czyli ogólnie, można uznać, że jes to pay2win czy nie? bo z tego co widze gracz f2p nie ma żadnego sensu grania, bez premy w tej grze jesteś nikim, tak rozumiem z wypowieddzi ludzi którzy bronią tej premium jak nie wiem
no szkoda troche myślałem, że to inaczej będzie wyglądało, nie będę miał czasu na granie 15h dziennie więc i pewnie będzie mi szkoda wydawać pieniądze na premium co za tym idzie, grę z góry mogę sobie odpuścić..a tak długo na nią kurcze czekałem, nie mniej jednak na betę zajrzę.
ArcheAge EU - Wszystko o zbliżającej się europejskiej wersji gry
Pamiętajcie, że gracz f2p może zdobyć premium grając. Wiec nie musi wydawać realnej gotówki. Zresztą można grać nie wydawajac pieniędzy plus jeszcze zrobić realne pieniądze. Jedyne co jest wymagane to spryt, głowa na kraku i trochę inteligencji. Cześć z was to taki beton, który samodzielnie nie myśli. Trzeba wszystko wam wyskrobac w kamieniu jak za flinstonow.
Sent from my XT1032 using Tapatalk
czyli ogólnie, można uznać, że jes to pay2win czy nie? bo z tego co widze gracz f2p nie ma żadnego sensu grania, bez premy w tej grze jesteś nikim, tak rozumiem z wypowieddzi ludzi którzy bronią tej premium jak nie wiem no szkoda troche myślałem, że to inaczej będzie wyglądało, nie będę miał czasu na granie 15h dziennie więc i pewnie będzie mi szkoda wydawać pieniądze na premium co za tym idzie, grę z góry mogę sobie odpuścić..a tak długo na nią kurcze czekałem, nie mniej jednak na betę zajrzę. Grając w
No ja ............. pisałem już wcześniej. AA to nie tylko FARMA! , bez premium możesz grać i zdobędziesz wszystko tak jak gracz premium, kwestia tylko tego iż gracze z premium mogą rozwijać farmy przez co mają lepsze możliwości zarobkowe niż gracz bez. i To jest jedyna różnica.
Ty jako gracz Free grindujesz chodzisz na instancje i wydropione itemy sprzedajesz na AH , i za ten gold zdobywasz potrzebne materiały z farm, na set craftowalne czy statki jesli będziesz chciał takowy mieć.
Ty sprzedając t itemy będziesz mógł kupić sobie patrona ( premium ) za gold w grze od innego gracza , wszystko co jest w IS można kupić a gold w grze, także nazywanie AA p2W to złe porównanie, system jest bardzo sprawiedliwy i jeden z najlepszych systemów F2P , ponieważ cash shop w żaden sposób nie daje znaczącej OP przewagi nad graczem który nie inwestuje w grę.
No ja ............. pisałem już wcześniej. AA to nie tylko FARMA! , bez premium możesz grać i zdobędziesz wszystko tak jak gracz premium, kwestia tylko tego iż gracze z premium mogą rozwijać farmy przez co mają lepsze możliwości zarobkowe niż gracz bez. i To jest jedyna różnica. Ty jako gracz Free grindujesz chodzisz na instancje i wydropione itemy sprzedajesz na AH , i za ten gold zdobywasz potrzebne materiały z farm, na set craftowalne czy statki jesli będziesz chciał takowy mieć. Ty sprzedając t itemy będziesz mógł kupić sobie patrona ( premium ) za gold w grze od innego gracza , wszystko co jest w IS można kupić a gold w grze, także nazywanie AA p2W to złe porównanie, system jest bardzo sprawiedliwy i jeden z najlepszych systemów F2P , ponieważ cash shop w żaden sposób nie daje znaczącej OP przewagi nad graczem który nie inwestuje w grę.
o taką wypowiedź mi chodziło, być może już wcześniej się w ten sposób wypowiadałeś lub kto inny - nie zauważyłem, przepraszam, czyli jednak jest nadzieja na uczciwe grindowanie i zarabianie kasy. Ja jestem graczem który przyznam się nie nawidzi craftingu i tym podobnych rzeczy, chyba że muszę bo nie będę miał najlepszego setu w grze, co i tak w większości gier można zdobyć np na najlepszej instancji, aczkolwiek grinding uwielbiam, więc może jednak znajdę w tej grze miejsce dla siebie. Dzięki i pozdrawiam.!
