Aion = Mega hejt?

Cześć

Ostatnimi czasy szukam mmo dla siebie i czytam/oglądam o różnych grach. Trafiłem na Aiona. Gameplaye całkiem przyjemnie, gra nie wygląda źle i wydaje się być bardzo rozbudowana ale... dlaczego praktycznie pod każdym filmikiem lub na forach zdecydowana większość tak bardzo tą gre hejtuje ^^ Wiele osób pisze, że mikropłatności zabijają tą gre lub, że obecnie ta gra umiera i ludzi odchodzą.

Czy ktoś z obecnych graczy Aion'a mógłby się wypowiedzieć na ten temat ? :)

Z Aionem jest tak, że albo go kochasz, albo nienawidzisz :) Ogólnie gra jest spoko wizualnie i grywalnie można się nacieszyć. Co do hejtu...

Po 1. w grze z czasem ( gdzieś koło 40lvl ) warto kupić Gold Packa, bo znosi ograniczenia typu, brak możliwości korzystania z brokera, brak możliwości handlu z innymi graczami, ograniczony crafting czy zbieractwo. Bez GP spokojnie można grać, tym bardziej z jakimś legionem. I właśnie GP jest jedyną rzeczą w którą trzeba zainwestować, ale kupić go można za kasę w grze, ok. 70kk serwer Barus, lub ze sklepu Aiona za 99AC czyli jakieś 40zł. Ewentualnie kupno na Alllegro, ale z tym bywa różnie. Tak że mikropłatności nie mają dużego znaczenia w grze, bo można wszystko zdobyć samemu. W sklepie Aiona jest możliwość kupna kilku itemków które mogą poprawić jakość setu itp...ale trzeba być mega desperatem żeby wydawać kasę na coś co można mieć za free :) Wystarczy grać :)

Po 2. gra nie umiera i ludzie nie odchodzą, jest wręcz przeciwnie, szczególnie po reklamach gry w tv. Serwer Barus jest najbardziej zaludnionym serwerem, tak było od początku i jest nadal.

Co do minusów...jest tylko jeden...Gameforge, europejski wydawca który w przeciwieństwie do NC softu, wydawcy amerykańskiego, ma wszystko kompletnie w d..., zarówno graczy jak i bugi, lagi, booty itp. Największy minus to masakryczne lagi od 18-tej do 21-szej bo wtedy zaczyna się oblężenie fortec i gra mega dużo osób. Jeszcze 2 miesiące temu tego nie było, ale bywa to uciążliwe, a Gameforge nic z tym nie robi, tylko nowe eventy i itemki do sklepiku wpuszcza, dlatego jest hejt. Jeśli nic tym nie zrobią, to gracze zaczną odchodzić, ale co z tego jak zawsze przyjdą nowi :)

Trochę się rozpisałem, przepraszam, ale masz naświetlone jak to z Aionem jest :) Ogólnie grę polecam, gram w to 4 lata i nadal mnie nie nudzi, warto tylko szybko znaleźć legion, bo gra samemu to nie to samo :) Pozdrawiam.

Gra była całkiem spoko ze 2-3 lata temu, tzn wtedy warto było jeszcze się pakować jeśli ktoś chciał poświęcić jakiejś grze więcej czasu. Teraz gra jest spoko dla zaczynających casuali, albo weteranów którzy już tyle osiągneli, że żal im opuszczać grę. Ogólnie mechanika gry, gameplay itp itp jest fajne, ale...

FailForge... (wydawaca) jest jednym z najgorszych możliwych. Te samy boty biegają po mapie od miesięcy a oni olewają raporty. Zamiast tego zdarzają się bany z powietrza, rozdawane przez źle skonfigurowany automat. Od dłuższego czasu gra cierpi niemiłosierne lagi, a FF nie jest w stanie nic z tym zrobić, lub po prostu ma na to wylane. Do tego regularne eventy w stylu zaloguj postać, afkuj cały dzień i zbierz nagrodę, lub event w stylu idzie lato, dodaliśmy do sklepu nowe stroje kąpielowe za 30$ sztuka... Serio, póki hajs się zgadza, to będą pozwalać w grze na wszystko...

