Asta Online- UTOPIA

Dlaczego ASU?

korzystniejsze rozłożenie Public Quest'ów
łatwiejsze Public Quest'y
"ciekawsze" zadania
znajomość lokacji
gra przeciwko dużej większej tureckiej gildii
Wybierając stronę nie przypisujesz się do niej na stałe. Kolejne postacie można tworzyć w przeciwnej frakcji  mimo wszystko zachęcamy do wspólnej gry i zabawy.

Na pewno utworzymy ORA i zobaczymy co i jak, ale bardzo możliwe że kolejne postacie będą po stronie ASU :)

Co do nazwy pozostajemy przy Utopii, pod taką graliśmy na webzenie i pod taką będziemy grali tutaj. Jeśli chodzi o frakcję, podczas spotkania podsumowaliśmy wszystkie za i przeciw i zdecydowaliśmy się na ASU bo uznaliśmy że gra po tej stronie ma po prostu więcej sensu. Wszystkich zainteresowanych grą zapraszam do grupy steam :)

Witam czy mógłby mi ktoś krótko nakreślić tą gre?

1. W jaki sposób się lvluje? Grind czy chain quest? Daily dungeony w endgame? Jaki jest lvl cap i ile czasu zajmuje wbicie?

2. Jakie jest zapotrzebowanie na klasy? Tank>Healer>DPS?

3. Czy można robić dungeony/raidy w random party? Jest jakieś queue, LFG itp?

4. Czy można grać solo a instancje robić z randomami? Czy gra wymaga w większości party koordynacji na TS.

5. Czy healer może sam się expić czy musi siedzieć dpsowi na plecach?

5a. Czy healerem można wygrać pvp 1vs1?

6. Co będzie w IS? Jest jakieś premium? Co daje?

7. Czy można w jakiś sposób zepsuć sobie postać buildem/questem?

8. Do jakego obecnie wydanego mmo można tą grę przyrównać? WOW?

Witam czy mógłby mi ktoś krótko nakreślić tą gre?

1. W jaki sposób się lvluje? Grind czy chain quest? Daily dungeony w endgame? Jaki jest lvl cap i ile czasu zajmuje wbicie?

2. Jakie jest zapotrzebowanie na klasy? Tank>Healer>DPS?

3. Czy można robić dungeony/raidy w random party? Jest jakieś queue, LFG itp?

4. Czy można grać solo a instancje robić z randomami? Czy gra wymaga w większości party koordynacji na TS.

5. Czy healer może sam się expić czy musi siedzieć dpsowi na plecach?

6. Co będzie w IS? Jest jakieś premium? Co daje?

7. Czy można w jakiś sposób zepsuć sobie postać buildem/questem?

8. Do jakego obecnie wydanego mmo można tą grę przyrównać? WOW?

1. Głównie chain quest. Na raidy można wejść 2 razy dziennie (1. wejście z drużyną, 2. przez matchmaking). Gra jest przygotowana na 60 poziom, ale prawdopodobnie będzie udostępniana stopniowo 50-55-60 lvl. Jeśli grasz całymi dniami to max poziom można wbić w 3-4 dni. Przy regularnej grze ten poziom można wbić w 1-2 tygodnie.
2. Tank/healer są potrzebni do każdego dungeona i raidu, wiec na nich zawsze jest największe zapotrzebowanie. Tank i healer mogą również pełnić rolę DPSa.

3. Tak, jest matchmaking. Grupa jest automatycznie tworzona spośród zgłaszających się graczy do danego dungeona lub raidu (automatyczny jest również teleport).

4. Dungeony mają 3 poziomy trudności, dla 1-3-5 osób (można wejść w mniej osób lub samemu). Po poznaniu mechaniki bossów nie ma problemów z ich ukończeniem z randomami. Trudniejsze są Raidy, pierwsze podejścia są najtrudniejsze i TS jest bardzo przydatny, ale później nie jest zbytnio potrzebny.

5. Healer może być też dobrym DPSem. Może sam expić i co więcej ma największą przeżywalność.

6. W IS znajdziesz pety i mounty, przedmioty zwiększające zdobywane doświadczenie, fame i punkty PVP, runy zabezpieczające, przedmioty do resetu talentów i punktów umiejętności. Ogólnie to co w większości gier z mikrotransakcjami. Wszystkie przedmioty z IS można kupić od innych za gold z gry.

7. Talenty można rozdać według własnego upodobania, jednak dla pewnych specjalizacji (healer, tank) gracze trzymają się zazwyczaj jednego buildu. Punkty talentów i statystyk można zresetować za Soul Stony (zdobywane podczas gry) lub przedmiotami z IS (przedmioty te otrzymasz również 2 razy do 50 poziomu za zdobyty poziom Fame'u), więc nic straconego.

8. Mi osobiście gra ta bardzo przypomina WoWa, aczkolwiek na pewno nie jest aż tak rozbudowana.

Mam nadzieję, że moje odpowiedzi są w miarę zrozumiałe i wyczerpujące ;)

istnieja w tej grze jakiekolwiek stroje?

istnieja w tej grze jakiekolwiek stroje? 

