Stwierdzaj, że gra nie jest taka dobra - wcześniej przyznaj się, że grasz od 1 dnia. O boże
Twój post jest do mnie?
Stwierdzaj, że gra nie jest taka dobra - wcześniej przyznaj się, że grasz od 1 dnia. O boże
Twój post jest do mnie?
Kolejne myślenie ludzi, chcielibyście żeby wszystko było darmowe.... Przez to właśnie że tylu was chce za free, a w życiu nic za free nia ma, to dostajecie swoje f2p+cash shop i gra jest w dupowatej jakości, bo kosztów pracowników, utrzymania serwerów itd. nie przeskoczycie, jakby nie było f2p mmo, to gry byłyby o wiele lepsze(patrz wow, patrz lineage, patrz everquest, patrz eve i inne tytuły).
Jak ktoś jak wyżej ma rozważania, to niech się dobrze zastanowi, gra kosztuje i tyle w temacie, serwery/rozwój dodatków KOSZTUJĄ!!! Jak wam dają F2P, to też nie jest to za darmo, bo jest Cash Shop, który dystansuje was i Tych co płacą, to było setki razy wałkowane, że często jest gorzej niż jak jest P2P, bo w odróżnieniu od płacenia już nawet jak na Polskie warunki 45zł/mc za coś na co większość z was poświęca 120 godzinw miesiącu to żadne pieniądze. Wówczas jednak abonenci mają +/- te same możliwości, a tak to jeden wywali w CSA 1000 usd i go nie dogonisz.
#edit
myślicie, że dlaczego GW2 się nierozwija??? Jakby był abonament, ludzie by go opłacali to byłby co rok 1 duży dodatek jak w wowie i gra była by poprawiana, a tak dodają wam tyle żeby coś się działa ale więcej nikt pieniędzy wykładać nie będzie.
@donek - jak widać nie każdy, bo ja się przyznam szczerze ArcheAge zbytnio nie interesowałem. To, że były już od dawna Radzieckie serwery, to akurat nie mój problem. Mieszam w krainie miodem i mlekiem płynącej (doceń ironie) czyli w EU i obchodzi mnie tylko to co się dzieje tutaj. Przyszły Europejskie testy - przyszło i moje zainteresowanie grą. Nie znam się na ArcheAge bo... podkreślam gram w niego po raz PIERWSZY w życiu.To fajnie, że ArcheAge to gra F2P z "opcją" Premium. Ale opcja to chyba nie wymóg, co nie? A tu, żeby w pełni cieszyć się grą trzeba to Premium mieć. I nie płacze, że to jest aż tak złe, że nie tak, że to i tamto. Ale bez tego Premium najfajniejsze rzeczy będą niedostępne. Nawet taka pierdółka (jak piszę Steelheart) jak wystawienia przedmiotów na AH będzie dla nas zablokowana.O tym, że można kupić walutę IS w grze nie wiedziałem. Ale jest kwestia ile trzeba będzie na nią farmić. Przytoczyłem przykład - Neverwinter Online - max. na dzień można wyfarmić ~24k AD. 1 ZEN to koszt koło 450 AD (choć nie wiem, trochę już nie grałem), a fajne mounty z IS (na wyprzedaży) rozpoczynają się chyba od 700 ZEN. Zatem masz około 50 ZEN dziennie. Czyli fajnego mounta wyfarmisz w dwa tygodnie. Da się? No pewnie.A tu nie wiadomo ile będę musiał spędzić czasu na farmie żebym normalnie, na równi z płacącymi mógł pograć -,-I szczerze mówiąc od takiego F2P wolę czyste P2P, bo powiedzmy sobie szczerze siedzenie powiedzmy 2 tyg. na farmieniu czegoś tam, żeby uzbierać na tego Patrona to żadna zabawa. Zatem bardziej skłonny będę zapłacić niż bawić się w takie darmowe granie. Oczywiście nikt płacić mi nie zabroni. Tylko jeżeli cena będzie wynosić około 15$ (45 zł) to podziękuje. Sorry, ale aż tak dobra ta gra nie jest. Jednak jeżeli cena będzie nie większa niż 30 zł to raczej się skuszę, ale zresztą poczekamy, zobaczymy. I masz racje - jeżeli mi nie spasuje - nie zagram. Koniec kropka ; )
Cały czas zaznaczam że to są tylko dwie rzeczy niedostępne dla F2P...nie wiem czy są najfajniejsze ale da się bez nich grać.