Jeśli chcesz poświęcić jakiejś grze więcej czasu, to wybierz inną. W koszcie 1-2 goldpacków z Aiona masz dużo lepsze TESO. Ew poczekaj na Cabala 2, Black Desert, Skyforge, a nawet ArcheAge w obecnym stanie jest lepszym wyborem dla nowego gracza niż Aion.

jak masz zmiar grac w aiona to tylko od ncsoft lub też jakiegoś w miarę ogarniętego priva jak checesz high rates.

Ok czyli wysluchales 3 opini hejterow Aiona. Teraz czas na prawdziwa opinie gracza od wielu lat na gf...

Po1. Gra jest bardzo dobra po wzgledem pvp i pve.

Po2. Ma duzy content PVP i PVE

Po3.Maxa nie wbijasz w 2 dni.

Po4. NIe ma p2w tak nie ma p2w - hejterzy z NCsoftu pisza , ze jest p2w chociaz nigdy nie grali na gf

Po5. Jest duzo lepszy ping niz na NCsoft

Po6.NOrmlane godziny siege (a na nich zbierasz end game set pvp)

po7. Gold packa spokojie kupisz do 65 lvla...(mozna kupic na darmowym koncie)

Po8. Gold packa kupujesz w grze.ew jak masz $$ mozesz sobie kupic na allegro za 15 zl.

Po9.Barus (polski server) ma najwiekszy online w Europie codzinnie powyzej 3k graczy.

po10. O tej godzinie ma 1k online inne serevry 500 :)

po11. Do Aiona przynajmniej 2 x w roku wchodza spore aktualizacje.

po12. Gra jest dobra caly czas obecnie najlepsza gra f2p...

po13. Dogonienie Topowych graczy w gearze to kwestia czasu mozesz to zrobic w pol roku a mzoesz robic to w rok ...wszystko zalezy od tego ile czasu grasz i jak grasz.

Ok czyli wysluchales 3 opini hejterow Aiona. Teraz czas na prawdziwa opinie gracza od wielu lat na gf...Po1. Gra jest bardzo dobra po wzgledem pvp i pve.Po2. Ma duzy content PVP i PVEPo3.Maxa nie wbijasz w 2 dni.Po4. NIe ma p2w tak nie ma p2w - hejterzy z NCsoftu pisza , ze jest p2w chociaz nigdy nie grali na gfPo5. Jest duzo lepszy ping niz na NCsoft Po6.NOrmlane godziny siege (a na nich zbierasz end game set pvp)po7. Gold packa spokojie kupisz do 65 lvla...(mozna kupic na darmowym koncie)Po8. Gold packa kupujesz w grze.ew jak masz $$ mozesz sobie kupic na allegro za 15 zl.Po9.Barus (polski server) ma najwiekszy online w Europie codzinnie powyzej 3k graczy.po10. O tej godzinie ma 1k online inne serevry 500 po11. Do Aiona przynajmniej 2 x w roku wchodza spore aktualizacje.po12. Gra jest dobra caly czas obecnie najlepsza gra f2p...po13. Dogonienie Topowych graczy w gearze to kwestia czasu mozesz to zrobic w pol roku a mzoesz robic to w rok ...wszystko zalezy od tego ile czasu grasz i jak grasz.

Mylisz zarówno hejt z realizmem, jak i obiektywną opinię, z fanboyowską.

Żeby nie było, z większością powyżej wypowiedzi się zgadzam, aczkolwiek zostały kompletnie pominięte wymienione przez nas minusy. Gra jest dobra. Tylko przedmówca wyraźnie zasłania wszystkie minusy plusami (grze nie brak zarówno pierwszych jak i drugich).

Widzę, że zdania są różne :D Ale w sumie spodziewałem się tego po części.

Czy jako gracz głównie PVE dostane jakieś dungi czy może raidy ciekawe?

Klasy są zbalansowane czy raczej średnio?

