Aion Pytania + Porównanie do Rift

Witam. Mam kilka pytan odnosnie aion'a, bo mam zamiar pograc, aktualnie moja gra to Rift.

W Aion'a nigdy nie gralem.

- Jak wyglada endgame w tej grze ? jak mozecie go porownac do Rift'a ?

- Jak wyglada system walki ? jest bardziej dynamiczny/emocjonujacy niz w Rifcie ?

- Jak wyglada proces expienia ? do ktorego lvlu sa questy ? itd.

- Jak bardzo ta gra jest P2W, albo czy w ogole jest ?

- Czy trzeba kupic premium na poczatku ? daje to jakas wieksza przewage nad graczami ?

- Jak wyglada system party oraz pvp w aionie ?

- Jaki serwer mozecie polecic, gdzie jest ogolnie najwieksza populacja, oraz gdzie jest najwiecej polakow, na jakims konkretnym serwerze mozna sie dorobic troche wiecej zł?

Dzieki.

Na wszystkie pytania Ci nie odpowiem, choćby dlatego, że w Rifta grałam krótko i dawno temu. :P

Cała moja wypowiedź dotyczy wersji EU, od GameForge'a.

Ale tak, system walki jest moim zdaniem dynamiczny, opiera się na unikach, odskakiwaniu w czasie walki, a także na skillach łańcuchowych, gdzie po użyciu jednego "odblokowuje" się następny, także walka wymaga pewnego pomyślunku i umiejętności, a nie tylko bezmyślnego walenia w klawiaturę. Endgame to przede wszystkim pvp, siege itp.

Expienie opiera się głównie na questach, no i instancjach.

Gra generalnie nie jest P2W, nie wygrasz dzięki zasobności portfela, ale możesz szybciej expić.

Premium wykupujesz za prawdziwe pieniądze raz, koło 40 lvla, później możesz je nabyć za walutę w grze. Przewagi nie daje żadnej, ale znosi pewne durne ograniczenia.

A co do serwera, to najwięcej Polaków siedzi na polskim serwerze :P Barus się zwie i jest jednym z najbardziej zaludnionych serwerów. Dużo osób jest też na niemieckojęzycznym Thorze i francuskim Urtemie, z angielskich mogę Ci polecić Spatalos albo Nexusa.

Wybacz, że napisałam nie wchodząc w szczegóły (no i nie odpowiedziałam na wszystko), ale chciałam zakreślić ogólny obraz gry, a padam ze zmęczenia. xD

Zdecydowanie wole Aion chyba w kazdym aspekcie. Rift mnie jakos szybko znudzil a do Aion zawsze wracam.

1. Endgame w każdej grze to siedzenie w głownych miastach kupowanie kostiumów i ogóln duele (chyba ,że masz czas to robisz nowe postaćie-pomagasz innym) standard .

2. System walk zależy w większej mierze kto pierwszy Cię powali/stunuje/uśpi/czy da silence ale PVP zdecydowanie jest przyjemniejsze no i skile łańcuchowe. Jeśli chodzi o PVE to wćiskasz skile które mają najwiekszego kopa i płaczesz nad utratą many :P a czy PVP może być emocjonujące? sądze ,że filmy są a gry hmm .

3.Expienie jest przyjemne o ile wiesz co jak i gdzie polecam zakup Innocent Merek (ok 40M) (zwierzak który jak go karmisz może dać amulety na expa 1h 50%/100/150/200% co zdecydowanie przyśpiesza expienie a najlepiej solować clerem wszystko (qusty sod 1 do 65) czyli przez cały Twój lvling .

4.Absolutnie zero P2W tak jak powiedział Pan wyżej tylko kosmetyczne rzeczy możesz kupic pety/kostiumy/scrole na expa resety instancji itd .Natomiast mankamentem europejskiej wersji jest to iż nie możesz pisać robić wymiany przedmiotów jak i wielu innych rzeczy jeśli nie masz goldpacka dlatego ja gram na wersji amerykańskiej gdzie tego typu rzeczy nie ma :D.

5. Na wersji amerykańskiej nie ma czegoś takiego jak premium na europejskiej niestety jest i bez tego raczej ani rusz :P

6. Może tak youtube i sam zobaczysz jak to wygląda?

7.Wersja amerykańska Siel (ogólnie najbardziej zaludniony) europejski chyba barus a jeśli chodzi o Polaków to radzę się zaczepić w ang języcznej gildi jeśli chcesz się dorobić czegoś i nie sluchać wiecznie o sexie itd .

A jak z zarabianiem zlota w aionie ? glownie dropi sie itemy i sprzedaje potem na AH ? czy zloto tez dropi w konkretnych ilosciach ?