Nie wiem co ma Neverwinter do ArcheAge, zapewne nic
Jeśli dla kogoś liczy się wygląd mounta (bo od zawsze marzył o niebieskim jelonku ) to musi wydać trochę kasy w IS. Ale to nie jest niezbędne - najlepsze mounty nie są dostępne w IS a trzeba je sobie wyfarmić (mount za punkty PvP).
No to polecam rosyjskie serewery, tam pograsz za równe 30 zł miesięcznie. Niestety w krainie miodem i mlekiem płynącej wszystko jest droższe, gry też.
Chciałbyś abonament (ja też) ale i tak byś wtedy nie zagrał bo byłby wyższy niż 30 zł. Więc już wiesz dlaczego go nie ma Bo ludzie wolą wydawać więcej w IS niż zapłacić abonament i mieć sprawiedliwą grę.
@gizord - raczej to było do mnie xP
Stwierdzaj, że gra jest dobra bo grasz w nią xxx dni/miesięcy w fazie Alpha bądź na rosyjskich serwerach pod sztandarem innego wydawcy - po "100 latach" gry na EU zorientuj się, że jednak wcale taka dobra nie jest. O boże
Stwierdzam fakty proszę Szanownego Pana. Nie krytykuje samej gry ani jej mechaniki tylko jej trochę "niesprawiedliwy" model płatności który nijako wymusza na graczu posiadanie statusu Patrona. Ponadto zaznaczyłem, że czekam na oficjalne ceny lub ew. przybliżony czas w jaki będzie się farmić APEX. Dopiero potem zdecyduje czy grać czy nie. Bo tak to ArcheAge mi się nawet podoba.
Przedstawię to jeszcze inaczej. Wchodzi MaDHa8TTeR do nowo wybudowanego, ogromnego hipermarketu żeby zrobić w nim spore zakupy. Zauważa jednak, że aby wziąć sobie koszyk bądź wózek trzeba mieć wykupiony status "Super Kupującego" który sporo kosztuje. MaDHa8TTeR jednak nie ma zamiaru płacić. Pyta więc sprzedawcy czy jest jakaś opcja by mieć przywilej łatwego noszenia/wożenia zakupów za friko. Sprzedawca odpowiada, że tak, ale trzeba poświęcić X czasu, na wykładanie towaru na półki, dodatkowo nie otrzymując za to żadnego wynagrodzenia. Biedny, prawie kupujący spostrzega także, że dostęp do kilku interesujących go sekcji hipermarketu jest zarezerwowany także tylko dla ludzi z statusem "Super Kupującego". MaDHa8TTeR trochę zażenowany wychodzi z hipermarketu i głośno zastanawia się czy opłaca się właśnie w nim robić zakupy. W końcu zna inne, choć znacznie mniejsze sklepy w których coś takiego nie obowiązuje. Postanawia czekać, aż sytuacja się rozwinie ponieważ ten hipermarket i tak mu się spodobał. Liczy na to, że status "Super Kupującego" będzie tańszy bądź jasno określona zostanie ilość czasu potrzebna, aby takowy uzyskać. A póki co idzie zrobić zakupy w innym sklepiku...
Tym samym kończę tą dyskusje x)
Ciekawe co by było jakbym napisał "Jej, ale ten ArcheAge jest za$%^$, będę w niego grał aż do końca świata, a ten model płatności jest po prostu boski weee"...
@Steelheart - Co ma Neverwinter Online do ArcheAge? Niewiele, porównałem jedynie dwa modele F2P. Z resztą też się w 100% zgodzę. No niestety nie ma gry idealnej ; )
Ludzie, tylko na początku będziecie mogli kupić abonament za kasę w grze. Później inflacja będzie tak wielka, że będą mogli sobie pozwolić na to tylko ci, co mieli głowę po pierwszym abonamencie i nie zmarnowali czasu na PvP, bo inaczej labor points powstrzyma ich od zarobku. No chyba że kokosy można zbić na samym kradnięciu z "karawan" i nie wymagają one labor pointsów.
