ArcheAge EU - Wszystko o zbliżającej się europejskiej wersji gry

Czy ma ktoś jeszcze duże spadki klatek przy "wchodzeniu na nowy teren"? Wszystko jest OK dopóki nie idę na teren gdzie zaczynają ładować mi się nowe obiekty. Wtedy mam mega ściny, a jak jeszcze wbiegam w sprincie, to po prostu zamraża mi ekran na kilkadziesiąt sekund. Ktoś tak ma?Komp:Intel Core 2 Quad CPU 2.40GHzNVIDIA GeForce GTS 4504GB RAM-u Windows 8

Tak, po prostu komp nie wyrabia, nic na to nie poradzisz, możesz ewentualnie zmniejszyć ustawienia graficzne ale to nie wiele pomoże.

wiadomo czy na koniec alpha testów będzie wipe?, bo nie wiem czy skupić się na graniu jedną postacią, czy wypróbować sobie wszystkie?

Mi nawet na minimalnych tnie i to dx9 o.O Wszystko jest ok jak się załadują postacie. No i teraz słyszę stuki w dysku. Chyba czas kupić nowy komputer, a nie ciągle wymieniać na używane części. Dzięki :P

wiadomo czy na koniec alpha testów będzie wipe?, bo nie wiem czy skupić się na graniu jedną postacią, czy wypróbować sobie wszystkie?

Jeśli chodzi Ci alphe to jest to oddzielny serwer, który później będzie serwerem do testowania przyszłych patchy (więc wipe'a nie będzie ale serwer po starcie gry będzie wyłączony).

Po wszystkich betach (cbt i obt) będzie wipe.

Mi nawet na minimalnych tnie i to dx9 o.O Wszystko jest ok jak się załadują postacie. No i teraz słyszę stuki w dysku. Chyba czas kupić nowy komputer, a nie ciągle wymieniać na używane części. Dzięki

Mam bardzo podobnego kompa, szału nie ma ale ogólnie grać się da. Problem jedynie właśnie gdy szybko wjeżdża się na tereny farm (czasem ściny, czasem tylko strasznie długie ładowanie textur) i niestety na mass pvp ;)

Siemka, a jak tam jest z optymalizacją ArcheAge ? Z 8gb ram, prockiem i5 4590 i kartą MSI Radeon R9 270, gra będzie chodzić w miarę wysokich ustawieniach z 60 fps ? Czy może być problem ?

Oczywiście takie rzeczy jak wygładzenie krawędzi i inne dodatki, co obniżają fps, zawsze w sumie wyłączam.

Optymalizacja całkiem spoko. Na moim kilkuletnim sprzęcie (specyfikacja w sygnaturce) mogę płynie grać na Full, tyle, że gdy włączę DirectX 11 i wszystkie dodatkowe pierdoły to przy patrzeniu na dalekie dystanse mam pokaz dziwnych artefaktów (czarne smugi, bryły etc. na ekranie), nie wiem czym jest to spowodowane. Ale tak to na DirectX 9 nie mam tego problemu i mogę grać spokojnie. Problem jest tylko przy wchodzeniu do nowych obszarów i w grupowych eventach. Kilkadziesiąt minut temu w pewnym q. miałem ubić elitki. Na miejscu ich spawnu zebrało się jakieś +50 graczy. Co się działo, gdy się pojawiły, chyba nie muszę tłumaczyć xD
Ale nie powiem, gra się wyśmienicie. ArcheAge ma ten swój klimat przyciągający przed monitor na długie godziny. Szkoda tylko, że to dopiero CBT1... Żal mi będzie się pożegnać z moim Bloodreaverem ;_;

BTW mam pytanko. Mianowicie czy w ArcheAge darmowy gracz może posiadać własne domostwo? Bo zdobyłem jakąś tam budowle, czy coś tam i gdy próbuje jej użyć to wyświetla mi się napis, że ta funkcja nie jest dostępna dla darmozjadów. A i czy można wymienić golda bądź też inną walutę na tą do Item Shop'a?

BTW mam pytanko. Mianowicie czy w ArcheAge darmowy gracz może posiadać własne domostwo? Bo zdobyłem jakąś tam budowle, czy coś tam i gdy próbuje jej użyć to wyświetla mi się napis, że ta funkcja nie jest dostępna dla darmozjadów. A i czy można wymienić golda bądź też inną walutę na tą do Item Shop'a?

Na jedno i drugie - nie można.