Z balansem klas jest różnie. Zależy od tego czy znasz dobrze swoją klasę na wylot i potrafisz nią grać, bowiem dobrze ogarniając templara pojedziesz gunslingera lub innego dps w pvp. Co do tematu PVE, na endgame masz sporą ilość instancji/rajdów. Jeden to 12 osobowy rajd, drugi 24, a reszta dungów to 6 osobówki, które farmi się dla manastone, zarobku lub pierwszego mythicowego setu (Sauro Supply Base). Kiedy wejdzie patch 4.7 w całkowitej swojej zawartości na servery EU dużo się zmieni, m.in. wbicie 65 zajmie ok. tygodnia jeżeli śpieszy Ci się oraz zmiana w systemie ulepszania gearu.

Co do płatności, to zgadzam się z donkiem. Jedyny wydatek na jaki powinien zdecydować się nowy gracz to gold pack. Nic więcej do przyjemnej gry nie trzeba, a te 20/40zł w zależności od tego gdzie kupujemy, to groszowe sprawy.

Na gry wymienione przez Gajin trzeba jeszcze sporo czekać (wyjątek TESO), a moja subiektywna ocena, to Aion>ArcheAge pod względem gameplaya.

Też zależy jeszcze na jakim pve Ci zależy FeedMe. Mi osobiście Aion nie dał takiego poczucia prawdziwego rajdowania jakie jest w Wowie, było w Runes of Magic, w Star Wars The Old Republic oraz w Rifcie. Musisz znaleźć taką gildię która po prostu rajduje i skupia się na pve.

Gra dobra, ale Game Forge do d*py. Kupowanie GP, to męczarnia, zwłaszcza na początku, potem jest lżej, ale jednak trzeba troche czasu poświęcić, a jeśli chcesz płacić $, to robi Ci się gra Pay to Play. Co nie jest złe jeśli nie masz nic przecwiko takiemu systemowi.

Za kasę w grze będzie Ci ciężko na początku kupić sobie GP, który przydaje się w sumie już od 20 levela żeby grać komfortowo - jak człowiek. Nie jest niezbędny, ale jak nie lubisz czuć się jak w klatce, to docenisz jego zalety od razu.

Jak znajdziesz dobry legion to Ci pomogą ze wszystkim, także graj śmiało. Od czasów Aiona nie wyszła żadna dobra gra MMO warta polecenia.

Wersji NCSoft nie dotykaj. Jak nie mieszkasz w Juesej, to na pingu 200ms nie pograsz komfortowo. W tej grze duże znaczenie ma to kto mam mniejszy ping, bo wtedy taki ktoś wygrywa pojedynki łatwiej. Okropne zjawisko, którego NCSoft nie potrafi się pozbyć, a inne MMO nie mają z tym problemu...

@up

Aion to PVP. I to nie takie dla niedzielnych graczy :) Ponoć insty zostały/zostaną uproszczone ? Fuj.

WoW wymiata w PvE, a PvP też ma niczego sobie.

Jak to ma się do patcha 4.7 powiem tylko tak, że jest bez zmian. Nadal trzeba dobrej ekipy i ogarniętej żeby ubić hyperiona, bo po failu koniec z podejściem. Tak samo EOB, IO, etc. Dopiero patch 4.8 przynosi zmiany w systemie instancji, bowiem Beritra niszczy znaną nam Balaureę i 100% zostaje DLR, TS, RB ze starych instancji które będą nowym contentem. Katalam i Danarii oraz Levinshor nie będzie.

Też zależy jeszcze na jakim pve Ci zależy FeedMe. Mi osobiście Aion nie dał takiego poczucia prawdziwego rajdowania jakie jest w Wowie, było w Runes of Magic, w Star Wars The Old Republic oraz w Rifcie. Musisz znaleźć taką gildię która po prostu rajduje i skupia się na pve.

Jestem weteranem raidów z wow'a więc do takiego stylu jestem przyzwyczajony :D PVE było cudowne ale szukam czegoś nowego

żadna gra nie ma takiego nacisku na rajdy jak wow ;)

Jestem weteranem raidów z wow'a więc do takiego stylu jestem przyzwyczajony PVE było cudowne ale szukam czegoś nowego

W Aionie raczej typowego rajdowania nie spotkasz. W SWTOR lub Rifcie masz nacisk na rajdy. W The Old Republic możesz zdobyć gear za commendation, ale to nie jest topowy ekwipunek jaki możesz zdobyć. Na rajdach zdobywasz części setów, bronie, akcesoria. Jeżeli zależy Ci bardzo na PVE to osobiście polecam SWTOR/Rifta.