Aion i Rift, tutaj przedstawione, cierpią na inflacje. Trion "trochę z tym walczy", a GF ma to totalnie gdzieś. Chyba jest dla was oczywisty powód, dlaczego jest im na rękę inflacja.
Nigdzie nie napisałem, że gra mi się nie podoba. Po prostu spodziewałem się czegoś innego po "sandboxie". Więcej swobody? Dziwnie to brzmi, bo to sprawa oczywista dla sandboxa. Mimo to, jest reklamowany jako sandbox, wiec pytam - dlaczego gracze PvP nie muszą płacić abonamentu, bo będą mieli nadmiar lb, a gracze, którzy lubią bawić się w Simsy (w końcu sandbox) muszą bulić więcej? To nie jest zbyt sprawiedliwe.
W dodatku nie widzę sensu istnienia labor points. To coś w stylu energii? Czytałem, że takie coś jest dodane w Azji, żeby nie no-life'ować. Co to robi w sandboxie? Powstrzymanie inflacji? Po czorta? Wystarczy wywalić grind i dodać więcej funkcji zjadających kasę. Skoro ah mogą używać tylko gracze z patronem, których oczywiście będzie więcej, to pobyt będzie większy niż podaż. I co? I ceny lecą w górę. Widzę w tym tylko jeden sens - zarobek.
@Quaku
Twój argument to inwalida. GW1 nie miało nawet sklepiku, a po roku dostało większe rozszerzenie niż całe living story z patchami do GW2 razem wzięty. Jak ktoś jest idiotą i jest łasy na kasę, to skutki są takie jak w GW2.
@Donek
Miałem tę grę gdzieś. Przyjdzie, to sobie sprawdzę. Reklamowany jako sandbox, to znaczy sandbox. Sprawdzam i stwierdzam, że do sandboxu to mu trochę daleko. Dla mnie to, tak jak to określiłeś, Lineage 2 z elementami sandboxu.
DO WSZYSTKICH:
Ja wiem, że moderacja tutaj ma gdzieś ten offtop. Proszę was, przestańcie żebrać o klucze/konta. Nie zdążyliście, to macie problem. Jak tak bardzo chcecie, to załóżcie sobie jakiś zbiorczy temat. Co to ma do ogólnej dyskusji o ArcheAge?
Przestańcie pisać posty w stylu: "nie podoba się, to nie graj". Jeśli nie zgadzasz się z moją opinią, to wypunktuj, co źle napisałem. Jak masz pisać post TYLKO z treścią "Innym się nie dogodzi. Po prostu odinstalujcie", to sobie naprawdę odpuść. Nie wnosisz niczego do dyskusji, a tylko ją zaśmiecasz.
@donek
Widzę, że no-life. W takim razie ustępuję pola. Rzeczywiście, jeśli siedzi się na 24h/7, to nawet w EVE online można wyfarmić PLEX-y na 10 lat do przodu.
Gw2 to bardziej single player niż mmo, nie wymagało takich kosztów utrzymania serwerów.
