Jakiś czas temu widziałem na Waszym portalu informacje o dość niepozornej grze Albion Online. Niestety Wasza wyszukiwarka na forum nie pokazuje żadnego tematu z szczegółami o niej. Zagłębiłem się więc w temacie sam i zacząłem szperać na własną rękę. Wracam zatem by Wam podziękować i podzielić się tym co zasłyszałem.
Albion Online ma być grą bez klas, poziomów, stawiająca za cel bycie tytułem no-grind. Do tego zapowiadana jest multiplatformowość - Windows, Linux, Android, tablet czy PC? Żaden problem, ruszy na wszystkim. Jak ktoś widział intro w newsie to zapewne już wie, że graficznie przypomina Warcrafta 3. System pozyskiwania surowców, rzemiosło nieco mi przypomina to znane z Ultimy Online. Ale niestety nie było mi jeszcze dane poznać go w szczegółach. Podobnie do wspomnianej wcześniej gry także w Albion Online po śmierci postaci gubimy cały ekwipunek. Co będzie czynić z pewnością PvP ciekawsze. Gra stawia na kooperację, więc będzie możliwość budowania własnych osad/miast, i groźba zdobycia własnego dzieła przez innych graczy. Do wyboru jest obecnie, czy to w planach 50+ projektów do wyboru. Co do ekwipunku można go dowolnie mieszać i dobierać bez żadnych ograniczeń - łącznie z takimi dziwolągami jak rycerz w zbroi z czapką maga i sztyletem w dłoni.
No i najważniejsze gra ma być całkowicie F2P, twórcy obiecują nie sprzedawać niczego co by nie dało się zdobyć samodzielnie za walutę w grze. Ale to zrozumiałe, że każdy musi za coś utrzymać serwery i mieć coś i dla siebie za robotę - nikt nie pracuje charytatywnie.
Zatem jak ktoś jest ciekaw niech gna na ich stronę i zapisuje się na Alfa Testy, które ruszają 24 marca. By zwiększyć swoje szanse na klucz warto dodać ich na Twiterze, czy na Facebooku w losowaniach można tam zgarnąć dodatkowe klucze. Oraz polecam odwiedzić ich forum, od czasu do czasu pojawiają się konkursy. Jako ciekawostkę dodam, że Polak jest tam Community Managerem.
Powodzenia w losowaniu, i przepraszam za przydługi mur tekstu jak ktoś przez to przebrnie. Poniżej przypomnienie filmiku z newsa.