Cześć, zwracam się do Was drodzy użytkownicy forum jak gracz do gracza.
Minęło trochę już czasu odkąd grałem w gry MMORPG i wraz z tworzeniem pracy licencjackiej na rzecz najbardziej prestiżowego kierunku - socjologia , pomyślałem ,że zbadam dobrze znaną mi niegdyś dziedzinę gier MMORPG.
Jeśli macie około 3-4 minut wolnego czasu , zachęcam Was do wypełnienia poniższej ankiety.
Będę wdzięczny i pamiętajcie, że dobra karma wraca!
https://docs.google.com/forms/d/1NJ7rhBUHzUtQKxCdWuYqh64bwHmGjkEMVZDk3ikjSsI/viewform
PS. praca ani badanie nie mają za zadanie umniejszać graczom ani przedstawiać ich w negatywnym świetle
[ANKIETA] Ankieta dla pracy licencjackiej o grach MMORPG
Zrobione. Btw, może coś więcej napiszesz na temat swojej pracy?
Poszło, nie wiem jaki dokładnie masz temat ale ciekawy jest także aspekt łączenie się ludzi w klany, grupy i hierarchia jaka się w nich tworzy. Nowi młodsi gracze starają sie identyfikować z tymi starszymi itp. itd. Za niestosowanie regulaminów, bycia na eventach klanowych wydarzenaich kary, zobowiązania. Zawsze ciekawił mnie ten temat w grach MMO, gdzie ludzie podporządkowywali lub nawet wszczynali klanowe bunty i tworzyli opozycje przeciwko elicie.
Zrobione.
Zrobiłem
ale ciekawy jest także aspekt łączenie się ludzi w klany, grupy i hierarchia jaka się w nich tworzy. Nowi młodsi gracze starają sie identyfikować z tymi starszymi itp. itd.
W okół tego pierwotnie chciałem pisać swoją pracę ale miałem nieszczęście, że po pierwszym semestrze musiałem zmienić promotorkę i nie do końca ją chyba przekonałem do kontynuowania myśli. Dosłownie trafiłeś w samo sedno pomysłu z października, listopada.
W zasadzie praca skupia się na zbadaniu tego w jakim stopniu osoba grająca w MMORPG angażuje się w nie na rzecz reszty. Inspiracją do tego tematu było doświadczenie, kiedy jeszcze parę lat temu dużo czasu poświęcałem na WoW'a i w jaki sposób wyznaczałem sobie priorytety, np w doborze znajomych, czy spędzenia wolnego czasu.
Głównym pytaniem badawczym w pracy, czy i jak tak to w jakim stopniu gry wpływają na życie społeczne, towarzyskie, formalne gracza. Tu można oczywiście znajdywać same pozytywne aspekty wpływu, jak np nauka języka obcego, ale to zobaczę po wynikach.
Najważniejszymi pytaniami są te oparte na skalach od 1 do 5 bo wtedy właśnie badam subiektywną ocenę respondenta i na tym później będę budował jakieś wnioski.
Zdaję sobie również sprawę, że praca nie będzie żadnym dziełem a jedynie jakimś tam niereprezentatywnym badaniem socjologicznym(ze względu na małą ilość ankiet). Również już widzę parę błędów np. mógłbym jeszcze dodatkowo coś zbadać.
Tak czy siak , obrona wypada jakoś na początek lipca, do 15 czerwca muszę oddać całość, a pozostało jeszcze około 30 stron do napisania Jeśli to jest ciekawe dla Was to mógłbym po wszystkim zamieścić tu raport z badań
Dzięki za odzew!
Done
Wypełnione
Zrobione. Życzę powodzenia
Cześć. Miałem podobny temat pracy magisterskiej. Była ona bardziej rozbudowana, ale miałem rozdział o grach MMORPG. Z tego co pamiętam, to podczas obrony pracy dostałem pytanie o walory edukacyjne gier - opowiadałem o grach odwołujących się do wydarzeń historycznych, o grach typowo edukacyjnych, o językach obcych w grach oraz o stronie artystycznej gier. Warto, żebyś to też przemyślał, bo kto wie, może dostaniesz podobne pytanie. Nie będę publikował mojej pracy, bo tak chyba nie wolno, a poza tym nie chcę, żeby ktoś został posądzony o plagiat. Jeżeli chcesz o coś zapytać to napisz na priv. Ankietę wypełniłem. Powodzenia!
Zrobione. Powodzenia
Done
Zrobione Powodzenia
ok, zrobione
Zrobione. Bardzo fajna ankieta. Z jednej strony była stosunkowo prosta, ale w trakcie jej wypełniania zrobiło mi się jakoś tak ciepło na sercu (ze względu na powrót do fajnych wspomnień związanych z niektórymi tytułami). W sumie to ja jestem wdzięczny tobie @socyologeek za taką fajną ankietę. Takie to aż chce się wypełniać .
Zrobione. Daj znać jak zapiszesz wnioski
Zrobione
Zrobione, chętnie zobaczę raport z takiej ankiety
P.S. Ahh te wspomnienia z RoMa
Wybacz ale socjologia to do niczego niepotrzebna pseudo nauka ktora jest na poziomie turystyki czy politologii, większość grona socjologów szkodzi społeczeństwu. To oni wymyślają takie bzdety jak gender, multikulti czy feminizm (który pod pretekstem równości walczy o przywileje dla kobiet kosztem mężczyzn.).
Przez to że gram w gry, byłem już wiele razy przedstawiany przez socjologów jako potwór, seksista, homofob, rasista, gwałciciel czy potencjalny morderca.
Wykonane!