AMD vs nVidia

Na sterownikach 15.7, radeony na win 10 dostaja boosta. Mozliwe ze bedzie powtorka jak przesiadka z dx8 na dx9.Szczerze im tego zycze… bo monopol byl by kiepski dla nas (odbiorcow).

A win 10 kiedy wchodzi do użytku? I jakie radeony? Tylko R czy starsza rodzina tez?

Znajomy testował na FURY (bez X), wiec nie wiem czy starsze tez.

Znajomy testował na FURY (bez X), wiec nie wiem czy starsze tez.

dostaje kopa wszytko co ma obsługe nawet częściowom dx12 ale jeden bardziej drugi mniej

"Jeden fakt się nie zmienia w tym wszystkim. Karty nVIDIA aktualnie zjadają na śniadanie AMDeki w 1080p, w 1440p jest remis, w 4k wychodzi AMD na prowadzenie. " - zwłaszcza jak się porównuje kartę za 1800 do karty za 2400, a potem mówi, że karta za 2400 i 2500 nie może ze sobą konkurować xD Patrz Fury v GTX980 w 1080p, 1440p, a nie GTX980 v R9 290X.

"Co do słabej sprzedaży Fury X? .... Wystarczy czytać opinie na jej temat. Problemy ze sterownikami, problemy z dostępnością pamięci, piszczące cewki i często hałaśliwa pompa.

Wydali nieprzetestowanego bubla, i teraz im się to odbija.
Posiadam sklep w Galerii handlowej naprzeciwko x-kom. Chłopaki mówią że nikt jeszcze nie zamówił u nich tej karty i w sklepie internetowych sprzedali 1 szt na całą Polskę."

Problemy ze sterami... bo stery NV są perfekt. Zresztą nowe stery AMD zwłaszcza pod Win10 robią sporą różnicę i są na prawdę bardzo dobre. Wiesz skąd wynika słaba dostępność HBM? To jest nowa technologia. Bo u NV cewki nie piszczą? Hałaśliwa pompa? Wiesz może, że to marginalny problem i te karty wymieniają z miejsca?

Ehe, nieprzetestowanego bubla twoim zdaniem. Czemu jest nieprzetestowany. Wymień czemu, a nie mów, bo jest. Zablokowanie OC pamięci to nie argument.

To co oni w w x-kom mówią to mnie nie obchodzi. U nich mogła się sprzedać 1 karta, a w innym sklepie 20 (bo cena lepsza) a np. w Niemczech to się ich mogło sprzedać 100000 i co wtedy? Proszę o dokładne, wiarygodne źródło, że Fury X i Fury się źle sprzedają, a nie domysły.

"Jak coś Ci jeszcze nie pasuje, zachowaj to dla Siebie lub PW. " - aha czyli nie mogę krytykować bzdur i mam to zachować dla siebie, bo Tobie nie podoba się, że pokazuję Twój brak obiektywności? Fajnie. Praktycznie wszystko co napisałeś w tym temacie to bzdury. Jak chcesz merytorycznej dyskusji to odpowiedz po kolei na każdy mój zarzut, każdy. Nie 2 z 20 tylko każdy. Nie zrobisz tego. Już napisałeś "Co do reszty wypowiem się w domu, bo teraz pakuje laptopa i wracam do domu z pracy". Nie doczekałem się, chyba że wracasz z pracy od wczoraj.

AMD ma ogromny problem, bo nawet jeśli stworzą dobry produkt, to go z reguły dupnie wycenią.

2.5 roku temu kupiłem laptopa z grafiką 7970M. NV miała w ofercie GTX 680M o podobnej wydajności w ofercie... za około 1000zł więcej. To był chyba ostatni tak konkurencyjny produkt w ich ofercie. Oczywiście były problemy ze sterownikami (niesławne Enduro) i zajął im rok by zaczęły sensownie działać.

Fury X powinni puścić w cenie GTX980, a Fury bez X w cenie GTX970. Wtedy by konkurowali. Kogo obchodzi "hunting titans"? Na pewno nie zdecydowaną większość konsumentów.

Gdzieś czytałem że firma GoPro, od tych (całkiem fajnych) kamerek jest 4 razy więcej warta od AMD. Krążą plotki o przejęciu przez Samsunga lub Microsoft.

Gdzieś czytałem że firma GoPro, od tych (całkiem fajnych) kamerek jest 4 razy więcej warta od AMD. Krążą plotki o przejęciu przez Samsunga lub Microsoft.

nie plotki tylko są rozmowy od miesiąca między amd a microsoftem o jeden oddział tej firmy a chodzi o zmniejszenie kosztów swoich konsol ale przyokazji przyczynią sie do rozwoju amd bo wkońcu to zastrzyk gotówki

Obie firmy miały swoje wzloty i upadki. To chyba nie podlega żadnej dyskusji. Faktycznie AMD ostatnio trochę opuściło przez wzgląd ze ma bezpieczny rynek na konsole które korzystają z ich podzespołów. NVidia natomiast poszło ostro w rynek PC. Nie jestem zwolennikiem ani zielonych ani czerwonych. Posiadałem karty obu producentów. Ale jednak boli mnie to co się dzieje. Mam ATI 7970 dałem za nią sporo kasy a w Assassin Creed Unity grałem średnio na 20 FPS. Gdzie znajomy posiadajac GF 780 miał ich praktycznie kolo 50. Dochodzą do tego nowsze gry jak Batman czy wiedźmin, które też chodzą lepiej na grafikach NVidia.