Ja tam aż takich powodów do mega hejtu z bardo nie widzę. Owszem gra ma swoje wady jak i GF dokłada swoje, ale i tak na tle pierdyliarda crapów ta gra wygląda dość solidnie. Jeśłi chodzi o zarzuty, które ja bym mógł wskazać, to:

1. Sensem i celem tej gry wydaje się zdobycie ekwipunku. Trwa to długo, ale w końcu wymaksujesz swoje +15 abyss czyż nie? Rozmawiam od czasu do czasu z tymi, którzy wciąż grają i oni narzekają na to że nie ma co robić w tej grze.

2. Siege brzmi fajnie, ale w Aionie stały się raczej kpiną głównie za sprawą balansu frakcji mniej więcej 90/10.

3. Wszechobecny RNG.

4. Lubisz PvP? Chcesz napieprzać graczy a nie mobki? Najpierw zbuduj swój abyss set. Nic w tym złego dopóki nie przekonasz się, że musisz farmić cholernie nudne dungeony za tymi medalami. Przez parę miechów musisz być hardcorowym farmerem PvE by móc dostąpić zaszczytu grania PvP. Nosz kurde dlaczego nie pozwolą farmić battlegroundów cały dzień zamiast tego?

5. Tragiczny i antyczny silnik gry ze skopaną optymalizacją.

Na szczęście ma być zniesiona jedna rzecz, która wydaje się pierdołą, ale znam przypadki ludzi co rzucili Aiona właśnie i tylko przez to - "all manastones blablabla have been destroyed" za każdym razem gdy się nie uda. Nie tylko ten jeden gdy się nie uda, ale wszystko. Utrata całego dotychczasowego postępu to to co najbardziej wkurza. Nie grind, który jest czymś normalnym i niech sobie będzie. Ale mniejsza o to, bo NCSoft to zmienia.

Choć i tak jestem raczej łągodny w stosunku do tej gry. Część mojej gildii grała dawniej w Aiona (przez jakieś 2 lata) i teraz po doświadczeniach z nim nie chcą tknąć żadnej koreańskiej gry nawet kijem.

Rzeczywiście ktoś kto jeszcze nie zaczął może zamiast pakować się w Aiona poczekać np. na Cabala 2. Ma on szansę się stać świetną alternatywą, ale najpierw trzeba by przetestować tę grę. Ma też za jakiś czas wyjść Bless Online i coś jeszcze, Revelations czy jak...

Ja tam aż takich powodów do mega hejtu z bardo nie widzę. Owszem gra ma swoje wady jak i GF dokłada swoje, ale i tak na tle pierdyliarda crapów ta gra wygląda dość solidnie. Jeśłi chodzi o zarzuty, które ja bym mógł wskazać, to:1. Sensem i celem tej gry wydaje się zdobycie ekwipunku. Trwa to długo, ale w końcu wymaksujesz swoje +15 abyss czyż nie? Rozmawiam od czasu do czasu z tymi, którzy wciąż grają i oni narzekają na to że nie ma co robić w tej grze.2. Siege brzmi fajnie, ale w Aionie stały się raczej kpiną głównie za sprawą balansu frakcji mniej więcej 90/10.3. Wszechobecny RNG.4. Lubisz PvP? Chcesz napieprzać graczy a nie mobki? Najpierw zbuduj swój abyss set. Nic w tym złego dopóki nie przekonasz się, że musisz farmić cholernie nudne dungeony za tymi medalami. Przez parę miechów musisz być hardcorowym farmerem PvE by móc dostąpić zaszczytu grania PvP. Nosz kurde dlaczego nie pozwolą farmić battlegroundów cały dzień zamiast tego?5. Tragiczny i antyczny silnik gry ze skopaną optymalizacją. Na szczęście ma być zniesiona jedna rzecz, która wydaje się pierdołą, ale znam przypadki ludzi co rzucili Aiona właśnie i tylko przez to - "all manastones blablabla have been destroyed" za każdym razem gdy się nie uda. Nie tylko ten jeden gdy się nie uda, ale wszystko. Utrata całego dotychczasowego postępu to to co najbardziej wkurza. Nie grind, który jest czymś normalnym i niech sobie będzie. Ale mniejsza o to, bo NCSoft to zmienia.Choć i tak jestem raczej łągodny w stosunku do tej gry. Część mojej gildii grała dawniej w Aiona (przez jakieś 2 lata) i teraz po doświadczeniach z nim nie chcą tknąć żadnej koreańskiej gry nawet kijem.Rzeczywiście ktoś kto jeszcze nie zaczął może zamiast pakować się w Aiona poczekać np. na Cabala 2. Ma on szansę się stać świetną alternatywą, ale najpierw trzeba by przetestować tę grę. Ma też za jakiś czas wyjść Bless Online i coś jeszcze, Revelations czy jak...

