Przed rozpoczęciem chciałbym zaznaczyć, że ten tekst będzie skierowany do potencjalnie nowych graczy którzy zastanawiają się czy opłaca się zacząć swoją przygodę z Aion'em i starych graczy którzy rozważają ewentualny powrót do gry.
Ze względu na to, że nie widziałem na ten temat żadnego News'a. Chciałbym wam opisać zmiany jakie zaszły ostatnio w Aion'ie a także opisać pokrótce co przyniesie najbliższa przyszłość. Mam nadzieję, że pomoże to niektórym podjąć decyzję o ewentualnym rozpoczęciu swojej przygody w Atreii lub powrotu do gry. Ok więc zaczynajmy!
Po pierwsze P2W. Gra przez niektórych była uważana za p2w "w mojej opinii" ze względu na dwa przedmioty które znajdowały się w Item Shopi'e. Według mnie poza tymi item'kami nie ma zupełnie nic co dawałoby faktyczną przewagę graczom płacącym nad graczami którzy nie wydają swoich ciężko zarobionych pieniędzy w item shop'ie. Wiecie już o jakich item'kach piszę? Tak zgadliście! Są to:
1. Wszechpotężny Kamień Zaklinający
2. Święte Serum Udoskonalenia
Ale dlaczego o nich teraz piszę? Ponieważ teraz możemy zdobyć te item'ki normalnie w grze. Jak zapytacie. Już odpowiadam. Drop'ią one teraz ze wszystkich instancji na 66+ lvl.
Są to sprawdzone i potwierdzone informację.
Lista:
Tzw. KKM'y zostały ulepszone a lvl'e mobk'ów zwiększone do 75 lvl. Teraz także tutaj macie szansę na drop ww. itemk'ów.
- Miren Fortress
- Krotan Fortress
- Kysis Fortress
Spora lista prawda? Brawo Game Forge!
Według mnie to najważniejsza sprawa. Ale napiszę jeszcze kilka zdań na inne tematy.
Ok więc co dalej?
EXP
Wielu graczy odeszło ze względu na zwiększony lvl cap. z 65 na 75 lvl. Fakt jest taki, że żeby wbić 75 lvl potrzebujemy baaardzo dużo czasu.
Tak prezentuję się zestawienie które pokazuję ile exp'a potrzebujemy na kolejne poziomy.
Co mogę powiedzieć dalej jest ciężko, ale już nie tak jak po wejściu Patch'a 5.0
Mamy na stałe włączony Buff +50% do EXP a w weekendy 100%. mamy powtarzalne dzienne Quest'y na nowych mapach, które dają sporo Exp'a i Kinah (waluta w grze). Mamy Rift of Oblivion (jednoosobowa instancja) za którą mamy około 270 milionów Exp'a no i mamy nowy system Siege. Nie będę się rozpisywał o zmianach w Siege'ach najważniejsze jest to, że teraz przed Siege'em bierzemy Quest'y za wykonanie których dostajemy około 400 milionów Exp'a.
Set PvE. Najlepszą opcją na ta chwilę jest Pandaemonium Battlefield i Sanctum Battlefield
W każdą niedzielę o godzinie 21 dostajemy powiadomienie o możliwości wzięcia udziału w wydarzeniu. Wchodzi tylko pierwsze 380 osób z serwera.
Po zakończeniu każdy dostaję skrzynkę Potężna Skrzynia z Zapasami Legionu Prigga z niej zaś zależnie od naszego szczęścia wypada:
Skrzynia z Wyposażeniem Legionu Prigga (gorsza)
Ulepszona Skrzynia z Wyposażeniem Legionu Prigga (lepsza) Najlepszy Set PvE w grze.
Na koniec kilka ciekawostek:
- Zmniejszono trudność wszystkich Instancji/Dungeon'ów na lvl 66+ (wszystkie z listy)
- Dodano optymalizację pod Siege możemy ją włączyć w opcjach grafiki w grze lub poprzez skrót Shift+F11.
- Dodano "Custom Skill"
Czyli tworzenie własnych łańcuchów skilli. Możemy ustawić sobie coś takiego, że pod jednym klawiszem mamy do 4 skill'i (jakich chcemy) dzięki temu mamy mniej wciskania więcej miejsca na pasku skill'i.
- Patch 5.5 wychodzi pod koniec wakacji. A w nim znajdziemy:
Narakali
Nowa "Makarna" 12 osobowa Instancja. Ma być nową najtrudniejszą Instancją w grze.
- Windy Gorge
Nowy rodzaj Battleground'ów. Bardzo duży instancjonowany obszar na którym walczyć będą drużyny 24 vs 24.
- Revamp map startowych Poeta i Ishalgen
Patch 5.6
Tower of Challenge
Jednoosobowa instancja składająca się z 40 pięter. Po przejściu każdego piętra dostajemy nagrody.
Patch 5.8
Eye of Reshanta
Powrót "Oka Reshanty" może w przyszłości doczekamy się powrotu Katalamów.