o taką wypowiedź mi chodziło, być może już wcześniej się w ten sposób wypowiadałeś lub kto inny - nie zauważyłem, przepraszam, czyli jednak jest nadzieja na uczciwe grindowanie i zarabianie kasy. Ja jestem graczem który przyznam się nie nawidzi craftingu i tym podobnych rzeczy, chyba że muszę bo nie będę miał najlepszego setu w grze, co i tak w większości gier można zdobyć np na najlepszej instancji, aczkolwiek grinding uwielbiam, więc może jednak znajdę w tej grze miejsce dla siebie. Dzięki i pozdrawiam.!
Jeśli nienawidzisz ciąć desek , łowić ryb , karmić krowy to premium Ci się nie przyda, aczkolwiek tak czy siak będziesz musiał 1 szt premium kupić, ponieważ dopiero gdy choć raz będziesz miał premium na koncie odblokuje ci się AH na stałe, bo jako gracz free możesz tylko kupować ale nie możesz sprzedawać do czasu aktywacji pierwszego Premium.
W AA craftowany set jest njlepszym setem w grze , nie ma lepszego, ale jest to bardzo długa i mozolna droga do zrobienia najlepzego setu,
Mi zrobienie setu który już był lepszy od itemow z instacji zajęło 2 miesiące i ponad 20k Golda a to była dopiero połowa drogi, potem itemy się palą niszczą itp.
Wszystkie gry F2P tak naprawdę są grami P2P jeśli chcesz korzystać z całego dobrodziejstwa gry. Darmowe to masz niektóre opcje, nauczcie się tego. Jeśli ktoś myslał że sztab programistów, designerów itp. w tak ogromnej grze będzie pracował za darmo to naprawdę musi wierzyć w reklamy i słowa typu 'wyprzedaż' lub 'promocja'. Słowo F2P w grach to reklama mająca przyciągnąć graczy którzy jednak pokupują gold packi, patrony itp.
Zapomnieliscie wspomnieć, ze dla ludzi bez premek idealnym sposobem na zarabianie jest Piractwo. Czyli łupienie graczy z premkami
Wszystkie gry F2P tak naprawdę są grami P2P jeśli chcesz korzystać z całego dobrodziejstwa gry. Darmowe to masz niektóre opcje, nauczcie się tego. Jeśli ktoś myslał że sztab programistów, designerów itp. w tak ogromnej grze będzie pracował za darmo to naprawdę musi wierzyć w reklamy i słowa typu 'wyprzedaż' lub 'promocja'. Słowo F2P w grach to reklama mająca przyciągnąć graczy którzy jednak pokupują gold packi, patrony itp.
Dokładnie , z czegoś trzeba utrzymywać serwery i opłacać pracowników, natomiast TRION dał furtkę iż gracze mogą wszystko kupić za gold w grze od innego gracza który wyda $$ na grę. Oni nic nie tracą bo i tak zarabiają a gracze czy to F2P czy płacący mogą osiągnać w AA wszystko, nie ma podziału, ale oczywist jest to że grac który płaci co miesiąc na premium ma trochę łatwiej , bo gdyby tak nie było to nikt by nie kupował coinów do cash shopu.
Zapomnieliscie wspomnieć, ze dla ludzi bez premek idealnym sposobem na zarabianie jest Piractwo. Czyli łupienie graczy z premkami
Dokładnie. Ma łatwiej i to jest ta różnica co wielu uważa za pay to win. Gracz z premium ma łatwiej co nie znaczy, że gracz bez nie może też tego osiągnąć. Dodatkowo nie zapominajcie ze premium można mieć bez wydawania pieniędzy.
