Nie zbiłeś żadnego argumentu. Zrobiłeś to bez itemków premium? Bez nich mogłeś sobie pozwolić na własna działkę? Na farmienie kiedy i ile chcesz? Bez premium nie byłeś w żaden sposób ograniczony? Nie.. bez premium itemków większość opcji jest zablokowana i nie obalisz tego bo to prawda. Jedyne co możesz zrobić to udowodnić, że zdobycie takich przedmiotów nie wymaga ogromnej ilości czasu i może sobie na to pozwolić niedzielny gracz (Loor przekonuje, że da się to zrobić grając przez tydzień po godzince dziennie). Zobaczę to uwierzę, teraz jedyne co widzę to strasznie przesadzony IS i masę obrońców AA, którzy piszą a nie potrafią podać dowodów.
ArchePay - Jak jest naprawdę
Co wy gadacie jak jeszcze kiedyś grałem, choć nie wiem czy to była gra, raczej przymusowe roboty:> wstawałem rano 1-1,5h przed robotą aby obskoczyć działki to samo wieczorem, w między czasie logowałem się na amerykana na kopanie skałek gdzie tez traciłem koło 1h, już nie piszę o nocnym farmieniu hasli w weekendy, trade runach z gildia itp.
Jeśli ktoś się chce cieszyć grą bez płacenia to musi stracić naprawdę masę czasu, zaczynałem grę kiedy jeden dex kosztował 60golda skończyłem jak było po około 300-350, nie wiem jak jest teraz, ale dla nowego gracza, bez znajomych i użycia portfela zapewnę będzie bardzo ciężko cokolwiek osiągnąc oraz cieszyć się gra i to na pewno nie grając 1h dziennie xD, no chyba, że ktoś ma maaaaasę czasu i ambicji, bo tak to szkoda zachodu.
Już nie piszę o aferach z chyba thunder three na początku się latało, czasem coś się znalazło, można było pohandlować, a później zniszczyli ekonomię dając to do skrzyni XD, już nie piszę o botach przez których dex poszybował chen daleko i wysoko.
Sorki za błędy ale gra sama w sobie nie jest zła, jednak nikt mi nie powie, że jest bez p2w, sam przez 2 miechy kupowałem abo za $, później płaciłem goldem i znam różnicę między nie płaceniem, a płaceniem, na pvp też brałem udział z koksami co już po 1 miesiącu gry mieli full seta xD i składali cię jak tą lalę mimo, że ja poświęcałem na prawdę masę czasu na grę z czego większość to zbieranie na dexa.
Osoby które już się dorobiły logiczne, że teraz mają łatwiej, za to nowy gracz musi zasuwać 2-3 razy tyle
Cena jednego APEXA to obecnie 720 golda. Do zakupu patrona potrzeba 2sztuk
Tak wiec 1440 gold trzeba aby zakupić patrona.
Podczas lvlowania może uzbierasz nie wydajać na nic pieniędzy na pierwszego patrona.
Free users will regenerate Labor at a rate of 5 points every 5 minutes while online and 0 points when offline.
Craft jednej paczki jeśli nie masz commerce kosztuje 70 laboru oddanie paczki tez 70. Tak wiec musisz wydać 140 laboru aby przewieźć paczkę.
Ktos kto gra na f2p zaczyna grę i gra po 2h dziennie zdobędzie 120 laboru. Offline labor nie leci. Tak wiec bez pozostawiania włączonego kompa 24/7 nie masz szans na sensowny regen laboru.
Z doświadczenia wiem, ze na jednym koncie jeśli wozisz paczki cartem jesteś w stanie dziennie zarobić od 150 - 350 golda na czysto w zależności od tego jakie kursy robisz i jakie paczki wieziesz.
Dziennie na full comerce jesteś tez w stanie wyprodukować i oddać około 24 paczek.
Grajac godzinę dziennie jesteś w stanie codziennie co najwyzej przewiezc te paczki cartem jesli jezdzisz safe zone
Tak wiec miesięcznie zarabiasz około 5k do 10k golda.
Nowa osoba nie jest w stanie zblizyc sie do tych granic w zaden sposob.
Jeśli nowa osoba majaca patrona w pierwszych miesiachach zblizy sie do 3k golda/miesiac to bedzie sukces. Odejmij teraz polowe i masz teraz, ze zarobi taki ktoś około 1,5k golda miesięcznie na czysto.
