniałeś ten craft w lineage. Nigdzie nie napisałem że jest gorszy niż w wowie, napisałem tylko co wow ma do zaoferowania bo padło stwierdzenie że to druga tibia co nawet nie jest śmiesze, bowiem jest zwyczajnie żałosne.
Zasięgnąłem wiedzy o Aionie.
Przeczytałem jego recenzję w CDA. Zacząłem od Gamewalkera. Pierwszy comment "Dobre, ale WoW i tak 100x lepszy". Nosz kur... nie wytrzymam. Ale ok, porównałem z innymi Gamewalkerami, to tylko enki jest takim fanbojem WoWa, a recke piszę ktoś inny. Spox.
Wbrew moim oczekiwaniom recka nie była zła, co ciekawe zabrało się za nią dwóch redaktorów, którzy "nie lubią Azjatyckich MMO i Anime" (czy jakoś tak). No to po cholerę piszą tą recenzję? Nie ma w całej redakcji NIKOGO kto by preferował taką rozgrywkę? Nieważne. Czytam.
Przeczytałem i już wiem gdzie jest pies pogrzebany. Panowie z NCsoftu próbowali zmienić L2 w WoWa. Popełnili jednak błąd. Zrobili tą grę, zamiast skupić się na L3.
Jaki był ich przepis? Bierzemy Lineage'a, obcinamy go o połowę (gracze WoWa nie lubią za dużo opcji) i robimy exp przez questy. PvP zostawiamy syte. W ten sposób zamiast 36 klas w L2 mamy tu ich tylko 8, typowych przedstawicieli gatunku, nie mamy też dwóch przejść klas jak w L2, ale jedną i to dosyć szybko. Mamy dwie walczące ze sobą strony, jak w WoWie. Mamy emocjonujące PvP z L2. Niby syto. Niby.
Podstawowym problemem Aiona jest to że nie jest WoWem. Heh, niby dziwne, ale jest prawdziwe - WoW opiera się na marce, dzięki czemu każdy kto grał w W3 chce poprowadzić przedstawiciela swojej ulubionej rasy osobiście. Więc na nic całkiem niezła reklama - na polu POP-MMO (właśnie wymyśliłem ten skrót, nawiązujący bezpośrednio do POPu jako muzyki, niewymagającej i popularnej) nie ma nikt szans, chyba tylko Fallout Online (ale musiałby być RPG pełną gębą) czy Diablo Online.
Kiedy Aion miałby szanse? Gdyby był Lineage 3. Gdyby NCsoft poszedł wytartym przez siebie szlakiem i zrobił grę wymagającą i rozbudowaną - z tą reklamą na pewno miałby szanse się przebić. A tak? Czekamy na L3...
yyyy moim skromnym zdaniem Aion jest lepszy od L2 a L3 wyjdzie moze za 3 lata
MOZE bo NCSOFT zadowolila sprzedajnosc Aiona i ponoc maja zaniechac prac na L3 ... a rozwijac nowe dodadki do Aiona
... Wiesz Aion sprzedal sie juz w 1 milionie sztuk w USA/EU
Ja i tak uważam że to wszystko zownuje GW2