Pan wyżej

Pani :D

ang języcznej gildi jeśli chcesz się dorobić czegoś i nie sluchać wiecznie o sexie itd.

Skoro grasz na amerykańskiej wersji to skąd możesz wiedzieć, jak jest na Barusie?

Durne stereotypy.

premium (...) i bez tego raczej ani rusz

Tak jak napisałam, goldpack jest potrzebny dopiero gdzieś od 40 lvla, ale zawsze możesz się umówić tak, że wpierw gość Ci da goldpacka, a kiedy go aktywujesz, oddasz mu pieniądze (walutą w grze, dzięki temu możesz uniknąć wydawania prawdziwych pieniędzy). Premium znosi m.in. trade'owanie, wysyłanie wiadomości (maili) do osób spoza listy przyjaciół czy kupowanie w sklepach graczy. Szczerze, to jeżeli jakoś bardzo Cię to nie irytuje, to nie ma sensu kupować gp na niższych poziomach.

A jak z zarabianiem zlota w aionie ?

Handel + craft.

a ile ta gra zajmuje po zainstalowaniu ? ogolnie warto sie przenosic z Rifta, czy on tez daje rade?

To raczej Twój osobisty wybór, zagraj a zobaczysz :P

Tylko NA, europejskie serwery są dla nie chce użyc słłowa frajerów ale jeśli zna ktoś obie wersje do zdecydowanie NA. Nie ogarniam tego dlaczego na tej stronie tak strasznie loobowany jest EU, zreszta to ma miejsce nie tylko w Aionie ale także w Terze. Dodam że na jest 2x exp na serwerze dla początkującuch

Gameforge to ujowy wydawca i bo prostu dla zasady się w takie coś nie bawi, bo prędzej czy pozniej obraca sie to przeciwko graczowi, prosze admina albo jakiegoś wyżej postawionego moderatora o prostowanie porownania o Aionie (NA vs EU), ponieważ pisanie ze EU jest lepsze to celowe wprowadzanie ludzi w bląd lub czysta glupota,

Zaciekawił mnie ten temat, więc chciał bym dołączyć się z pytaniem jak wyglądają pingi na NA

Skoro mieszkamy w Europie, to oczywistym jest, że domyślnie rozmawiamy o wersji europejskiej.

ponieważ pisanie ze EU jest lepsze to celowe wprowadzanie ludzi w bląd lub czysta glupota,

Dla niektórych wersja EU może być lepsza przez pingi, dla innych przez community, jeszcze inni mogą być masochistami. Myślę, że w tym przypadku subiektywna opinia jest dopuszczalna.

W przeciwnym wypadku cały Aion EU dawno temu by upadł.

ile ta gra zajmuje po zainstalowaniu?

30,5 gb, ale musisz mieć na dysku ok. 50, najlepiej zrób miejsce na 60, żeby potem nie mieć przykrej niespodzianki. Aion dużo się pobiera, po czym rozpakowuje.

Wiesz co? Pobierz pierwszy pakiet Aiona z launchera GameForge'a i sam zobacz. Od pewnego czasu Aion pobiera się pakietami, po pobraniu pierwszego (parę giga, bodajże 6, ale nie chcę skłamać) można grać w teorii do 18 lvlu (w teorii, bo lokacje na wyższe lvle są niedostępne, niestety czasami zdarzają się tam specjalne questy na niższe). Stworzysz postać, chwilę sobie pobiegasz, porobisz questy, zobaczysz, czy Ci się podoba.

Witam. Mam kilka pytan odnosnie aion'a, bo mam zamiar pograc, aktualnie moja gra to Rift.W Aion'a nigdy nie gralem.- Jak wyglada endgame w tej grze ? jak mozecie go porownac do Rift'a ?- Jak wyglada system walki ? jest bardziej dynamiczny/emocjonujacy niz w Rifcie ?- Jak wyglada proces expienia ? do ktorego lvlu sa questy ? itd.- Jak bardzo ta gra jest P2W, albo czy w ogole jest ?- Czy trzeba kupic premium na poczatku ? daje to jakas wieksza przewage nad graczami ?- Jak wyglada system party oraz pvp w aionie ?- Jaki serwer mozecie polecic, gdzie jest ogolnie najwieksza populacja, oraz gdzie jest najwiecej polakow, na jakims konkretnym serwerze mozna sie dorobic troche wiecej zł?Dzieki.

- Instancje/open pvp /rifty / craft -dosyc wymagajacy / areny / bg ogolnie dosc spory jezeli masz team ;)

-Tak jest dynamiczny ale powyzej 50 lvla i wszystko zalezy od klasy

-questujesz do maxa ew robisz insty duol/trio ew solo od 50++

-NIe ma p2w jedynie gold pack ale to jak w kazdej grze obecnie f2p do kupienia za golda w grze oczywiscie troche drogawy na poczatek

-przewagi nie dae ale bez gp nie mozesz handlowac

-System party jak w kazdej grze , pvp jak w kazdej grze.

