AMD vs nVidia

procesory są wydajniejsze faktycznie szczególnie 8rdzeniowe bo w w7 i 8.1 max 6 rdzeni może pracować nad 1 aplikacją a w w10 mogą 8nad jedną i integra z zewnętrzną grafą pracują naraz nad jednym procesem (nie wiem czy o to ci chodziło bo ja już śpie na siedząco i nie myśle )

Ty już się nie udzielaj xD

@DeSkAProszę łaskawie przeczytaj i porównaj, a potem powiedz, gdzie jest Twój obiektywizm."Można kręcić Pamięci HBM, jednak ich kręcenie nie daje żadnych efektów 1/2%, jest o tym artykuł na purepc"Dajesz NEWS z TWOJEPC o wzroście wydajności 20%, bo podkręcili POPRZEZ BŁĄD. Konkretnie to też jest w link: Jak z powodu BŁĘDU udało się podkręcić kartę.Błąd zostanie załatany, a nikt nie zostanie na starych sterach dla domowego użytku, bo nowe będą poprawiać błędy, stabilność i poprawki (w tym wydajności) dla nowych gier.Ja ogólnie radzę (jak ja) zgłosić temat do administracji, bo autor udając neutralnego i podobno chcąc merytorycznej dyskusji próbuję przedstawić wszystkim swoją wizję, czyli: NV to jedyny słuszny producent kart graficznych.Dlaczego tak twierdzę? Autor wybiera fakty i zaprzecza sam sobie. Kiedy chodziło o HBM i wydajność kart AMD to podkręcenie karty dawało 1-2% wzrostu wydajności, ale jak chce udowodnić mi błąd to pokazuje, że jest to 20% i podkręcono to... przez błąd w sterownikach (który został/zostanie załatany). Jego zdaniem nie można porównywać GTX980 i AMD Fury, bo różnica wiekowa między nimi to 10 miesięcy (choć cenowo 100zł), ale można porównywać GTX980 i R9 290X, choć różnica wiekowa między nimi to... 10 miesięcy (ale już 600zł). Rzuca tekstami, których nie potrafi potwierdzić (bardzo złe przyjęcie nowej karty AMD i jej okropna sprzedaż). Już o jego wypowiedzi odnośnie DX12 i "grzałek" AMD to nie wspomnę.

Po raz kolejny nie czytasz co napisałem,

Widać że stary artykuł o którym czytałem już dawno jest nieważny gdy przeczytałem te wpisy.

Przyznałem że tamten stary artykuł mówiący o 1/2% jest nieważny już ponieważ w msi afterburner można uzyskać dużo wyższy skok pamięci co pozwala na wzrost wydajności Fury X.

Pamiętaj że każda karta ma swoje wady i zalety. nvidie zawsze miały gorszą szynę i mniej pamięci, ale nadrabiały to taktowaniem procesora. Z drugiej strony AMD mają słabsze taktowania ale nadrabiają szyną i wielkością ram na grafice.

Gdyby połączone wysokie taktowania z nvidia i szyne z AMD, mielibyśmy karty idealne

Ale fakt faktem gdybym dostal gtx 980 ti lub radeona fury ... nawet bym nie wsadzil doo komputera sprzedal i kupil cos w segmencie max doo 800 zl tylko naprawde osoby co nie maja juz robic z pieniedzmi kupuja karty za ponad 2k zlotych ,ktore za 2 lata beda warte 500 zl max xD