Hm no to trochę ostudziłeś mój entuzjazm co do tej gry Steelheart. Coś jeszcze w miarę ważnego jest zablokowane dla darmozjadów? (jak okręty, to ja już mogę tej grze na wstępie podziękować)

Hm no to trochę ostudziłeś mój entuzjazm co do tej gry Steelheart. Coś jeszcze w miarę ważnego jest zablokowane dla darmozjadów? (jak okręty, to ja już mogę tej grze na wstępie podziękować)

Co zawiera Patron:

• Dodatkowa regeneracja punktów pracy, gdy gracz jest online (10 punktów na 5 minut)
  • Regeneracja punktów pracy, gdy gracz jest offline (5 punktów na 5 minut)
  • Zwiększona maksymalna ilość punktów pracy (5000 punktów jako max)
  • 10% bonus do wszystkich punktów doświadczenia jakie zdobędzie gracz w walce lub przy zużywaniu punktów pracy
  • 10% zniżka przy zakupach na rynku (Marketplace)
  • 5 tokenów Loyalty na dzień do zużycia w Loyalty Store (punkty przyznawane w momencie pierwszego logowania każdego dnia)
  • Możliwość budowy domów oraz farm
  • Możliwość opłaty podatków za posiadany teren
  • Możliwość wystawiania rzeczy na Auction House

Dokładniej opisane tutaj: http://archeageonline.pl/kalkulatory/kalkulatory-podatkow/296-archeage-a-status-patron-i-apex.html

Czyli poza możliwością posiadania własnego terenu i wystawiania rzeczy na rynku, wszystko jest dostępne ale mocno ograniczone przez punkty pracy. I jeśli ktoś chce na prawdę pograć w tę grę to bez patrona będzie mu ciężko. Na pewno znajdą się osoby które się ze mną teraz nie zgadzają ale myślę że w ciągu miesiąca od startu gry albo zmienią zdanie albo grę ;)

Ta gra nie jest dla "darmozjadów". Jeżeli chce się mieć działkę musisz mieć premkę, mało tego polityka Trionu jest tak żałosna że jak nie będziesz miał wykupionego packa ( od 200 do 650zł ) a ci za tym idzie head-start'a nie będziesz miał miejsca sensownego na farmę, domek. Gracze darmowi mają taką ilość Labor Point(dalej : LP) że nie starcza ich na wykonywanie questów i odbieranie nagród za questy ( tak - żeby odebrać np. sworda trzeba go "zidentyfikować" używając LP ). Gracz który nie ma premki nie może wystawić itemków na sprzedaż. LP jest potrzebne dosłownie do wszystkiego - bez nich nich zarobisz golda ( z mobków dropią saszetki z goldem - żeby je otworzyć potrzeba LP ), nie zrobisz zbroi, nie będziesz miał LP żeby pływać z paczkami itd. itp. - praktycznie cała zawartość gry będzie dla Ciebie albo nie dostępna w ogóle, albo dostępna w 10% tego co ma gracz z premką. Jeżeli chcesz grać w jakiś sensowy sposób to musisz mieć head-start ( najtańszy ~200zł, najdroższy ~650zł ). Później musisz mieć premkę, jest to typowa gra P2P z jeszcze dodatkowym Item Shopem, w którym są poty na LP.... Grałem w masę MMORPG, jednak z takim P2W się nie spotkałem jeszcze.

Gracze darmowi mają taką ilość Labor Point(dalej : LP) że nie starcza ich na wykonywanie questów i odbieranie nagród za questy ( tak - żeby odebrać np. sworda trzeba go "zidentyfikować" używając LP ). Gracz który nie ma premki nie może wystawić itemków na sprzedaż. LP jest potrzebne dosłownie do wszystkiego - bez nich nich zarobisz golda ( z mobków dropią saszetki z goldem - żeby je otworzyć potrzeba LP ), nie zrobisz zbroi, nie będziesz miał LP żeby pływać z paczkami itd. itp. - praktycznie cała zawartość gry będzie dla Ciebie albo nie dostępna w ogóle, albo dostępna w 10% tego co ma gracz z premką. Jeżeli chcesz grać w jakiś sensowy sposób to musisz mieć head-start ( najtańszy ~200zł, najdroższy ~650zł ). Później musisz mieć premkę, jest to typowa gra P2P z jeszcze dodatkowym Item Shopem, w którym są poty na LP.... Grałem w masę MMORPG, jednak z takim P2W się nie spotkałem jeszcze.

F2P mają regen 5 lp na 5 min a na odkrycie przedmiotu potrzeba 5 lp, nie przesadzajmy że ich nie starcza. Kiedyś to była normalna regeneracja dla osób z abonamentem :P

Jak ktoś będzie chciał, to będzie w stanie i wycraftować set i sprzedawać paczki...ale zajmie mu to bardzo dużo czasu i pod warunkiem że oszczędzi sobie trochę punktów.

Z zarobieniem golda będzie miał duży problem, z tym się zgadzam.

Straszne P2W - jedna droga potka z cooldownem 12h^^ Serio, już lepiej kupić patrona, wyjdzie taniej.