-Server jedynie Barus inne sa poprostu puste i nie ma sensu tam grac.

Serevr Amerykanski odpada w tym przypadku bo pingi wgraniach 100 to porazka TO NIE TERA gdzie lagow prawie sie nie odczuwa.

Ujme to moze szybciej - Aion w europie umiera poniewaz nie jest to gra dla casuali i nie zdziwie sie jezeli pod koniec roku servery poprostu zostana zamkniete . Jedyna szansa to merg serevrow i postawienie 2 , wtedy gra odzyje jednak gameforge w swojej historii chyba niegdy nie robil merg serevrow wolal poprostu zamknac gre.

do do PANA CLIQ - chyba nie ma pojecia o grze Aion jezeli pisze , ze grajac na pingu 100-140 aion wyglada tak samo jak na pingi 40-50 .

Powtarzam to nie TERA gdzie lagi nie sa odczuwalne ;)

Pani ALicja87 - nastepna osoba nie majaca poejcia o end game Aiona. Siedzenie i robienie dueliw miastach :X? ....chyba goscie , ktorzy maja FULL powtarzam FULLL gear na +15....a nie ma takich sporo ;]a zrobienei full apg przy normlanej grze w kompozytach to baaaardzo dlugi i kosztowny proces ;)

co Do inst bedziesz mial ich okolo 10 na end game ale powtarzam musisz miec SPRZET + TEAM + OGAR by chodzic na najtrudniejsze.

@donek

1. Już na te pytania odpowiedzieliśmy.

2. Człowieku, przestań wszędzie pisać, że Aion zdycha. Gdy napisałeś w temacie o WildStarze o tym, specjalnie sprawdziłam status serwerów. Nie mówię, że tak jest ciągle, ale fakt faktem, że w tamtym momencie, normalnie w środku dnia, serwery były przepełnione.

inne sa poprostu puste

To się popisałeś. Barus nie jest najbardziej zaludnionym serwerem, wiesz? Najwięcej osób siedzi na Urtemie, a także na Thorze.

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam.

@donek 1. Już na te pytania odpowiedzieliśmy.2. Człowieku, przestań wszędzie pisać, że Aion zdycha. Gdy napisałeś w temacie o WildStarze o tym, specjalnie sprawdziłam status serwerów. Nie mówię, że tak jest ciągle, ale fakt faktem, że w tamtym momencie, normalnie w środku dnia, serwery były przepełnione. To się popisałeś. Barus nie jest najbardziej zaludnionym serwerem, wiesz? Najwięcej osób siedzi na Urtemie, a także na Thorze. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam.

kpisz w tym momencie zemnie czy probujes zna sile wmowic jakas fkcje ;| nie rozumiem Ciebie wytlumacz mi to poprostu prosze Cie wytlumacz mi to . jest taka strona jak AION INFO wystarczy tam wejsc.

barus max 2k online weekendami przez tydzien 1700-800 , reszta serevrow po 600-800 ;| czlowieku wedlug Ciebei to sa przepelnienone serevry :X??? NIe wiem ile grasz w Aiona ale ja dosc dlugo gralem iczasem wracam.... JAk mozna nazwac przeplniony serevr 1600 online

Jezeli jego pojemnosc to okolo 5 tysiecy.......poprostu zalosne sa prowokacje i oszczerstwa an temat Aiona , ze nie umiera bo umeira w EU ta gra poprostu pada z miesiaca na miesiac....gralem na 5k i kolejkach gralem na 3 k gralem na 2k ....ale 1600 to jest kpina. W korei to najlepszy mmorpg ale nie w EU.

14 postow- .....nie wiem czy trollujesz czy co? Kiedy ty w ogole osttanio grales w AIona ?? MOZE ZNAJDZIESZ MI CHOCIAZ 10 POLAKOW ANGLIKOW NA URTEM LUB THOR OK ?..........THOR i URTEM to niemeicko i ffrancuzko jezyczne serevry na , ktorych online jest praktycznie identyczne jak na Barusie...czasem wieksze czasem mniejsze oscylujace w graniacach 1,5-2k

Prosze piszcie prwade a nie nacigajcie ludzi pisaniem nieprawdy.

@donek Interpunkcja to ważna sprawa. Lepiej się czyta, gdy nie trzeba w myślach wstawiać przecinków w trakcie czytania twojej wypowiedzi.

Co do GameForge: Nie jest taki okropny jak go ludzie malują.