Wiemy że jesteś trollem, ale tak tylko dla sprostowania, obecnie 2-letnie karty, takie jak np. R9 270X, nie tanieją 4-krotnie jak twierdzisz, tylko kosztują dokładnie tyle samo ile kosztowały podczas premiery, a nawet więcej ze względu na kurs dolara. A chętnych na używki co najmniej nie brakuje. Ta sytuacja się nie zmieni, bo nowe technologie są odpowiednio dozowane żeby zarobić jak najwięcej jak najmniejszym kosztem i wyciągnąć jak najwięcej z poprzednich generacji i nigdy nie będzie takiej sytuacji, że w ciągu dwóch lat wszystko pójdzie tak do przodu, że 2-letnie karty staną się bezużyteczne i stanieją 4-krotnie. Żaden producent sobie nie pozwoli na coś takiego. Nie po to się inwestuje w stworzenie czegoś na taką skalę żeby sprzedawać to potem przez rok, a potem wyrzucić do kosza. Dopóki dana generacja jest w sprzedaży nie wyjdzie nic co by miało obniżyć jej ceny kilkukrotnie. Po roku użytkowania sprzęt będący nadal na gwarancji traci bardzo niewiele na wartości, roczny używany zestaw w cenie 30% niższej niż nowy to już okazja, także jeżeli ktoś ma kartę za ponad 2 tysiące, np 2500, i po dwóch latach będzie chciał ją sprzedać to weźmie grubo ponad 1000zł, a nie "500 max". Tym bardziej jeżeli mowa o nowych kartach z pełną obsługą DX12 i innych nowych bajerów, bo rzeczywiście, sprzedaż za 2 lata karty bez obsługi DX12 może być problematyczna, jeżeli rzeczywiście okaże się on tak dobry i wszystkie gry będą tylko na nim.

@DeSkA

Co ma MSI Afterburner do braku wzrostu wydajności? Twierdziłeś, że zwiększenie taktowania nic nie daje, ale jednak daje.

Gorszą szynę nadrabiały taktowaniem pamięci. NV daje węższą szynę, ale pamięci mają wyższe taktowanie u AMD odwrotnie. Patrz R9 290X i GTX970.

Od kiedy taktowanie GPU jest wyznacznikiem wydajności? GTX780Ti ma 875Mhz na rdzeniu, GTX970 1150MHz i wydajność jest podobna.

Tyle z mojej strony i mam nadzieję, że administracja jednak temat zamknie, bo z merytoryczną dyskusją nic wspólnego ten temat nie ma. Jest tylko wychwalanie NV, pokazywanie AMD jako gorszych i masa bzdur. Co by nie było, że jestem stronniczy i jestem fanboyem AMD: u siebie mam kartę NV, wcześniej miałem AMD. Biorę to co jest najlepsze w danym przedziale cenowym.

P.S. Dalej nie odpowiedziałeś nawet na połowę zarzutów odnośnie wypisanych głupot.

@DOWN

Jak ja mam nieaktualne dane to nie podaje ich jako argument w temacie który ma być wielce obiektywny. Napisał to co mu w danej chwili pasowało. O premierze GTX970, Fury i R9 290X też ma nieaktualne dane, że 10 miesięcy =/= 10 miesięcy, bo mu tak pasuje? Nie broń gościa, który wypisuje głupoty, bo ja wiem co napisał. To jest nadal tylko 1 rzecz z wielu.

@DeSkACo ma MSI Afterburner do braku wzrostu wydajności? Twierdziłeś, że zwiększenie taktowania nic nie daje, ale jednak daje.

dobra wyjaśnię ci miał nieaktualne dane po prostu co do podkręcania

edit:

@DOWNJak ja mam nieaktualne dane to nie podaje ich jako argument w temacie który ma być wielce obiektywny. Napisał to co mu w danej chwili pasowało. O premierze GTX970, Fury i R9 290X też ma nieaktualne dane, że 10 miesięcy =/= 10 miesięcy, bo mu tak pasuje? Nie broń gościa, który wypisuje głupoty. Zresztą to jest nadal tylko 1 rzecz z wielu.

nie bronie tylko wyjaśniam bo sam się przyznał potem że miał nieaktualne dane choć tak naprawdę cały ten Sajgon jest przez to że ludzie nie czytają i mają nieaktualne dane albo nie umieją sami myśleć