Z tego co pamiętam to były kostiumy

Pełne kostiumy były z IS.

Czapki były dostępne u NPC za tokeny.

Czym sie tu jarac. Jak oni to znowu zamkna za jakis czas z gufna bata nie u kręcisz no niestety

spis klas - Cromo DMG Priest

Czym sie tu jarac. Jak oni to znowu zamkna za jakis czas z gufna bata nie u kręcisz  no niestety

żebyś ty chociaż wiedział czemu ją zamknęli...myślałem, że ludzie wiedzą, że jak Guru pisze, że coś jest słabe to to nic nie znaczy...

gra padła tylko i wyłącznie przez Webzen i bugi z jakimi ją wypuścili.

(...)gra padła tylko i wyłącznie przez Webzen i bugi z jakimi ją wypuścili.

dodałbym jeszcze zwlekanie z nowym contentem

Będzie berserker na start czy trzeba będzie czekać ?

Będzie berserker na start czy trzeba będzie czekać ?

nie wiadomo

właśnie wkurzały mnie newsy guru że niby po co reaktywacja ASTA bo to slaba gra bla bla bla a dla mnie to byla jedyna na tamte czasy gierka warta grania, odszedlem bo moj lapek nie wyrabiał na pvp i nie szło grać. Gra jest bardzo dobra :) bardzo fajny system tych zwierzątek co boostują staty. Tylko chyba mnie market wkurzał bo słaby był względem np takiej atlantici online

Nie do końca się z tym mogę zgodzić, ponieważ tworzenie potionów jest wręcz niezbędne do efektywnego radowania (kozackie poty odnawiające HP). Ponadto fishing jest równie przydatny; możliwość przyrządzania zup dających statystki/dalily dające w późniejszym etapie sporo golda oraz tokeny. Poza tym mając wysoki fishing możemy z powodzeniem uczestniczyć w weekendowych eventach łowieckich, dających sporo fameu.

Profesje nie są priorytetem w Aście ale nie może przejść obok nich obojętnie.

Wszystko ok i ciężko z tym polemizować, ale to po wbiciu 50 lvla:] jako gracz pvp na pewno mam skrzywienie w stronę najefektywniej drogi rozwoju postaci pod pvp. Moim priorytetem jest wbicie 50lvlu, ale sam nic nie zrobie, ani nikt inny. Jeśli będzie raidowa grupa która szybko wbije max poziom i w swoim gronie zacznie klepac raidy i dropić itemy to pociągnie całą gildie do przodu. Wiem, że to szczyt marzeń, ale jakby 11 dnia gry bylo nas z 15-20 graczy z max lvlem, jest szansa na wygranie wojen gildii na serwerze.

Jeśli zaczniecie robić cokolwiek innego niz expić i wbijać fame i farmić tai tokeny(hahah już jest co robić jak na mój gust), to proces levelowania się wydłuży. Wyfarmienie legendarki na raidzie to czasem kilka tysięcy golda, lub w ogóle możliwość jej posiadania na wczesnym etapie gry. Zobaczycie sami jak bardzo eq wpływa na siłę postaci.

Wiem, wiem że jestem monotematyczny. Ale nie tylko my będziemy doświadczeni na serwerze i w porównaniu do webzena przewiduje, że rozwój społeczności będzie dużo szybszy. Jeśli chcemy być najlepsi to trzeba spinać polślady:]

Ktoś tu powiedział coś o mountach. Można je wydropić, czy tylko kupić w IS?

Ogólnie mounty możesz wydropić, kupić z is, z questów, za specjalne punkty tez chyba coś było. Ogólnie na różne sposoby można je pozyskać.

Z tego co tu czytam, widzę obraz tej gry jako WOWa z azjatycką grafiką :D

Start coraz blizej, a ja dalej nie wiem kim grac. Czy assasinem/archerem mozna solowac dungi ? Jak z expem solo ? Mag jest niekwestionowany w tym temacie i widzialem tez filmy na yt. Zazwyczaj gram magami ale na filmikach widac jak sin/archer sklada maga bardzo szybko co mnie troche odpycha.

Ja spróbuję swoich sił jako healer, a co do startu to wiadomo coś dokładniej, ma wystartować z rana czy wieczorem? Mam nadzieję że z rana, bo akurat środę mam wolną, więc szło by coś poexpić ;)

Ja spróbuję swoich sił jako healer, a co do startu to wiadomo coś dokładniej, ma wystartować z rana czy wieczorem? Mam nadzieję że z rana, bo akurat środę mam wolną, więc szło by coś poexpić 

Dostępne: 26 kwietnia

<p>
		Ta gra zostanie odblokowana za około dzień i 20 godz.
	</p>

<p>

</p>

<p>
		Ja bym strzelał miedzy godzinami 13-16
	</p>
</div>