Oddanie paczki kosztuje teraz 60 lp i dostajesz tylko 80% jej wartości (20% dostaje crafter paczki) Nastały ciężkie czasu dla piratów bez punktów pracy
to, że grasz który ma płaci ma łatwiej w ogóle mi nie przeszkadza, bo grałem w gry z premiumkami, które kupowałem co miesiąc, z abonamentami itp, jednak teraz mam trochę mniej czasu na grę i trochę mi szkoda pieniędzy na płacenie! w niektórych grach gracz premium ma korzyści takie, że grasz free takich nie może mieć i to jest moim zdaniem p2w, a jeżeli w grze można wszystko co jest w item shopie kupić elegancko za kase w grze czy zdobyć to w inny sposób i można zdobyć nawet samą premkę, to jest to dla mnie sprawiedliwy system. Zastanawiam się w sumie czy founder packa nie zakupić ale o tym zadecyduje beta w której spędzę te parę dni.
to, że grasz który ma płaci ma łatwiej w ogóle mi nie przeszkadza, bo grałem w gry z premiumkami, które kupowałem co miesiąc, z abonamentami itp, jednak teraz mam trochę mniej czasu na grę i trochę mi szkoda pieniędzy na płacenie! w niektórych grach gracz premium ma korzyści takie, że grasz free takich nie może mieć i to jest moim zdaniem p2w, a jeżeli w grze można wszystko co jest w item shopie kupić elegancko za kase w grze czy zdobyć to w inny sposób i można zdobyć nawet samą premkę, to jest to dla mnie sprawiedliwy system. Zastanawiam się w sumie czy founder packa nie zakupić ale o tym zadecyduje beta w której spędzę te parę dni.
Jeśli miałbyś decydować się na FounderPacka to rzemyśl kilka faktów poniżej
Jeśli:
- Chcesz bawić się w Farmę
- chcesz być niezależny od innych graczy
- chcesz szybko zarabiać
- lubisz tworzyć traktory ciągniki maszyny oblężnicze itp
- masz przynajmniej 30/40 h Tygodniowo na opiekowanie się farmą i tworzenie paczek do handlu
FonderPack to jest coś dla ciebie. Pamiętaj że faktyczny koszt zakupu najtańszego FounderPacka to koszt 30 zł ( ponieważ pozostałą wartość jaką płacisz czyli te 100 zł to masz w itemach oraz coinach do Cash Shopu )
Za te 30 zł masz Dostęp do wszystkich BETA Testów, 4dniowy HeadStart ( founder pack silver ), dodatkowo 4 dniowy Headtart daje Ci szansę na to iż spokojnie zajmiesz sobie najlepsze miejsca na farmę , blisko morza czy oceanu. Właśnie z tego powodu wiele ludzi zdecydowało się na zakup founderPacków bo po tych 4/5 dniach już najlepsze miejsca będą zajęte a zostaną tylko t gorsze i najgorsze. Pamiętaj że gildie w taki sposób stawiają strachy i domki aby zając jak najwięcej miejsca pod ewentualną późniejsza rozbudowę farmy.
i tak źle i tak nie dobrze. Lubię być niezależny od innych graczy, ale nie lubię farmić i bawić się w domki zbytnio, za to chciałbym mieć też 5 dni headstartu, jeszcze to przemyślę, może ogarne co nieco jutro na zamkniętej becie i to zadecyduje czy kupię founder packa, czy dopiero zwykłą premke po otwarciu gry. Dużo ludzi mówi, że po otwartej becie też będzie wipe jest to potwierdzone info czy się tak ludziom wydaje po prostu? bo z tego co mi wiadomo to trion nie robił po otwartych betach wipe'ów, ale rzekomo na ruskiej wersji po OBT był wipe, więc jak to jest?! są jakieś potwierdzone informacje czy tylko domysły graczy?
Będzie wipe przed head startem, a OBT będzie przed headstartem. Nie może być tak, że nie ma wipe po OBT bo headstart treści sens.
i tak źle i tak nie dobrze. Lubię być niezależny od innych graczy, ale nie lubię farmić i bawić się w domki zbytnio, za to chciałbym mieć też 5 dni headstartu, jeszcze to przemyślę, może ogarne co nieco jutro na zamkniętej becie i to zadecyduje czy kupię founder packa, czy dopiero zwykłą premke po otwarciu gry. Dużo ludzi mówi, że po otwartej becie też będzie wipe jest to potwierdzone info czy się tak ludziom wydaje po prostu? bo z tego co mi wiadomo to trion nie robił po otwartych betach wipe'ów, ale rzekomo na ruskiej wersji po OBT był wipe, więc jak to jest?! są jakieś potwierdzone informacje czy tylko domysły graczy?