@DeSkACo ma MSI Afterburner do braku wzrostu wydajności? Twierdziłeś, że zwiększenie taktowania nic nie daje, ale jednak daje.Gorszą szynę nadrabiały taktowaniem pamięci. NV daje węższą szynę, ale pamięci mają wyższe taktowanie u AMD odwrotnie. Patrz R9 290X i GTX970.Od kiedy taktowanie GPU jest wyznacznikiem wydajności? GTX780Ti ma 875Mhz na rdzeniu, GTX970 1150MHz i wydajność jest podobna.Tyle z mojej strony i mam nadzieję, że administracja jednak temat zamknie, bo z merytoryczną dyskusją nic wspólnego ten temat nie ma. Jest tylko wychwalanie NV, pokazywanie AMD jako gorszych i masa bzdur. Co by nie było, że jestem stronniczy i jestem fanboyem AMD: u siebie mam kartę NV, wcześniej miałem AMD. Biorę to co jest najlepsze w danym przedziale cenowym.P.S. Dalej nie odpowiedziałeś nawet na połowę zarzutów odnośnie wypisanych głupot.@DOWNJak ja mam nieaktualne dane to nie podaje ich jako argument w temacie który ma być wielce obiektywny. Napisał to co mu w danej chwili pasowało. O premierze GTX970, Fury i R9 290X też ma nieaktualne dane, że 10 miesięcy =/= 10 miesięcy, bo mu tak pasuje? Nie broń gościa, który wypisuje głupoty, bo ja wiem co napisał. To jest nadal tylko 1 rzecz z wielu.

Szyna też nie jest wyznacznikiem wydajności x)

Ogólnie to szkoda waszego czasu bo narazie wygląda to tak , jakby babcie z targowiska kłóciły się na temat właściwości napędu rakietowego nowego statku NASA.

Ja swoją opinie biorę z kilku for internetowych zaczynając od benchmark kończąc na purepc.
Na każdej z tych stron, zdecydowana większość narzeka na słaby postęp AMD i ciągłe gonienie Nvidia. Wystarczy wejść w test Fury X i sam zoabczysz.
To że jesteś Fanbojem AMD, szczerze? mam w poważaniu. Możesz być również Fanbojem maciereiwcza i spółki i tak będę miał w nosie.

Jeden fakt się nie zmienia w tym wszystkim. Karty nVIDIA aktualnie zjadają na śniadanie AMDeki w 1080p, w 1440p jest remis, w 4k wychodzi AMD na prowadzenie.

Dwa wiele ludzi narzeka na sterowniki od AMD? Przypadek? nie sądzę.

Next Miałem jednego Radeona HD coś tam nie pamiętam dokładnie, po 3 miesiącach sprzedałem to badziewie na olx i wymieniłem na 750Ti.

Co do słabej sprzedaży Fury X? .... Wystarczy czytać opinie na jej temat. Problemy ze sterownikami, problemy z dostępnością pamięci, piszczące cewki i często hałaśliwa pompa.

Wydali nieprzetestowanego bubla, i teraz im się to odbija.

Posiadam sklep w Galerii handlowej naprzeciwko x-kom. Chłopaki mówią że nikt jeszcze nie zamówił u nich tej karty i w sklepie internetowych sprzedali 1 szt na całą Polskę.

Na tą chwilę, najbardziej opłacalne i energooszczędne są Nvidie.

Jak coś Ci jeszcze nie pasuje, zachowaj to dla Siebie lub PW.

Pozdrawiam

Obie firmy miały swoje wzloty i upadki. To chyba nie podlega żadnej dyskusji. Faktycznie AMD ostatnio trochę opuściło przez wzgląd ze ma bezpieczny rynek na konsole które korzystają z ich podzespołów. NVidia natomiast poszło ostro w rynek PC. Nie jestem zwolennikiem ani zielonych ani czerwonych. Posiadałem karty obu producentów. Ale jednak boli mnie to co się dzieje. Mam ATI 7970 dałem za nią sporo kasy a w Assassin Creed Unity grałem średnio na 20 FPS. Gdzie znajomy posiadajac GF 780 miał ich praktycznie kolo 50. Dochodzą do tego nowsze gry jak Batman czy wiedźmin, które też chodzą lepiej na grafikach NVidia.