Grajac w AA mialem 6 kont z Patronem aby utrzymać działki na Halcyonie z miodem i serem oraz aby oddawac je.
przykladowe ceny dobrych broni na AH:
Delphinad flame bow grade EPIC masz za około 30k golda
Ayanad Wawe Short Spear na Legendary jest na auckji za 200k golda. < chinczyk placi 6 dolarow za 1k golda> bron kosztuje wobec tego 1200 dolarow.
Cursed Obsidian Sword Epic okolo 20k golda
A gdzie reszta gearu skoro bronie sa w takiej cenie?
Ktos z takim Ayanadem na Legendary ściąga 2giego gracza na skilla. Mozna powiedziec, ze ustawia serwer i trzęsie na arenie
@Loor jeśli możesz podaj swój aktualny gear score.
Tak wiec Loor mozna grac za darmo ale nie przy 1h dziennie online
Albo placisz real money albo siedzisz przy grze po 5-6h dziennie.
Ja już odpadam z tej dyskusji. To jak walka z wiatrakami. Jestem żywym przykładem, że nie trzeba co chwilę wydawać kasy na AA. Co najwyżej na pierwszego patrona, ale to nie jest jakaś ogromna suma (30-50zł). Bawcie się dobrze w tym wątku, ale proszę Was. To, że Wy nie dawaliście rady nie oznacza, że każdy nie daje, bo taki jest tok waszego rozumowania. Hurr durr, bo ja nie potrafiłem to reszta pewnie też nie. Trochę szczęścia (jak w większości gier), przypadku i poświęcenia i da się wiele osiągnąć bez wydawania setek złotych Pozdrawiam
Walką z wiatrakami jest tłumaczenie, że ZDAJEMY sobie sprawę z tego, że DA SIĘ kupić premium za walutę w grze. Chodzi tylko o to, że jest to bardzo trudne dla zwykłego gracza i wymaga sporej ilości czasu przez co zwykły, niedzielny gracz traci większość swojego czasu na zdobycie jej. Wszystko by było w porządku gdyby nie spore bonusy jakie owa premka daje.
@Zgrebol podaj mi swoj gear score wtedy zobaczymy jakim graczem jestes. To jest bardzo proste. Kazdy z Was podaje sie jako przyklad ale czy przypadkiem nie jestescie tylko minionami w tej grze. Oto jest pytanie.
Pytalem juz @Loor o gear score jaki ma w AA lub nick postaci. Nie otrzymalem odpowiedzi. Co z tego, ze macie jakis tam podstawowy obsidian set i bron. Skoro gosc z Ayanadem na Legende i tak sciagnie Was na 1 skill. A zrobic Ayanad na legende bez wlozenia w gre duzej sumy pieniedzy jest bliskie lub rowne zero.
Tak wiec na jednym koncie nie jestes w stanie zdobyc pieniedzy na takiego Ayanada Legende nawet w ciagu roku jesli chcialbys go kupic z AH. O czym my tu wogole rozmawiamy Skoro na taka bron zwykly smiertelnik najnormalniej nie zarobi. Chyba, ze kupi 200k golda od chinczyka po minimum 6 dolarow za 1k.
Tak wiec grac możesz w grę nie wkladajac w nia pieniedzy jednak aby byc w TOP trzeba placic. A GS na poziomie 3-4k to jest naprawde nic. Sama bron + offhand zrobione na legende da około 2k gearscore i melee atak na poziomie 700. A kosztowac to bedzie okolo 350-400k golda . A to tylko 2 sloty z EQ.
To jak jest z tymi działkami ? Trzeba mieć patrona, żeby mieć działkę czy istnieje jakiś inny sposób ?
p2w i tyle, a obroncy is'a - odpusccie sobie bo jestescie zalosni, niczym sie nie roznicie od lewackiego scierwa
p2w i tyle, a obroncy is'a - odpusccie sobie bo jestescie zalosni, niczym sie nie roznicie od lewackiego scierwa
Myślałem że to właśnie lewica chce mieć wszystko za darmo, a tu proszę...
Ogólnie to chyba większość osób komentujących, zapomniała już do czego służą gry MMO. Jest tyle fajnych tytułów gdzie absolutnie brak jest znamion "P2W", a i tak dostaniecie sromotny wpierdziel od osób które zwyczajnie grają 24/7. Ich też trzeba będzie zbesztać bo jak to tak on może poświęcić X godzin na grę, a ja tylko 1/10 tego czasu? Cieszcie się zabawą. Omijajcie osoby które waszym zdaniem wydały tysiące $ na IS i wszyscy będą szczęśliwi! Powodzenia!
Na obecnym regrade evencie zarobiłem prawie 70k a taki criss85 będzie mi wmawiał że nie zarobię na legendarkę jak nie zapłacę..... Tak jak pisałem wcześniej wystarczy trochę pomyśleć i wykorzystywać eventy.