@donek - jak widać nie każdy, bo ja się przyznam szczerze ArcheAge zbytnio nie interesowałem. To, że były już od dawna Radzieckie serwery, to akurat nie mój problem. Mieszam w krainie miodem i mlekiem płynącej (doceń ironie) czyli w EU i obchodzi mnie tylko to co się dzieje tutaj. Przyszły Europejskie testy - przyszło i moje zainteresowanie grą. Nie znam się na ArcheAge bo... podkreślam gram w niego po raz PIERWSZY w życiu.To fajnie, że ArcheAge to gra F2P z "opcją" Premium. Ale opcja to chyba nie wymóg, co nie? A tu, żeby w pełni cieszyć się grą trzeba to Premium mieć. I nie płacze, że to jest aż tak złe, że nie tak, że to i tamto. Ale bez tego Premium najfajniejsze rzeczy będą niedostępne. Nawet taka pierdółka (jak piszę Steelheart) jak wystawienia przedmiotów na AH będzie dla nas zablokowana.O tym, że można kupić walutę IS w grze nie wiedziałem. Ale jest kwestia ile trzeba będzie na nią farmić. Przytoczyłem przykład - Neverwinter Online - max. na dzień można wyfarmić ~24k AD. 1 ZEN to koszt koło 450 AD (choć nie wiem, trochę już nie grałem), a fajne mounty z IS (na wyprzedaży) rozpoczynają się chyba od 700 ZEN. Zatem masz około 50 ZEN dziennie. Czyli fajnego mounta wyfarmisz w dwa tygodnie. Da się? No pewnie.A tu nie wiadomo ile będę musiał spędzić czasu na farmie żebym normalnie, na równi z płacącymi mógł pograć -,-I szczerze mówiąc od takiego F2P wolę czyste P2P, bo powiedzmy sobie szczerze siedzenie powiedzmy 2 tyg. na farmieniu czegoś tam, żeby uzbierać na tego Patrona to żadna zabawa. Zatem bardziej skłonny będę zapłacić niż bawić się w takie darmowe granie. Oczywiście nikt płacić mi nie zabroni. Tylko jeżeli cena będzie wynosić około 15$ (45 zł) to podziękuje. Sorry, ale aż tak dobra ta gra nie jest. Jednak jeżeli cena będzie nie większa niż 30 zł to raczej się skuszę, ale zresztą poczekamy, zobaczymy. I masz racje - jeżeli mi nie spasuje - nie zagram. Koniec kropka ; )
Wyfarmienie na PREMKE to kwestia dnia wystarczy poogladac stremy ruskow i popytac u nich tez jest premka i kosztuje cos okolo 200 golda jesli sie nie myle a ludzie zarabiaja i po 300 dziennie , takze juz Ci odpowiedzialem , ze zarobienie na premke (kase do item shopa) to poprostu kwestia kilku godzin farmienia....W pierwszych dniach startu gry premki beda kosztowaly grosze typu 50-100g max Tak wiec nie wiem o co ten placz !? Cena premki to 15 $ jest to normlana cena premki w kazdej dostepnej grze tak wiec wybacz . Albo farmisz dzien na premke albo wydajesz 15 $ proste
Osmieszasz sie w tym momencie piszac cos o inflacji...Aion jest od 3 lat f2p i gold packi zdrozaly moze o 20kk przez ten czas co jest groszowa sprawa...wiec jak nie masz pojecia o cenach to prosze nie wypowiadaj sie na temat cen w grach Nie masz poprostu pojecia o grach mmo jak i rynku piszac rzeczy tego typu wiec daruj sobie moze ten temat i idz do innej gry pisac glupoty?
AION CIERPI Na inflacji ?....gram okolo 4 lat w Aiona wiec nie kompromituj sie calkiem...wiesz , zeby klamac ludziom bo samemu sie cos nie podoba to naprawde zalosne zachowanie
Jezeli dla kogos wyfarmienie 40-50kk to duzo w Aionie to sory...ale to kwestia paru godzin
Wyfarmienie na PREMKE to kwestia dnia wystarczy poogladac stremy ruskow i popytac u nich tez jest premka i kosztuje cos okolo 200 golda jesli sie nie myle a ludzie zarabiaja i po 300 dziennie tak , ze juz Ci odpowiedzialem , ze zarobienie na premke (kase do item shopa) to poprostu kwestia kilku godzin farmienia....W pierwszych dniach startu gry premki beda kosztowaly grosze typu 50-100g max Tak wiec nie wiem o co ten placz !? Cena premki to 15 $ jest to normlana cena premki w kazdej dostepnej grze tak wiec wybacz . Albo farmisz dzien na premke albo wydajesz 15 $ proste
Przytocz mi fragment w którym napisałeś mi, że kwestia zarobienia na premke to kwestia kilku godzin bo jakoś nie mogę go znaleźć. Jeżeli jednak będzie tak jak piszesz (tzn. tak jak u rusków) to świetnie. I nie płacze tylko wyrażam swoją opinię więc trochę wyluzuj bo piszesz w takim stylu jakby to była sprawa życia i śmierci. Tylko czy wartości gold/waluta IS nie zmieni się przy naszym wydawcy? Wiadomo żyjemy w EU więc nie zdziwiłbym się jakby Patron kosztował nie 200g tylko 2k xD Ale poczekamy, zobaczy. Niemniej jednak dodałeś mi trochę otuchy xD
O cenie premki i APEX możemy sobie jedynie gdybać bo nie znamy szczegółów, ale golda w grze tak szybko się nie farmi (a przynajmniej nie na alphie, gdzie regeneracja punktów jest dwa razy szybsza więc i same możliwości są większe).