Wydaje mi się ze problemem nie są grafiki ale producenci gier którzy nie potrafią optymalizować odpowiednio gier. Przykład? Pamiętam jak na świat przyszło dziecko R* GTA IV. Miałem wtedy GF 9800 na tamte czasy była to bardzo mocna grafika a z grą sobie nie radziła. A teraz? Mamy GTA V gram z znajomymi na TS i jestem pełen podziwu jak koleś mi mówi, ze ma Intela quad core q9550, 4gb ramu, GF 460 OC i gra chodzi mi stabilnie na średnich ustawieniach z 40 klatkach. Tyle że te 40 klatek jest w momencie kiedy na ekranie juz są wodotryskki, kiedy jedziemy pancernym samochodem mając 5 gwiazdek i ekipa zostawia za sobą zgliszcza. Wiec wydaje mi się ze raczej powinno się narzekać na ludzi którzy tworzą gry. Spieszą się bo terminy gonią a hajs się musi zgadzać. W końcu potem i tak wyda się łatkę która waży połowę gry, poprawi jej stabilność o 5%. A przez kolejne pół roku kolejne 5%

Kurdę i co teraz z posiadaczami kart GTX 980? Karta lepsza o około 10% od GTX980 a 20% słabsza od GTX 980 TI. Czy jest jeszcze jakikolwiek sens żeby ją kupować? W 2016 jak wyjdą kolejne karty od nVidia to 980 będzie nawet pomijana w testach. Zostanie tylko 980 TI. ehhh

Kurdę i co teraz z posiadaczami kart GTX 980? Karta lepsza o około 10% od GTX980 a 20% słabsza od GTX 980 TI. Czy jest jeszcze jakikolwiek sens żeby ją kupować? W 2016 jak wyjdą kolejne karty od nVidia to 980 będzie nawet pomijana w testach. Zostanie tylko 980 TI. ehhh

Kupujesz co chcesz. Zawsze jest sens. Myśląc w ten sposób możesz czekać zawsze bo co chwile wychodzi coś co jest wydajniejsze o te 10%. A posiadając ta kartę i tak masz luz na parę lat.

Nie panikuj. Nic nie zostanie pominięte, co to za głupoty.... GTX 980 nie jest 10% słabszy, tylko taki sam albo nawet lepszy, bo Fury się praktycznie nie kręci, a GTX kręci się bardzo dobrze i w testach OC przegania wyraźnie Fury OC, a to i tak jest kręcenie tylko do połowy i da się wykręcić spokojnie więcej niż oni tam robią. Nawet dobrze podkręcony 970 dogania Fury w 1080p. W dodatku na te wszystkie testy trzeba patrzeć z dużym przymrużeniem oka, np. na purepc użyli referencyjny piekarnik GTXa do porównań, pytanie kto taką w ogóle ma. I wyszły im jakieś głupoty typu Fury o 10% lepszy albo temperatury 85 stopni na GTXie...

Nie panikuj. Nic nie zostanie pominięte, co to za głupoty.... GTX 980 nie jest 10% słabszy, tylko taki sam albo nawet lepszy, bo Fury się praktycznie nie kręci, a GTX kręci się bardzo dobrze i w testach OC przegania wyraźnie Fury OC, a to i tak jest kręcenie tylko do połowy i da się wykręcić spokojnie więcej niż oni tam robią. Nawet dobrze podkręcony 970 dogania Fury w 1080p. W dodatku na te wszystkie testy trzeba patrzeć z dużym przymrużeniem oka, np. na purepc użyli referencyjny piekarnik GTXa do porównań, pytanie kto taką w ogóle ma. I wyszły im jakieś głupoty typu Fury o 10% lepszy albo temperatury 85 stopni na GTXie...

trololo trolol trololo ladnie sobie tlumaczysz taa temperature too juz wyrozbiarstwo....:D

"Gtx 980 lepsza od gtx 980ti oo i wszystko jasne :P"

Boli jak się czyta takie głupoty ... Zobacz sobie ten filmik gdzie testowane sa obie karty po oc https://www.youtube.com/watch?v=-BTpXQkFJMY

Boli jak się czyta takie głupoty ... Zobacz sobie ten filmik gdzie testowane sa obie karty po oc https://www.youtube.com/watch?v=-BTpXQkFJMY

To że Fury i generalnie AMD jest lepsze w 4K to już dawno było ustalone. Poza tym benchmarki to tylko benchmarki, liczą się testy w grach. W grach jest różnie, czasem jest lepszy GTX a czasem Fury, to też już było powiedziane, że to zależy od gry.