@Sonerf podaj mi swoj gear score wtedy bede mogl uznac, ze jestes dobrym graczem. Kazdy z Was sie tu chwali ile i czego nie ma a jeszcze nikt nie podal GS. Powiedz mi jeszcze ile godzin zajelo Ci wyfarmienie tego 70k golda
Powiedz tez na ilu kontach to farmiles i ile oplacasz patronow. Lub ile czasu musial chodzic komputer z odpalonym AA
Tak jak wspominalem, albo spedzasz w grze 2gie zycie albo placisz. Dyskusja dotyczy grania godzine max 2 dziennie jak to wspominal @Loor
Wczytaj sie w calosc dyskusji a nie udzielasz sie czytajac ostatni post Pozdrawiam
Po samym gs można zbyt łatwo kogoś znaleźć w grze a nie chce mi się odpisywać/pomagać jakimś nowym graczom. Obecnie mam 2 konta z patronem na który zarabiam robiąc kamyki do tp na serwerze amerykańskim (jakieś 20 min dziennie) i wychodzi mi na tym minimum 6 apexów na miesiąc więc o patrona się nie martwię. Co to tego wyfarmienia 70k to było jakieś hmm 2h? wystarczyło kupić odpowiednie rzeczy przed eventem i je sprzedać od razu po wejściu eventu na serwer gdzie tysiące debilów rzuciło się na scrole do regrade? same blanki chodziły w pewnym momencie po 17g za sztukę a przed eventem kupiłem je po 2g..... i oto cała filozofia szybkiego zarabiania. Wystarczy trochę wiedzieć o grze i można naprawdę szybko zarobić.
Czyli byl to jednorazowy zarobek. Nie jestes w stanie tak zarabiac caly czas. Tak wiec średnio i tak wyjdzie, ze nie przekroczysz na 1 koncie 10k-15k golda miesięcznie bo najnormalniej w świecie się nie da. Nie będziesz miał tyle laboru.
Udalo Ci sie zarobic te 70k gratuluje. Jednak kolejny tak event moze byc za dlugi czas i nie jest powiedziane, ze dasz rade. Caly czas rozmawiamy tez o stalym miesiecznym zarobku.
PS. Jesli faktycznie tak latwo by sie zarabialo golda do AA to nie kosztowal by on na zagranicznych portalach po 8 dolarow za 1k.
Gdyby faktycznie mozna bylo co tydzien zarabiac 70k golda to zwolnilbym sie z pracy i farmil w AA bo zarabial bym tygodniowo okolo 400-500 dolarow czyli mniej wiecej 1800 zl.
Eventy w archu są dość często więc o zarobek się nie martwię. Na tą chwilę już nakupiłem rzeczy które spadły z ceną przez obecny event i tez zarobię sobie na nich jakieś 20k za około miesiąc jak już ceny się ustabilizują. Do tego mam jeszcze trochę rzeczy z innych eventów których jeszcze nie sprzedałem. Jeśli chodzi o zarobki 20k spokojnie wyciągnę nie licząc tego co mam z eventów i nie robiąc przy tym paczek.
Możliwość kupowania regrade'ów, sadzonek, farm, skrzynki z kryształami i jak ktoś jest zbyt leniwy by samemu tym wbijać, ma możliwość po prostu sprzedania tego, wtedy ma złoto i kupuje "endgame'owy" sprzęt. Owszem, jest możliwość zdobycia wszystko za darmo, kosztem życia, 30godzin online dziennie, sam taki byłem, byłem nolifem i nie miałem problemu aby mierzyć się p2w graczami, jednak dostałem pracę i miałem coraz mniej czasu na grę i zostałem w tyle, bardzo w tyle.
A jaką dzięki temu masz przewagę nad innymi graczami?
Czy dzięki temu masz większe szanse na PVP?
Nie , dzięki temu masz dosep do wiekszego kontentu, ale nie daje ci to przewagi nad innymi graczami, braku skilla w tej grze nie zastapisz niczym.
I zaden przedmiot z IS nie da ci przewagi nad graczem , ktory nic nie kupuje jak nie porafisz grac.
A jaką dzięki temu masz przewagę nad innymi graczami? Czy dzięki temu masz większe szanse na PVP? Nie , dzięki temu masz dosep do wiekszego kontentu, ale nie daje ci to przewagi nad innymi graczami, braku skilla w tej grze nie zastapisz niczym. I zaden przedmiot z IS nie da ci przewagi nad graczem , ktory nic nie kupuje jak nie porafisz grac.
