Aion - Jak to wygląda?

Zacytuje tylko wypowiedź znajomego, którego zapytałem o AIONa czy warto zagrać:

At the moment AION is filled with Bots and gold farmers/sellers . First thing that i do when i log into the game i block all the gold selling spam because its annoying beyond belief they event spam your ingame mail box with that crap.

Nie wiem czy to prawda czy nie, ale patrząc w przeszłość i powiedzmy L2, nie będę zdziwiony. Że po wejściu do gry nie będę zaspamowany ofertami golda etc etc....a i pewnie po jakimś czasie będę rozróżniał gracza od bota, tak jak to było w L2.

Ale czas pokaże czy Aion przegra wojnę z tą plagą. Jak na razie odpuszczam Aiona, czekając na APB..i może SGW.

Ja i tak uważam że to wszystko zownuje GW2

A ja mysle ze trzeba czekac na Fallouta Online :D

Co do botow i spamu z kasa... fakt to prawda.. ale NCSOFT zrobil masowy ban na to... co pomoglo... ale dostalo sie tez wzyklym graczom przypadkiem.

yyyy moim skromnym zdaniem Aion jest lepszy od L2 a L3 wyjdzie moze za 3 lata

O to chodzi że nie ma co porównywać bo to inne gatunki prawie. Aion miał połączyć WoWa z L2, ale panowie z NCsoft nie mają ręki do robienia questów. Z chęcią sam bym przetestował, ale nie ma wersji Trial (tydzień free jak w L2...).

Przejrzałem mnóstwo gameplayów Aiona żeby sprawdzić - czy ta gra na szanse stać się hitem? Więc...

Ma. Ma ogromne szanse stać się hitem, ma ogromne szanse pobić WoWa. Bo po Gameplayach to widać - wyraźnie połączono WoWa z L2, a zrobiono to tak świetnie, że każdej części gry jest tu trochę.

Może trochę was dziwi ze wypowiadam się widząc jedynie gameplaye - na pewno będzie "Re-Recenzja" gdy dorwę się do triala. Bo spójrzcie:

Więc... gra opiera się na fuzji Lineage'a z WoWem. Naprawdę, nie wiem od czego zacząć, bo to przytłaczające. Spójrzmy na walkę - z L2 wyciągnięto co następuje: Skille (bardziej widowiskowe niż po prostu ciachnięcie mieczem jak w WoWie), chwilowe debuffy jak Stun (które wyglądają identycznie jak w L2!) czy zbroje (dziewczyn odkrywają bardzo dużo, faceci za to wyglądają jak bogowie) czy broń (maksymalnie udziwniona). Z WoWa - możliwość biegania podczas walki i skakania, mimo że skille wykonuje się stojąc w miejscu.

Potworki za to to trochę WoW, trochę L2. Nie można ich zbytnio sklasyfikować, bo żaden z nich mi nie przypomina nic co już widziałem. Ale są [size="3"]Ride frickin' Bossy! Tak jest, walka z nimi to już nie jest stanie w miejscu i nawalanie, teraz (w MMO nowej generacji) pokonuje je jedna osoba, wyczyniając przy tym takie rzeczy że mózg staje.

A widzieliście te krajobrazy? Cóż, niektóre lokacje są nazwane identycznie jak w L2 :D ale to nie przeszkadza WoWowcom, bo są odpowiednio "odmrocznione", bardziej wesołe i przyjazne. Ale scena w której nad expowiskiem przelatuje jakieś 'niewiadomoco" wielkości dużego samolotu - CO TO JEST??? Przy okazji zwiększono limit widoczności dzięki czemu nie ma efektu z L2 pod tytułem "tu powinien być świetny widok, ale go nie ma".

Jak to podsumować? Dla mnie gra zapowiada się nieziemsko i na pewno będę czekał na triala. A potem... kto wie, może kupię miesiąc lub dwa.