trololo trolol trololo ladnie sobie tlumaczysz taa temperature too juz wyrozbiarstwo.... "Gtx 980 lepsza od gtx 980ti oo i wszystko jasne :P"

Nie dość że nic nie wiesz, to jeszcze nie umiesz czytać. Porównywałem GTX 980 i Fury, a nie 980 i 980 Ti. A temperatury są na wersjach niereferencyjnych takich jak np. Asus Strix o wiele niższe niż na referentach. To też byś wiedział gdybyś nie był marnym trollem:)

To że Fury i generalnie AMD jest lepsze w 4K to już dawno było ustalone. Poza tym benchmarki to tylko benchmarki, liczą się testy w grach. W dodatku ten film który podałeś tylko potwierdza to co powiedziałem o 1080p, więc nie wiem o co Ci chodzi. Nie dość że nic nie wiesz, to jeszcze nie umiesz czytać. Porównywałem GTX 980 i Fury, a nie 980 i 980 Ti. A temperatury są na wersjach niereferencyjnych takich jak np. Asus Strix o wiele niższe niż na referentach. To też byś wiedział gdybyś nie był marnym trollem:)

wiem wystarczajaco tyle ze sam piszesz bajki ja tam chociaz nie faworyzuje ktores z karty poniewaz wolalbym sprzedac too gowno i pojsc doo baru na drina :P

te testy był robione na starej wersji sterownika pewnie nawet na 13.12 ale napewno nie na najnowszej która zwiększa wydajność grafik o te pare % więc trzeba poszukać testu na tych sterownikach bo skoro są dostępne to czemu mamy porównywać grafike na starych sterownikach do tej na najnowszych dostęnych

Nie kumam spin o OC kart graficznych bo po co? Nigdy się nie bawiłem w podkręcanie grafiki bo ile z niej wyciagniesz dodatkowo? 10%? Jeszcze by podkręcanie miało faktyczny wpływ na grafikę w grach a tak to ile to daje? 2... 4 fpsy więcej? To by miało sens jakby grafiki krecily się tak świetnie jak np procesory gdzie z 2500k o taktowaniu 3,3ghz można wyciągnąć 5ghz. Przyrost 40% spoko... Ale 10% i to przy dobrych wiatrach... Spiny nie warte zachodu.

Nie kumam spin o OC kart graficznych bo po co? Nigdy się nie bawiłem w podkręcanie grafiki bo ile z niej wyciagniesz dodatkowo? 10%? Jeszcze by podkręcanie miało faktyczny wpływ na grafikę w grach a tak to ile to daje? 2... 4 fpsy więcej? To by miało sens jakby grafiki krecily się tak świetnie jak np procesory gdzie z 2500k o taktowaniu 3,3ghz można wyciągnąć 5ghz. Przyrost 40% spoko... Ale 10% i to przy dobrych wiatrach... Spiny nie warte zachodu.

no czasem te 2-4fps to dopełnienie do 60 albo polepszenie stabilności fps by te 60 utrzymać lepiej byle nie przesadzić z OC bo tą stabilność utraci właśnie

Ok, roznica miedzy 30 FPS a 60 FPS jest mega odczuwalna, spoko tu sie zgadzam. Ale miedzy 55 a 60... bez przesady :) czy tez 30 a 34 :). Znaczy spoko, jak chcecie to sie o to sprzeczajcie :). MOIM osobistym zdaniem jest to po prostu bezsensu, bo mozliwosci OC grafik i tak sa smieszne :). Ja pamietam jak używałem jeszcze GF 570 OC od asusa z DirectCU II i dodatkowo sam jeszcze ja podkrecilem tyle ile moglem. Testy wtedy robilem na Wiedzminie 2 i ArmA 2 i chyba Battlefield 3. Wnioski byly jasne.... 2 dni monitorowania sprawdzania temperator a mialem chyba kolo 4 FPSow wiecej. Stwierdzilem ze nie warto. Jak cos ma klacic i tak bedzie, nie pomoże nawet OC.

Na sterownikach 15.7, radeony na win 10 dostaja boosta. Mozliwe ze bedzie powtorka jak przesiadka z dx8 na dx9.

Szczerze im tego zycze… bo monopol byl by kiepski dla nas (odbiorcow).