Co do wipe:
Mamy teraz taką sytuację. Są 2 osobne klienty gry, 1 jest na alpha 2 jest na BETA
Serwer Alpha jest online 24/7 do OBT.Gdy zacznie się OBT serwer Alpha zostanie wyłączony dopiero wtedy. ( serwer Alpha będzie służył tylko do testowania nowych rzeczy )
Jeśli chodzi o BETA
TEraz mamy CBT Eventy > Po wszystkich eventach CBT będzie full wipe wsszystkich serwerów
Potem jest OBT > po OBT będzie full wipe wszystkich serwerów
Potem jest HeadStaart > i już nie będzie wipe od tego momentu.
Co do craftu, zawsze możesz farmę przekazać gildii jeśli z niej nie będziesz korzystał a za takie udostępnienie możesz żądać podatku tygodniowego. NP:
Dajesz ogłoszenie że chcesz udostępnić farmę za opłatą, ktoś się zgłasza dodajesz go do rodziny i ustawiasz farmę na rodzinną, koleś płaci Ci ustaloną kwotę w zamian za to że Ty udostępniasz mu farmę. Koleś płaci Ci gold. Natomiast ty płacisz dla gry podatek za ziemię punktami pracy , czysty stały tygodniowy zarobek, na Alpha tak wiele ludzi zarabia po pare golda tygodniowo.
Dajesz ogłoszenie że chcesz udostępnić farmę za opłatą, ktoś się zgłasza dodajesz go do rodziny i ustawiasz farmę na rodzinną, koleś płaci Ci ustaloną kwotę w zamian za to że Ty udostępniasz mu farmę. Koleś płaci Ci gold. Natomiast ty płacisz dla gry podatek za ziemię punktami pracy , czysty stały tygodniowy zarobek, na Alpha tak wiele ludzi zarabia po pare golda tygodniowo.
to już kurczę bardzo ciekawa opcja jest, nad tym też można się zastanowić dzięki wielkie za wypowiedzi i sprostowanie kilku rzeczy+ przeczytanie parę stron tego tematu dało mi ogólny zarys i informacji o grze! Więcej zapewne dowiem się na własnej skórze kiedy to się zaloguje
jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam!
to już kurczę bardzo ciekawa opcja jest, nad tym też można się zastanowić dzięki wielkie za wypowiedzi i sprostowanie kilku rzeczy+ przeczytanie parę stron tego tematu dało mi ogólny zarys i informacji o grze! Więcej zapewne dowiem się na własnej skórze kiedy to się zaloguje jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam!
Jeśli masz jakieś pytania, zawsze możesz wejść na forum 9kohorty i poprosić o status gościa w dziale AA, zawsze ktoś ci na gorąco odpowie na pytania
Oczywiście na ten w/w krok decydują się ludzie bez premium , ponieważ nie mogą postawić farmy, ani nie mogą płacić podatku a ziemię do gry. Na alpha jest to sporadycznie natomiast na relase bardzo dużo free userów będzie szukało w taki sposób farmy.
Skoro ten temat zyje, a w dziale "szukam graczy" nikt mi nie odpowiedział. To czy ktoś z was planuje grac po stronie wschodniej?(Kociaki/Azjatki) Wiem ze po zachodniej mamy 2 mocne gildie ale nic po wschodniej :C co mnie bardzo martwi, gdyż zachod mnie nie intersuje. Jeśli ktoś planuje grac/zalozyc gildie to proszę o pm, bo w ta gre grac solo jest dosyć ciężko.
Niestety albo stety IX Kohorta i Gondor Grają po zachodniej, to są polskie legiony z tym iż Kohorta ma bardzo bogate doświadczenie z AA od czasów KR, ale i tak można mówić że to 2 najsilniejsze legiony polskie w AA, jest jeszcze Auroian Empire, jest to legion międzynarodowy i gra tam też trochę polaków , te 3 legiony grają po zachodniej stronie warto rozważyć zmianę frakcji , bo może Ci to przynieść znaczne ułatwienia.
Kurcze, szkoda że nie ma nikogo na wschodzie, sam chciałem tam zagrać. No ale cóż, jeśli będzie trzeba to przejdę na zachód.