Gratuluje porównywania GTX 780 vs 7970... :ph34r:

Ja poruszę temat z innej beczki, czytałem od pierwszego posta nikt tego nie poruszył. Łatwość i dostępność sterowników, jest po stronie Nvidia. Wystarczy wejść na stronę, od razu mamy od XP do windows 10. Klikam na AMD i nic nie widzę, wsparcie jest na win 8.1 i szukaj sobie do starszych kart. Zieloni jak wydają sterowniki dopracowane, czerwoni wypuszczają betę a następnie pełne wersje. Sam użytkownik musi testować jaka wersja działa, wystarczy przeszukać strony z elektrodą.

nvidia też wypuszcza bety :), ale co fakt to fakt u nvidii nie ma problemu ze sterownikami

Ostatnio słyszę coś innego od recenzentów... ale co on tam wiedzą, mają tylko X kart na testy.

Ja poruszę temat z innej beczki, czytałem od pierwszego posta nikt tego nie poruszył. Łatwość i dostępność sterowników, jest po stronie Nvidia. Wystarczy wejść na stronę, od razu mamy od XP do windows 10. Klikam na AMD i nic nie widzę, wsparcie jest na win 8.1 i szukaj sobie do starszych kart. Zieloni jak wydają sterowniki dopracowane, czerwoni wypuszczają betę a następnie pełne wersje. Sam użytkownik musi testować jaka wersja działa, wystarczy przeszukać strony z elektrodą.

wielka filozofia wejść w sterowniki i jest tam program automatycznie wykrywający system i grafike i instaluje odpowiednie sterowniki (nie działa na wersje beta)

Człowieku mam w systemie Radka 7670M, jeśli wejdę na stronę mam wsparcie na win8.1, muszę namęczyć się aby znaleźć odpowiedni sterownik dla windows 8.0, nie zawsze będzie on działać. Jaki problem ? Spojrzyj sobie na inne fora poświęcone, instalowaniu sterowników do czerwonego potwora a otrzymasz odpowiedź.

Stanę tu w obronie czerwonych. Miałem grafiki od AMD chyba na każdy system operacyjny zaczynając od XP(nie jestem pewien czy na Vista tez). Ściąganie odpowiednich sterowników jest takim samym banalem jak ściągnięcie ich do NVidia. Baaa mogę powiedzieć że jestem pro, bo robiłem to korzystając z angielskich stron bez tłumaczenia na PL. Czyli jestem za***isty ^^

Jako że na naszym forum mamy wielu fanów czerwonych oraz zielonych, którzy zażarcie bronią swojego producenta, chciałbym rozpocząć merytoryczną dyskusję na temat tych dwóch producentów kart graficznych.

Zacznijmy od najnowszych GPU:

GTX980Ti vs R9 Fury X

W przypadku tych dwóch kart, lepsze wyniki osiąga 980Ti ze względu na duże możliwości OC.

W przypadku OC.. GX980Ti nokautuje R9 Fury X

W przypadku Temperatur R9 Fury X nokautuje GTX980Ti, ze względu na blok wody na nowej karcie od AMD.

Cena tych dwóch kart to około 3000 zł BRUTTO

Jeśli lubicie kulturę pracy, niskie temperatury to R9 Fury X jest dla was, natomiast jeśli chcecie mieć większą moc obliczeniową, to GTX980Ti jest kartą dla was.

Kolejnym segmentem kart do 1500 zł

GTX970 vs R9 290X

W przypadku tego zestawienia, również wygrywa nVIDIA.
970tka ma dużo więcej klatek niż AMD. Nie będę się tutaj rozpisywał bo w tym przedziale cenowym nVIDIA znokautowała AMD

Ostatnim segmentem kart są karty do 1000 zł

Tutaj zawalczą GTX960 oraz R9280X

W przypadku tego segmentu, wygrywa AMD jeśli chodzi o wydajność.

We wszystkich 3 rankingach nVIDIA wygrywa z AMD, pod względem energooszczędności. Nowe architektury Maxwell pokazują znacznie mniejszy wskaźnik poboru mocy niż odpowiedniki AMD.
AMD natomiast są na mocniejszych szynach bitowych, jednak słabe taktowanie procesora oraz słabe możliwości OC powoduję że AMD tylko Goni nVIDIE, tak jak kiedyś goniło Intela. Dodatkowo AMD to tak zwane "Patelnie do smażenia jajek ", mocno się nagrzewają i ciężko zbić temperaturę.

Jeśli tak dalej pójdzie, to AMD skończy tak samo jak skończyło przy rywalizowaniu z Intelem. A jak wiecie, brak konkurencji to spowolnienie rozwoju technologi, co możemy zaobserwować w przypadku Intela.

I ostatni gwóźdź to trumny dla AMD.

Wszystkie powyższe karty AMD z wyjątkiem Fury X, nie obsługują DX12.1, natomiast pełny support DX12.1 dostaną wszystkie modele nVIDI 9xx.