Ta gra nie jest dla "darmozjadów". Jeżeli chce się mieć działkę musisz mieć premkę, mało tego polityka Trionu jest tak żałosna że jak nie będziesz miał wykupionego packa ( od 200 do 650zł ) a ci za tym idzie head-start'a nie będziesz miał miejsca sensownego na farmę, domek. Gracze darmowi mają taką ilość Labor Point(dalej : LP) że nie starcza ich na wykonywanie questów i odbieranie nagród za questy ( tak - żeby odebrać np. sworda trzeba go "zidentyfikować" używając LP ). Gracz który nie ma premki nie może wystawić itemków na sprzedaż. LP jest potrzebne dosłownie do wszystkiego - bez nich nich zarobisz golda ( z mobków dropią saszetki z goldem - żeby je otworzyć potrzeba LP ), nie zrobisz zbroi, nie będziesz miał LP żeby pływać z paczkami itd. itp. - praktycznie cała zawartość gry będzie dla Ciebie albo nie dostępna w ogóle, albo dostępna w 10% tego co ma gracz z premką. Jeżeli chcesz grać w jakiś sensowy sposób to musisz mieć head-start ( najtańszy ~200zł, najdroższy ~650zł ). Później musisz mieć premkę, jest to typowa gra P2P z jeszcze dodatkowym Item Shopem, w którym są poty na LP.... Grałem w masę MMORPG, jednak z takim P2W się nie spotkałem jeszcze.

Uwazam, ze dzieki temu community bedzie bardziej dojrzale. Dla mnie to duzy plus.

Dodatkowo jesli ktos tak na prawde chce grac to do premiery jest tyle czasu, ze podczas wakacji spokojnie zarobi na abonament.

Z zarobieniem golda będzie miał duży problem, z tym się zgadzam.

Moze zmienjszy to ilosc gold farmerow. Miejmy nadzieje.

A to nie jest tak, że z następnym patchem można odkupić domek i w nim zamieszkać? Nie mam nic przeciwko takiemu płaceniu, ale problem w tym, że te ceny nie są polskie.

@up Chyba wzrośnie.

A tak na dobrą sprawę, jeśli komu jest tak bardzo żal wydawać kasę na gry, niech zainwestuje w pierwszy miesiąc, zarobi trochę golda a potem kupuje APEX. I problem rozwiązany.

APEX to przedmiot w grze, który można sprzedać lub zakupić w Auction House lub wymienić się pomiędzy graczami. Po użyciu tego przedmiotu przez postać do konta zostają dodane kredyty, które następnie można wydać w Marketplace np. na zakup 30 dniowego statusu Patrona. Ma to być swego rodzaju nagroda dla graczy za ich grę bez wydania ani grosza.

Zasadnicze pytanie ile trzeba będzie farmić na jednego APEXa posiadając patrona i nie posiadając patrona.

Przykładowo w Rifcie REX to było 1500 platyny, a jak tutaj będzie to ja nie wiem.

Wy to wszystko chcieli byscie kompletnie za darmo.Ciekawe co byscie mówili jak by ta gra była p2p,czyli zamiast patrona był by abonament.

Wy to wszystko chcieli byscie kompletnie za darmo.Ciekawe co byscie mówili jak by ta gra była p2p,czyli zamiast patrona był by abonament.

Bylby hejt ze glupie i w ogole. Glupia gra i ble.

Po drugie pytania typu ile sie bedzie farmic sa nie na miejscu. Dopiero pierwszy etap CBT. Nie czas na takie pytania.

Jedynie mozna obstawiac. Z mojego doswiadczenia moeg powiedziec, ze do tygodnia to max.

jeśli gra by mnie wciągnęła to bardzo bym się ucieszył z p2p, albo chociaż jakby zrobili 2 typy serwerów p2w z IS i drugi p2p bez IS, przy okazji średnia wieku i kultura graczy wzrasta

@Revar, dokładnie tak jak mówisz; idealna gra F2P (pod względem modelu płatności) to choćby Smite, do kupienia jakieś voice packi, skiny itd ale w żaden sposób nie wypływa to na rozgrywkę a jeśli w grach w IS mamy dostępne rzeczy typu zwiększenie szansy na drop, itemy podnoszące statystki, boost np 10% więcej hp, dodatkowy content za $$ itd. przy czym nie czepiam się jakoś archeage tylko piszę ogólnie to dla mnie to żadne F2P

@D3AD, z tego co wiem to jeszcze nie wiadomo; nawet te ceny z wczorajszego newsa są orientacyjne ale z SMS oni i tak na rękę dostaną ~9 netto czyli niecałe 3$ więc koksów nie ma co się spodziewać

No i powinna być p2p, nie byłoby różnicy skoro i tak się płaci. Dla mnie takie coś to wprowadzanie gracza w błąd, pobierasz prawie 30gb "darmowej gry" liczysz, że pograsz mniej więcej na wyrównanym poziomie a tu się okazuje, że jak nie będziesz płacić to się nie liczysz. To już lepiej, żeby od razu było z abonamentem. Gry f2p powinny się kończyć maksymalnie na kosmetycznym item shopie, jakieś wizualne badziewia itd.

Oj tam marudzicie :D Jak dla mnie to najbardziej byłbym zadowolony z modelu b2p. Btw wiadomo coś, czy będzie można kupić patrona za sms? Mam telefon na kartę i po kupieniu pakietów sms-ów i internetu zostaje mi jakieś 20 zł miesięcznie ;d