Asta Online- UTOPIA

Panowie , a jak tutaj wygląda mag? Od strony Pvp i Pve.

pve bardzo dobrze, pvp kiepsko

pve bardzo dobrze, pvp kiepsko

na wojnach całkiem całkiem, ale w drugiej linii bo szybko pada

Jest sens gry Magiem ogolnie? Czy taki kamien u nogi.

Tak, wojny gildii to miejsce gdzie mag w pvp ma znaczenie.

Ja będę grał magiem.

Jest sens gry Magiem ogolnie? Czy taki kamien u nogi.

na raidach ma najwiekszy dps dzięki aoe. niezastąpiony w pve

Wiec tixi razem będziemy na drugiej linii :)

@Hyoah

Z tego co widzę, masz swoje podejście do gry - więc walka na argumenty nie ma sensu, bo oczywistym jest to, iż pozostaniesz przy swojej wersji.

Z początku do 50 poziomu poleci mnóstwo ludzi, ale co z tego, jak później będą się męczyć żeby nazbierać Tai-tokeny albo zrobić jakiś dungeon na swój poziom? Potworki mimo wszystko na 50 poziomie już są dosyć silne ;)
Zdecydowanie lepiej jest wejść na 50 poziom z wyposażeniem, statystykami i po prostu raz dwa wtedy farmić EQ z dungeonów(Dla pieniędzy) i robić raidy. A dodatkowy FAME ktory zdobędziemy przy okazji tego farmienia na pewno się przyda, bo każda ilość jest na wagę złota na początku ;]

Jeżeli w gildii znajdą się ludzie, którzy wybiorą Twoją ścieżkę - lećcie sobie po 50 poziom! A życzę nawet 1 miejsca wybranej przez Was klasy ;) (Ale to może być trudne, pamiętaj, że po stronie Ora jest mnóstwo graczy z kieszeniami wypchanymi $$)

Ale patrząc z poziomu nowicjuszy - zdecydowanie lepiej im będzie wybrać tą drugą drogę, czyli wolniejszej, spokojniejszej gry, żeby się z nią odpowiednio zapoznać i przy okazji nie być w tyle.

Pozdrawiam ;)

Własną drogę obrać musisz.
Cierpliwym i wytrwałym być.
W każdym evencie udział bierz.
Sława i doświadczenie na równi biec będą .

Złote myśli #1 by NAT

O kurde, wiekszy hype niz na bns lub bdo :o jeszcze tyle ludzi z jednego portalu razem w jednej gildii, na pewno pogram po 15h + dziennie przez dluzszy czas bo lubie grac od zera i wbic sie w topke :) do kogo pisac w sprawie gildii / ts ?

Bede gral magiem bo preferuje pve.

Mam jeszcze szybkie pytanko odnośnie skilli wojownika. Czy ma jakiegoś selfheala? I czy ma więcej niż jeden gapcloser?

Polskie gildie przeważnie szybko się rozpadają ale mimo to życzę wszystkiego co najlepsze.
W ramach moich życzeń kilka porad dla weteranów i nowych;

1# Balans pomiędzy Fame/Tai-token i lvl = przepis na bycie w topce.
2# Bronie za fame zostaną najprawdopodobniej usunięte dlatego nie musicie na niego gnać jak szaleni.
3# Odpuście crafting poza alchemią i łowieniem ryb.
4# Gildia > gracz, wygrywanie wojen gildii daje mnóstwo bonusów.
5# Jeśli wiadomość o braku broni za fame się potwierdzi to całe złoto pakujcie w staty i zwierzaki (Divine Spirits) - szansa wydropienia takowej broni z początkowych raidów jest bliska zeru.

Zatem jeśli ktoś planuję być w top to powinien przynajmniej:
Dobić do ok. 120 tai tokenów przed 50 na full gear, nie przekraczać 45 lvl'a w przed końcem tygodnia (brak ludzi na eventy - będziecie w plecy), farmić złoto na kilka sposobów (nie będę ich wymieniać z oczywistych powodów), zadbać o swoją gildię i szybko wbić podstawowe skille gildii jak boost do fame, zadbać o dobre kontakty z topowymi gildiami jako iż tylko top 4 gildie biorą udział w wojnie gildii a finał jest pomiędzy top gildią z Asu i Ora zatem jako "topowy" gracz możesz zostać "najemnikiem" dla gildii która wygrała. Na sam koniec - brać udział w PvP jako że itemy z PvP (poza bronią) są bezkonkurencyjne do tego dostajecie nagrody za wysokie miejsca (szczególnie arena 1v1)

Co do balansu klas:
Rogue > Wszystko 1v1
Archer > Wszystko mass pvp, ogarnięty łucznik jest tuż za rogue (Na wersji webzena było mało ogarniętych łuczników)
Mag > Farmer/Nuker/Jedyny z porządnym aoe
Healer > Ogromny dps (Moim zdaniem top dps w PvE), drugi za rogue w pojedynkach 1v1, nie do zabicia przez typowego gracza
Warrior > Najciekawsza z postaci dzięki "tank" spec zatem:
tank - Jako jedyny jest w stanie zniszczyć rogue 1v1 do tego istna forteca jeśli chodzi o def jednakże jego off jest strasznie słaby.
dps - Maszynka do mordowania jeśli chodzi o BG, poza rogue jest jedyną klasą która jest w stanie zabić healera (100% szansy na to)

Cóż, jeśli ktoś ma jakiekolwiek pytania (rozsądne, nie typu "Jak szybko zarobić") może pisać na PW

Jeszcze mam jedno pytanie bo jest paczka z itemkami dla nowych graczy ktorzy sie zarejestruja, mozna sie juz gdzies rejestrowac ? maja w ogole jakas strone ?

@BlackDesertEU
Jedyną stroną jest ta na steam LINK oraz na FB.
Aby zagrać pobierasz przez steam jutro ok. 13-16

Bonus dostajesz za wejście do gry przed 01.06

Z chęcią dołączę do ekipy .Będę grał Archer-em.

Cóż, jeśli ktoś ma jakiekolwiek pytania (rozsądne, nie typu "Jak szybko zarobić") może pisać na PW

Jak ktoś ma "rozsądne" pytania, to nie do tego użytkownika...
Może coś tam grał, ale to co napisał to same bzdury.

@NeeKotek

Nie chce wam tutaj robić off-topicu jednakże pamiętam że szybko skończyłeś grać w Astę od Webzena.
Natomiast ja grałem w nią od samego początku do upadku dlatego w moich słowach nie ma ani jednego kłamstwa, tym bardziej że są to pomocne wskazówki dla nowicjuszy.
Jeśli mimo wszystko uważasz moje słowa za kłamstwa możemy przenieś rozmowę na PW jako że jestem ciekaw cóż takiego źle powiedziałem.

Skąd pomysł ze bronie za fame'a nie zostaną dodane ?

To był jeden z powodów upadku Asty od Webzena. Bronie za tai token? Bezużyteczne. Za pvp? Bezużyteczne.
Każdy biegał z bronią za fame który jesteś w stanie wbić w ok 2 tygodnie.
W wyniku rozmowy z ich CM wyszło że jest szansa na spore zmiany, m.in to.

Edit

Wszystkie nagrody za fame widać od razu - jutro będzie wiadomo czy jest weapon.

Ci też dobrzy, jutro start a Klienta nawet pobrać nie można. Webzenowi przynajmniej udało się wystartować. Webzen 1:0 Rumburaki bez renomy.

Jeszcze broń za fame do IS niech wrzuca i GG/WP ;P