To mnie kolega zdziwil...bo na 65 dostajesz praktycznie darmo set pvp za "bm`y" podbijasz na +10 i mozesz walczyc nawet tymi w abbysie...

PVe- ? W Aionie masz ich od cholery te latwiejsze i te bardzo trudne....

Pisanie o cabals 2 i bless , to smiechu warte to samo bylo z archeage...

CO prawda wyfarmienie wszystkiego w Aionie to dluga droga jednak chyba wszyscy chca sporego end game ?? Jedyna nudna rzecz to farmienie abyssowego eq i codzinnie siege - to jak najbardziej jest na minus moim zdaniem. Jednak tez to sie w , krotce zmieni bo dodane zostana daily q na medale.

Silnik gry ?? No nie wiem gram na maxie non stop jedynie siege jak jest po 400 osob to ostro daja po fpsach...

balans frakcji ?? dziwne na barsuie to 50/50 zdziwiony ?

Cabal 2 swietna alternatywa gdzie w Korei servery sa praktycznie puste po miesiacu gry no tak dobra alternatywa.

OBECNIE nie ma lepszej gry f2p ...poprostu nie ma .

To mnie kolega zdziwil...bo na 65 dostajesz praktycznie darmo set pvp za "bm`y" podbijasz na +10 i mozesz walczyc nawet tymi w abbysie...PVe- ? W Aionie masz ich od cholery te latwiejsze i te bardzo trudne....Pisanie o cabals 2 i bless , to smiechu warte to samo bylo z archeage...CO prawda wyfarmienie wszystkiego w Aionie to dluga droga jednak chyba wszyscy chca sporego end game ?? Jedyna nudna rzecz to farmienie abyssowego eq i codzinnie siege - to jak najbardziej jest na minus moim zdaniem. Jednak tez to sie w , krotce zmieni bo dodane zostana daily q na medale.Silnik gry ?? No nie wiem gram na maxie non stop jedynie siege jak jest po 400 osob to ostro daja po fpsach...balans frakcji ?? dziwne na barsuie to 50/50 zdziwiony ?Cabal 2 swietna alternatywa gdzie w Korei servery sa praktycznie puste po miesiacu gry no tak dobra alternatywa.OBECNIE nie ma lepszej gry f2p ...poprostu nie ma .

Dawno już nie grałem w Aiona, ale mam ochotę wrócić dlaczego?? Bo jak ktoś już tu pisał ostatnimi czasy wychodzą same crapy. Cabal 2 ? spóźniony o przynajmniej 3-4 lata... Lubię bardzo PVP i najlepsze pvp miałem w cabalu , potem w aionie, następnie nigdzie już go nie zaznałem... Fakt Aion mam jeden i to bardzo solidny - w postaci dolarfordza dla niech na pierwszym miejscu jest kasa na drugim również i nawet na 3 a gdzieś na 596 cała reszta.

A kupno Gold Packa przypadkiem FailForge nie zniósł niedawno z powodu "oszustw" ?

A kupno Gold Packa przypadkiem FailForge nie zniósł niedawno z powodu "oszustw" ?

Zniósł, ale znów powróciły :)

Tz. było tak, że nie można było nimi handlować, tylko kupić w isie, o ile się nie mylę.