To ja już nie wiem komu ufać -,-
Ale to było wiadome, że inny wydawca = inne ceny. Chociaż może zdarzy się cud xD
@VampirX4 - taki mam zamiar, ale trochę się w ArcheAge'a wkręciłem ; )
Może najlepiej po prostu poczekaj?
@donek
Umisz polski? Może chociaż odpuść spacje między znakami? Razi.
I nie wiem czy wiesz, ale definicja inflacji nie brzmi tak - nie stać mnie.
Nie chce mi się czytać tej waszej dyskusji, bo większość tutaj to żółć i ból d*py (pozdrawiam Vampirx4). Madha8tter przeczytałem tylko początek i już widziałem,że reszta jest bez sensu. Pomyśl zanim coś napiszesz. Nie mam zamiaru już tu dłużej pisać, bo poziom dyskusji spadł drastycznie. Tak czy inaczej pozdrawiam i powodzenia w ArcheAge
Jak cię nie stać na daną przyjemność to musisz obejść się smakiem. Proste i logiczne.
Nie wszystko można mieć. Ja np. muszę jeździć Citroenem, a wolałbym BMW ale mnie nie stać.
Tak więc tym których nie stać polecam Tere lub inne gry F2P. Ewentualnie możecie Archeage posmakować przez papierek.
Pytania co do ilości potrzebnego czasu na wyfarmienie prepa są nie na miejscu. Ledwo CBT się zaczęło.
Żeby nie było podstaw do offtopu to się zapytam czy ma ktoś już statek na CBT/
Jak łapanie rybek/
Widział ktoś już rosyjskie gildie/
Pozdrawiam
Rosyjskich gildii, biorąc pod uwagę ich własną wersję, jest aż nadto. Nie wiem po co tu przyleźli.
Może myśleli że wersja EU = lepsza i chcieli sobie ją zobaczyć? No raczej nie.
Zresztą zobaczymy za kilka miesięcy.
Zaproszenia które wysyłał TRION odnoszą się jedynie do pierwszej fazy CBT? Przy każdej następnej będzie potrzebny nowe zaproszenie itd.?
Żeby nie było podstaw do offtopu to się zapytam czy ma ktoś już statek na CBT/Jak łapanie rybek/Pozdrawiam
Co prawda nie gram na CBT, ale mogę powiedzieć jak szybko taki statek się buduje Na 15-20 levelu powinno się mieć już wystarczająco Gilda Starów na zakup recki. Jeśli w kilka osób zdobędziecie potrzebne drewno (z resztą składników nie ma takiego problemu) to statek macie w kilka godzin.
Zaproszenia które wysyłał TRION odnoszą się jedynie do pierwszej fazy CBT? Przy każdej następnej będzie potrzebny nowe zaproszenie itd.?
Tak, na każde CTB trzeba nowe zaproszenia...lub po prostu kupić dostęp do całości.
Radzę trochę przyhamować i zakończyć ten offtop.
Naprawdę macie ochotę tracić emocje broniąc jakiejś gry, bo KTOŚ MA INNE ZDANIE?
Rosjanie zawsze graja an Eu -chec pvp kazdy lubi bic sie z Ruskimi , jesli ktos gral chociazby w l2 dobrze o tym wie , ze bylo ich tam pelno
Dla rozluźnienia klimatu wrzucam screen'a.Jeleń mistrz drugiego planu