0:40 sekunda i 4:20 co do skilla... Ogólnie cały filmik dość ciekawy.
Ciekawe, ale co mnie obchodzi gra wydawana w Korei ?
Pokaż mi przykład przewagi gracza ktory ma premium nad graczem, który tego premium nie ma na przykladzie gry wydanej w Europie.
@Emergence pozamiatał wszystkimi obrońcami mówiącymi "not p2w AA" w tym momencie ^^ W EU na serwerze gdzie gralem byl/jest gracz Csimi. Gosc wpakował tyle kasy w gierkę, ze tak jak wspominałem zabijał ludzi jednym skillem. I nie miał większych problemow tak jak gracz z filmu aby walczyc 1vs5 a moze i wiecej. Jak teraz ktos powie, ze AA nie jest p2w to kur*a go wyśmieje.
Obrońcy "skilla" w Archeage niech teraz zamilcza raz na zawsze bo koreaniec pokazał nam jak gra sie postacia, w która wpakowało się masę pieniędzy.
@WindOfGod i tu nie chodzi o premium na EU ale o fakt rozbudowanego IS. I tego, ze jak masz pieniądze możesz w ciągu kilku dni/tygodni zostać gościem z powyższego filmiku.
Jako przykład podam gre Runes od Magic i działanie p2w. W naszej gildii był tank grający już około 8-9 miesięcy. Byl on najlepszym tankiem na serwerze. W międzyczasie do gildii dołączył gość, który tez chciał zostać najlepszym tankiem. W ciągu 1.5 miesiąca wpakował taka ilość pieniędzy w grę, ze przegonił gościa grającego naprawdę duzo dzień w dzień od dobrych 8miu miesięcy. Zapytany ile wydal na grę odpowiedział, ze dobry samochód by za to kupił. A kto bogatemu zabroni.
Dokładnie to samo można osiągnąć w Archeage.
For the Hanza!
Temat ma na celu uświadomienie nowych graczy o co chodzi z tym całym p2w i pewien pomysł obalenia podziału szlachty i chłopów
Dlaczego tak to określiłem ? Ponieważ chłop musi całe dnie spędzać na farmie, rybach, przerabiać materiały. Aby szlachta mogła później od nich to kupić, wydając swoje złote monety...
Byłoby to akceptowalne tylko i wyłącznie gdyby system nie był takim RNG. Ponieważ chłopi wymierają z gry właśnie z tego powodu że poświęcają mnóstwo czasu na zarobek.
A później muszą rzucić monetą (RNG). Jak źle wypadnie tracą poświęcony np tydzień swojej pracy. Raz, drugi, trzeci i człowiekowi odechciewa się patrząc na szlachtę.
Najgorsze jest to, że czasami ta szlachta nie ma nawet własnej działki, wędki czy pojęcia jak stworzyć dany materiał. Bo im to nie potrzebne jeśli mają sakwy ze złotem.
Powiem tak ludzie zaczynający aktualnie swoją przygodę w ArcheAge. Powinni nastawić się raczej na samo w sobie czerpanie przyjemności ze świata i pve contentu.
Jeżeli myślicie o pvp/arenach/naval battle to aby nadgonić do minimalnego poziomu potrzeba będzie miesięcy grania po 12h. Po prostu dużej systematyczności w swoich działaniach i szczęścia (ooo tak DUŻEGO).
Lub pozostaje wam wydać sporo kasy. A co do kasy (to jest tylko dla nowych graczy, nie ma na celu chwalenia się własną głupotą, czyli wydaniem tysięcy na grę)...
Ponieważ ostatni czasy sporo dawnych znajomych zagranicznych jak i Polskich wyraża chęć powrotu do AA tylko że w innym systemie.
-Nowy server
-Lepsze zabezpieczenia (aktualnie nie ma tam żadnego systemu chroniącego)
-Brak p2w
-Zarobek servera na kostiumach/mountach/petach etc. (na które był ogromny popyt) Wystarczyłoby dodawać fajne mounty w różnych kolorach i ludzie by to kupowali.
Bo dlaczego wtedy nie wesprzeć twórcy i nie kupić sobie czegoś fajnego, skoro gra nam się podoba...
Opcja 2 nowy server z abonamentem + kostiumy w item shopie.
Zastanawiam się czy nie spróbować rozkręcić akcji bojkotującej politykę trionu.
Aby zmienić system tej świetnej gry.
Jak myślicie jest jakakolwiek nadzieja aby wyłowić ten statek z dna ?
Czy lepiej nie ruszać "Titanica"