@donek a co mają moje posty do tego? Nie chciało mi się wcześniej pisać na tym forum, to tylko portal przeglądałam, ale nie wiem co to ma wspólnego z Aionem...

Pojemność serwerów 5k?

http://aioninfo.com/online/

I co mnie obchodzi, że serwer jest niemiecki/francuski? Jest na europejskiej wersji? Jest. Równie dobrze można powiedzieć, że Francuza nie obchodzi serwer polski, ale, chwila, my mówimy o serwerach ogólnie, a nie jednej narodowości.

A ostatni raz grałaAM w Aiona dzisiaj koło 12. Czytaj moje posty dokładniej, jestem dziewczyną. Aha, i naucz się pisać, bo tego nie da się zrozumieć.

Pozdrawiam.

@donek a co mają moje posty do tego? Nie chciało mi się wcześniej pisać na tym forum, to tylko portal przeglądałam, ale nie wiem co to ma wspólnego z Aionem... Pojemność serwerów 5k? http://aioninfo.com/online/I co mnie obchodzi, że serwer jest niemiecki/francuski? Jest na europejskiej wersji? Jest. Równie dobrze można powiedzieć, że Francuza nie obchodzi serwer polski, ale, chwila, my mówimy o serwerach ogólnie, a nie jednej narodowości. A ostatni raz grałaAM w Aiona dzisiaj koło 12. Czytaj moje posty dokładniej, jestem dziewczyną. Aha, i naucz się pisać, bo tego nie da się zrozumieć.Pozdrawiam.

TAK serevry AIona maja pojemnosc 5k slotow...conajmniej a max online obecnie to 1500-2000...i z meisiaca na meisiac spada.

@donek

Hm, no może akurat tutaj się mylę, bo zdawało mi się, że mają 3-4k, nie 5, w takim razie przepraszam.

Zawsze możesz się przenieść na koreańską wersję, w końcu jest hitem.

1. Endgame w każdej grze to siedzenie w głownych miastach kupowanie kostiumów i ogóln duele (chyba ,że masz czas to robisz nowe postaćie-pomagasz innym) standard .2. System walk zależy w większej mierze kto pierwszy Cię powali/stunuje/uśpi/czy da silence ale PVP zdecydowanie jest przyjemniejsze no i skile łańcuchowe. Jeśli chodzi o PVE to wćiskasz skile które mają najwiekszego kopa i płaczesz nad utratą many a czy PVP może być emocjonujące? sądze ,że filmy są a gry hmm .3.Expienie jest przyjemne o ile wiesz co jak i gdzie polecam zakup Innocent Merek (ok 40M) (zwierzak który jak go karmisz może dać amulety na expa 1h 50%/100/150/200% co zdecydowanie przyśpiesza expienie a najlepiej solować clerem wszystko (qusty sod 1 do 65) czyli przez cały Twój lvling .4.Absolutnie zero P2W tak jak powiedział Pan wyżej tylko kosmetyczne rzeczy możesz kupic pety/kostiumy/scrole na expa resety instancji itd .Natomiast mankamentem europejskiej wersji jest to iż nie możesz pisać robić wymiany przedmiotów jak i wielu innych rzeczy jeśli nie masz goldpacka dlatego ja gram na wersji amerykańskiej gdzie tego typu rzeczy nie ma .5. Na wersji amerykańskiej nie ma czegoś takiego jak premium na europejskiej niestety jest i bez tego raczej ani rusz 6. Może tak youtube i sam zobaczysz jak to wygląda?7.Wersja amerykańska Siel (ogólnie najbardziej zaludniony) europejski chyba barus a jeśli chodzi o Polaków to radzę się zaczepić w ang języcznej gildi jeśli chcesz się dorobić czegoś i nie sluchać wiecznie o sexie itd .

Większych głupot na temat end game i systemu PVE/PVP nie czytałem. - pozdrawiam.

TAK serevry AIona maja pojemnosc 5k slotow...conajmniej a max online obecnie to 1500-2000...i z meisiaca na meisiac spada.

Widzę temu Panu to chyba gra jakiegoś mocnego kopa w pupę zasadziła, bo na siłę próbuje do niej zniechęcić wszystkich. Człowieku, normalnie tak się przejąłeś iż połowy klawiatury zapominasz używać. - to nie boli, serio Ci mówię.

Gra na chwilę obecną ma się bardzo dobrze, więc nie ma sensu czytać głupot tego człowieka i informacji z epoki kamienia łupanego. Szału nie ma z tą populacją, ale myślę że jest taka jak wszędzie w tego typu grach.

Wracając do tematu to chciałem dodać że lada moment wychodzi dodatek, który trochę ma namieszać w end game. Czy na pozytywną stronę? Zobaczymy. Ogólnie warto chociaż wypróbować gierkę i wyrobić swoją opinię.