AMD X8 FX-8350 4.0GHz Bullllldożer. Warty ceny?

Od razu mówię, że nie mam zamiaru zmieniać procka - Po prostu chciałem was spytać o opinie.

4.0Ghz co jest całkiem niezłe a na dodatek przy ośmiu rdzeniach... Miazga :blink: Może któryś z użytkowników forum posiada ten procek i może podzieli się swoimi "doznaniami" z jakże tą czarną magią...

Dla osoby, która jest nawet w małym stopniu ogarnięta w dzisiejszych prockach to cena ok. 800 zł może być podejrzana. CPU podobno jest porównywalne do i7. Wcale się nie dziwie, ale najlepszy (chodzi mi, że najszybszy) i7 kosztuję ponad 1200 zł... Wydaje mi się, że z tym CPU jest jak z dziewczynami w grach - Niby dobrze się zapowiada a może się okazać, że to kolejny bullshit.

Też miałem założyć podobny temat ale dostałem se warna. Procek jest bodajże niewiele gorszy od I5. Niby te 8 rdzeni ale pracuje jak (4)? Tak mi przynajmniej mówili. Chociaż niby rozłożenie pod 8rdzeni gwarantuje lepszą szybkość.

Edit najlepszy I7 kosztuje bodajże 4tyś 6 rdzeniówka. A jeszcze lepszy od I7 jest bodajże XEON czy jakoś tak.

To już są bardziej procesory pod serwery, a nie pod gry.

ja mam fx-1850 i nie narzekam kopiłem mugen II chłodzenie i mogę sobie podkręcać spokojnie ^^ procesory intela wypadają po 5-10% lepiej jeżeli chodzi o FPSy ale cena... 2x więcej

No tak, ale nawet ja (pr0 elo gejmer) wie, że dzisiejsze gry wykorzystują max 4 rdzenie w grach. Procesor XENON jest pod serwery, tak samo jak Nvidia QUADRO, która jest za parę tysięcy.

A jak jest z podkręcaniem procków z serii FX ? Grzeje się na podst. chłodzeniu dołączonym w pudełku ?

z regóły procesory AMD są do zastosowań typowo Kreatywnych czyli raczej oprogramowanie, rendering stream obrabianie :), Gorzej wychodzą tylko w testach Gierkowych. Ja mam zamiar również zakupić komputer z obecnie najmocniejszym prockiem AMD na rynku, bo własnie ja celuje bardziej pod zastosowania produktywne a nie Gameowe ;) i Proponuje do AMD kartę od radeona bo od początku wspierały procki pod AMD.

@up no niestety grzeją się AMD'ki, jeśli chcesz zacząć podkręcać i chcesz dobrze wycisnąć z niego to co tam ma to raczej bedziesz musiał dokupić jakieś dobre chłodzenie.

Buldożery to są procesory pod marketing. Niby 8 rdzeni, niby po 4.0 GHZ i wszyscy szok. Prawda niestety brutalna, jak zauważyłeś po cenie się można zorientować. Taki procesor jest na troszkę gorszy od i5. Radziłbym raczej wziąć tą i5.

Hm... Ciekawi mnie czy w ogóle się opłaca inwestować w aż taką moc obliczeniową i czy to mi się w przyszłości zwróci (parę lat).

Buldożery są także procesorami stworzonymi do kręcenia. Rekordowe podkręcenie z azotem to 8.2GHZ, a na zwykłym 5.5GHZ. Jeżeli naprawdę chcesz go kupić to go nie marnuj i kręć zdrowo. Jeżeli się wciągniesz to nie dość że wykręcisz ładny wynik i przybędzie wydajność, to jeszcze będziesz miał z tego satysfakcję.

Dokładnie tak jak up. Jeśli chcesz go kręcić to AMD lepiej zainwestować.

Ja już podkręciłem jednego amd w drugim kompie. Procek tak naprawdę to siedmio-letni AMD Athlon 64 X2 4000+ z f=2.0GHz a podkręciłem go bez zmiany napięcia i chłodzenia do 2,5. Wszytko na klasycznym zestawie, który dostałem wraz z prockiem. A co najlepsze to wszystko dzieje się z Feel-400W :D

no własnie AMD jest tyle lepszym prockiem że daje nam większe możliwości manewru technicznego, Można z niego wycisnąć to co sie da ale tak jak wspomniałem, niezbędne by było do tego dobre chłodzenie, no i zasilacz aby uciągnął tą moc ;P

No właśnie... Zasilacz.... Ostatnio na lekcjach (jestem na kierunku elektronicznym) nauczyciel nam kazał zrobić coś co może nam się przydać w codziennym życiu. Z nudów z kumplem zrobiliśmy zasilacz do kompa... Moc wyjściowa 600+W. Baliśmy się to wykorzystać...

Taki tam offtop B)

no ładnie :), mozna jeszcze sprawdzić jego stabilność :D

Baliśmy się właśnie, żeby czegoś w nim nie wywaliło. A co dopiero sprzęt komputerowy. Podłączyliśmy do niego tylko miernik aby zrobić mostek i sprawdzić moc... i tyle.

Bardzo ładnie jak na początek, ale lepiej nie wykorzystujcie. Albo zabije, albo spali ;) Dobra Bertyne jak można spytać to jaka jest twoja decyzja? Bierzesz Buldożera i go kręcisz czy bierzesz co innego? :)

Przeczytaj OP. Nie mam jeszcze zdania nad zmianą procka, ale chyba się jednak zastanowię nad zmianą ;P

Dabl post - Sorki.

Co jak co ale procek wart swojej ceny. Takie moje zdanie ;)

Ja osobiście jestem zwolennikiem amd od zawsze. Pierwszy mój komputer posiadał amd i byłem z niego zadowolony. Teraz również mam AMD i powiem Ci osobiście, że to co oferuje jest wystarczające. Gram we wszystko, pracuje w PS w AAE w C4D, Blenderze i innych programach mocno zaawansowanych a nie mam problemów z bezpośrednim podglądem w czasie rzeczywistym itd. Nie mam potwora bo tylko amd phenom II 945 ale wystarcza on do takich zadań i sądzę, że 8x4 w przypadku takich prac jak i również gier sprawdziłoby się idealnie. Co jak co ale AMD ma idealnie spasowaną cenę do wydajności i mimo iż intel jest może o te 5-10 % wydajniejszy to nie da się tego odczuć bezpośrednio. Tutaj trzeba naprawdę zabójczych aplikacji aby takie procki wykorzystać w 100 %. Więc po co płacić za markę i wydajność, której wykorzystanie graniczy z cudem skoro można mieć mocny sprzęt za 1/2 albo 1/3 ceny ? Dla mnie pakowanie takiej kasy w komputer to trochę głupota jeśli ma służyć tylko i wyłącznie do gier. AMD da sobie radę spokojnie.